Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

On 2003-05-20 09:12, Sonja wrote:

Jeśli chodzi o graciarnię, to myślę, że możnaby pomyśleć o tym właśnie na tym etapie i zrobić ją w garażu, tzn. przeznaczyć w garażu miejsce na różności. W ten sposób unikniemy zagracenia całego strychu niepotrzebnymi rzeczami.

Po pierwsze, wtedy trzeba byloby ten garaz ogrzewac, inaczej grozi przyspieszone niszczenie dokumentow. Graciarnia potrzebna mi przede wszystkim na archiwum- przez ostatnie 10 lat nie wyrzucilem nawet jednego rachunku za telefon, co zreszta czasem ratuje moja skore. Po drugie: garaz musialby byc wielkosci niewielkiego dmku mieszkalnego.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też buduję parterowy, chociaż przez pierwsze pół roku szukania projektu miał być z użytkowym poddaszem... :smile:

Dodatkowe metry ziemii przy parterowym wcale mnie nie pociągają, mam i tak obawę że z tym co jest przy domku parterowym będzie wystarczająco dużo roboty/kłopotu :smile:

Dla nas podstawowym atutuem były schody. Usypianie m,alutkich dzieci i opieka nad nimi wymaga prawi eciągłej obecności w pobliżu. Nie wyborażam sobie, żeby co 5 minut ganiać po schodach na góre i z powrotem po to, żeby zobaczyć jak tam dziecko, włożyć smoczek, pocałować,... Wiem, że można to zrobić wszytsko w salonie a potem śpiące dziecko przenieść na górę ale to znowu kłopot z przenosianmi... Na parterze będzie tylko chodzenie albo na przykąłd przejazd kołyską do spypialni po płaskim...

Wydaje mi się, że przy dzieisjeszych materiałach izolacyjnych okrzewanie parterowego czy z poddaszem niewiele się różni w eksloatacji. to może być kilanaście/dziesiąt złotych miesięcznie w sezonie...

Prostota położenia instalacji (na poddaszu nieużytkowym) jest dla mnie ogromnym ZA, zwłaszcza, że będziemy mieć wentylację mechaniczną i rekuperator.

Kolejnym ZA była taka możliwość zrobienia projektu, żeby oprzeć dach (wiązary) na ścianach zewnętrznych. To daje nam WSZYSTKIE ściany wewnętrzne działowe i możliwość łatwych późniejszycg zmian (kolejne dziecko, rodzice zmieszkujący u nas,...). A ponieważ technologia będzie szkieletowa to przesunięcie bądź zlikwidowanie takiej ściany robi się w 2-3 dni i kurzu jest tyle co nic w porównaniu z kuciem i murowaniem ściany murowanej...

A tu jest nasz projekt:

http://www.szalega.com/dom/rzut.jpg

Mieszkam teraz w piętrowym domu i mam już dość biegania gór - dół... coś przynieś... coś wynieś... to męczace. Sobie buduje parterowy i cieszy mnie takie rozwiązanie. Mam dom 10,5 na 10,5 w tym ziemszczono 4 pokoje i całą resztę. Stan surowy otwarty to 50 tys zł. Myślę że 100 000 i będzie skończone. Jeśli przekonasz się już do parterowego to później uważaj... bo jak Ci zaczną robić więźbę to pojawia się chwila, w której patrzysz na strop (ja mam betonowy teriva) i myślisz kurcze... ile tu miejsca. I człowiek zaczyna myśleć jak to wykorzystać. może podnieść dach... może podmurować... ale jeśli tak... to czy nie lepiej od razu było zdecydować się na inny projekt? Tak więc idź za ciosem... jak wybierzesz parterowy to taki rób... inaczej kasa Cię zje.

