Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

moim zdaniem, powtarzam moim zdaniem domek parterowy na działce o długości 25 m zajmie sporą powierzchnię zielonej działki.

Miałem ten sam dylemat, działka o bokach 30x33m. Wybrałem dom z poddaszem użytkowym. Oglądając projekty domów parterowych gdzie chciałem mieć minimum 3 pokoje o powierzchni każdy minimum 16m2, przeraziłem się wielkością dachu, a tak mam teraz domek z poddaszem (ścianka kolankowa 1,4m), powierzchnia użytkowa 240 m z powójnym garażem. Wymiary domu 12x8 i garażu w bryle budynku 7x7, i dużo, dużo przestrzeni zielonej.

Budując raz w życiu, buduj z głową.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie, zależy jaka jest długość jest działki :)

My budujemy typową parterówkę (wymiary w przybliżeniu 19x12 m). Działka to mniej więcej kwadrat 35x33m. Dom super się w nią wkomponował, jest dużo miejsca z tyłu i z boków (dom stoi zgodnie z MPZP 6m od lini rograniczającej drogi). Powierzchnia użytkowa parteru (na poddaszu będzie strych) to 150 m2 + garaż 25 m2. Zawsze marzyłam o parterówce, nie lubimy z mężem skosów i okien dachowych, a teraz to marzenie urealniamy :)

To prawda, dach jest dużym wyzwaniem (nasz będzie miał ok 350 m2).

pozdrawiam,

mimo że budujemy z poddaszem oddaje swój głos na parterówkę

Ja również już kończę domek z poddaszem - mam działkę 38x40m i podczas wyboru projektu nie zdecydowałem sie na parterowy gdyż przy podobnej powierzchni użytkowej / około 180m2 / dom parterowy zająłby mi o wiele więcej miejsca na działce - a ja wolę więcej ogrodu i otwartej przestrzeni - domek z poddaszem jest bardziej ekonomiczny pod tym wzgledem :)

Pozdrawiam

Wymiary dzialki to 25x38. Jezeli chodzi o dlugosc to sie nie martwie, nie jestem zwolennikiem sianokosow, ani grzadek tez nie zamierzam uprawiac. Podworko ptrzebne dla dzieci do zabawy i tyle, a ja sobie z zona na tarasie od czasu do czasu posiedze i bedzie swietnie. Natomiast zastanawiam sie jaki bede mial widok z okien w pokojach oddalonych o 4 m od ogrodzenia. Jednak okna na poddaszu wiecej swiatla daja i wieksza przestrzen jest z nich widoczna. I co mnie jeszcze zastanawia to komfort psychiczny mieszkania na parterze, tzn. to, ze ciagle mi sie bedzie wydawalo ze ktos zaglada do mojej sypialni - mieszkam teraz na 6 pietrze a wokol brak sasiadow.

Biore pod rozwazania projekty z pracowni Bauherr - dg-06 i dg-10:

DG-10 jest na razie na prowadzeniu:

http://pwildowicz.w.interia.pl/parter%20czy%20pietro/DG%2010_1.jpg

http://pwildowicz.w.interia.pl/parter%20czy%20pietro/bauherr%201.png

Co do domow z uzytkowym poddaszem to typem nr 1 jest W-27.12a z pracowni Dobre Projekty:

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712a.html

http://pwildowicz.w.interia.pl/parter%20czy%20pietro/w2712aVZ.jpg

http://pwildowicz.w.interia.pl/parter%20czy%20pietro/w2712aPA.gif

http://pwildowicz.w.interia.pl/parter%20czy%20pietro/w2712aPD.gif

Jest w tym projekcie jedna rzecz, ktorej nie moge zrozumiec, ta lukarna - no zupelnie nie wiem po co mi to w garderobie i chetnie zlikwiduje te polaciowki, ale czy okna w szczytach mi doswietla pokoje nalezycie.

Dziekuje za dalsze uwagi.

mimo że budujemy z poddaszem oddaje swój głos na parterówkę

Ja również już kończę domek z poddaszem - mam działkę 38x40m i podczas wyboru projektu nie zdecydowałem sie na parterowy gdyż przy podobnej powierzchni użytkowej / około 180m2 / dom parterowy zająłby mi o wiele więcej miejsca na działce - a ja wolę więcej ogrodu i otwartej przestrzeni - domek z poddaszem jest bardziej ekonomiczny pod tym wzgledem :)

Pozdrawiam

1.520 m2 - pow.zabudowy = kosmiczna ilość trawnika do koszenia

:D :D :D

mobutu - "mimo że budujemy z poddaszem oddaje swój głos na parterówkę" - mozesz cos wiecej na ten temat - dziekuje?

uranos - a jaki macie widok z okien i co z sasiadami, moj ma 2 wilczury i obawiam sie ze w ksiezycowe noce to mi pod oknami ujadac beda (tylko 4 m od granicy stal bedzie dom, a zreszta chyba to nie ma roznicy, tak samo slyszalne bedzie i na poddaszu) - dziekuje?

No i wazne sa chyba strony swiata, ja mam wjazd od poludnia wiec sypialnie wypadalyby od wschodu a pokoj dzienny to zachod i polnoc. czy takie polozenie jest korzystne na parterowke?

