Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko parter. Mam 190 m2 w jednym poziomie i to naprawdę robi wrażenie. A wydzielanie strefy nie dla gości to bzdura. Ilu tak naprawdę tych gości jest i na ile są oni obcy (tzn. nie są "przyjaciółmi domu"), żeby nie mogli tu czy tam wejść. A przez 99% czasu rodzina korzysta z wygody jednego poziomu.

mam zapis w miejscowym planie, że 80% działki musi być biologicznie czynna.

przy 1000 metrowej działce, odejmując chodniki, smietniki, podjazdy i taras, wychodzi, że powierzchnie zabudowy to max 150m2, czyli uzytkowej maksymalnie 130.

nie da sie wybudowac na mojej dzialce 190 i robic wrazenie

:)

pozdrawiam

Klemensik77 - sprawdź warunki zabudowy lub plan zagospodarowania - możesz kalkulować, wiedząc, czy są jakieś założenia co do kąta nachylenia połaci dachu, liczby spadów i inne.

A ja mam właśnie taki program użytkowy w domu z poddaszem, jak piszesz. Tyle, że wszystko w wersji mini - taki mały domek robimy.

Ja mam fajną parterówkę -sprawdź - D08 muratora, wyjątkowo udany projekt.

Cena budowy porównywalna a nieporównanie wygodniej się mieszka niż w domku z poddaszem 140 m2.

Druga kwestia to ogrzanie.

Musisz się zastanowić na czym Ci zależy - czy na integracji rodziny (parterówka) czy na wydzieleniu strefy prywatnej i wspólnej (dom z poddaszem)

W końcu nie buduje się tylko po to żeby bylo trochę taniej ...

Parterówkę poza ty, wybudujesz szybciej, Tylko nie rób adaptacji poddasza w domu parterowym

Działka kompletnie mnie nie ogranicza - ok. 65m na 90m.

Jest nas 2+2 - chyba więcej nas nie będzie :D

Może ktoś na starość do nas dojdzie.

Podoba mi się układ taki:

Jeśli parter to salon + 3 lub 4 pokoje.

Jeśli poddasze to 2 pokoje na górze a na dole salon plus dwa pokoje.

Wszystko ma być około 130 - 140 m.

Chodzi mi o kasę - co będzie taniej???

Cześć,

oba rozwiązania mają plusy i minusy i należy ten dylemat rozwiązać samemu. Ja się pół roku zastanawiałem i wybrałem parterowy.

1. schody, to zmora - męczące bieganie

2. w parterówce rodzina jest bardziej "razem"

3. na górze muszą być lukarny, które podrażają bardzo dach. a i tak dużo światła nie dają, bo są jakby w tunelu. Natomiast przy oknach tylko połaciowych, jest tam klaustrofobiczna atmosfera .

4. Duchota w lecie i niewygodne skosy.

Te argumenty u mnie przeważyły. Bardzo dużo ludzi ma małe działki i nie mają wyboru.

Pozdrawiam

O co chodzi z ogrzewaniem? Jaką przewagę ma tu parterówka?

Ponieważ chcieliśmy, żeby dom był tani w eksploatacji, szukaliśmy energooszczędnych projektów. Założenia były takie - maksymalnie prosta bryła - typowa stodoła, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - więc jeden komin, możliwość etapowania budowy, a właściwie samego wykończenia, z szybszej przeprowadzki wynikną dla nas pewne oszczędności. Wiem, że etapowanie często jest na forum krytykowane, ale dla nas jest to posunięcie w pełni logiczne - nie mamy kredytu, a prace wykończeniowe na poddaszu nie zostaną wstrzymane na lata, tylko będą kontynuowane. Fakt, że będzie to nieco uciążliwe, ale jednak oszczędności, które uzyskamy na przeprowadzce, są na tyle istotne, że zaryzykujemy ten powiedzmy kwartał bałaganu.

