Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Witam,

mamy zamiar wybudować malutki (110m2) domek parterowy z garażem w bryle oraz dachem czterospadowym. Taki jest oryginalny gotowy projekt i wszystko w nim jest "w punkt". Jednak ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy nie podnieść trochę ścian i zrobić poddasze użytkowe. Zyskalibyśmy jakieś 30m2, czyli dodatkowy pokój na górze.

Na dole są dwie łazienki, duża otwarta kuchnia na salon oraz 3 osobne pokoje. Dylemat jest taki, czy warto specjalnie dla tego jednego pokoju robić drogie schody i zabierać nimi sporą część i tak małego (30m2) saloniku.

Słyszałam też, że przy kredycie bank oblicza cenę stanu deweloperskiego za metr kwadratowy i że w domach parterowych kwota za metr jest sporo wyższa niż w piętrówce.

Pomóżcie:)

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Eskaa

Przede wszystkim odpowiedz sobie czy potrzebujesz tego pokoju na górze? Jeśli będzie wykorzystywany tylko dlatego że już jest , czyli trochę na siłę to szkoda pieniędzy . Skończy się tak, że ten pokój nie będzie nikomu potrzebny i w końcu zrobi się tam graciarnia. Droga graciarnia :)

Nie słyszałam żeby metr domu parterowego był droższy od metra domu z poddaszem, niby dlaczego ?

Nie twierdzę ,że tak nie jest -tego nie wiem , ale wydaje się dziwne.

Ja się wychowałam w ogromnym piętrowym domu rodzinnym. Najgorsze było sprzątanie i odkurzanie tych wszystkich rustykalnych dupereli:( Nasi wszyscy znajomi mają domy z użytkowym poddaszem i narzekają,że gdyby się jeszcze raz budowali, to tylko parterówka.

Ja się jednak obawiam, że będzie trochę za mało miejsca: kuchnia 10m2 otwarta na salon 30m2, sypialnia 17m2, 2 pokoje po 12m2 (dla 1 lub 2 dzieci), łazienka z prysznicem 2m2, łazienka z wanną 6m2, wiatrołap i korytarz.

Chyba styknie ?? nadmieniam, że sprzątać nienawidzę...

Gość Eskaa

Nas jest czworo ( 2 małych dzieci) i wystarczyłby nam dom, taki jak opisałaś. Z doświadczenia wiem, że ważne są garderoby, pomieszczenia gospodarcze, spiżarnia. Nie zawsze najważniejszy jest metraż- dom ma być funkcjonalny a czasem małe domki są bardziej funkcjonalne od tych bardzo dużych.

Teraz mieszkamy w domu z poddaszem , w którym mamy np. łazienkę 12 m. Może fajnie wygląda, ale to najmniej przemyślane wnętrze. Po pierwsze drogie w wykończeniu, po drugie taki metraż do niczego nie jest nam potrzebny. Gdybym jeszcze raz planowała remont domu zrobiłabym łazienkę 6 m i do tego garderobę 6 m.

Plus domu parterowego jest taki że pokoje są bardziej ustawne niż te na poddaszu ze skosami.

Gdyby parterówki były takie super,to byłyby po prostu częściej budowane,a wystarczy rozejrzeć się wokół żeby zobaczyć ile buduje się domów z poddaszem,a ile parterowych, i nie jest to kwestia wielkości działki ,parterówka do ok.100m jest dla mnie okey,ale im większy dom,tym bardziej opłaca się iść w poddasze,parterowy staje się drogi w budowie i utrzymaniu.

Gdyby parterówki były takie super,to byłyby po prostu częściej budowane,a wystarczy rozejrzeć się wokół żeby zobaczyć ile buduje się domów z poddaszem,a ile parterowych, i nie jest to kwestia wielkości działki ,parterówka do ok.100m jest dla mnie okey,ale im większy dom,tym bardziej opłaca się iść w poddasze,parterowy staje się drogi w budowie i utrzymaniu.

może po prostu taka teraz moda;)

albo..., "zastaw się a postaw się" co by ludzie nie gadali że jakieś g... stawia

powiem jedno ..., parterowy jest znacznie bardziej funkcjonalny i tańszy w budowie;)

Mieszkam w parterówce o bardzo podobnej powierzchni i ilości pomieszczeń (projekt muratora D09b).

Parterówka to dla mnie rozwiązanie idealne, nie cierpię schodów... Przed budową znajomi nas namawiali na przeróbkę na użytkowe poddasze. Po 2 latach mogę stwierdzić że słuszną była decyzja o pozostaniu przy wersji parterowej. Mąż ma wielki strych do dyspozycji, ja nie latam po schodach. Gośce jak chcą zostać na noc to mają do dyspozycji jedną sypialnię i salon.

Gdyby parterówki były takie super,to byłyby po prostu częściej budowane,

Raczej przyczyną sa drogie działki. Ja MUSZĘ budować piętrowca, bo mi sie większa powierzchniowo parterówka po prostu na działce nie zmieści.

Ale gdybym miała możliwości postawiłabym tylko i wyłącznie dom parterowy.

