Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

dzięki za odpowiedź. w między czasie udało mi się sporo na ten temat znaleźć na forum. WIdocznie nie ja jedna mam takie dylematy :) Też sobie to z mężem przemyśleliśmy i zrobimy tak jak mówisz, wybudujemy tak jak chcemy nie patrząc na oszczędność rzędu 20 tys a z tego co widzę, raczej o znaczących kwotach oszczędności nie ma co marzyć.
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Rozglądam się za projektem (pow. użytkowa do 150 m2) i mam pierwszy dylemat: dom parterowy czy z użytkowym poddaszem?

Zarabiamy z mężem w okolicach średniej krajowej, czyli żadna rewelacja i musimy na budowę wziąć kredyt. Dlatego wszystko, co wiąże się z kosztami jest dla nas szalenie ważne.

Zawsze marzyłam o użytkowym poddaszu, ale słyszę opinie np. rodziców, że lepsza parterówka, bo koszty budowy i ogrzania niższe, bo odchodzi bieganina po schodach, tańsze rozprowadzenie instalacji wod-kan, tańszy dach itd.

Czy rzeczywiście tak jest? Dodam, ze moja działka na szczęście nie jest mała i nie ma udziwnionego kształtu, więc moge pozwolić sobie rozożyć wszystko na jednym poziomie. :roll:

Czy w parterówce koszty ogrzewania są niższe niż w piętrowym? Przecież jest 2x większa podłoga i sufit. hmm

Dach napewno jest droższy, bo jest na większej powierzchni (150m2 dachu, zamiast 75m2 przy dwóch kondygnacjach).

Rozprowadzenia instalacji i wszelkie piony rzeczywiście są uproszczone w parterówce.

No i dom parterowy jest wygodniejszy - brak schodów to duży plus

- małe dzieci, osoby starsze, złamana noga ;) , wnoszenie dużych mebli (czasem za mała klatka schodowa), łatwiejszy remont i konserwacja elewacji.

Jeśli środki są ograniczone, albo obecne potrzeb mniejsze niż w przyszłości (np. przewidywane powiększenie się rodziny) to proponuje rozpatrzyć wariant budowy:

- domu parterowego z możliwością dobudowy np. kolejnych pokoi mieszkalnych i łazienki dla nich

- dom parterowy ale ze stropem, ściankami kolankowymi na piętrze i miejscem na klatkę schodową, pozwalającym na adaptacje poddasza w przyszłości.

Tutaj oczywiście ilu ludzi tyle zdań. Moje jest następujące, piszę o aspektach kosztowych przede wszystkim, bo mogę być tez inne np. ja uwielbiam pokoje ze skosami, niaktórzy nienawidzą:

1. ZA użytkowym poddaszem:

- dużo mniejszy koszt dachu (z moim przypadku o 11000)

- 2 ga łazienka na górze, w parterówce możesz chcieć przyoszczędzić na jedną

- dużo niższy koszt budowy ścian piętra w porównaniu z fundamentowaniem i stawianiem ścian w wiekszym obwodzie

- dom zajmuje mniej miejsca na placu (jak jest mały)

- mozna zrobić komnikowe DGP oparte tylko na grawitacji, oszczedności oczywiste

- mniejszy koszt ogrzania - ciepło idzie do góry

- da się zrobić wszystko na 1 kominie! tu oszczędności też spore.

2. PRZECIW

- koszt schodów (drewno min 7000)

- koszt stropu (moim systemem - Sukiennik - 7000)

Instalacji nie brałbym pod uwagę, przeciągnięcie ich w pionie to najmniejszy problem w praktyce moga być sporo "krótsze". Umnie Kuchnia przy łazience, na tym łazienka u góry.

Ps. Jak wybierzesz parterówkę to przynajmniej z dachem krowkiowo-jętkowym, zawsze będzie można strych wykorzystać później, oraz podnieść o 2 bloczki - koszt żaden.

Jest akurat odwrotnie koszty budowy, instalacji i ogrzania parterówki są wyższe w przeliczeniu na m2. Jest tylko problem wygody, przez co decydując się na dom z poddaszem uzytkowym usiłujemy wcisnąć na parterze dodatkową sypialnię i gabinet, a na piętrze dodatkową łazienkę i czasem kuchnię. W rezultacie robimy sobie dwa mieszkania zamiast jednego i wtedy jest drożej, bo oprócz schodów cenę podbija wykończeniówka.

admiro o co chodzi z tym "większym" obwodem ścian?

