Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

proszę mi doradzić

parterowy czy piętrowy lub z użytkowym poddaszem

do dyspozycji mamy ok 200 000 czyli kredyt hipoteczny,żeby mniej więcej tak wyszło w kosztorysie

który z tych domów jest tańszy w budowie i utrzymaniu?

jedno dziecko w drodze a ogólnie planujemy dwójkę

zależy nam na garażu połączonym z kotłownią,żeby z kotłowni nie było wejścia bezpośrednio do domu,chcemy żeby salon nie był połączony z kuchnia.ogólnie chcemy 3pokoje z salonem

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Według mnie za taką kwotę parterówka ok 100-120m2 +garaż, najlepiej z dachem dwuspadowym. Jeżeli zdecydujecie się na projekt z poddaszem dochodzą koszty stropu (np terriva). Jest na rynku sporo typowo parterowych domków które mają np wiązary lub innego typu rozwiązania powodujące obniżenia kosztu gdyż nie trzeba wylewać stropu. Ja sama jestem zwolenniczką parterówek, dlatego też tak mówię. Na pewno odrzuć wszystkie domki z dachami wielospadowymi, niepotrzebnymi 3 balkonami itp- to bardzo zwiększa koszty budowy. Osobiście uważam, że jeśli ma być dom do ok 120m2- to najlepiej na jednym poziomie (na dwóch będzie to mała klitka). Zobacz sobie dom typu http://www.domfort.eu/projekt,mniszek_c,247,rzuty.htm Może nie jest on jakiś piękny z zewnątrz ale myślę, że powinien spełnić twoje oczekiwania- kuchnie można zawsze zamknąć:)

Ps polecam stronę studia Z500. W większości projektów stawiają na prostotę połączoną z elegancją- a co za tym idzie tańsze koszty http://z500.pl/lista/domy.html

Edytowane przez bagusia

A ja wykańczam mały dom z poddaszem użytkowym. W przekonaniu, że dobrze wybrałam utwierdzają mnie ludzie oglądający budowę - znajomi, przyszli sąsiedzi. Otóż wszyscy są zaskoczeni, że w małym domu są tak przestronne pomieszczenia, zaskakuje głównie wielkość salonu (a raczej odczucie wielkości, bo metrów nie ma wcale dużo) i sypialni na poddaszu (bez porównania bardziej przestronnych niż pod dachem czterospadowym. Parę dni temu sąsiadka podzieliła się ze mną informacją, że jest niezadowolona z tego, że zrezygnowała z terivy na rzecz drewna. Buduje parterówkę i miało być taniej a wyszło tak samo plus użeranie się z chyba nie do końca kompetentną ekipą.

Na co pozwala działka? Parterówka zabierze trochę więcej miejsca. Mały dom nie musi wyglądać jak kurnik i mieć w środku klitki (to zresztą zależy głównie od rozmieszczenia ścian działowych - jeżeli zamykają wszystkie perspektywy, to będzie klitka i to nawet w domu 250m2, no i od wysokości pomieszczeń). Osobiście uważam, że gorzej prezentują się niedoinwestowane domy, które w założeniu miały wyglądać okazale i pięknie, ale zabrakło funduszy na wykończenie, niż mniejsze, ale dopieszczone elewacyjnie i ogrodowo domki.

Co do kryteriów wyboru, w większości zgadzam się z przedmówczynią. Prosta bryła zbliżona do prostokąta, dach dwuspadowy, bez "ozdobników", które podrażają budowę i koszty ogrzewania domu. Jednak oszczędności przy parterówce wynikające z braku stropu i schodów mogą zostać zniwelowane wydatkami na rozleglejsze fundamenty i więcej metrów bieżących ścian. Dlatego wyboru należy dokonać rozważnie. Najlepiej policzyć - porównać koszty fundamentów, ścian i dachów w wybranych domach. Jeżeli parterówka wyjdzie droższa o więcej niż 15 tysięcy, to skłaniałabym się ku domowi z poddaszem. Polecam również zastanowienie się nad koniecznością posiadania garażu pod jednym dachem. Każdy metr kwadratowy to jakieś 2500 zł - coś tam można urwać wkładając własną robociznę. Niestety malowanie czy położenie glazury to niewiele. My włożyliśmy własną murarkę, regipsy, posadzki i jeszcze sporo drobiazgów. Tym sposobem jest szansa, że zamieszkamy za 200 000, a dom 107m bez garażu. No ale za to super ocieplony i dobrze obinstalowany.

No i jeszcze jedna kwestia - taniej ogrzewa się dom z poddaszem użytkowym o takim samym metrażu.

