Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

dzięki za odpowiedź. w między czasie udało mi się sporo na ten temat znaleźć na forum. WIdocznie nie ja jedna mam takie dylematy :) Też sobie to z mężem przemyśleliśmy i zrobimy tak jak mówisz, wybudujemy tak jak chcemy nie patrząc na oszczędność rzędu 20 tys a z tego co widzę, raczej o znaczących kwotach oszczędności nie ma co marzyć.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Rozglądam się za projektem (pow. użytkowa do 150 m2) i mam pierwszy dylemat: dom parterowy czy z użytkowym poddaszem?

Zarabiamy z mężem w okolicach średniej krajowej, czyli żadna rewelacja i musimy na budowę wziąć kredyt. Dlatego wszystko, co wiąże się z kosztami jest dla nas szalenie ważne.

Zawsze marzyłam o użytkowym poddaszu, ale słyszę opinie np. rodziców, że lepsza parterówka, bo koszty budowy i ogrzania niższe, bo odchodzi bieganina po schodach, tańsze rozprowadzenie instalacji wod-kan, tańszy dach itd.

Czy rzeczywiście tak jest? Dodam, ze moja działka na szczęście nie jest mała i nie ma udziwnionego kształtu, więc moge pozwolić sobie rozożyć wszystko na jednym poziomie. :roll:

Czy w parterówce koszty ogrzewania są niższe niż w piętrowym? Przecież jest 2x większa podłoga i sufit. hmm

Dach napewno jest droższy, bo jest na większej powierzchni (150m2 dachu, zamiast 75m2 przy dwóch kondygnacjach).

Rozprowadzenia instalacji i wszelkie piony rzeczywiście są uproszczone w parterówce.

No i dom parterowy jest wygodniejszy - brak schodów to duży plus

- małe dzieci, osoby starsze, złamana noga ;) , wnoszenie dużych mebli (czasem za mała klatka schodowa), łatwiejszy remont i konserwacja elewacji.

Jeśli środki są ograniczone, albo obecne potrzeb mniejsze niż w przyszłości (np. przewidywane powiększenie się rodziny) to proponuje rozpatrzyć wariant budowy:

- domu parterowego z możliwością dobudowy np. kolejnych pokoi mieszkalnych i łazienki dla nich

- dom parterowy ale ze stropem, ściankami kolankowymi na piętrze i miejscem na klatkę schodową, pozwalającym na adaptacje poddasza w przyszłości.

Tutaj oczywiście ilu ludzi tyle zdań. Moje jest następujące, piszę o aspektach kosztowych przede wszystkim, bo mogę być tez inne np. ja uwielbiam pokoje ze skosami, niaktórzy nienawidzą:

1. ZA użytkowym poddaszem:

- dużo mniejszy koszt dachu (z moim przypadku o 11000)

- 2 ga łazienka na górze, w parterówce możesz chcieć przyoszczędzić na jedną

- dużo niższy koszt budowy ścian piętra w porównaniu z fundamentowaniem i stawianiem ścian w wiekszym obwodzie

- dom zajmuje mniej miejsca na placu (jak jest mały)

- mozna zrobić komnikowe DGP oparte tylko na grawitacji, oszczedności oczywiste

- mniejszy koszt ogrzania - ciepło idzie do góry

- da się zrobić wszystko na 1 kominie! tu oszczędności też spore.

2. PRZECIW

- koszt schodów (drewno min 7000)

- koszt stropu (moim systemem - Sukiennik - 7000)

Instalacji nie brałbym pod uwagę, przeciągnięcie ich w pionie to najmniejszy problem w praktyce moga być sporo "krótsze". Umnie Kuchnia przy łazience, na tym łazienka u góry.

Ps. Jak wybierzesz parterówkę to przynajmniej z dachem krowkiowo-jętkowym, zawsze będzie można strych wykorzystać później, oraz podnieść o 2 bloczki - koszt żaden.

Jest akurat odwrotnie koszty budowy, instalacji i ogrzania parterówki są wyższe w przeliczeniu na m2. Jest tylko problem wygody, przez co decydując się na dom z poddaszem uzytkowym usiłujemy wcisnąć na parterze dodatkową sypialnię i gabinet, a na piętrze dodatkową łazienkę i czasem kuchnię. W rezultacie robimy sobie dwa mieszkania zamiast jednego i wtedy jest drożej, bo oprócz schodów cenę podbija wykończeniówka.

admiro o co chodzi z tym "większym" obwodem ścian?

