Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Często też "drugi raz nie wybudowałbym takiego dużego domu" lub przyznają się, że i tak korzystają tylko z łazienki na dole. Jeśli mieszka się w domu, który cię wkurza - to nie osłodzi tego świadomość, że z matematycznego punktu widzenia był tańszy w budowie niż ten, którego nie masz, ale już wiesz, że byłby wygodny.

Moje obserwacje i statystyki wykazują, że więcej stawia się domów z użytkowym poddaszem.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz miejsca pod dachem nie jest wcale tak duzo bo nie mamy scianki kolankowej wiec wyjdzie tego moze w sumie ok 50 m2 (2 pokoje + lazienka) a z miejsca na schody będzie teraz garderoba :lol: a 'normalny' strop dlatego, zeby móc wykorzystywać poddasze na suszarnie i magazynek na kartony i niepotrzebne rzeczy ;-)

andre59 kotłownia w przyziemiu i kominek na parterze tu jest potrzebny największy ciąg

dom o rzucie 7,5x8,5 i 3 kondygnacje ma tylko 150,4m2 / jeżeli potraktujemy dach i podłogę na gruncie jako przegrody zewnętrzne

to mamy podłoga 7,5x8,5= 64m2 i dla uproszczenia dach płaski 9,5x10,5=100m2 razem 315m2

parterówka

podłoga 12,5x12=150m2 dach 14x14,5=203m2 ściany 147m2 razem 500m2

przegród zewnętrznych 8)

myslę o przyszłości , napisalem że na parterze salon + pokój

a kubatura 12,5x12 =150m2 x/średnia wyskość przy kalenicy +2,4m co daje nachylenie dachu 40% / 1,2 =180m3

.....mamy normalny strop terriva, mamy 'dziure' na schodu gdyby w przyszłości chciało nam sie powiekszyc dom o poddasze. .....

Parterówka to dom z nieużytkowym poddaszem,ewentualnie ze stropodachem...jak macie normalne stropy, i zostawione wyjście na górę to już nie jest dom z nieużytkowym poddaszem,tylko "z poddaszem do możliwej adaptacji w późniejszym terminie".Być może nigdy nie zrobicie tam użytkowych powierzchni,ale możliwość jest. Prawda?

U mnie nie ma stropów i nie mam możliwości zaadaptowania poddasza....dolny pas więzarów jest obliczony na obciązenie rzędu 50kg na m2,a już zamocowany jest do niego ocieplany sufit podwieszany z płyt GK. Nie ma możliwości wykonania podłogi,więc mogę powiedzieć,że dom jest wyłącznie parterowy

Dlugość fundamentów to nie tylko obrys budynku, w parterówkach jest więcej ścian konstrukcyjnych w środku. U nas licząc długość fundamentów wyszło 105 mb !!!

A ja mam fundamenty tylko po obrysie,dom wymiary 12,80*12,80m.Wyszło około 50-55mb fundamentu..wydaje mi się ,że porównywalnie z domami o poddaszu użytkowym.

My też budujemy 'parterówke', wlasnie teraz zalewają nam strop.....Wg mnie koszt budowy parterówki jest wyższy niż podobnej wielkości domu z użytkowym poddaszem......

No jeśli ktoś robi "lany" strop to jak ma wyjść taniej? Nie ma bata,parter musi wyjść drożej niż z p.użytkowym przy porównywalnej powierzchni w przypadku wykonywania takiego typu stropu

Fundamenty przy parterówce wcale nie są dwa razy dłuższe. A na pewno mogą być węższe jeżeli budynek nie ma ciężkiego stropu betonowego.

Porównajmy:

1. budynek parterowy z dachem zbudowanym z wiązarów

14x10 m, pow. całkowita 140m2, obwód 48 mb -> dł. fundametów 48 mb

My też budujemy 'parterówke', wlasnie teraz zalewają nam strop. Dom ma 155 m2 pu + 33 m2 garażu przyklejonego z przodu domu. Razem 188 m2 powierzchni.

Dlugość fundamentów to nie tylko obrys budynku, w parterówkach jest więcej ścian konstrukcyjnych w środku. U nas licząc długość fundamentów wyszło 105 mb !!! weszło w to 31 m3 betonu B20 nie wspomne o ilości stali. Poza tym na bloczkach fundamentowych trzeba było zrobić wieniec spinający (dł budynku 19,5 m) to sa kolejne koszty (8 m3 betonu B20 + stal - tyle samo co w fundament, w sumie 300 kg fi 6 oraz 100 szt fi 12) do tego płyta parteru tzw. chudziak B12,5 bo chudszego nie leją z pompy a bez pompy nie dało sie zalać - 17 m3.