Parterówka ma droższe: fundamenty, więźbę i pokrycie dachowe w stosunku do piętrowca o tej samej powierzchni. Za to ma tańsze: stropy, brak schodów.

Jest też o niebo wygodniejsza.

można by poprosić o rozwinięcie tej teorii tańszych stropów ?

Strop który nie musi przenosić obciążeń (ściany, meble itp) powinien być tańszy. Może być np drewniany, zamiast betonowego.

Poza tym uważam, że dom parterowy ma same wady w porównaniu z piętrowym- droższy w budowie (dach przede wszystkim), zajmuje więcej miejsca, ogrzewanie bardziej kosztowne i droższe do wykonania, gorszy widok z okien (z piętra widać lepiej) itp.

Jedynym wyjątkiem są schody. I właśnie przez te schody następny dom będę miał parterowy.

Rozumiem twój punkt widzenia: parterówka o tej samej powierzchni użytkowej jak piętrówka na pewno wychodzi drożej, bo w parterówce jest większa powierzchnia dachu i większe fundamenty. Natomiast my nie chcemy budować parterówki o powierzchni 160m2-180m2, bo wiem, że to będą ogromne koszty. Sam fakt jaka by musiała być duża działka i ile tego dachu by wyszło mnie przeraża. Ale 110 m2 powierzchni to ma prawie każdy dom z poddaszem użytkowym, gdzie na górze są co najmniej 2-3 pomieszczenia. Moi znajomi maja tak: dom o pow. około 160m2 - 180m2 z poddaszem użytkowym, na dole mają właśnie około 110m2, co rozkłada się na ogromny salon (nie wiem po co), kuchnię, łazienkę i gabinet.

Poza tym im większa kubatura tym więcej do ogrzania:( a to kolejne koszty:(

A dodam ,że nasz projekt domu ma 13m x 18m i nadaje się na wąską a długą działkę. Liczymy, że 12 arów spokojnie starczy na taki dom.

...tylko dom parterowy. Zalety to brak schodów (koszt + powierzchnia zajmowana) no i wszędzie ściany do samego sufitu! Na poddaszu jst to najdroższy m2 budynku! Słabo ustawne bo skosy i ściana kolankowa, okna dachowe niby ładne ale poroniony pomysł, więźba może być nie z krokwi tylko z wiązarów (tańsze), lepsze i szczelniej ułożone ocieplenie, łatwiejsze "przerobienie" na dom wysoko energooszczędny.

...jedna z moich byłych Inwestorek wybudowała sobie pół bloku z klatką schodową na 4 piętra... z piwnicy (wysoki parter) na parter dalej na piętro i poddasze... szkoda że windy nie przewidziała.

Strop który nie musi przenosić obciążeń (ściany, meble itp) powinien być tańszy. Może być np drewniany, zamiast betonowego.

Poza tym uważam, że dom parterowy ma same wady w porównaniu z piętrowym- droższy w budowie (dach przede wszystkim), zajmuje więcej miejsca, ogrzewanie bardziej kosztowne i droższe do wykonania, gorszy widok z okien (z piętra widać lepiej) itp.

Jedynym wyjątkiem są schody. I właśnie przez te schody następny dom będę miał parterowy.

ja w sprawie widoku z okien - z parteru widzisz to, o czym sam zadecydujesz, a z piętra....różnie to bywa

http://i1.fmix.pl/fmi1457/6d22ca23001bb65e4e6d01a9/zdjecie.jpg

mieszkałam 13 lat w mieszkaniu dwupoziomowym ze skosami i oknami dachowymi i nigdy wiecej...

nawet gdyby parterówka była droższa, to mnie to nie obchodzi, żadnych schodów i skosów. to dobre w mieście, gdy naprawde jest ciasno.

a dlaczego więcej buduje sie domó piętrowych - może tez dlatego, że budują się głównie ludzie z mieszkań w blokach i nie wiedzą, co to skosy....wydaje im się to atrakcyjne, bo inne niz to, co mieli do tej pory

Ja też, pomimo, że a może właśnie dlatego, że z bloków zdecydowałem się na mały dom, ale parterowy. Poddasze jest nieużytkowe i służy jako składzik. Do wejścia do domu mam 1 stopień i jest to naprawdę bardzo wygodne :) Jeśli ktoś nie potrzebuje powierzchni domu powyżej 100 mkw, to parterówka jest idealna.

ale płaczecie nad tymi SCHODAMI parę stopni dla kondycji fizycznej dobrze robi, jak nie lubicie schodków to myślcie o szerokich drzwiach bo po budowie będą bardzo potrzebne:):):)

...zobaczymy czy tak samo powiesz w wieku 80lat lub gdy zdarzy sie wypadek i z całego domu do Twojej dyspozycji pozostanie gabinet, salon, kuchnia i kibelek bo łazienkę masz pownie na piętrze... a szerokie drzwi przydają się jak usiądzie się ma wózek a tego wykluczyć nigdy nie można. Sam ostatnio ćwiczyłem wejście na czworakach na schodach zabiegowych - za mało miałem nóg by wyrobić ale za to schodzenie czasem bardzo płynnie idzie :D