No i jeszcze jedna kwestia - taniej ogrzewa się dom z poddaszem użytkowym o takim samym metrażu.

Ile ludzi tyle opinii ale ja w tej kwestii mam inne zdanie- uważam, że taniej wychodzi ogrzanie parterówki (w tym samym metrażu), gdyż ciepło ucieka Ci do góry- tam robi się bardzo ciepło ale dół dalej musisz dogrzewać. Przy parterówce ciepło rozchodzi się równomiernie po całym domu i nie ma różnic- ale to jest moje zdanie:)

Jeśli chodzi o budowę to po części racja- co zaoszczędzisz na schodach czy tam stropie wydasz na np większy dach. Myślę, że obojętnie jaki domek wybierzecie czy parterowy czy z poddaszem (jeśli jego forma będzie prosta bez "udziwnień" z dachem dwuspadowym ) to koszty budowy powinny być bardzo zbliżone. Może warto w tym przypadku kierować się tym, co bardziej Wam się podoba. W podobnym metrażu koszty raczej dużej roli nie powinny odgrywać w podjęciu decyzji.

Ponieważ ciepło tak, czy siak idzie do góry, taniej jest ogrzewać dom o takiej samej kubaturze rozdzielonej na kolejne kondygnacje. Po prostu ciepło unosząc się ku dachowi wędruje przez jeszcze jedną "warstwę" użytkową. Straty ciepła przez dach o większej powierzchni również są większe. Różnica zapotrzebowania na ciepło pomiędzy parterówką a domem z poddaszem według różnych wyliczeń to kilkanaście procent. Zależnie od powierzchni i rodzaju ogrzewania kwota może być od praktycznie nieistotnej do znaczącej.

Znając ogólne kryteria wyboru niedrogiego domu, po prostu zacznij szukać pasującego Wam programu użytkowego no i wyglądu zewnętrznego. Architekt adaptujący a wcześniej doradcy z forum pewnie wskażą, co w wybranym projekcie jest drogie, co da się potanić, a co nie. Jedyny problem to to, że w wyszukiwarkach nie zaznaczasz, czy parterowy czy z poddaszem, więc więcej oglądania będzie.

Edytowane przez bowess

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Szukam projektu i waham się między domem parterowym a takim z użytkowym poddaszem. Słyszałem opinię, że skosy są niefunkcjonalne, bo tak naprawdę powierzchnia pokoju ze skosami jest bardzo mała. A ponadto w upalne dni (lato tego roku) w pomieszczeniach ze skosami jest o wiele bardziej gorąco i duszno niż w pełno wymiarowym pokoju nawet na piętrze (podobno wynika to z bezpośredniego sąsiedztwa z dachem i małych okien dachowych).

A jakie są wasze doświadczenia?

Wszystko zależy, jaka jest ściana kolankowa. jeśli jest dość wysoka, to skosy nie są uciążliwe, tzn. powierzchnia pokoju wcale nie jest przez to mniejsza i nie ma problemu z ustawieniem mebli. Drugi czynnik to taki, czy dach jest cztero- czy dwuspadowy. Trzeci natomiast, to czy pokój na poddaszu jest w szczycie budynku, czy na planie jednej czwartej poddasza. Nie wiem, czy dobrze opisuję to, o co mi chodzi, zaraz wyjaśnię.

Żeby ścianka kolankowa była wygodna, to - moim zdaniem - powinna mieć co najmniej 100 cm wysokości. Wiem to z doświadczenia, bo u mnie ma 112 cm i jest OK. Nawet używanie wanny stojącej pod skosem nie sprawia trudności.

http://img233.imageshack.us/img233/4255/poddasze.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na powyższym rzucie widać to, o co mi chodziło, kiedy pisałam, jaka część poddasza zajmuje pokój. A więc z powyższego rzutu wynika, że np. pokój nr 5 zajmuje 1/4 poddasza i ma tylko jeden skos. Gdyby pomiędzy nim a łazienką nie było ściany, to całe pomieszczenie byłoby w szczycie budynku i w pokoju byłyby dwa skosy. A gdyby dach był czterospadowy, skosy byłyby 3.

Ten rzut to rzut mojego poddasza. Sypialnia (pom. nr 5) ma 20,73 m kw. po podłodze, odliczając skos, czyli poniżej 1,9 m wysokości, ma 16,54 m kw.

Podsumowując: żeby było wygodnie, to ścianka kolankowa powyżej 100 cm wysokości, pod dachem dwuspadowym, w pokoju zajmującym 1/4 poddasza.

Życzę udanego wyboru!