1.520 m2 - pow.zabudowy = kosmiczna ilość trawnika do koszenia

:D :D :D

Kosmiczna ?? - szukałem jeszcze większej działki - zawsze to jest lepiej mieć więcej niż nie mieć ... :) Ja jestem zwolennikiem dużych przestrzeni - nie lubię jak mi sąsiedzi zaglądają przez okna do domu ...

:)

Pozdrawiam

Ja mam działkę szerokości 21 m i długości jeden bok 27 mb a drugi 42 mb i parterówkę.

W efekcie sporą część działki wypełnia dom ale zostało talże ładnych parę metró trawnika dla mnie wystarczająco - nie mam zamiaru pół zycia walczyć w ogrodzie. Buduję KLEO z Archipelagu.

135 m2 pow

246 m2 dachu

Wybrałem parterówkę bo gdy mieszkałem w domu piętrówce miałem dość schodów i wszystkiego co z nim związane (bieganie góra dół, dzieci na schodach - przecież to ich ulubione miejsce a potem stare lata i cholerne schody do pokonania).

Kolejny za parterówką było to, iż uważam taki dom za funcjonalniejszy a wszyscy domownicy są na jednym poziomie - lepszy kontakt

Zabudowałem parterówką dość mocno swoją działkę bo... trawnika który pozostał w zupełności wystarczy, a ja też nie mam zamiaru pół życia spędzić walcząc z ogrodem czy być jego niewolnikiem.

A koszty... jak dobrze wszystko policzysz czyli to co droższe w parterówce i to czego nie ma w parterówce a jest w domku z poddaszem (schody, balkony, barierki, balustrady, stropy) to w efekcie koszty budowy jednego czy drugiego będą zbliżone i jak najbardziej to nie ony powinny decydować o wyborze rodzaju domu. Budujesz być może raz na całeż życie więc....

Hmm...

Ja początkowo myślałem o parterówce, zwłaszcza, że działka jest duża (38x60 m), ale...

do domku z poddaszem przekonują mnie dwie rzeczy:

1. Z mojej działki jest bardzo fajny widok na południe - Babia Góra :-), ale tylko z poziomu poddasza, bo z poziomu parteru przeszkadzają drzewa i wał wiślany.

2. Lubię się czasem "schować", czyli odizolować na jakiś czas od innych domowników, mieć trochę spokoju i obawiam się, że w domku parterowym może być to niemożliwe. A może się myle? Może wystarczą porządne drzwi wewnętrzne? Parterowcy - jak to jest?

O ile ten punkt drugi jest dyskusyjny, to nie wiem co z punktem pierwszym... żal mi tego widoczku

Ja mam dużą rozległą parterówkę, co widać na fotce, jakbym miała drugi raz budować to wybralabym domek z poddaszem, bardziej zwarty o zdecydowanie mniejszych kosztach fundamentów i wykonania calego dachu, stropu. Koszt schodów nie jest duży w porównaniu do kosztów dachu np o powierzchni 340m2 jak jest u mnie. okna dachowe i tak wstawiasz bo musisz wietrzyć także poddasze.Także nie użytkowe.

Vafel... zarezerwuj sobie pokój na końcu korytarza, wstaw koniecznie drzwi z uszczelkami i spokojnie będziesz w stanie izolacji, albo co jest praktycznie możliwe w każdej parterówce bez poddasza, zagospodaruj sobie kawałek "poddasza" - taki własny kącik... nastrój jak niewiem zawsze noc :wink: a schody podniesione do góry i jesteś odcięty na dobre :wink:

Co do widoku... no cóż albo ambona w rogu działki albo kamera na dachu + plazma na ścianie :D

Fakt buduje się duuużo szybciej, łatwiej i gdy buduje się samemu to już wogóle ułatwienie życia.

Gdy budujesz, gdy docieplasz, gdy montujesz podbitkę, gdy robisz prawie cokolwiek na wysokości wystarczą przktycznie 4 do 6 ramek rusztowania :)

I zawsze można zrobić strop drewniany spoooro tańszy niż żelbet nie wspominając o innych technologiach...

gdyby nie szerokość działki 22,40 m i chęć zbudowania czegoś nieco wyróznającego się na tle otoczenia (trochę ale bez przesady) to poszlibyśmy w parterówkę.

powody:

1. większa funkcjonalność

2. potencjanie nizsze koszty budowy (można sobie darować terivkę, schody itd)

3. mniej trawnika do koszenia

4. optycznie fajny rozłożysty domek

oczywiście takie domy wygladaja lepiej w otoczeniu innych parterówek jeśli sąsiedzi pobudowali się dookoła i mają domy z poddaszem to ten efekt moze być mniejszy

M!

W WZ mieliśmy narzucone poddasze, jednakże przy naszej szerokości działki 23 m i tak byłby problem ze znalezieniem projektu nie zagracającego ogrodu. Tak więc trochę z konieczności dom nam wyrósł ale po dwóch miesiącach mieszkania stwierdzamy, że to dobre rozwiązanie. Czasami wkurza bieganie po schodach gdy się czegoś zapomni, ale poza tym wszystko jest OK. Koszty budowy też są porównywalne. Tam gdzie się wyda więcej na np. schody, to się zaoszczędzi na dachu itp. Uważam, że każdy rodzaj domu ma swoje niepodważalne zalety i drobne wady, najważniejsze aby TOBIE się podobał - wtedy każdą niedogodność jest się w stanie zaakceptować, a zalety wyeksponować.