Dach u nas to 380 m2 - wstepne wyceny pokrycia 15-17 tys. zł + więźba 14 m3.

Wg mnie koszt budowy parterówki jest wyższy niż podobnej wielkości domu z użytkowym poddaszem. Ale i tak nie zamieniłabym mojej parterówki na dom z poddaszem i schodami :lol:

W swoim poście napisałem:

- "budynek parterowy z dachem zbudowanym z wiązarów"

w domyśle kratownicowych,

taka konstrukcja nie wymaga stawiania wewnętrznych ścian konstrukcyjnych i związanych z nimi fundamentów.

Nie rozumiem po co Ci cięzki strop betonowy, do podparcia którego musiałeś zalać dodatkowe fundamenty i postawić dodatkowe ściany nośne, skoro nie zamierzasz zamieniać swojej "parterówki" na dom z poddaszem użytkowym i schodami.

To co właściwie budujesz? parterowy czy z poddaszem do późniejszej adaptacji?

andre59 kotłownia w przyziemiu i kominek na parterze tu jest potrzebny największy ciąg

dom o rzucie 7,5x8,5 i 3 kondygnacje ma tylko 150,4m2 / jeżeli potraktujemy dach i podłogę na gruncie jako przegrody zewnętrzne

to mamy podłoga 7,5x8,5= 64m2 i dla uproszczenia dach płaski 9,5x10,5=100m2 razem 315m2

parterówka

podłoga 12,5x12=150m2 dach 14x14,5=203m2 ściany 147m2 razem 500m2

przegród zewnętrznych 8)

myslę o przyszłości , napisalem że na parterze salon + pokój

a kubatura 12,5x12 =150m2 x/średnia wyskość przy kalenicy +2,4m co daje nachylenie dachu 40% / 1,2 =180m3

Może to szczegół, ale podajesz powierzchnię dachu łącznie z okapami jako powierzchnię przegrody - okapy nie są przegrodą.

150.4 m2 to powierzchnia scian zewnętrznych?

a ile te trzy kondygnacje mają wysokosci?

Wiesz miejsca pod dachem nie jest wcale tak duzo bo nie mamy scianki kolankowej wiec wyjdzie tego moze w sumie ok 50 m2 (2 pokoje + lazienka) a z miejsca na schody będzie teraz garderoba :lol: a 'normalny' strop dlatego, zeby móc wykorzystywać poddasze na suszarnie i magazynek na kartony i niepotrzebne rzeczy ;-)

Będziesz ocieplał ten strop, czy od razu połać dachu??

Jak ocieplisz strop i zrobisz posadzkę to jego grubość osiągnie ok. 45 cm.

którędy biędzesz tam wchodził do czasu zagospodarowania? schodami składanymi, które wyrzucisz po zamontowaniu normalnych?

Z kolei jak ocieplisz tylko połać dachu musisz się liczyć z wyższymi kosztami ogrzewania.

Wyszło, że wcale nie budujesz parterówki tylko dom z poddaszem użytkowym i Twoje wcześniejsze twierdzenie że parterówka jest droższa w budowie nie ma pokrycia.

andre59 istotnie powiększyłem ale oba dachy po 1 m a napisałem płaskie , :oops: a wysokość tak jak to napisaleś parter 3 m ścianka kolankowa 1 m i przyziemie wystające z ziemi 0,7 m / dla domu parterowego też nie liczyłeś powierzchni ścian fundamentowych a tutaj sa lepiej wykorzystane :) /

3,0+1,0+0,7x 32m/7,5+7,5+8,5+8,5 /=150,4m2

andre59 istotnie powiększyłem ale oba dachy po 1 m a napisałem płaskie , :oops: a wysokość tak jak to napisaleś parter 3 m ścianka kolankowa 1 m i przyziemie wystające z ziemi 0,7 m / dla domu parterowego też nie liczyłeś powierzchni ścian fundamentowych a tutaj sa lepiej wykorzystane :) /

3,0+1,0+0,7x 32m/7,5+7,5+8,5+8,5 /=150,4m2

Zgoda, ale ma jeszcze taka uwagę.

Do powierzchni użytkowej zaliczyłeś powierzchnię gospodarczą piwnicy.

Gdyby brać pod uwagę tylko parter i poddasze czyli to z czego na co dzień korzystasz wyszłoby 2x64=128 m2 minus schody, a nie 192 m2.

W domu parterowym 150 m2 powierzchnia gospodarcza zazwyczaj nie przekracza 10m2 (strzelam), u Ciebie jest to 64 m2.

