Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Parterówka parterówce nierówna a co dopiero parter a domy z poddaszami.

Zakładam te same materiały użyte do budowy.

Parter w porównaniu z budynkiem o użytkowym poddaszu licząc powierzchnię "po podłodze" - wtedy dom z poddaszem wyjdzie taniej,zwłaszcza jeśli ma prosty dach dwuspadowy tzw. stodoła.

Parterowy w porównaniu z budynkiem o użytkowym poddaszu licząc powierzchnie użytkową - dom parterowy wychodzi taniej,a jeśli dom z poddaszem ma skomplikowany wielospadowy dach i dużo wykuszy,okien dachowych itp.. to wyjdzie dużo taniej.

Parterowy dom w stosunku do domu z użytkowym poddaszem ,licząc powierzchnie "po podłodze"-do stanu surowego otwartego zawsze wychodzi drożej....przynajmniej o 10-15%.

Wydaje mi się ,że najkorzystniej cenowo wychodzą:

1. domy parterowe z niewielkim kątem /5-15%/ nachylenia połaci dachowej ,pod warunkiem ,że powierzchnia zabudowy takiego domu nie przekroczy 180-200m2 powyżej tej wielkości koszt dachu zaczyna determinować koszt całości.

2. dom z użytkowym poddaszem typu "stodoła" z np. podniesioną ścianą kolankową i max 2 wykuszami czy jak tam je zwał:)

3. dom piętrowy z dachem prawie płaskim. Dla mnie to rozwiązanie jest najbardziej ekonomiczne,ale często gminy nie zezwalają na płaskie dachy.

I jeszcze jedna dość ważna rzecz. W domu parterowym 100m2 to jest "jakaś powierzchnia" przy domu z poddaszem wychodzą dwa pięterka po 50m2..czyli powrót do blokowej ciasnoty z tym ,że na dwóch poziomach.:)

To moje spostrzeżenia. Obecnie kończe domek 140m2 użytkowej tylko w parterze. wydam 240tys zł. z całą kuchnią na gotowo,bez mebelków w sypialniach powiedzmy - średnio to około 1720zł/m2,wykończenie na pewno nie ekskluzywne ale i nie najtańsze.

Liczyłem kosztowo dom o pow. użytkowej podobnej /145m2/ z poddaszem. Nie chciało mi wyjść mniej niż 270tys.

Liczyłem również przed budową ten mój i wychodziło około 190-200tys-przeszarżowałem :):):) o 40tys. gdybym wydał tyle samo więcej w domu z poddaszem użytkowym wyszłoby 310 tys, co mniej więcej zgadzało się z opiniami na forum ,że wybudowanie 1m2 trzeba liczyć 2tys

Irma napisała:

Odpowiedź masz w moim poście skąd te różnice przy podobnej powierzchni użytkowej.Zwróć uwagę na relacje : pow. użytkowa/pow. całkowita/pow. zabudowy to powinno dac Ci do myślenia.

BTW Ostatni /z wiatą/ to chyba tylko na wąską albo na bardzo szeroką a niedługą działkę. Ale ciekawy projekt,ciekawy.....

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wracając do głównego pytana ;)

Ja buduję parterówkę z wyboru, nie z przymusu. Nie przeliczam jak tu powyżej sporo osób to robi różnicy w porównaniu do domów z poddaszem. Nie mam też problemów z ulokowaniem na działce bo ma 1,5 tys. metrów. Poprostu buduję parterówkę bo taki dom mi sie poprostu podoba, bo chcę żeby życie toczyło sie na jednym poziomie, bo mam małe dziecko i jak zacznie chodzić nie chcę żeby spadło mi ze schodów itd. I jeszcze jedno nie zgodze się że nie mozna oddzielić stref dziennych i "intymnych" w domu parterowym.

Areq i Kryspin: bardzo dziękuję za te wylicznia, pewnie wielu osobom one się przydadza i dadza do myślenia.

Miałam podobne założenia czyli albo "stodoła z poddaszem" i wysoką ścianką kolankową, albo "barak": niski z dwuspadowym dachem.

Niemniej jednak wasze wyliczenia utwierdzają mnie w przekonaniu, ze "barak" to jest to czego potrzebuję:) co prawda u mnie bedzie prawie 220mzabudowy, ale i tak chyba się skuszę...dzialka ma 1ha, więc z miejscem problemu nie ma...