{150m2 w parterze, ma tyle samo obwodu co dwa piętra po 75m2

Przyjumjąc 10x15 dla parterowego mamy 150m obwodu, dla piętrowego: 2x 10x7,5 czyli dalej te 150m.}

Różnica (m2 ścian) jest dopiero wtedy gdy na poddaszu zamiast pełnej kondygnacji robimy ściane kolankową dla obniżenia budynku

- heh oszczędność to niewielka, a tracimy dużo światła (okna połaciowe albo lukarny zamiast zwykłych) i miejsca (skosy czasem takie że szafy nie postawisz) - moim zdaniem skosy to złe rozwiazanie i drogie (stosunek ceny do otrzymanych m2 użytkowych).

Cenne uwagi, ale :D

Przecież skoro mówimy o użytkowym poddaszu, to na moje myslenie dach wypada drożej z uwagi na np. lukarny. Owszem, można zastosować okna połaciowe, ale tu z kolei musimy się liczyć ze skosami, pod którymi, jaksłusznie zauważył Pitrov "czasem takie że szafy nie postawisz".

Moje wątpliwości pojawiły się głównie po rozmowie z rodzicami, którzy wybudowali dom 20 lat temu i dziś przeklinają schody oraz zauważają, że "nie licz, że dzieci z wami zostaną". W tym ostatnim stwierdzeniu akurat cos jest :D

Myslimy o ogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym z rozprowadzeniem plus pompy ciepła (na gaz ziemny w naszej wioseczce nie ma co liczyć).

Więc jak jest z tym użytkowym poddaszem kontra parter? :p

admiro o co chodzi z tym "większym" obwodem ścian?

150m2 w parterze, ma tyle samo obwodu co dwa piętra po 75m2

Przyjumjąc 10x15 dla parterowego mamy 150m obwodu, dla piętrowego: 2x 10x7,5 czyli dalej te 150m.

:o

Budynek parterowy 10x15 m ma 50 m obwodu,

a piętrowy 10x7,5 m ma 35 m obwodu ale dwa razy większą wysokość.

Pomyliłeś obwód z powierzchnią.

Mozna też podejść inaczej

Parterówka 10x15 ma obwód 50 m,

konygnacja 10x7,5 ma 35m obwodu.

Dwie kondygnacje liczone osobno mają łącznie 70 m obwodu.

I tak powierzchnia ścian zewnętrznych o wysokości jednej kondygnacji 3 m wyniesie:

w domu parterowym z dachem kopertowym - 50x3=150 m2

w domu piętrowym z płaskim dachem - 35x6=210 m2 lub 70x3=210 m2

Przy domu z poddaszem użytkowym z dachem dwuspadowym i wymiarach 10x7,5 m, ściance kolankowej o wysokości 1m, kącie spadku dachu 45 st. i wysokości dolnej kondygnacji 3 m, powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi ok. 168 m2.

Kontynuując obliczenia Andre59:

Parterówka / z poddaszem mamy:

Powierzchnia ścian zewnętrznych: 150 /168

Powierznia podłogi na gruncie: 150/75

Powierzchnia stropu: 0/75

Powierzchnia dachu w obrysie budynku czyli / cos kąta: 212/106

Dach robi największe koszty?

Teoretycznie najbardziej ekonomiczny dom to piętrówka, na planie kwadratu czyli popularna gierkowska kostka.

...

Teoretycznie najbardziej ekonomiczny dom to piętrówka, na planie kwadratu czyli popularna gierkowska kostka.

ma najlepszy stosunek objętości do powierzchni przegród zewnętrznych.

am00, w parterowym domu nikt nie robi dachu o spadku 45 st., co najwyżej 15-25 st.

Tak więc powierzchnia dachu parterówki wyjdzie mniejsza niż podwojona wielkość powierzchni dachu domu z poddaszem użytkowym.

am00, w parterowym domu nikt nie robi dachu o spadku 45 st., co najwyżej 15-25 st.