De facto, w domu parterowym 150m2 bez piwnicy wychodzi więcej powierzchni użytkowej niż w podpiwniczonym domu z poddaszem użytkowym o łącznej powierzchni 190m2.

Ale nie ma co dywagować, każdy ma swoje preferencje :wink:

Ale nie ma co dywagować, każdy ma swoje preferencje :wink:

Nawiązując do głównego tematu wątku,ja preferuje niewysokie dziewczyny o miłym uśmiechu :D:D:D:D

A serio takie dysputy powinny być popierane jakimiś konkretnymi dowodami.Moim zdaniem to co np. buduje :andre to świetna relacja pomiędzy kosztami budowy a "wygodą" mieszkania. I teraz,patrząc akurat na ten projekt i porównując go nawet z prostym domem z użytkowym poddaszem o podobnej powierzchni użytkowej ,nikt nie jest w stanie mnie przekonać,że dom z poddaszem wyjdzie taniej.

andre59 w ramach polemiki :) , specjalnie nie rozdzielałem powierzchni na netto, całkowitą czy użytkową ;rozmawialiśmy o powierzchni zabudowy 12,5x12 v 7,5x8,5 do policzenia ścian . Z uporem tez sprostuję przyziemie to nie piwnica :wink:

I całkowicie się nie zgodzę z wyliczeniami powierzchni gospodarczej

w 64m jest garaż , kotłownia ze skladem opału, warsztat i pralnia a więc pomieszczenia często używane , i te wszystkie pomieszczenia w parterówce maja zająć tylko 10 m2 :o porównujmy te same programy funkcjonalne domów tylko w róznym rozwinięciu na powierzchnię i tak dałem fory 40 m2 :lol:

andre59 w ramach polemiki :) , specjalnie nie rozdzielałem powierzchni na netto, całkowitą czy użytkową ;rozmawialiśmy o powierzchni zabudowy 12,5x12 v 7,5x8,5 do policzenia ścian . Z uporem tez sprostuję przyziemie to nie piwnica :wink:

I całkowicie się nie zgodzę z wyliczeniami powierzchni gospodarczej

w 64m jest garaż , kotłownia ze skladem opału, warsztat i pralnia a więc pomieszczenia często używane , i te wszystkie pomieszczenia w parterówce maja zająć tylko 10 m2 :o porównujmy te same programy funkcjonalne domów tylko w róznym rozwinięciu na powierzchnię i tak dałem fory 40 m2 :lol:

Zaraz, zaraz, garaż zostawmy na boku.

Co do przyziemia, podałeś do kalkulacji 0,7 m wysokości.

To gdzie masz pozostałe 1,5 m (pomieszczenia gospodarcze powinny mieć min. 2,2 m wysokosci) w ziemi czy na powierzchni? To co wg Ciebie jest piwnicą?

Masz możliwość popatrzeć na plan mojego domu,

może wklej plan swojego żebyśmy wiedzieli o czym rozmawiamy.

Wybudowałem fom parterowy z poddaszem użytkowym o pow. 145 m kw. Teraz wybudowałbym dom parterowy. Dlaczego z poddaszem bo m.in przeczytałem, że koszt będzie o ok. 20 % mniejszy. Po doświadczeniach z budowy mogę stwierdzić (bez dowodów na piśmie), że może jest i większy ale dotyczy to w zasadzie stanu surowego otwartego a koszt tego stanu w stosunku do wszystkich kosztów nie jest porażający.

Dlaczego parterowy. Bo jest wygodniejszy (brak schodów) i bezpieczniejszy jeśli w rodzinie są małe dzieci.

Będziesz ocieplał ten strop, czy od razu połać dachu??

Jak ocieplisz strop i zrobisz posadzkę to jego grubość osiągnie ok. 45 cm.

którędy biędzesz tam wchodził do czasu zagospodarowania? schodami składanymi, które wyrzucisz po zamontowaniu normalnych?

Z kolei jak ocieplisz tylko połać dachu musisz się liczyć z wyższymi kosztami ogrzewania.

Wyszło, że wcale nie budujesz parterówki tylko dom z poddaszem użytkowym i Twoje wcześniejsze twierdzenie że parterówka jest droższa w budowie nie ma pokrycia.

Ok niech będzie ze moja 'parterowka' to dom z poddaszem użytkowym :wink: nie będę się spierała :lol: oczywiście że można potanić budowę parterówki stosując wiązary i strop lekki, my zdecydowaliśmy się jednak na tradycyjne rozwiązania. Dzieci mam małe więc przez najbliższe min 20 lat będę myślała o swoim domku jako o 'parterówce' :wink:

A na strop wylewany uparl sie mój mąż twierdząc ze potrzebuje na górze powierzchni magazynowej.