Dla nas poddasze użytkowe było lepszym rozwiązaniem. Działka i MPZP też nie limitowały wyboru. Argumenty misz są według mnie osobiste i nie każdego dotyczą. Ja tam lubię się czasem odizolować od rodziny, trochę poraża mnie podejście młodych,zdrowych osób do schodów - potworów. Nie mam lukarn, a okna połaciowe i duże w szczytach sprawiają, że na poddaszu właśnie czuć przestrzeń. No i mam nadzieję, że prawidłowa izolacja i wentylacja nie dopuszczą do duchoty w lecie.

a pamiętacie: "nigdy schody nie wyjdą z mody"?

my też "etapowaliśmy" - trzeba było się ze starego mieszkania wynosić, mieliśmy tylko dół, pisałem o tym moim tymczasowym podzieleniu salonu, to właśnie z tego wynikało - w jednej cześci zrobiliśmy sypialnię, którą przenieśliśmy do góry jak już zrobiliśmy schody sypialnię i łazienkę u góry (żeby nie trzeba było na dół biegać), górę mamy całkowicie oddzieloną, bo zostawiliśmy drzwi na schodach, póki co i tak trzeba by zamontować jakiś płotek bo nasz pełzak mniejszy jak zobaczy schody to po prostu o wszystkim zapomina...

schody mają swoje wady: miałem zapalenie ścięgna, rano kiedy musiałem zejść na dół, to myślałem, że w parterówce bym nie miał problemu ;-) poza tym zajmują miejsce no i nad spocznikiem strop mam na wysokości chyba 4m no i weź to pomaluj...

O co chodzi z ogrzewaniem? Jaką przewagę ma tu parterówka?

Ponieważ chcieliśmy, żeby dom był tani w eksploatacji, szukaliśmy energooszczędnych projektów. Założenia były takie - maksymalnie prosta bryła - typowa stodoła, wentylacja mechaniczna z odzyskiem

My tez poszlismy w tym kierunku co Wy, jednak male parterowki do 120 m2 nie maja poprostu klimatu, to sie sprawdza przy duzych metrazach, tak jak ktos pize 190 m2 robi wrazenie.

Parterowki wychodza drozej, gdyz duze sa elementynajbardziej kosztochlonne czyli fundament i dach, a strop taki czy inny i tak musisz zrobic.

Kewstia doboru projektu, ja nie mam zadnego komina i zadnych lukarn, okien polaciowych - kluczem do sukcesu jest kalenica prostopadle do drogi, wtedy mozesz wykorzystac optymalnie sciany szczytowe/frontowe/tylne.

Na dole 2 sypialnie po 13 m, do gory sypialnia 13 m i otwarte pomieszczenie rekreacyjne polaczone z holem jakies 25 m puz.

No i dla mnie podstawa to brak sciany kolankowej....

witam!

my akurat mamy poddasze, jednak było to podyktowane wielkością działki i chęcią posiadania sensownej wielkości podjazdu i ogrodu.

jednak wiem jedno: jakbym jeszcze raz miał budować to alternatywy :parter czy poddasze nie ma! jest tylko alternatywa: parter czy piętro. następnym razem tylko parter lub jeżeli w górę to pełna kondygnacja. poddasze ze skosami to pomyłka: mało ustawne, kosztuje niewiele mniej niż cała kondygnacja, coraz więcej gustownych projektów domów dwu kondygnacyjnych w niczym nie przypominających gierkowskich kostek.

pozdrawiam

Ok, tylko uzyskanie warunkow zabudowy na dach plaski graniczy dzis z cudem, szczegolnie u Ciebie na Podkarpaciu, chyba o tym wiesz?

Poddasze jest ok, ale w mysl zasady: Nasz parter (sypialnia), dzieciakow poddasze, dla nich skosy nie sa przeszkoda z racji wzrostu.