Zgadzam się z Margoth*. Poddasza mogą być bardzo różne pod względem wygody użytkowania i ustawności. Do wymienionych elementów architektonicznych dodam jeszcze kąt nachylenia dachu, bo od tego zależy "skośność skosu". :)

Moje poddasze na projekcie wygląda tak:

http://lh3.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/Sw_kbpndJTI/AAAAAAAAAL0/IRN3FpgWj4I/Kokosz-pi%C4%99tro.JPG

W domu nie ma "prawdziwych" ścian kolankowych, ale jak widać są ścianki odcinające. Niższa ma 103cm i nad nią znajdują się okna połaciowe - tu staną łóżka, biurka i inne drobne meble, wyższa (oddziela stryszek z rekuperatorem) ma 170 cm, więc z tej strony szafy, ogólnie wyższe meble z funkcja przechowywania. Z korytarzyka będzie wejście na ten stryszek - drzwi zostawiliśmy na wprost schodów.

co do temperatury - jak słusznie zauważono, większy wpływ mają okna, niż dach. Jak mam opuszczone żaluzje - jest chłodno nawet w upał, jak podniosę - gorąco. Jak otworzę okno dachowe - bardzo gorąco (powietrze rozgrzane o dach włazi do domu). Na dole podobnie.

zaznacz sobie ok 70 cm od podłogi i popatrz po mieszkaniu, co zdołasz tam postawić. Ja robiłam takie "symulacje". Ponieważ ściankę kolankową miałam 90 a pod skosy zaplanowałam łóżka, to mi nie przeszkadzało i wy.

Są jeszcze 2 punkty

1. Możesz podnieść ściankę kolankową. Ale to zmienia geometrię domu. Zawsze zostaje dylemat - podnosisz całość (i zmienia się wysokość kalenicy, kubatura domu - zmiana w zasadzie istotna) a optycznie takie domy wyglądają jak z "za małą czapeczką" i trzeba też dach przedłużać. Albo nie podnosisz kalenicy ale zmieniasz kąt nachylenia dachu, zmiana bardzo istotna i mająca ogromne konsekwencje.

2. Pamiętać o grubości ocieplenia. Jeżeli w projekcje masz np 25 (15+10) a dasz 35 cm (15+20) to o 10 cm obnizasz też skosy. A tendencja jest raczej do zwiekszania grubosci ocieplenia (ja mam 35 i jeszcze 15 ma stryszku).

Moja ścianka kolankowa ma 60 cm. Tak było w projekcie i dokładnie jak EZS pisze braliśmy pod uwagę konsekwencje podniesienia ścianki kolankowej choć o 1 bloczek. Tym bardziej, że akurat nasz projekt widzieliśmy na zdjęciach z realizacji trzykrotnie - zawsze z podwyższoną ścianką i nam bardzo to się nie podobało. Jeszcze nie mamy mebli ale planuję całą przestrzeń pod skosem zabudować jednym długim regałem z półkami, lub szufladami. Zmieści się tam masa różności ;) Mieszkałam jakiś czas w wynajętym mieszkaniu na poddaszu i tam podpatrzyłam takie rozwiązanie. Jeszcze wszytko zależy jakiego wzrostu są domownicy. Wysokim oczywiście będzie mniej wygodnie

Projekt bardzo mi się podoba, aczkolwiek kosztowny w wykonaniu... tyle drzwi ;) Projekt poddasza mało czytelny. Gdzie są skosy. Czy na rysunku jest tylko to co ma ponad 180? I nie podobają mi się słupy. W garderobie nie ma sprawy, lecz w obu pokojach są i to blisko drzwi wejściowych. Nie wiem czy to wygodne będzie

projekt to Absynt II z pracownie Domowe KLimaty. Co sądzicie o tym poddaszu?

http://www.domoweklimaty.pl/index.php?page=projects&action=project&project_id=2876

sądzę, że dom wygląda na wygodną parterówkę z poddaszem do dowolnej aranżacji. Można zrobić tam pokoje, można jeden wielki pokój. Przy tej powierzchni ściana kolankowa nie ma znaczenia, odgrodzisz regipsem wysokość pożądaną i tyle.

Dom baardzo kosztowny i na baaardzo dużą działkę. Ale ładny, przyznaje ;)

No właśnie. Moja działka jest mniej więcej kwadratem 33x33m. Czy ten dom jest za duży na taką działkę?

Jest wersja parterowa tego domu (nazywa się Absynt) . Wiem, że poddasze można zawsze wykończyć później (i do tego się przychylam). Ale zastanawia mnie co innego.

W wersji parterowej pokoje są większe. czy widzicie inne miejsce dla schodów na parterze, żeby nie zmniejszać pokojów?

P.S. Znacie inne podobne projekty (styl dworkowy)?