Schody składane z wejściem z kotłowni.

andre59 dlaczego większość myli przyziemie z piwnicą ,

dla większości budowli w naszym klimacie posadowienie wykonujemy na głębokości poniżej przemarzania gruntu /różnego w zależności od regionu kraju/ ja z zapasem przyjmuję 1,5m .więc dla domu parterowego , parterowego z poddaszem użytkowym i dla przyziemie+parter+poddasze użytkowe;

wykonujemy /w uproszczeniu/ ławę fundamentową np 60x40 cm / na poziomie -1,5m jeśli nie podnosimy poziomu terenu / a na niej ścianę fundamentową do poziomu terenu . i to jest równocześnie ściana przyziemia , po dołożeniu 0,7m mamy pomieszczenie zagłębione w ziemi 1,5m i wyniesione nad powierzchnię terenu o 0,7m co razem daje 2,2m i równocześnie mamy miejsce na "normalne" okna . dodajemy 0,7m ściany wybieramy ziemię i mamy pomieszczenie :)

dlaczego mamy pominąć garaż większość ludzi planuje jego budowę .Idea przyziemia jest prosta dajemy tam mniej eksponowane pomieszczenia z gorszym standartem wykonania

dla domu parterowego też nie liczyłeś powierzchni ścian fundamentowych a tutaj sa lepiej wykorzystane /

dlatego podałem 0,7 m

MALWOWA

Hmmm.... dla mnie takie przyziemie to najnormalniejsza w świecie piwnica.

Wokół mnie stoją prawie wyłącznie domy kostki z poziomem parteru na wysokosci ok. 1 m nad ziemią i nie słyszałem , żeby któryś z właścicieli używał terminu przyziemie, wszyscy mówią o piwnicy.

A zresztą jak zwał tak zwał, mieszkać tam się nie da. :wink:

Ksieciu, to Ty dziewczyna jesteś :D . Miło Cię poznać :D

BTW. Mój strych nieużytkowy też jest wielką przestrzenią magazynową na wszystko co akurat nie jest potrzebne - zimowe ubrania, buty, pudła po sprzęcie komputerowym, ozdoby choinkowe i co tam jeszcze dusza zapragnie, pranie też można rozwiesić.

Pozdrawiam :D

Wybudowałem fom parterowy z poddaszem użytkowym o pow. 145 m kw. Teraz wybudowałbym dom parterowy. Dlaczego z poddaszem bo m.in przeczytałem, że koszt będzie o ok. 20 % mniejszy. Po doświadczeniach z budowy mogę stwierdzić (bez dowodów na piśmie), że może jest i większy ale dotyczy to w zasadzie stanu surowego otwartego a koszt tego stanu w stosunku do wszystkich kosztów nie jest porażający.

Dlaczego parterowy. Bo jest wygodniejszy (brak schodów) i bezpieczniejszy jeśli w rodzinie są małe dzieci.

Słuszna uwaga.

W moim przypadku stan surowy otwarty to ok. 30% kosztów.

Ale zboczylismy z tematu :p

Interesują mnie racjonalne argumenty, co się bardziej sprawdza, co jest tańsze w budowie i eksploatacji itp.

Nie stać mnie na indywidualny projekt, będzie zapewne gotowy z lekkimi ewetualnie modernizacjami.

Nie licz na to, że kupno gotowego projektu oznacza mniejsze koszty - ktoś Ci ten projekt jeszcze musi "klepnąć" a to też kosztuje - nam by wyszło 1500 projekt + drugie tyle za pieczątkę z podpisem. A za tyle to już można mieć indywidualny projekt - wystarczy poszukać.[/code]

• 9 months później...
Czas wyboru zbliza sie nieublaganie. Chcialby prosic o pomoc bardziej doswiadczonych, tych ktorzy mieszkaja w parterowych i tych mieszkajacych w parterowych z uzytkowym poddaszem aby wyrazili swoje opinie. Ciekaw jestem czy gdybyscie budowali jeszcze raz nadal upieralibyscie sie przy swoich wyborach. Zastanawiam sie nad kosztami wybudowania podobnych co do pow. uzytkowej domow (ok. 130 m2), nad iloscia potrzebnych materialow, nad kosztami instalacja C.O. itp. Zastanawiam sie nad sensownoscia umieszczania parterowego domu na dzialce o szerokosci 25 m.