Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Guti, chyba czekałam na takie słowa. nie chcę, żeby nasz domek był obiektem wzdychań sąsiadów, jaki to on piekny, blebleble. :evil: Chcę się w nim czuć po prostu dobrze. W końcu ma służyć nam do końca życia. Wychowywałam się w przestronnym domu, a teraz mieszkam w klitkach i tęsknię za przestrzenią. A te pokoiki pod kopertowym dachem to rzeczywiście maleństwa.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko zależy od możliwości i potrzeb.

Jeśli masz na tyle dużą działkę, że po zbudowaniu parterówki zmieści się ciut więcej niż grill - to OK. Jeśli lubisz ogród i wolisz mieć więcej przestrzeni - to zbudujesz z poddaszem. Jeśli zamierzasz mieć ten dom do końca życia - to pomyśl czy schody są fajne, gdy ma się więcej lat. Ale jeśli lubisz ładne schody - to nic Cię nie powstrzyma przed domem z poddaszem i ładną antresolą ...

Trzeba się po prostu zastanowić jak chcesz mieszkać - Ty i Twoja rodzina. Przegadać temat i - budować - tak jak chcesz, lubisz i Ci się podoba.

Ja pewnie wolałabym mieć 300 metrów w parterze - ale działka ma tylko 1200 metrów - cienko by to wyglądało :):) Szczególnie, gdy działka ma 17 metrów od wjazdu :):)

Ale drugi dom będzie parterowy - tylko dla mnie i męża. I 160 metrów wystarczy :):)

Poddasze to niekoniecznie ciemna ciasna przestrzeń tylko, że trzeba mieć sporo odwagi i pieniędzy aby zamontować duże połacie okien dachowych. Pomieszczenia musza być też większe tak aby nie dusiła klaustrofobia skosów.

Strop noœny nie jest tani, œciany szczytowe też kosztujš (zwróćmy uwagę że to musza być œciany noœne i to często jeszcze wzmocnione słupami z betonu dla podparcia więŸby dachowej. Schody też sporo kosztujš szczególnie gdy nie majš to być zwykłe odlane z betonu dziady w stylu domu z czasów gierka.

Jeszcze raz powiem że dom piętrowy to spora strata powierzchni użytkowej zajętej przez komunikacje poziomš i pionowš, Kominy musza być dłuższe.

Dom piętrowy jest jedynym rozwišzaniem gdy mamy b.wšska działkę a chcemy mieć spora powierzchnie u. i jeszcze trochę ogrodu.

Parterowiec jest wygodniejszy bo nie mamy latania po piętrach wszystko jest na tym samym poziomie. Przy parterze na działce ze spadkiem można zrobić dom z dwoma przesuniętymi poziomami...

Co do dachów 32st to całkiem dobry kat na nasz klimat, (bo jednak œnieg powienien spadać z dachu) .

Wybraliśmy parterowy :lol: Jest w nim wszystko, czego potrzebujemy. Musimy go dać jednak do przeróbki, bo jest ciut za duży. Działki zostanie jeszcze na posadzenie lasku :D (żartowałam), ale spokojnie zmieści się ogród, grill, altanka i jeszcze zostanie miejsca. Udało nam się kupić ogromną działkę za malutkie pieniądze, więc skorzystaliśmy z okazji.

Dziękuję wszystkim i serdecznie pozdrawiam

• 4 weeks później...
witam Wszystkich!

jestesmy na etapie wyboru projektu, parterowy czy z uzytkowym poddaszem ?? porownujac orientacyjne koszty jednego i drugiego widac ze parterowki wychodza zazwyczaj drozej ?? czy ktos orientujacy sie lepiej w temacie moze mam pomoc ???

podrawiam

almayer

A jak ma sie powierzchnia "wymarzonego "domu do wielkosci dzialki??

dzieki za linki, mamy lekture do przerobienia teraz :),

co do wilekosci dzialka 1521m2, dom planowany na ok 130m2 z wbudowanym garazem,

perspektywa latania po schodach troche sie nam nie podoba, zwlaszcza ze oboje jestesmy troche delikatnie mowiac roztargnieni :))

tak wiec chyba sie sklaniamy ku porterowemu , chyba ze koszty beda wskazywac na "z poddaszem"

Ja mam na razie tak, że dom w zasadzie jest parterowy (128 m2 użyt.), potem wykańczam górę (jakieś 90 m2 użyt.). Zrobię to jak rodzina się powiększy i trzy sypialnie to będzie za mało. Ale to wymaga poniesienia pewnych inwestycji na początku (okna na górze, posadzka, wylanie schodów),jedynie nie ocieplam dachu, tylko strop i nie robie ścian działowych.