Dreszcze mnie przechodza jak widze np takie rozwiazania:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=330

a wiem, ze to b. popularny projekt..

kurt76

a dlaczego dom 2 kondygnacyjny musi mieć płaski dach? a dlaczego nie zmodyfikowana koperta? np z wydłużonym dachem nad tarasem na piętrze?

widzisz większość inwestorów wybierając projekt kieruje się tym jak będzie wyglądał z zewnątrz kiedy faktycznie większość czasu patrzymy na niego od środka no ale co powiedzą ludzie!

pozdro

kurt76

a dlaczego dom 2 kondygnacyjny musi mieć płaski dach? a dlaczego nie zmodyfikowana koperta? np z wydłużonym dachem nad tarasem na piętrze?

widzisz większość inwestorów wybierając projekt kieruje się tym jak będzie wyglądał z zewnątrz kiedy faktycznie większość czasu patrzymy na niego od środka no ale co powiedzą ludzie!

pozdro

Niestety, ale najczesciej budynek nie moze przekraczac rowniez wys 8 m od poziomu gruntu. I jeszcze male uscislenie wg prawa dach plaski to dach o nachyleniu do 17 st wlacznie.

Nic sie nie bierze z niczego...

@ProStas

:)

Atak prewencyjny?

Przeciez pisze parterówki do 120 m2... Twoj dom jest o 19% wiekszy, sam ocen na ile Twoja wypowiedz jest sensowna.

Piszesz o klimacie ok, ale chyba nie masz 2 mega dynamicznych dzieciakow jak ja... w parterowce spokoju bym nie zaznal.

No partrzcie, a ja wybrałam poddasze Z POWODU skosów i schodów. No i małej działki, ale to w sumie dałoby się obejsć. Zawsze chciałam mieć ładne, ażurowe schody i mam i nadal się z nich cieszę. Zresztą pełnią często rolę siedziska.. Nawet jak po nich biegam, to mi nie przeszkadza. Trochę gimnastyki. No, na wypadek złamanej nogi mam też dodatkowy pokój na dole.

A skosy są takie... romantyczne. I też się z nich cieszę :D

- po pierwsze działka 65x 90m nie jest taka mała i w zupełności wystarcza na postawienie każdego domu,

- po drugie w budownictwie szkieletowym przyjmuje się , ze koszt postawienia góry jest większy niż parteru,

-po trzecie w budownictwie tradycyjnym nie bez znaczenia pozostaje koszt mocniejszych i potężniejszych fundamentów ,, ale jak już się ma ściany i mocny strop , a dach i tak się stawia , więc góra nie zawadzi ,

- po czwarte jednemu podoba się to, drugiemu co innego , a na temat gustu nie powinno się dyskutować ,

- po piąte jeśli nie wiesz co wybrać , zdaj się na siebie , ponieważ żadne kanony wiedzy w tym zakresie nie odpowiadają na tak postawione pytanie , a klient ma zawsze rację .

Kewstia doboru projektu, ja nie mam zadnego komina i zadnych lukarn, okien polaciowych - kluczem do sukcesu jest kalenica prostopadle do drogi, wtedy mozesz wykorzystac optymalnie sciany szczytowe/frontowe/tylne.

Dodam tu to, co dla mnie jest podstawą wyboru projektu - usytuowanie względem stron świata. Więc może bez sztywnego założenia, czy kalenica prostopadle, czy równolegle, ale tak, aby doświetlić pomieszczenia stosownie do ich przeznaczenia.

Równie istotne jest to w przypadku domu z garażem w bryle na działkach z wjazdem od strony słonecznej. Niestety garaż zabiera naturalne oświetlenie dla przynajmniej jednego pomieszczenia.

Nie znam dziecka, które nie chciałoby mieszkać w pokoju na poddaszu. :)

Jezeli kiedykolwiek bede budowal drugi dom, to bankowo bedzie to parterowka z jednym kominem, ktory bedzie przechodzil przez kalenice w najwyzszym pkt.

Z parterowka odpada:

- problem przeciekania balkonow, wykuszow

- tansza budowa, odpada strop czy to lany, czy teriwa itp

- mniej okien dachowych i normalnych

- schody - rowniez spory koszt, a na starosc chodzic sie nie bedzie chcialo

- mniejszy koszt elewacji

- jescze masa innych

Zastanowilbym sie jedynie nad jednym pomieszczeniem na poddaszu, ala sypialnia.