Od roku mieszkam w parterówce - i wiem że nie ma sensu porównywanie cen poddasze i parter. Zależy co kto chce. Można zbudować tanią parterówkę można zbudować drogi dom z poddaszem.

no widzisz a moim zdaniem jest sens

mozna wybudowac tania parterowke i drogi z poddaszem - pewnie :wink:

tylko ze to beda kompletnie niepodobne do siebie projekty z kompletnie innymi funkcjami czy pomieszczeniami

nie mozna porownac malutkiej parterowki do olbrzymiego (drogiego) domu z poddaszem , bo faktycznie TO sensu nie ma :lol:

ja pisalam o sytuacji gdzie - powierzchnia i program uzytkowy domu jest bardzo zblizony czyli:

domy A i B maja zblizona pow mieszkalna do siebie , maja tyle samo pokoi (np. ktos potrzebuje ich miec 4 (i minimalna powierchnie pokoju 12 m2) + salon min 25 metrow + pom gosp minimum 10 m2 )

Na poddaszu - to wtedy zwykle 4 pokaje plus duzy salon z kuchnia na parterze (plus tam lazienka, pom gosp itp) upchnij to wszystko w domu parterowym - to sie rozrosnie wszerz i beda wlasnie te koszty o ktorych mowilam :wink:

no fajnie - ale wyobraz sobie - przychodzi do mnie Klient i mowi

"pani paulino chce miec:

- dom o powierzchni netto 200m2-

- salon 25 m2 plus kuchnia 15 m2

- cztery pokoje dla dzieci i rodzicow po ok 12-15 m2

- pom gospodarcze - 10 m2

i to nie podlega dyskusji, natomiast zastanawiam sie nad domem parterowym i domem z poddaszem (lub piektrowym) ,

aha - mam 200 000 na cala zabawe w budowanie"

I ja w tym momencie nie moge powiedziec "A idz Pan do jasnej cholery co ja bede tu panu porownywac, sie zaprojektuje sie zbuduje to sie zobaczy jaki koszt :lol: :lol: :lol:

, ja musze to na etapie koncepcji oszacowac , po prostu :wink:

I uwazam ze w tym wypadku przy takich zalozeniach i takim programie w gre wchodzi poddasze, bo zmiescic sie w takiej kwocie z parterowka - nierealne :wink:

Natomiast nie mam tu wizji przekonywania kogokolwiek - to Wasze $ i Wasze domy :wink: - oby ta parterowka byla tansza bo generalnie uwazam ja za lepsze rozwiazanie niz dom z poddaszem :wink: :D

A czy nie jest tak, że ewentualne różnice zanikają (lub zmniejszają się) gdy doliczymy koszty ocieplenia budynku - zwłaszcza poddasza? Mnie tak wyszło przy "ciepłych" ścianach z FORTIS. Aby nie "zmarnować" uzysku ze ścian, poddasze musiał bym izolować warstwą 35 - 40 cm wełny co wg. moich szacunków (pomijam tu sprawę wykończenia ścian) niweluje oszczędności z fundamentów i ścian. Dochodzi do tego ocieplenie wieńców.

A czy nie jest tak, że ewentualne różnice zanikają (lub zmniejszają się) gdy doliczymy koszty ocieplenia budynku - zwłaszcza poddasza? Mnie tak wyszło przy "ciepłych" ścianach z FORTIS. Aby nie "zmarnować" uzysku ze ścian, poddasze musiał bym izolować warstwą 35 - 40 cm wełny co wg. moich szacunków (pomijam tu sprawę wykończenia ścian) niweluje oszczędności z fundamentów i ścian. Dochodzi do tego ocieplenie wieńców.

siwy a powiem ci ze nie jestem pewna

poaztym zast sie co jest ekonomiczniejsze w ogrzewaniu pozniej

sa takie wyliczenia.... ale nie pamietam czy parterowy byl bj ekonnomiczny czy wlasnie z poddaszem

no fajnie - ale wyobraz sobie - przychodzi do mnie Klient i mowi

"pani paulino chce miec:

- dom o powierzchni netto 200m2-

- salon 25 m2 plus kuchnia 15 m2

- cztery pokoje dla dzieci i rodzicow po ok 12-15 m2

- pom gospodarcze - 10 m2

i to nie podlega dyskusji, natomiast zastanawiam sie nad domem parterowym i domem z poddaszem (lub piektrowym) ,

aha - mam 200 000 na cala zabawe w budowanie"

I ja w tym momencie nie moge powiedziec "A idz Pan do jasnej cholery co ja bede tu panu porownywac, sie zaprojektuje sie zbuduje to sie zobaczy jaki koszt :lol: :lol: :lol:

, ja musze to na etapie koncepcji oszacowac , po prostu :wink:

I uwazam ze w tym wypadku przy takich zalozeniach i takim programie w gre wchodzi poddasze, bo zmiescic sie w takiej kwocie z parterowka - nierealne :wink:

Natomiast nie mam tu wizji przekonywania kogokolwiek - to Wasze $ i Wasze domy :wink: - oby ta parterowka byla tansza bo generalnie uwazam ja za lepsze rozwiazanie niz dom z poddaszem :wink: :D

Pani Paulino dyć ady też tak napisałem,że od 180-200m2 netto parterówka wychodzi drooogo...

