Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

My bydujemy 125m2 z poddaszem (parter 61m2+garaż 25m2 i poddasze 63m2 przy h>200). Jakbym miał budowac jeszcze raz to wolałbym parterówkę bo jest chyba funkcjonalniejsza. Żona jednak jest cały czas za domkiem z poddaszem. Ja w sumie mogę mieszkać w domku typu stodoła (bez lukarn, wykuszy itp.). Żona jest estetką i dla niej wazne sa smaczki architektoniczne a dom z poddaszem, lukarnami i balkonem bardziej się jej podoba.

Na i działka. Chieliśmy mieć duży ogród a dom z poddaszem zajmuje mniej miejsca. Z działki 1000m2 wygospodarował się naprawdę duzy kawał placu. Co do starości to obawiam się schodów. Mamy jednak plan B. Działka jest na tyle duża, ze jak zniedołęzniejemy a na koncie będa jakieś zaskórniaki, to mamy miejsce na garaż wolnostojący a z obecnego garażu 25m2 można wygospodarować pokoik 6*4.

A znając siebie to podejrzewam,że jakbym wybudował parterówkę to chciałbym z poddaszem :wink:

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam sie nad kosztami niektorych etapow w domu parterowym:

1. Fundament - w domu parterowym jest na pewno znacznie rozleglejszy, ale czy nie jest tak ze jego glebokosc jest mniejsza i przez to koszty sa podobne jak w domy z uzytkowym poddaszem?

2. Jak wyglada kwestia stropu (ocieplenie) i czy dach wymaga docieplenia.

3. Jak z wietrzeniem przestrzeni pomiedzy stropem a dachem?

4. Jak rozwiazywana jest sprawa wentylacji w domach parterowych (czy grawitacyjna jest skuteczna)?

Czesto pojawiaja sie glosy, ze teraz wlasciciele z uzytkowym poddaszem bydowaliby parterowki. Dlaczego tak jest? Czy wasza opinia poparta jest doswiadczeniem, ktore wynika z uzytkowania takiego domu, czy tylko z faktu klopotow na etapie budowy?

A o jakich kłopotach budowlanych piszesz ? :wink: Kłopotów zero bo 99% projektów gotowych nie jest skomplikowana dla doświadczonych ekip więc kłopoty pomijam. A partacz zwali i poddasze i parterówkę.

Mój pogląd wynika z tego, że chyba wolałbym aby dom był bardziej rozległy. Nie wdając się w szczegóły 125m2 na jednej powierzchni jest chyba wygodniejsze w użytkowaniu niż 2*60 kilka. No i jeszcze górę liczy się od 2m a przy parterówce mam wszędzie 270-280.

To oraz brak schodów (problemy na starośc i małe dzieci) to plusy parterówki. Plusy poddasza to w moim przypadku estetyka żony, możliwośc oglądania okolicy z "lotu ptaka", więcej ogródu i możliwośc fajnej aranżacji skosów (jak ktoś przez całe życie mieszka w bliku to mu potrzeba skosów :wink: ).

Co do doświadczeń to na razie mogę się podzielić doświadczeniami na temat użytkowania mieszkania jednopoziomowego o niebagatelnej powierzcni 36m2. Jest naprawdę super :wink:

Ja również buduję parterówkę - jeszcze nie mieszkam, ale wydaje mi się, że jest bardziej funkcjonalna od piętrowego - no i mniej koszeniana działce:D ale to kwestia upodobań - słyszałem, że są osoby, które lubią całą sobotę chodzić za kosiarką i się prażyć na słońcu.

W WZ mieliśmy narzucone poddasze...

ale jaja, skonam chyba...

co do kwestii budowy parterowego czy z poddaszem użytkowym

jak parterowy to bez poddasza użytkowego, bez stropów, max płaski dach (w granicach rozsądku, tu sprawdzą się LEKKIE wiązary zaprojektowane z głową) inaczej to wywalona kasa

jak poddasze użytkowe to ścianka kolankowa min z 60-80cm na gotowo i dosyć stromy dach, naczej to władowanie kasy w mało użytkowe poddasze użytkowe

bez takich rozwiązań ani jedno ani drugie nie będzie optymalne technicznie i finansowo

a wybór - co komu pasuje i tyle

należy kierować się własnymi upodobaniami

i niestety głupotami urzędasów (wide w/w cytat)

Carringtontomas milo ze sie odzywasz, jestes jednym ze sprawcow moich "dylematow", no Ty i twoj dziennik budowy. Pozdrawiam serdecznie.

