Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Proszę mnie poprawić jak źle rozumuję.

Jeśli tylko projektant wyda zgodę i dom będzie wyglądał znośnie to mogę podwyższyć ściane kolankową do 150cm wysokości? Pytam bo denerwują mnie te skosy zarówno dlatego, że są bez sensu z punktu widzenia użytkowego, ale przede wszystkim dlatego, że bardzo mocno zmniejszą mi "przestrzeń życiową mojej osoby" bo mam 2 metry wzrostu :p ( kto jest niski to nie zrozumie problemów wysokich ).

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę mnie poprawić jak źle rozumuję.

Jeśli tylko projektant wyda zgodę i dom będzie wyglądał znośnie to mogę podwyższyć ściane kolankową do 150cm wysokości? Pytam bo denerwują mnie te skosy zarówno dlatego, że są bez sensu z punktu widzenia użytkowego, ale przede wszystkim dlatego, że bardzo mocno zmniejszą mi "przestrzeń życiową mojej osoby" bo mam 2 metry wzrostu :p ( kto jest niski to nie zrozumie problemów wysokich ).

Jeżeli tylko

- zmiana będzie wykonana przed wystąpieniem o pozwolenie na budowę

- zmiana nie będzie kolidować z WZ lub MPZP

- zmiana zostanie odpowiednio przygotowana i udokumentowana - przez osobę z uprawnieniami

to myślę, że możesz zwiększyć ściankę kolankową.

Mam kolejne przemyślenia :p

Nie wiem jak podejść do kwesti wspomnianego domu parterowego z poddaszem użytkowym i takiego oto projektu http://www.extradom.pl/projekt-domu-MAGDA%20wersja%20A-ID-2289.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&advid=b8fb16bf-226a-475d-92f4-e8b59a6178c0

Czy ten projekt może być podciągnięty pod wydane warunki zabudowy domu parterowego z poddaszem użytkowym, czy raczej to kwalifikuje się jako dom parterowy?

Mam kolejne przemyślenia :p

Nie wiem jak podejść do kwesti wspomnianego domu parterowego z poddaszem użytkowym i takiego oto projektu http://www.extradom.pl/projekt-domu-MAGDA%20wersja%20A-ID-2289.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&advid=b8fb16bf-226a-475d-92f4-e8b59a6178c0

Czy ten projekt może być podciągnięty pod wydane warunki zabudowy domu parterowego z poddaszem użytkowym, czy raczej to kwalifikuje się jako dom parterowy?

Myślę, że można podciągnąć. Jest to parterowy z możliwością zagospodarowania poddasza, więc de facto z poddaszem użytkowym.

Ale czy pasuje do Twoich WZ, to zależy co masz w nich zdefiniowane.

Już nadaję:

- dom parterowy z poddaszem uzytkowym

- powierzchnia do 200m2

- dach dwu lub wielospadzisty o kącie nachylenia 15-45stopni

- wysokość krawędzi elewacji do 4,5m

- wysokośc kalenicy dachu do 9m

szerokość elewacji frontowej do 15m

i parę innych blubrów odnośnie prądu, wody, umów ochrony środowiska itp :D

• 1 month później...

witam,

chciałbym poradzić się doświadczonych budowniczych jaki domek wybrać.

Mam dwa typy:

http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_lucernie_2/m485b5e1e411d2

dom z poddaszem

lub:

http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_renklodach/m48ce29819ba54

dom parterowy.

Nie wiem co wybrać,co będzie tańsze, wygodniejsze, tańsze w utrzymaniu.

proszę o porady.

witam,

chciałbym poradzić się doświadczonych budowniczych jaki domek wybrać.

Mam dwa typy:

http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_lucernie_2/m485b5e1e411d2

dom z poddaszem

lub:

http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_renklodach/m48ce29819ba54

dom parterowy.

Nie wiem co wybrać,co będzie tańsze, wygodniejsze, tańsze w utrzymaniu.

proszę o porady.