Poza wszystkimi powyższymi argumentami weź jeszcze pod uwagę usytuowanie działki. Przykład: domy parterowe na działkach położonych poniżej drogi wyglądają jakby ktoś wybudował sam dach...:grin:, a jeżeli jeszcze przed domem jest wysoki żywopłot lub ,,pełny" płot to już całkowita klęska :sad:,z drugiej strony wysoki budynek na stromo położonej działce wygląda (szczególnie od dołu) jak wieżowiec - i znowu klapa...:sad:, napisz coś o działce i jej usytuowaniu...

Pozdrawiam!

parterowy

ale prawdziwy parterowy a nie "parterowy z graciarnia" albo pareterowy ze strychem". Zawsze wtedy i tak trzeba zrobic strop, schody, okna itd. Jednak jesli chcesz miec centrale wentylacyjna albo tanio i wygodnie rozprowadzic instalacje taki strych sie przydaje. "Rupieciarnie" lepiej miec na parterze w malym, odddzielnym pokoju (odkurzacz, deska do prasowania, zimowe ciuchy itd).

to ze wzgledu na koszty.

ja osobiscie lubie urok poddasza i dlatego bede zawsze mial chocby tylko sypialnie z biurkiem na poddaszu.

pozdrawiam

Parterowy zapewnia lepszy kontakt z ogrodem gdyż WSZYSTKIE pomieszczenia mają okna na poziomie ogrodu. Jest to oczywiste i nie ma sie co spierać.

Niestety wyższe koszty ogrzewania wynikają z większej powierzchni styku z otoczeniem. W domu z użytkowym poddaszem nie występują stary ciepła przez strop nad parterem. Rzeczywiście w złotówkach nie wychodzi to tak dużo.

witajcie to ja :cool: Od ostatniego postu przebyłem długą drogę. Mam już projekt- tzn.mam wybrany :grin: Zdecydowałem się na dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Oto on. http://www.agrobisp.com.pl/projekty/projekt.asp?projektID=WB3422

Zmiany które wprowadzimy do projektu to:

1.cofnięcie ściany w salonie o 1 m 2. przesuniecie(wydłużenie ściany w sypialniach o 1m- to jest ta sama ściana ). Pod zadaszeniem będzie taras. Projekt jest bardzo podobny do klementynki - MAGMI byłem na stronie klementynki:razz::grin::grin::grin: Gdyby wybór projektu trwał choć trochę dłużej to albo bym się rozwiódł albo bym zwariował. :lol:

Kwestia gustu, ale jeśli działka pozwala...

My wybraliśmy parterowy bo jeśli chodzi o dom 135m2 to koszty budowy i utzymania są zbliżone do tych z poddaszem użytkowym, a nie ma tych nieszczęsnych schodów, dodatkowych łazienek itp.

Jeśli mogę coś doradzać to zastanówcie się nad tym co lubicie, jaki tryb życia prowadzicie, kto będzie z wami mieszkał, itp, spiszcie to wszystko na kartce i zacznijcie szukać projektu. Jestem przekonana, że znajdziecie taki o którym bedziecie mówić "nasz dom" i z którym potem będziecie porównywać wszystkie inne projekty.

witajcie:Nie wiem co się stało ale moje wiadomości się nie pojawiają-może ta się ukaże. magmi dzięki za rady. Zdecydowaliśmy że bedzie to projekt z agrobispu WB-3422. Stwierdziłem że przed zakupem spotkam się z architektem, chcę znać cenę zrobienia projektu indywidualnego. trafiłem na bardzo młody zespół ( 1 rok po studiach- 2 miłych osobników i 1 kobietka- tej jeszcze nie poznałem). młode głodne wilczki, widać że chcą się wybić.Nie mają jeszcze nazwiska - to może nie będą się tak bardzo cenili. Preferują rozwiązania nowoczesne. zadali mi parę pytań i przyślą swoją ofertę emailem. Jeżeli będzie atrakcyjna cenowo to raczej się zdecyduję, tym bardziej że uzgodnienia, usytułowanie domu na działce oraz projekt przyłączy mają zrobić oni. Jak dostanę ofertę to ją opublikuję.

