Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Dziękuję bardzo za odpowiedzi pomimo iż podobny temat już isnieje :oops:

Pomogliście nam. Jednak mieszkanie przez całe życie na parterze nie pozwoliło zrezygnować z choćby maleńkiego balkoniku na poddaszu :wink: Aby to jednak nie były dwie małe kawalerki dodaliśmy trochę (będziemy kombinować w granicach 100 m2, czy to nieco lepiej?).

Z chęcią bym zadała jeszcze mnóstwo pytań odnośnie tego co powinnam czynić teraz ale... Poszukam. Jak nie znajdę to dopiero będę męczyć :wink:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

80 metrów jak na dom to troszkę mało , jak wybieralem projekt to wybralem parterowy z poddaszem, parter 127 mkw. poddasze około 60 m kw uzytkowej , wydawalo mi sie to na poczatku bardzo duzo i o wiele za duzo , ale teraz ja na to patrze to wydaje mi sie ze w sam raz , w domu musi byc kotlownia , musi byc jakies pomieszczenie gospodarcze , przedsionek , hall i po odliczeniu tego wszystkiego pozostaje duzo mniej pomieszczen mieszkalnych uzytkowych , projekt z poddaszem nie jest pewnie drozszy ani tanszy , z poddaszem ma tą zaletę że mozna najpierw zrobić dół , a jaby było potrzebne kiedyś to można wykończyć takrze poddasze. ( ja takiego domu jak mam wcale nie chciałem , chcialem innym ale taki wlasnie został mi nazucony przez warunki zabudowy z gminy , wysokość, wymiary, powierzchnia itp... i mogłem sobie marzyć i planować inny , a mogłem wybudować taki właśnie , to też ważne , bo nie zawsze można sobie zbudować to co się sobie wymarzyło :))

A ja zastosowałem u siebie rozwiązanie bardziej optymalne, wziąłem domek parterowy do którego dorabiam piwnicę, dzięki temu nie mam lukar i skosów w sypialni, a piwnica jest łatwiejsza w budowie niż poddasze.

Czegoś tu nie rozumiem :roll: , dom bez piwnicy może być, ale bez dachu :o

Czyli masz piwnicę i parter bez dachu? :p

Analizując projekty z katalogów można zauważyć, że do 100 mkw. nie ma sensownego projektu domu z użytkowym poddaszem. Parter będzie wtedy zajęty przez salon, kuchnię, toaletę i przedsionek. Schody na poddasze będą zabiegowe i dość strome. Sypialnie na poddaszu też nie będą grzeszyć rozległością. Jeśli z uwarunkowań rodzinnych wynika konieczność sypialni na parterze, to będzie to mozliwe przy powierzcni ok. 120-130 mkw. Tak więc przy powierzchni 80 mkw. tylko parterowy.

Przy powierzchni użytkowej w granicach 80-100 m2 tylko parterowy.

Zawsze pisałem i będę pisał, że w małym domu poddasze użytkowe to takie kulawe piętro. Ani wygodne, ani ustawne, szczególnie przy dachu kopertowym.

Wybudowałem dom parterowy 110m2.

Komfort i wygoda mieszkania na jednym poziomie.

Jesli mowimy o 100 metrowej parterowce to mi nieodmiennie podoba sie cos takiego : http://www.mytkowski.pl/pictures/oferta4d.gif

Proste i jakos tak harmonijne mieszkanie.

Wystarczy tylko w przyszlosci jakis garaz dobudowac...

Brakuje mi tylko dodatkowego, niezależnego WC.

Naprawdę się przydaje.

To ja juz zgłupiałam. Nie potrafię sobie wyobrazić jakby to wyglądało a znalazłam wiele domów z poddaszem do 100m2, które mi się podobają. Czy aby na pewno to nadal będzie ciasnota i takie tam? Obecnie mieszkamy z teciami i naszą maleńką córeczką na mniej niz połowa stumetrowego mieszkania więc wydaje mi się, że 80m2 to już dużo. Może jednak "przerzucić" się na myślenie o parterowym? Czy naprawdę nikt przy zdrowych myślach nie buduje domu z poddaszem o tak małej powierzchni? :wink: Bo kurcze i chciałabym i kasiorkę trzeba liczyć ale... jak ma to być do d... niepodobne to może nie watro?

Justynko!

niebawem zaczynamy budować domek o pow. użytkowej 78 m2,

(całkowita - 93).Oczywiscie z poddaszem użytkowym i piwnicą,która wynikła z ukształtowania terenu. I domek będzie śliczny i wygodny.!

Faktem jest,że budujemy go dla 2 osób. Szukając projektu, kierowałam się powierzchnią i.... balkonami.Każdy ma swoje upodobania, potrzeby.

Ja nie mogłabym spac na parterze, mam prawie zawsze pootwierane okna.! Powodzenia w poszukiwaniach

Myślę że dom z poddaszem a szczególnie jeśli jest z "garażem w bryle" nie może być mniejszy niż 160 m2 Znajomy wybudował 140, z czego na parterze ma z 65 m2 (bez garażu). A mieszkanie w bloku miał 75 m2. Oczywiście tu ma jeszcze poddasze, ale większość czasu i tak spędza na parterze.