Takich wątków było już kilka bez rozsądzających wniosków.

Jak dla mnie to lepszy jest parterowy bo nie trzeba chodzić po schodach, za które też się płaci. Zajmują one również drogie miejsce. Strop może być tańszy, nikt nie skacze nad głową (hałas). Są też plusy poddasza.

Zgadzam sie z przedmówcą.

Niestety większość warunków zabudowy w naszym kraju jest robiona na zasadzie "kopiuj-wklej"-dach skośny o kącie 40-45stopni. No i tu niestety mały zonk - w przypadku domu parterowego oszczędność na stropie przypłacimy koniecznością zbudowania ogromnej, niepotrzebnej kubatury poddasza nieużytkowego. Może ono wprawdzie pozostać nieogrzewane, ale kalkulacja sporej więźby i powierzchni dachówek zrobi swoje...

Zatem wybór parterowy/z poddaszem raczej będzie wynikał z zapisów WZ/Planu miejscowego, chyba, że podejmiemy go na etapie kupowania działki.

ja buduję parterówkę i widzę tylko same plusy, a największym z nich jest to, że wszystkie pomieszczenia są na tym samy poziomie (oprócz garażu i pom. gospodarczego). wady oczywiście też ma. np. dla mojego teścia parterówka się gorzej prezentuje niż piętrowy ;) (to już rzecz gustu). a tak serio to fundamenty są większe czytaj droższe, strop tak samo, dach zależy od kształtu ale też zazwyczaj, za to odchodzą tak jak napisane było powyżej schody, które też sporo kosztują. Zawsze jest coś za coś w parterówce masz wszystkie pomieszczenia tej samej wysokości, w domu z mieszkalnym poddaszem masz różne wysokości w zależności od skosów dachu. To akurat by mnie najbardziej denerwowało. Pomieszczenie niby jest duże ale nieraz tych skosów tyle, że nie ma się gdzie poruszyć :-?

Wrunki zabudowy = pobożne życzenia gminy aby miejscowość "ślicznie" wyglądała oraz abyś mógł płacic więcej za m2 twojego domku.

Ciekawe co zrobi taka gmina czy miasto jak ci nie stac na dom z poddaszem mieszkalnym a takiego wymaga? Zabroni ci budować? Da się to obejść tylko akceptującym projekt musi znać się na rzeczy.

Ja mam domek parterowy bez poddasza bo mnie nie stać na strop, super dach i miejsca na schody.

I to jest odpowiedż na twoje pytanie - schody.

Tam gdzie schody (które kosztują nie mało):

- to dodatkowe miejsce do ogrzewania i sprzątania,

- to przydała by się łazienka na każdej kontygnacji (latanie z góry na dół za potrzebą = masakra),

- to poręcze, zabezopieczenia aby dzieci nie spadły,

- no i "na starość jak nie znalazł".[/u]

ja buduję parterówkę i widzę tylko same plusy, a największym z nich jest to, że wszystkie pomieszczenia są na tym samy poziomie (oprócz garażu i pom. gospodarczego). wady oczywiście też ma. np. dla mojego teścia parterówka się gorzej prezentuje niż piętrowy ;) (to już rzecz gustu). a tak serio to fundamenty są większe czytaj droższe, strop tak samo, dach zależy od kształtu ale też zazwyczaj, za to odchodzą tak jak napisane było powyżej schody, które też sporo kosztują. Zawsze jest coś za coś w parterówce masz wszystkie pomieszczenia tej samej wysokości, w domu z mieszkalnym poddaszem masz różne wysokości w zależności od skosów dachu. To akurat by mnie najbardziej denerwowało. Pomieszczenie niby jest duże ale nieraz tych skosów tyle, że nie ma się gdzie poruszyć :-?

Strop może kosztować tyle samo, ale może być sporo tańszy.

Same schody kosztują, ale może nawet więcej kosztuje powierzchnia użytkowa pod te schody. Klatkę schodową wypada również ogrzewać.