Heheheh dziękuję serdecznie, bardzo mi miło, że mój dziennik budowy zachęca innych do budowy - taki też był cel założenia dziennika :)

BUDUJ PARTERÓWKĘ - NIE BĘDZIESZ ŻAŁOWAĆ :)

Pozdrawiam.

A no i jeszcze ....

ładnie zaprojektowana parterówka daje poczucie zupełnie większej przestrzeni...

Gdy ktoś lubi np połączoną kuchnię z salonem oraz holl (większy) + patio z dużym tarasem zlanym z ogrodem to stając w wejściu takiego domu mamy przestrzeń wręcz ogromną nieosiągalną w żadnym domu parterowym z poddaszem... :wink: :wink:

Ale ktoś dobrze napisał.... tyle ile ludzi tyle za i przeciw... ważne żeby budując chałupę zrealozować swoje własne potrzeby i upodobania.

A no i przy naprawdę wielkich parterówkach np ok 250 - 350m2 pewne odległości mogą stanowić problem, gdy z kuchni do odległego pokoju mam 20 albo i więcej mb :wink:

My staraliśmy się właśnie naszą parterówkę zaplanować jak najbardziej wygodnie, wszystkie pomieszczenia maja (tak myślimy :wink: ) optymalną powierzchnię i tak: 3 sypialnie (każda ok 16 m2), łazienka 8,5 m2, wc, kuchnia 13 m2 + spiżarnia 4 m2, jadalnia + pokój dzienny ok 43 m2, pralnia 5m2 oraz kotłownia (pom. gosp.) - 14 m2 i garaż. Do tego dochodzi oczywiście komunikacja (ale nie zajmuje ona dużo powierzchni). To wszystko na jednym poziomie.

No i jeszcze zadaszony taras 20 m2.

Mury już stoją - widać że naprawdę dom jest bardzo przestronny, a to była naszym głównym celem :) .

W domu będą mieszkać (przybajmniej na razie :wink: ) trzy osoby.

pozdrawiam,

Czesto pojawiaja sie glosy, ze teraz wlasciciele z uzytkowym poddaszem bydowaliby parterowki. Dlaczego tak jest? Czy wasza opinia poparta jest doswiadczeniem, ktore wynika z uzytkowania takiego domu, czy tylko z faktu klopotow na etapie budowy?

Z doświadczeń z użytkowania ale może zmienię zdanie za 3-4 lata jak mój obecnie 2 letni syn podrośnie. Schody przy małych dzieciach (może nie wszystkich) to duży kłopot.

I parter i poddasze, zależnie od upodobania i wieku..Kiedyś mieszkalem w domu z użytkowym poddaszem, 1 kondygnacja 90 m kw. zawierala w sobie kuchnię, lazienkę, salon ok. 40 m oraz sypialnię 28 m a na gorze byly dwa pokoiki plus hol razem jakieś 50m ze skosami, ale niestety bez lazienki.Na dole brakowalo nam jednego pokoju, natomiast góra przydawala sie idealnie dla wszelkiej masci gosci.Goscie, ktorzy ida na noc na inną kondygnację to wytchnienie dla domownikow.Malę poddasze, dwa pokoje plus lazienka to idealny wentyl bezpieczenstwa dla gosci, takze dla wlasnych dzieci.U mnie syn zapowiedzial teraz z gory, że on chce miec pokoj na gorze.Gdy pojdzie do szkoly bedzie go odwiedzac sporo kolegow, bedą mieli azyl na gorze i nie beda przeszkadzac pozostalym domownikom.Mam przyklad od znajomych, ze dorastajace dzieci koniecznie chcą mieszkac dalej od rodzicow, pieterko dla nich pasuje jak ulał.Ja zawsze bylem zwolennikiem parterowek, niestety uksztaltowanie dzialki (wąska, polnocna skarpa) wymusilo na mnie budowę domu z poddaszem.Postaralem sie jednak o to, by na parterze znalazly sie oprocz kuchni i lazienki trzy pokoje (dwie sypialnie po 14m kw. oraz salonik 28 m kw.) i calosc parteru liczy sobie rowno 99 m kw.Góra po podlodze to samo, po odliczeniu skosow 78m kw.Dom stal sie "sporawy".W przesionku zaprojektowalem ukryte nadproże i mozna w przyszlosci zrobic oddzielne wejscie na gorę.Klatka schodowa ma miec drzwi, ktore odcinają parter od pietra.Możemy w razie potrzeby mieszkac na parterze, mozemy w kazdej chwili udostepniac gorę gosciom, rodzinie. itp.Osobiscie nie lubię schodow i podobnie jak poprzednio mam nadzieję rzadko bywac na gorze..Jak dla mnie, (jak już ktoś wspomniał) uklad idealny to parterowka z dwoma pokoikami goscinnymi na gorze .Ale ponieważ prawdziwa parterowka nie ma gory...to z tych dwoch rozwiazan wybralbym zdecydowanie parterowy.Schody to przeklenstwo, gdy dziecko jest male, duzy problem gdy gosciem jest babcia czy dziadek i poznniejszy problem dla domownikow.

