Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

witajcie . Jestem na etapie zakupu działki (za tydzień ) ale już zastanawiam się nad tym jak będzie wyglądał mój dom. Mam dylemat ...:mad:

Parterowy: plusy- brak ciężkiego stropu, mniejsze koszty ocieplenia dachu, brak schodów,brak okien dachowych :cool:

minusy- większe fundamenty i powierzchnia dachu , przeważnie dach bardziej skomplikowany.:grin:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: 1krokwbudowie dnia 2003-05-17 23:45 ]

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli to ma być mały tani domek około 100m2, to z poddaszem użytkowym wychodzi według mnie 50% taniej i przy budowie i przy eksploatacji. Pod warunkiem, że wykorzysta się wszystkie atuty takiego budowania. Czyli obrys zbliżony do kwadratu, bryła do sześcianu (najmniej materiału na ściany i dach, najłatwiej ogrzać) jeden komin w środku domu, kuchnia i łazienki przy wspólnym pionie itp. Przy większych domach relacje mogą się zmienić. Strop jest stosunkowo tani i mniej kłopotliwy w budowie niż podłoga na gruncie (wymiana gruntu, zagęszczanie, izolacje cieplne i antywilgociowe, zbrojenia itp.). No chyba, że są jakieś przeciwskazania do używania schodów.

Znam kilka rodzin, ktore marzyly o parterowce, ale w trakcie budowy szkoda im sie zrobilo tej nie w pelni wykorzystanej przestrzeni i na gwalt zmieniali projekt na poddasze uzytkowe. Scisle byli ograniczeni kosztami, ale jednak wyliczyli, ze niewiele doloza a powierzchni bedzie wiecej.

hej hej hej to ja :lol: dzieki za posty , mam nadzieję na więcej bo narazie wynik jest remisowy. Podam trochę więcej szczegółów.

dziełka - 1500 m2, dom (stan na dzisiaj -170 mm2 - co chwilę się zmienia) wybrany projekt:mad:-archipelag "Klementynka" z małymi przeróbkami - ściana od strony garażu przesunięta o 3 metry). Co wy na to. Skłaniam się na perterowy ze strychem. :???:

On 2003-05-18 21:43, Grzegorz63 wrote:

Oczywiście że można, ale ja musiałbym "walnąć" codziennie przed snem setkę, bo inaczej raczej bym nie usnął. Szkoda mi mojej wątroby, dlatego buduję dom z poddaszem i tam będę spał przy otwartym oknie :grin::grin::grin:

Naprawde nie widze zwiazku. A picie wodki w upaly nie jest przyjemne, IMHO.

Ja buduję parterowy.

Jest z pewnością wygodniejszy, o co do kosztów to chyba wychodzi podobnie.

W parterowym można oszczędzić na ilości łazienek. Jeżeli sypialnie są na piętrze to wypadałoby mieć tam 2 łazienki (zwłaszcza jak rodzina 2+2), a kolejna toaleta niezbędna jest na parterze. Ja mam jedną lazienkę dostępną dla dzieci i gosci i jedą dostępną tylko z sypialni (bardzo polecam).

Koszty ogrzewania parterowego są niestety nieco wyższe.

W parterowym łatwiej rozprowadzać DGP czy rury do wentylacji wymuszonej.

Uważaj na stosunek powierzchni komunikacyjnych do pow całkowitej. My zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny gdyż większość gotowych projektów miała ogromne korytzarze, czasami korytarz był większy od sypialni (np “Przytulny” z Muratora).

Parterowy zapewnia lepszy kontakt z ogrodem.

Przy rekuperatorze mozna spac przy zamknietych oknach

ja zdecydowanie polecam parterowy z poddaszem użytkowym. Po pierwsze oszczędzasz działkę (ty masz jej co prawda bardzo dużo, ale dodatkowe metry nie zaszkodzą), przy metrażu o jakim piszesz będzie zgrabniejszy, łatwiej go będzie ogrzać, przez co będzie przytulniejszy. Ja dodatkowo zawsze marzyłam o schodach w domu. Poza tym zgadzam się z Grzegorzem, że na piętrze jakoś raźniej się sypia. Nieprawdą jest z kolei, że w parterowym lepszy jest kontakt z ogrodem. Ja mam wyjście na taras z salonu i całe życie letnie toczy się na tarasie i w ogrodzie. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj, że Tobie ma się Twój dom podobać i dla Ciebie ma być wygodny. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.

Patrterowy, wprawdzie projektant nie przewidział użytkowego poddasza (kupiłem gotowy projekt)ale uzyskałem jego zgodę na zrobienie ścianki kolankowej i zmianę konstrukcji więźby dachowej (pozwolenie 30 zł)Takim sposobem uzyskałem dodatkowe ok.45m kw powierzchni. Zastanawiam się co dalej bo cała ta przeróbka wymaga nowego pozwolenia na budowę co pociąga za sobą dodatkowe koszty np. projekt dachu. Znajomi, którzy przerabiali już ten problem radzili mi aby nie "bawić" się w żadne nowe pozwolenia, to tylko taka drobna kosmetyka.

A wracając do wątku to parterowy,- dlaczego? - bo bardziej mi się takie podobają i nie mam tak licznej rodziny aby inwestować w piętrowy, i nigdy nim (piętrowym)nie mieszkałem no i mam sentyment do poddaszy.

ja mam parterowy z użytkowym poddaszem, ponieważ mam niewielką działkę.

W jednym z muratorów było porównanie kosztów budowy domu parterowego z part. z użytkowym poddaszem, niestety wyszło o ile dobrze pamiętam na korzyść domu parterowego. Wszystko tak jak pisali powyżej zależy od wielu czynników. Ja dodam tutaj jeszcze jeden, a mianowicie to czy uda Ci się za jednym zamchem wykonczyć cały dom. Mi na pewno nie, dlatego w początkowej fazie będę korzystała tylko z dołu, zaś dopiero za kilka lat mam przewidziane korzystanie z góry domu.

Osobiście lprzychylałabym się do projektu domu parterowego, który może mieć niewielkie poddasze, tzn. lpowiedzmy na jeden niewielki pokoik (aby pobyc sobie w samotności).

Jeśli chodzi o graciarnię, to myślę, że możnaby pomyśleć o tym właśnie na tym etapie i zrobić ją w garażu, tzn. przeznaczyć w garażu miejsce na różności. W ten sposób unikniemy zagracenia całego strychu niepotrzebnymi rzeczami.

Jeszcze jedno pytanie z ciekawości. Dlaczego chcesz zbudować taki spory dom?