Powierzchnia użytkowa na poddaszu mniejsza, ale wykończenie kosztuje tak samo (podłoga).

Do ibart76 - poddasze nieużytkowe dobrze w takim przypadku wypełnić izolacją termiczną. Będzie taniej i lepiej niż typowo. Dodatkowo wykończenie użytkowego poddasza kosztuje sporo więcej ze względu na skosy niż normalnego pomieszczenia.

witam,my z mężem również jesteśmy na etapie wybierania projektu,na 99 % będzie to parterówka bo :nie chcemy biegać po schodach,montować brameczek przed dziećmi(na razie jedno :D )no i parterowka jest jak dla nas o niebo ładniejsza,ale oczywiście na 1 miejscu trzeba wziąć pod uwagę powierzchnię działki(parterowy zabiera więcej ogrodu).AGAIDARO napisz co wybraliście jak już będzie po.

Witajcie,

my z żoną rozpoczynamy budowę 2-iego w naszym życiu domu. Pierwszy wyglądał mniej więcej tak:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/sofia/?Kind=1&Name=sofia&SearchForm=1

wydawał nam się idealny !!! Po ponad roku użytkowania widzieliśmy tylko wady: schody, ogromne powierzchnie do ogrzania i sprzątania ( a ponieważ nie było na to czasu w tygodniu to całą sobotę traciliśmy na porządki i odkurzanie). Ja codziennie rano schodząc na dół zastanawiałem się, czy aby wszystko zabrałem ze sobą, żeby tylko nie wracać na górę ( przemawia przeze mnie lenistwo... ). Co do kosztów budowy to i owszem, było drogo ( strop lany, monolityczny; poddasze całe w zabudowie GK z ładnie wyprowadzonymi kątami itd. ( jak tylko pomyślę ile czasu zabrało to budowlańcom to aż mnie wzdryga...). No i właśnie po jakimś roku stwierdziłem, że sprzedajemy i budujemy parterówkę !!! W chwili obecnej mam już wytyczony budynek, za chwilkę zaczynam kopać w ziemi i uwierzcie mi , na ile sposobów bym nie liczył wyjdzie mnie to znacznie taniej od poprzednika...

A projekt wygląda mniej więcej tak:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/genowefa/?Kind=1&Name=genowefa&ProjectMirror=1&SearchForm=1

trochę powiększyłem garaż, nie mam najmniejszej ochoty na jakiekolwiek schody i użytkowanie poddasza. Strop będzie drewniany, pokoje owszem mniejsze niż poprzednio ale za to przytulniejsze...

Pozdrawiam wszystkich zastanawiających się...

Zarowno dom parterowy jak i z poddaszem ma swoje plusy i minusy.Mi podobaja sie domki parterowe ale plan zagospodarowania narzuca dach min 35 stopni.Z uwagi iz potrzebujemy oprocz salonu 4 dodadkowych pokoi oraz dosc duzej kotlowni (na paliwo stale) parterowka musialaby byc dosc spora.Myslac o parterowce bralam pod uwage domy tylko z 4 spadowym dachem (bardziej mi sie podobaja)Dach w takim domu nie nalezy do najtanszych wiec doszlismy do wniosku ze skoro juz tyle wydamy na ten dach niech bedzie on jednak wykorzystany :) Mimo domu z poddaszem wcale nie bede tak strasznie biegac po schodach gdyz na gorze beda tylko sypialnie dzieci a nasza sypialnia plus gabinet bedzie znajdowac sie na dole (jak w parterowce :-)) Mysle ze rozdzielenie sypialni rodzicow a dzieci na roznych poziomach jest nawet fajnym rozwiazaniem :wink: a w parterowce jednak ciezko byloby uzyskac taki komfort :lol:

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Jestem na etapie szukania projektu i tez nie wiem co wybrac.