Ja lubię domy parterowe, ale mam za małą działkę, żeby można było poszaleć (720 m2), i tak musieliśmy zrezygnować z garażu. A dom chcę mieć duży.

Czy Wy nie czytacie „Muratora” ? :wink:

Przecież były wyliczenia robione i nieznacznie wygrał dom z poddaszem użytkowym.

Jeżeli, ktoś zastanawia się, co bardziej się opłaca, to życzę Szczęśliwego Nowego Roku. :wink:

Dom to buduje się taki jaki chce się mieć.

To co dowiedziałem się z Muratora to to że :

1. dom z poddaszem użytkowym jest tańszy w ogrzewaniu

2. jest nieznacznie tańszy w budowie

3. jest mniej wymagający co do wielkości działki

A skoro strop starzeje się wolniej niż dach i fundamenty to i tańszy w eksploatacji

:p

Mój wybór to dom z użytkowym poddaszem i jak bym miał budować kolejny raz (dla siebie), wybór byłby taki sam,zaletą przeważającą w całej wyliczance było by to, że pięterko stważa pewną intymność, prywatność dla domowników.

też tak uważam, że nie koszty są najważniejszym kryterium. Mieszkając całe życie w bloku, marzyłam o schodach. Po trzech latach mieszkania w domku na stancji, wiedziełam, że to nie jest to. Zwłaszcza rano to kłopot, jak się ubierasz, jesz i robisz makijaż jednocześnie. Za dużo biegania, no i przy dzieciach tragedia, zazwyczaj na spotkaniach w domkach znajomych spędzam czas ze swoim małym dzieckiem na górze w pokojach dziecięcych, zamiast z dorosłymi na tarasie (no ale dziecka małego przy schodach nie zostawię). Ponieważ jesteśmy rodziną rozwojową, póki dzieci małe, jesteśmy wszyscy na dole, potem dzieci na górę, a ja już znajdę sposób, żeby zagospodarować zwolnione dolne pokoje

• 2 weeks później...

a wiec zaczynam;)

Parterowy bardziej rozłorzysta bryła więc droższy dach i zajmuje więcej miejsca, ale brak schodów - nie trzeba ganiać góra dół

no i chyba bezpieczniejszy dla małych dzieci.

Nie wiem jak i czy w ogóle różnią się koszty użytkowania domu parterowego i z poddaszem.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Bardzo proszę forumowiczów, bardziej lub mniej doświadczonych w budowie własnego domu o pomoc w takiej kwestii: Chcemy dom ok. 150 m pow. użytkowej. Mamy dość specyficzne wymaganie funkcjonalne, ale nie o tym chcę mówić. Powstaje teraz pytanie: co będzie tańsze parterówka o takiej pow. czy domek z użytk. poddaszem?? Akurat bez problemu pożeganmy się ze schodami i poddaszem więc parterówka nie jest jakimś kompromisem tylko po prostu albo albo. Mam nadzieję, że i innym osobom opinie na temat takiego porówania się przydadzą. Konkretnie mamy dwie propozycje. Jedna to "znany" muratora w wersji I http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=392&IdKolekcji= a druga to teksas pracowni atrium http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-398,438,61,parter.html (z tym, że ten projekt wymagałby powiekszenia garażu do 2 stanowisk więc i koszty wzrosną). Raczej będziemy budować przez generalnego wykonawcę a ten w swoich wstępnych wycenach bierze pod uwagę metraż netto, a stosunek tego metrażu do metrażu użytkowego w parterówkach jest o wiele bardziej korzystny niż w domach z użytk. poddaszem, co wskazywałoby, na to że parterówka będzie tańsza, ale jak obserwuję te szacunkowe kosztorysy muratora to np. dla domu "znany" kwota oszacowania jest prawie taka sama jak dla domu M08 (na każdą pogodę) http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=339&IdKolekcji= który wydaje mi się tak na chłopski rozum o wiele droższy niż "znany". Poratujcei bo już sama nie wiem co robić. Sory za długi wywód

nie jestem ekspertem, dopiero ucze sie o budowaniu, ale gdzies tu na forum przeczytalam, ze dla domow o powierzchni do 150m2 nie ma wielkiej roznicy w kosztach miedzy parterowka a domem z poddaszem uzytkowym... i to mi sie wydaje logiczne, przy wiekszych powierzchniach partrowka robi sie drozsza (fundamenty, strop, dach itp)

osobiscie uwazam, ze powinniscie sie kierowac tym, aby dom byl dla Was funkcjonalny, wygodny a nie porownywac czy bedzie 20tys drozszy czy tanszy... my na przyklad odrzucamy poddasze uzytkowe, bo nie znosimy skosow, okien w dachu i schodow... poprostu taki mamy gust i nie bedziemy sie meczyc reszte zycia zeby zaoszczedzic troche kasy...