{150m2 w parterze, ma tyle samo obwodu co dwa piętra po 75m2

Przyjumjąc 10x15 dla parterowego mamy 150m obwodu, dla piętrowego: 2x 10x7,5 czyli dalej te 150m.}

Różnica (m2 ścian) jest dopiero wtedy gdy na poddaszu zamiast pełnej kondygnacji robimy ściane kolankową dla obniżenia budynku

- heh oszczędność to niewielka, a tracimy dużo światła (okna połaciowe albo lukarny zamiast zwykłych) i miejsca (skosy czasem takie że szafy nie postawisz) - moim zdaniem skosy to złe rozwiazanie i drogie (stosunek ceny do otrzymanych m2 użytkowych).

Cenne uwagi, ale :D

Przecież skoro mówimy o użytkowym poddaszu, to na moje myslenie dach wypada drożej z uwagi na np. lukarny. Owszem, można zastosować okna połaciowe, ale tu z kolei musimy się liczyć ze skosami, pod którymi, jaksłusznie zauważył Pitrov "czasem takie że szafy nie postawisz".

Moje wątpliwości pojawiły się głównie po rozmowie z rodzicami, którzy wybudowali dom 20 lat temu i dziś przeklinają schody oraz zauważają, że "nie licz, że dzieci z wami zostaną". W tym ostatnim stwierdzeniu akurat cos jest :D

Myslimy o ogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym z rozprowadzeniem plus pompy ciepła (na gaz ziemny w naszej wioseczce nie ma co liczyć).

Więc jak jest z tym użytkowym poddaszem kontra parter? :p

admiro o co chodzi z tym "większym" obwodem ścian?

150m2 w parterze, ma tyle samo obwodu co dwa piętra po 75m2

Przyjumjąc 10x15 dla parterowego mamy 150m obwodu, dla piętrowego: 2x 10x7,5 czyli dalej te 150m.

:o

Budynek parterowy 10x15 m ma 50 m obwodu,

a piętrowy 10x7,5 m ma 35 m obwodu ale dwa razy większą wysokość.

Pomyliłeś obwód z powierzchnią.

Mozna też podejść inaczej

Parterówka 10x15 ma obwód 50 m,

konygnacja 10x7,5 ma 35m obwodu.

Dwie kondygnacje liczone osobno mają łącznie 70 m obwodu.

I tak powierzchnia ścian zewnętrznych o wysokości jednej kondygnacji 3 m wyniesie:

w domu parterowym z dachem kopertowym - 50x3=150 m2

w domu piętrowym z płaskim dachem - 35x6=210 m2 lub 70x3=210 m2

Przy domu z poddaszem użytkowym z dachem dwuspadowym i wymiarach 10x7,5 m, ściance kolankowej o wysokości 1m, kącie spadku dachu 45 st. i wysokości dolnej kondygnacji 3 m, powierzchnia ścian zewnętrznych wynosi ok. 168 m2.

Kontynuując obliczenia Andre59:

Parterówka / z poddaszem mamy:

Powierzchnia ścian zewnętrznych: 150 /168

Powierznia podłogi na gruncie: 150/75

Powierzchnia stropu: 0/75

Powierzchnia dachu w obrysie budynku czyli / cos kąta: 212/106

Dach robi największe koszty?

Teoretycznie najbardziej ekonomiczny dom to piętrówka, na planie kwadratu czyli popularna gierkowska kostka.

am00, w parterowym domu nikt nie robi dachu o spadku 45 st., co najwyżej 15-25 st.

Tak więc powierzchnia dachu parterówki wyjdzie mniejsza niż podwojona wielkość powierzchni dachu domu z poddaszem użytkowym.

zalezy co sie ma w warunkach zabudowy..ja mam dach 35-45st wiec grzech nie wykorzystac strychu na pokoje

am00, w parterowym domu nikt nie robi dachu o spadku 45 st., co najwyżej 15-25 st.