Przegladajac projekty (juz nie wiem ile) w kosztach budowy widze ze wybudowanie parterowki jest o ok 10-20% wieksze niz takiego domu z poddaszem

Czytajac niektore wypowiedzi widze ze ludzie twerdza ze jest odwrotnie

Jak jest na prawde, czy ktos moze zrobic jakies wyliczenia? Niestety za bardzo sie na tym nie znam nie mowiac juz jakie sa ceny na dzien dzisiejszy

Zalozmy dom 120m2

Przy parterowce odchodzi nam taki strop jaki musialby byc przy domu z uzytkowym poddaszem ale dochodzi wieksza pow dachu, wieksza bryla budynku (wiecej pustakow?)

pozdrawiam

Może i ja dodam swoje trzy grosze w tym temacie. Moje spostrzeżenia wynikają z praktyki, ponieważ mieszkałem w domu z poddaszem użytkowym. Teraz przymierzam się do budowy parterowego.

Wg mnie dom parterowy ma następujące zalety:

1.Wspomniany już brak schodów.

Chodzenie po nich na górę i spowrotem kilka razy dziennie było jednak uciążliwe. Sam się temu dziwię, bo tych schodów nie było dużo (raptem 16 czy 18 stopni), ale widzę, że wiele osób podziela moją opinię (moja żona również).

Obecnie mieszkam w bloku i po przeprowadzce bardzo pozytywnie odczułem brak schodów w mieszkaniu.

2.Łatwiejsze utrzymanie w zimie właściwej temperatury na parterze.

W moim domu problem polegał na tym, że chłodne powietrze z góry wędrowało na dół, a ciepłe odwrotnie. W związku z tym na górnym holu było zbyt ciepło – ewidentne straty. Ponadto ruch powietrza z góry na dół powodował powstawanie nieprzyjemnego przeciągu przy podłodze na parterze. Aby wyeliminować ten problem musiałem na dole oddzielić klatkę schodową drzwiami przesuwnymi oraz wstawić drzwi do salonu. Być może przeciwdziała temu ogrzewanie podłogowe, którego niestety nie miałem.

Poza tym dom parterowy przy podobnej powierzchni użytkowej ma mniejszą kubaturę do ogrzania, a to przekłada się bezpośrednio na koszty.

3.Niższy budynek ułatwia samodzielne wykonywanie prac wykończeniowych lub remontowych na elewacji lub dachu (np. wykonanie lub naprwa podbitek, zamocowanie rynien itp.).

Denerwowało mnie, że z powodu braku odpowiedniego sprzętu (rusztowań lub drabin) musiałem zlecać komuś wykonanie w sumie drobnych prac, które potrafiłem sam wykonać.

4.Mniej powierzchni do sprzątania (gdy nie zatrudniamy sprzątaczki).

Domy z poddaszem użytkowym, z reguły posiadają większą powierzchnię podłogi niż użytkową. Na przykład M05 Niewielki ma pu. 106,7 m.kw, a pow. podłóg wynosi 127,5 m.kw. Do tego trzeba jeszcze doliczyć stopnie schodów.

Zauważcie jeszcze, że wiele osób decydujących się na dom parterowy ma, podobnie jak ja, doświadczenia z użytkowania domu piętrowego bądź z poddaszem użytkowym. To też o czymś świadczy.

Koszty budowy domu parterowego może i są wyższe, ale wg mnie nie jest to jakaś ogromna różnica. Na tym forum można znaleźć informacje o faktycznie poniesionych kosztach budowy domów parterowych i z poddaszem użytkowym. Jakoś nie zauważyłem wielkich różnic.

• 4 months później...

Witam wszystkich

Jestem posiadaczem działki 20x40m. Przymierzam sie do zakupu projektu domu o powierzchni do 120 m. Wolałbym na jednym poziomie ale chciałbym garaż na dwa auta. Prosze doradzcie mi co wyjdzie mnie taniej i szybcie..budowa domu na jednym poziomie czy pietrowy.