Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Witam.

My też mamy parterówkę w stanie surowym projekt "Arka" Studia Atrium 111m2 plus garaż 27m2, z perspektywy kosztów budowy to wychodzi prawie to samo na tym etapie (wiekszy fundament, dach, rynny) można oszczędzić na kostrukcji stropu i dać drewnianą konstrukcje jętkową a podto powiesić KG + ocielenie. Jezeli chodzi o wygodę użytkowania to parterówka jest lepsza brak stromych schodów (w małych domach). Jak budować ok.100m to tylko parterowy. Sasiad ma 120m2 z pddaszem, wygląda mizernie, jak nasz garaż.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sam mam dom z poddaszem mieszkalnym (nie mówiąc o kilkudziesięciu m2 wysokiego strychu, który nie wiem czy kiedykolwiek zagospodaruję).

A gdybym budował drugi raz to...jeszcze raz z poddaszem, ale o powierzchni nie 180-210m2 tylko max 120m2(widziałem fajny projekt na 109m2).

Na dole salon z jadalnio-kuchnią, mała łazienka z brodzikiem oraz pomieszczenie gospodarcze/kotłownia. U góry 3 sypialnie(2 dzieciaków oraz my-oba) i większa łazienka mieszcząca wannę narożną oraz pralkę kibelek i umywalkę.

Dach prosty dwuspadowy,balkonów brak (bo po co skoro mam ogródek?).Garażu tez niet(z lenistwa auto oddaję do mechanika) - wiata "oparta" o dom lub wolnostojąca z płotków drewnianych.

A na szpargały? Na drobne niski stryszek oraz (na większe) domek ogrodowy, taki gdzieś 3*3m, drewniany.

Dlaczego tak? Dzieciaki dorosna a sam siedzieć w kilkuset m2 to nie dla mnie. Kukuryków i innych bajerów architektonicznych nie trawię, garażu nie potrzebuję, a komórki powodują u praktycznie każdego Polaka chęć składowania wszystkich śmieci na zasadzie "może się kiedyś przydać"(zwłaszcza ciuchy).

I to by było na tyle.

Jeżeli ktoś chce budować 80 m kw to nie z nadmiaru kasy. Każdy m więcej kosztuje, tyle że w parterowym więcej. Jeżeli pieniądz nie stanowi to wygodnie się mieszka na 120 m. (Zasada każdy członek rodziny ma swój kąt, jeden pokój wspólny, coś do dłubania (jeżeli ktoś lubi), kotłownia). Tak kotłownia jest ważna jeżeli nie ma gazu (nie każdy mieszka w Warszawie o czym zapominają projektanci). Wygodniej się mieszka w parterowym.

Ja wybrałam parterowy z poddaszem. Na dole konkretny salon z kominkiem, kuchnia, nieduży gabinet, spiżarka i pralnia. Na górze sypialnia i 2 pokoje dla dzieci (jak sie pojawią za kilka lat :wink: ). To wszystko ma ok 130m2. Do tego dochodzi garaż i pomieszczenie-składzik oraz kotłownia. Zaczynamy budować w tym roku, przez jakieś 2-3 lata pomieszkamy na parterze i w spokoju wykończymy górę. A czemu poddasze? Te skosy...i otwarte okna w letnią noc :D I morda-jak u zielonookiej :D

Witam :D

Mam małe pytanko gdyż razem z mężem nie możemy znaleść rozwiązania.

Mamy działeczkę na której chcemy postawić sobie dome.Zastanawialiśmy się nad domkiem parterowym ale jak oglądaliśmy projekty to całkiem ładne są też domki z poddaszem użytkowym.I dlatego mamy dylemat.Jaki domek wybrać - parterowy czy zpoddaszem ?

Domek chcemy mieć w granicach 80 m2 pow.użytkowej.Czy jest róznica cenowa w postawieniu takich domków i czy koszty ogrzania są inne?

Będziemy wdzięczni za pomoc w podjęciu tej niby prostej ale dosyć ważnej decyzji.

Pozdrawiam

ja tez mam dzialkę i na razie projekt. Dokumentacja w trakcie. Wybralam dom parterowy 89m2, 3 pokoje i salon. Wg mnie wystarczający. Koszty ogrzania napewno mniejsze. Koszt budowy równiez.

pozdrawiam

Nieprawda, że w parterowym ogrzewanie tańsze. Jednym z ważnych dla ogrzewania współczynników jest stosunek powierzchni ścian do objętości (tzw. A/V). Im gorszy tym droższe ogrzewanie. Niestety najlepiej wychodzi kostkt kwadratowa z płaskim dachem. Potem jest tylk gorzej. A parterowy rozczłonkowany w kształcie L lub T tragedia. No ale to problem tych co nie mają kasy na olej.

Bez przesady z tą powierzchnią, Brda ile ma? Z 20 metrów może a i poddasze jest ;). Pytanie co kto lubi i dla kogo buduje.

Osobiście jestem zwolennikiem parterowców, żonka - poddaszowców. Wyszło na jej, bo kupiliśmy ropoczętą budowę i było tam poddasze, aczkolwiek przez pewien czas biliśmy się z myślami o postawieniu parterku 80 m. Jednak na 4 osoby to trochę mało - zwłaszcza że nie wiadomo, co zycie przyniesie ;)

Druga sprawa to wymagany w warunkach zabudowy kąt nachylenia dachu - 35-45 stopni, a większość zgrabnych parterówek ma ten kąt w granicach 22-25 stopni. Przy większym kącie aż się prosi o poddasze...

• 4 months później...
zastanawiam sie nad projektem domu i nie wiem jaki wybrac...zalezy mi zeby domek byl tani i funkcjonalny.działka ma 22 m szerokosci ale jest bardzo dluga.moze macie jakis fajny projekt ktory mozna by tam zrealizowac?o a przede wszystkim co budowac parter czy z poddaszem.z gory dziekuje za porade:)

To czy podasze czy parter, to zalezy glownie od Twoich upodoban. Co do ciekawych projektow to w internecie tego typu rzeczy jest pelno. Ja przed wyborem swojego projektu zwiedzilem wiele stron z projektami:) W sumie przez przypadek kupilem gazete z projektami gdzie byl ten jeden, ktory wpadl mi w oko i na ktorego wraz z zona sie zdecydowalismy:)

Moja działka też ma 22m szerokości.

Postawiłem na niej dom parterowy projektowany indywidualnie.

Myślę, że musisz dobrze dopasować projekt do warunków działki, tzn. otoczenie, orientacja na strony świata.

Uważam, że dom parterowy jest wygodniejszy, wszystkie pomieszczenia mają pełną wysokość.

a ja powiem tak: tylko piętrowy.

chodzenie po schodach to bardzo dobre ćwiczenie dla nóg i dla serca.

poddasze powoduje, że masz w domu dodatkową powierzchnię, a dom nie rozrasta ci się na całą działkę

dzięki poddaszu możesz łatwiej podzielić dom na część nocną i dzienną, domową i dla gości, jadalną i rozrywkową, etc.

dzięki poddaszu możesz lepiej widzieć, co się dzieje u sąsiadów... :lol:

EiM