Justyna mieliśmy podobne dylematy, do niedawna byłam przekonana, że będziemy budować z poddaszem (podobne jak wasze założenia) mieliśmy nawet wybrany projekt domu 100 m, ale w końcy zrezygnowaliśmy między innymi dlatego, że wiele osób mówiło, że 80 m w parterze jest o wiele bardziej funkcjonalne niż 100 z poddaszem. Poza tym zaczęłam się zastanawiać nad naszym stylem życia, mamy np. małe dziecko i nie wyobrażam sobie zostawić małej samej w jej pokoju na górze :-? , a tak zawsze mogę mieć nad wszystkim kontrolę.

Mam parterówkę i jestem bardzo zadowolona. OK 140 M2 parterówki daje takie wrażenie przestronności jakiej nie uzyskałabym w domu z poddaszem. Parterówka jest super, serdecznie namawiam, będziesz zadowolona.

Mam dwójkę bardzo aktywnych dzieci i parterówka to jedyne możliwe rozwiązanie. Polecam. Na składzik możesz zaadaptować strych - wtedy powierzchnia wykorzystana będzie znacznie większa - możesz tam trzymać słoiki z kompotami, wino domowej roboty ;) i tak dalej.

My od 3 miesięcy mieszkamy w D06 (ok. 70m2). Podłaczam się do argumentów i zalet przedmóców parterówek. Schody - bardzo fajny element wykończeniowy, ale biegać codziennie po kilkanaœcie razy w tę i z powrotem, pilnowanie ciekawskiego i wszędobylskiego bobasa, to koszmar. Wolę sobie pojeŸdzić na rowerze albo popracować koło domu żeby zadbać o kondycję. Moja żona też zawsze marzyła o poddaszu. Ale teraz zaczyna doceniać parterówkę, m. in. z powyższych względów. Przy okazji wydaje mi się, że parterówka wyjdzie trochę taniej - drewniany strop, lżejsza konstrukcja dachu, okna połaciowe, wykończenie, schody, ale też większa powierzchnia dachu i fundamentów. Cóż, trzeba realizować marzenia, ale niestety względy praktyczne i racjonalne chyba trzeba postawić przed. Ja zawsze chciałem mieszkać z dala od cywilizacji, ale teraz wiem że nie byłoby nas na to stać (dojazdy).

Pozdrawiam i zapraszam na: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=254&highlight=d06

Justyna - na tamtym watku mase rzeczy bylo dyskutowane ale nie doczytalam sie jednej rzeczy ;)

ja np mialabym duze problemy z zakaceptowaniem sypialni na parterze (cale zycie w bloku na pietrze) :wink: :D

i niewazne ze alarm, szyba antywlamaniowa WIEM ze nie zasnelabym :lol:

i mailabym wizje jakiesc mordy przycienisetej do szyby:D chyba bym do wariatkowa trafila :wink: :lol:

No proszę jakie ludziska są różne! Ja z kolei nie mogłabym spać na poddaszu nie wiedząc co się dzieje na dole! http://manu.dogomania.pl/emot/hahaha.gif Cały czas miałabym wrażenie, że my tu sobie śpimy a tam ktoś łazi i do okien zagląda...

W parterówce wszystko mamy pod kontrolą na jednym poziomie. I my i psy. No i bieganie po schodach, szczególnie przy dzieciach - nie, dziękuję. Ja też polecam parterówkę, szczególnie, jeżeli domek jest niewielki http://manu.dogomania.pl/emot/ic_taktak.gif

Mieszkam w rejonie Szczecina gdzie przed wojną były budowane praktycznie same domki parterowe z użytkowym poddaszem. Miały one jednak piwnice i budynek gospodarczy w podwórku. Po wojnie w miarę bogacenia się właścicieli wszystkie zostały przebudowane w ten sposób aby pozbyć się skośnych ścian w pomieszczeniach poddasza. Zwykle wyszło to niezbyt ciekawie ale poprawiło to radykalnie własności użytkowe pomieszczeń poddasza. Obawiam się, że po obecnej modzie na domy parterowe z poddaszem użytkowym przyjdzie pora także na takie przeróbki tych domów. Pomieszczenia ze skosami mimo pewnego uroku nie dorównują zaletami normalnym pomieszczeniom z prostymi ścianami. Gdyby było inaczej to jakim problemem byłoby wykonanie skosów w już istniejących pomieszczeniach. A nie znam takiego przypadku.

I jestem przekonany, że koszt wykonania domu z poddaszem użytkowym jest podobny jak normalnego domu piętrowego. Takie wyliczenia były kiedyś w prasie szczecińskiej.

Wg moich przemyśleń najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest dom podpiwniczony z garażem w piwnicy , parterowy lub piętrowy w zależności od preferencji użytkownika. Jest to tendencja sprawdzona w praktyce od dziesięcioleci. Praktycznie większość domów jednorodzinnych w Polsce jest tak budowana.