Tak więc powierzchnia dachu parterówki wyjdzie mniejsza niż podwojona wielkość powierzchni dachu domu z poddaszem użytkowym.

zalezy co sie ma w warunkach zabudowy..ja mam dach 35-45st wiec grzech nie wykorzystac strychu na pokoje

zalezy co sie ma w warunkach zabudowy..ja mam dach 35-45st wiec grzech nie wykorzystac strychu na pokoje

To fakt, nie zawsze można budować to co się chce.

Przy takich wymaganiach też bym wybudował dom z poddaszem użytkowym.

Moim skromnym zdaniem przy korzystnych warunkach gruntowych i częstym w moich okolicach zapisie planu zagospodarowania; dach 35-45" najkorzystniejszy jest dom : przyziemie zagłębione w gruncie do głębokości przemarzania +- 1,5 m o wysokosci kondygnacji 2,2m , parter , poddasze użytkowe ze ścianką kolankową +-1,5 m . Co daje możliwość podejścia do ściany na odległość 0,5 m /przy średnim wzroście/ Pomijając estetykę przy domu z wymiarami zewnętrznymi 11,5mx9,75 m bez większego problemu radzimy sobie bez okien połaciowych / drogich / tylko z oknami w ścianach szczytowych .

daje to lepsze wykorzystanie klatki schodowej / 3 kondygnacje a zajmuje tyle samo miejsca, przy czym ze schodami lepiej nie eksperymentować dwubiegowe 2x125 cm h-17,5 cm ze spocznikami pozwala na wygodną komunikację /

dzięki przyziemiu mamy miejsce na garaż ,pralnio -suszarnie , kotłownie , warsztat i skład opału oraz pomieszczenie gospodarcze .

nie moge odnalesc tego watku (ale byl i to jakis duzy) gdzie ktos tam wyliczal i wyszlo, ze dla domkow malych do ok. 100 czy 120m2 ciut taniej jest parterowka bez poddasza - trzeba poswiecic troche czasu i odszukac ten watep i sprawdzic jak to ktos wyliczyl

co do "pozniejszego zagospodarowania" - to nie takie proste, bo chyba nie chodzi tu o pozniejsze wykonczenie tylko wybudowanie surowego zamknietego czy tam "developerskiego" (tynki wewnetrzne,instalacje)

ja generalnie przymierzam sie (jesli nie wpadne na inny genialny pomysl) do malej parterowki z drewnianym stropem (nawet w pierwszej fazie nie wykoncznym, bo przeciez i tak podwiesze sufity) ale z mozliwoscia adaptacji poddasza, z tym ze to poddasza ma nie byc pelnowymiarowe z dodatkowa lazienka, wykuszami itp. - ot ewentualnie dodatkowy pokoj/pokoje dla zblakanego goscia,moze jakis pokoj hobbystyczny,biblioteczka - tak, zeby nie ciagnac w gore za bardzo instalacji i nie kosztowac sie na drogi strop - po prostu to co potrzebuje wszystko na dole a gora przy okazji minimalnym kosztem (choc juz na poczatku musze sie liczyc z wieksza powierzchnia dachu, bo zamiast 20-25stopni trzeba zrobic 35-40 :( )

Pzdr.

vib

.....ja generalnie przymierzam sie (jesli nie wpadne na inny genialny pomysl) do malej parterowki z drewnianym stropem.............

.........minimalnym kosztem (choc juz na poczatku musze sie liczyc z wieksza powierzchnia dachu, bo zamiast 20-25stopni trzeba zrobic 35-40 :( )

Pzdr.

vib

przy nachyleniu połaci dachowej 35-40stopni budowa parterówki jest delikatnie mówiąc bez sensu....

no ja rozumiem argumenty - ale ja nie mam zamiaru uzywac w domu schodow, wiec wacham sie: powiekszyc metraz na "zas" a nuz sie kiedys przyda dodatkowe 20-30m2 czy zrobic wiekszy spad dachu na "zas" i kiedys ewentualnie zrobic na gorze podlogi, wstawic te nieszczesne schody

pod takim wzgledem to rozpatruje - i oczywiscie kosztow - co bedzie tansze, wiekszy spad dachu i jego wieksza powierzchnia czy dodatkowe 20-30m2 na dole (lawy,fundament,sciany,tez wieksza powierzchnia dachu o nachyleniu 20-25%)

Pzdr.

vib