Z racji wykonywanego zawodu:):) mam częsty kontakt z archytektami.jak sobie tak pogadam przy kawie to nic ich bardziej nie wk***a niż niezdecydowany klient,albo inaczej klient pseudozdecydowany który najpierw wymyśla niestworzone:) rzeczy typu:

"taaa salon MUSI być duuuży,a sypialnie tylko 12m2? a co to za sypialnie? i dlaczego tylko trzy? przecież jak przyjedzie ciocia Gieńka z wujem Stasiem to gdzie ja ich położe spać? dwie łazienki? no przecież to niewiele więcej metrów wyjdzie ta jeszcze jedna,aha i żona mówiła ,że chce mieć garderobę przy sypialni ...a schody mają być szerokie,takie reprezentacyjne"

A końcowa opinia - po otrzymaniu koncepcji i wstępnych kosztów - w najłagodniejszej formie+bonus w postaci oczu jak pięciozłotówki:

"Hmmm no cóż,myślałem ,że to wyjdzie X pieniędzy..niech Pan/Pani zmieni coś by było taniej w końcu płace za projekt nie?!!!,jakbym chciał gotowy to bym se taki kupił"

Wybierać należy mądrze,adekwatnie do zasobności portfela/możliwości kredytowych:) .Budować dla siebie nie na pokaz.Przy mądrym,przemyślanym projekcie,przy określeniu najważniejszych cech użytkowych i dopasowaniu do trybu życia przyszłych mieszkańców,okazuje się ,ze i ten z poddaszem i ten parterowy nie musi kosztować fortuny.

P.S. zielonooka zredukuj jakoś na sygnaturce tą kropelkę na ustach.może jakiś photoshop? ciężko się nie...zapatrzeć:):):):):):):):)

Bardzo często nasze "zachcianki" - parterowy, czy tez z pddaszem, kat dachu 40, czy 20 stopni itd. weryfilkuje plan zagospodarowania lub wydane warunki zabudowy. W moim przypadku mogę zabudować tylko 15% działki i gdybym chciał wybudować dom parterowy o takiej samej pow. jak z poddaszem to bym się nie zmieścił w owych 15%. W warunkach bardzo często szczegółowo określają parametry i trzeba szukać projektu spełniające te wymagania. Dlatego zawsze piszę aby zacząć od planu lub warunków a dopiero później szukać projektu. W moim przypadku dom musi być z poddaszem, dach dwuspadowy, kąt 40 do 45 st. , 15% zabudowy itd. takie warunki znacznie podcinają skrzydła :lol:

Cześć. Zastanawiam się, czy lepszy jest (tzn. bardziej funkcjonalny) dom parterowy, czy jednak z poddaszem. Bardziej podobają mi się domki z poddaszem użytkowym, ale przerażają mnie skosy w pokojach, które bardzo ograniczają przestrzeń. Właściwie jedna ściana w każdym pokoju na górze jest nie do wykorzystania. :-? Uwielbiam "widok" schodów, ale czy będzę miała ochotę po nich biegać??? Tysiące pytań kotłuje się w tej mojej głowie. Jestem w trakcie dokonywania wyboru, więc interesują mnie wszystkie sugestie. Wiem, że to indywidualny problem, ale liczę chciałabym poznać Wasze opinie.

Proszę o odpowiedź, w jakim domku mieszkacie i czy nie żałujecie wyboru.