Tak więc powierzchnia dachu parterówki wyjdzie mniejsza niż podwojona wielkość powierzchni dachu domu z poddaszem użytkowym.

zalezy co sie ma w warunkach zabudowy..ja mam dach 35-45st wiec grzech nie wykorzystac strychu na pokoje

To fakt, nie zawsze można budować to co się chce.

Przy takich wymaganiach też bym wybudował dom z poddaszem użytkowym.

Moim skromnym zdaniem przy korzystnych warunkach gruntowych i częstym w moich okolicach zapisie planu zagospodarowania; dach 35-45" najkorzystniejszy jest dom : przyziemie zagłębione w gruncie do głębokości przemarzania +- 1,5 m o wysokosci kondygnacji 2,2m , parter , poddasze użytkowe ze ścianką kolankową +-1,5 m . Co daje możliwość podejścia do ściany na odległość 0,5 m /przy średnim wzroście/ Pomijając estetykę przy domu z wymiarami zewnętrznymi 11,5mx9,75 m bez większego problemu radzimy sobie bez okien połaciowych / drogich / tylko z oknami w ścianach szczytowych .

daje to lepsze wykorzystanie klatki schodowej / 3 kondygnacje a zajmuje tyle samo miejsca, przy czym ze schodami lepiej nie eksperymentować dwubiegowe 2x125 cm h-17,5 cm ze spocznikami pozwala na wygodną komunikację /

dzięki przyziemiu mamy miejsce na garaż ,pralnio -suszarnie , kotłownie , warsztat i skład opału oraz pomieszczenie gospodarcze .

nie moge odnalesc tego watku (ale byl i to jakis duzy) gdzie ktos tam wyliczal i wyszlo, ze dla domkow malych do ok. 100 czy 120m2 ciut taniej jest parterowka bez poddasza - trzeba poswiecic troche czasu i odszukac ten watep i sprawdzic jak to ktos wyliczyl

co do "pozniejszego zagospodarowania" - to nie takie proste, bo chyba nie chodzi tu o pozniejsze wykonczenie tylko wybudowanie surowego zamknietego czy tam "developerskiego" (tynki wewnetrzne,instalacje)

ja generalnie przymierzam sie (jesli nie wpadne na inny genialny pomysl) do malej parterowki z drewnianym stropem (nawet w pierwszej fazie nie wykoncznym, bo przeciez i tak podwiesze sufity) ale z mozliwoscia adaptacji poddasza, z tym ze to poddasza ma nie byc pelnowymiarowe z dodatkowa lazienka, wykuszami itp. - ot ewentualnie dodatkowy pokoj/pokoje dla zblakanego goscia,moze jakis pokoj hobbystyczny,biblioteczka - tak, zeby nie ciagnac w gore za bardzo instalacji i nie kosztowac sie na drogi strop - po prostu to co potrzebuje wszystko na dole a gora przy okazji minimalnym kosztem (choc juz na poczatku musze sie liczyc z wieksza powierzchnia dachu, bo zamiast 20-25stopni trzeba zrobic 35-40 :( )

Pzdr.

vib

.....ja generalnie przymierzam sie (jesli nie wpadne na inny genialny pomysl) do malej parterowki z drewnianym stropem.............

.........minimalnym kosztem (choc juz na poczatku musze sie liczyc z wieksza powierzchnia dachu, bo zamiast 20-25stopni trzeba zrobic 35-40 :( )

Pzdr.

vib

przy nachyleniu połaci dachowej 35-40stopni budowa parterówki jest delikatnie mówiąc bez sensu....

no ja rozumiem argumenty - ale ja nie mam zamiaru uzywac w domu schodow, wiec wacham sie: powiekszyc metraz na "zas" a nuz sie kiedys przyda dodatkowe 20-30m2 czy zrobic wiekszy spad dachu na "zas" i kiedys ewentualnie zrobic na gorze podlogi, wstawic te nieszczesne schody

pod takim wzgledem to rozpatruje - i oczywiscie kosztow - co bedzie tansze, wiekszy spad dachu i jego wieksza powierzchnia czy dodatkowe 20-30m2 na dole (lawy,fundament,sciany,tez wieksza powierzchnia dachu o nachyleniu 20-25%)

Pzdr.

vib