Właśnie rozpoczynam budowę parterówki i zamawiam materiały.

I co do tej pory Mi się nie spodobało:(

- Koszty betonu i stali do stropu i fundamentu - DRAMAT i MASAKRA !!!

A co Mi się spodobało :D

- Brak schodów i okien połaciowych

- Gigantyczny strych

- Ocieplenie "tylko" stropu

- Wcale nie gigantyczne koszty dachu

- Przestrzeń w domu ......

ja tez dlugo wybieralem pomiedzy parterowym a uz. poddaszem,

wybralem z poddaszem, dlaczego

analizujac projekty

wyszlo mi ze

dom o zbitej bryle jest bardzie energooszczedny,

posiada mniejsza powierzchnie dachu

posiada lepiej wyizolowane strefy noc sypialnie i dzienna jadalnie salon kuchnia

jest minimalnie tanszy w wybudowaniu

moim zdaniem z uzytkowym poddaszem nie musi miec strat na pow. w poddaszu jezeli ma odpowiednio zaprojektowana wysokosc skosu, ale oczywiscie to wplywa na jego estetyke,, ale tez ma i swoje zalety

nie lubie dlugich korytarzy a te w parterowych sa wlasnie takie, powierzchnia ciagow komunikacyjnych jest zblizona do bryly z uzytk. poddaszem wlaczajac to schody

ktore nie musza byc zmora jezeli sie zaprojektuje je odpowiednio np z platformami,,

ja mam prosta bryle w projekcie 12x8

wychodzi po 75 m2 na patrer i pietro

gdzie na pietrze mam 4 idelanie symetryczne sypialnie po 14m2 i lazienke

a na dole wielki salon 50m2 z kuchnia ,,mala lazienka , pom gosp i wejsciem

pozdr

mimo że budujemy z poddaszem oddaje swój głos na parterówkę

Ja również już kończę domek z poddaszem - mam działkę 38x40m i podczas wyboru projektu nie zdecydowałem sie na parterowy gdyż przy podobnej powierzchni użytkowej / około 180m2 / dom parterowy zająłby mi o wiele więcej miejsca na działce - a ja wolę więcej ogrodu i otwartej przestrzeni - domek z poddaszem jest bardziej ekonomiczny pod tym wzgledem :)

Pozdrawiam

1.520 m2 - pow.zabudowy = kosmiczna ilość trawnika do koszenia

:D :D :D

Mamy bardzo podobną sytuację. Dom z poddaszem i działka 1560 m. A miejsca na trawę jest faktycznie dużo :wink:

Właśnie rozpoczynam budowę parterówki i zamawiam materiały.

I co do tej pory Mi się nie spodobało:(

- Koszty betonu i stali do stropu i fundamentu - DRAMAT i MASAKRA !!!

A co Mi się spodobało :D

- Brak schodów i okien połaciowych

- Gigantyczny strych

- Ocieplenie "tylko" stropu

- Wcale nie gigantyczne koszty dachu

- Przestrzeń w domu ......

to co ty budujesz - bunkier, czy kostkę rubika?

Biore pod rozwazania projekty z pracowni Bauherr - dg-06 i dg-10:

DG-10 jest na razie na prowadzeniu:

My wlasnie budujemy z Bauherra domek DG11. Zdecydowalismy sie na domek parterowy, bo oboje mieszkalismy wczesniej w domach z poddaszami i piwnicami i mielismy dosc ganiania po schodach. Jesli chodzi o koszty domku parterowego - fundamenty to pikus w porownaniu z reszta, dach - no coz, nasz ma az 360 m2 i jest dosc skomplikowany wiec zdecydowalismy sie na gont, wentylacja - u nas bedzie mechaniczna, nie mamy tez lanego stropu tylko podwieszana kratownice, na ktorej bedzie ocieplina.

Jesli zdecydujesz sie na ktorys z ich projektow zwroc uwage na wielkosc okien - u nas mialy wymiar 2x2m. Jak zobaczylam wycene, to usiadlam z wrazenia.