Pozdrawiam wszystkich

całe zycie marzyłam miec parterowy domek ale cóz....kupiłam działke i niestety aby miec fajny parterowy domek i troche ogrodu a chyba po to sie równiez dom buduje, trzeba miec duzo wieksza działke od mojej. pozatym jak stanełam na tej działce i rozejrzałam sie to pierwsza mysl - tutaj nie pasuje parterowy domek. Projekt domu nalezy dopasowac do działki do otoczenia do sąsiadów i moze okazac sie, ze chociaz wczesniej wydawało nam sie, ze tylko ma by parterowy to zycie zweryfikuje nasze plany. pozniej weszłam do sasiadów, bo juz sie buduja - jeden parterowy , drugi z uzytkowym poddaszem. i mialam nosa, ze w tym otoczeniu tylko z uzytkowym poddaszem. to tak jak sie dobiera strój do tej sukienki beda pasowac te a nie inne buty. i zaczełam wertowac plany domów z uzytkowyum podaszem i odkryłam ze takie domy tez sa piekne, a schody moga stanowic ozdobe domu, a ze czasami trzeba pochodzic....coz....

nie ma gotowej recepty, który lepszy. Oba sa fajne, tylko wtedy gdy pasuja do całości, do nas, do otoczenia . nalezy po prostu samemu znależć złoty środek.

pozdr.

Ja wybrałem dom parterowy bez poddasza, prawdopodobnie centralny salon będzie wysoki aż do szczytów

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76580

niestety jeœli chcemy zbudować rozległy dom parterowy >>100 m2 a w Planie zag. przestrz. mamy wpisane duże kšty dachów >35st to dom wyjdzie pokraczny.

za domem parterowym przemawia czynnik kosztów i wykorzystania przestrzeni.

stropy noœne kosztujš, ocieplenie połaci tez kosztuje a schody z konieczna przestrzenia komunikacyjnš zeżrš sporo powierzchni użytkowej, Jeœli chcemy dobrze doœwietlić pokoje to komplikujemy sobie dach i cena znowu roœnie. Ponadto dach pod poddasze użytkowe może tez być droższy niż pod nieużytkowe (konstrukcja więŸby).

witam

mam ten sam problem co mdyjor

marzyliśmy z mężem o ok. 100m parterowym domku (działka 11 arowa- wąska długa) - lubimy przestrzeń i nie chcieliśmy bieganiny po schodach

mieliśmy juz nawet upatrzony projekt, niestety okazało się, że warunki zabudowy dla tego terenu przewidują dach o kącie nachylenia 40-45stopni

projektant stwierdził, że spokojnie da się przerobić dach w typowanym przez nas domku

mamy teraz 2 wstępne koncepcje, jednak projektant namawia nas na użytkowe poddasze, bo przy takim kącie nachylenia podobno będzie ono nadawało się do zamieszkania

ale ja nie chcę użytkowego poddasza!!! chyba nie ulegnę sugestiom projektanta, z kolei obawiam się, że dom parterowy z 40stopniowym dachem będzie wyglądał jak stodoła

ale nikt nie mówił, że bedzie łatwo

Również zastanawialismy się nad domem parterowym, przekonał nas argument, że dom parterowy jest droższy. Budujemy dom o powierzchni użytkowej 127 m2, (parter zajmuje 85 m2). Gdyby zbudować dom parterowy o pow. 127 m2 to większe fundamenty, dużo większy dach i strop (jaki by nie był, to być musi) podniosłyby zdecydowanie koszt. Obecnie wszyscy odwiedzjący nasz dom (czy to znajomi czy fachowcy do kolejnych robót) mniej więcej wypowiadają się tak: "parter jak parter, ale poddasze jest imponujące". :lol:

Rzeczywiście wszystkie uwagi są cenne. Co do kosztów budowy, to zdania są podzielone. jedni budują parterowy, bo uważają, że jest tańszy w realizacji, inni za tańsze rozwiązanie uważają domek z poddaszem.

Mdyjor ,dziękuję za wszelkie sugestie. Bardzo fajny jest układ Twojego domku. Nam potrzebny byłby jednak jeszcze jeden pokoik.

Czy jest ktoś, kto wybudował domek z poddaszem i jest przekonany, że gdyby budował się jeszcze raz, to zdecydowałby się na parter?

Pozdrawiam wszystkich

Witam !

My budujemy parterowy 140 m z kątem nachylenia 32 stopnie i wcale nie wygląda to pokracznie. Liczą się dla nas komfort życia i własne potrzeby, a nie to co zbudował sąsiad. Pokoje na poddaszu w takich metrażach to klaustrofobiczne klity. Tak naprawdę to kwestia obiegowej opinii w tym kraju, że dom parterowy to nie dom i należy piąć się w górę. Gdzie ta oszczędność? Drogie, piękne schody, połaciowe okna, dodatkowa łazienka, doprowadzenie instalacji, cała wykończeniówa! W parterowym można za to zastosować podwieszany sufit. Buduj tak jak czujesz, a innym i tak nie dogodzisz.

Powodzenia!