hej to ja:grin: Niegrzecznie jest nie odpowiadać na zadane pytania, więc przepraszam i do roboty:

SONIA. Pytasz się dlaczego taki duzy domek. Projekt wb-3422 agrobisp-u ma 187m2 ale jezeli pozbedziemy sie garażu (prawie 33 m) to już nie jest taki duży. Dom 150m2 wcale nie jest duzym domem. Program który razem z żoną chcemy w nim mieć sprawia że jest to dom w sam raz. Poza tym szyjemy dom na naszą kieszeń, duuuży kompromis między tym co chcieliśmy mieć a tym co będziemy mieli.Narazie jest nas troje ale (po przekonaniu zony-teraz twierdzi żebym sam sobie urodził:cool:

Krystian - działka jest super ustawna. Droga od strony północnej mniej więcej 36 na 40 (wiec kwadrat) projekt będzie w odbiciu lustrzanym tak aby salon był od strony południowo zachodniej.:cool:

Olinka :smile: Właśnie tak zrobiliśmy. Razem z żoną przebyliśmy długą drogę.Czytamy muratora od 6 m-cy oprócz tego inne podobne czasopisma.zaczynaliśmy od domow które nam się podobały. Później dojżeliśmy do trafnych ???? wyborów. Mam nadzieję że obecnie nasze wybory są trafne. Gdy rozmawiałem z architektem byłem (jak on to powiedział ) świadomym inwestorem tzn wiedziałem podczas tej rozm owy czego tak naprawdę chemy.:grin:

A na jakiej podstawie sądzisz, że koszty domu 130 są podobne do domu 150? Ja jestem na etapie kładzenia instalacji i jak na razie sądzę, że każdy metr więcej podnosi cenę. Na etapie planowania nasz dom miał mieć właśnie 130m2, potem urósł do 150.

Niestety każdy metr pow to więcej ściany, wiecej posadzki, więcej dachu, może na etapie wykończenia bedzie inaczej ale nie sądzę.

• 9 months później...
witajcie to ja :cool: Od ostatniego postu przebyłem długą drogę. Mam już projekt- tzn.mam wybrany :grin: Zdecydowałem się na dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Oto on. http://www.agrobisp.com.pl/projekty/projekt.asp?projektID=WB3422

Zmiany które wprowadzimy do projektu to:

1.cofnięcie ściany w salonie o 1 m 2. przesuniecie(wydłużenie ściany w sypialniach o 1m- to jest ta sama ściana ). Pod zadaszeniem będzie taras.

Ile kosztowały cię te zmiany ? Czy biuro było chętne do pomocy. Masz może wycenę poszczególnych etapów budowy ?

witajcie . Jestem na etapie zakupu działki (za tydzień ) ale już zastanawiam się nad tym jak będzie wyglądał mój dom. Mam dylemat ...:mad:

Parterowy: plusy- brak ciężkiego stropu, mniejsze koszty ocieplenia dachu, brak schodów,brak okien dachowych :cool:

minusy- większe fundamenty i powierzchnia dachu , przeważnie dach bardziej skomplikowany.:grin:

Osobiście na samym początku przeglądania projektów wybierałem z podaszem użytkowym. Zalety które wudziałem to:

- mniejsza działka

- mniejszy dach

- SCHODY !!

- SKOSY !!

- wyodrębnienie strefy nocnej

itp.

Obecnie po kilku miesiącach szukam parterowego (może ze strychem).

Dlaczego ?

Wszyscy znajomi doradzają mi taki i podają dobre argumenty:

- ciągłe chodzenie po schodach

- zawsze można z nich spaść, jak nie my to dzieci !

- drogi w wykonaniu strop (w parterowym będzie drewniany z konstrukcji dachu)

- problem z umeblowaniem poddasza czy wręcz z postawieniem lampki koło łóżka (takie lubię)

itp.

Obecnie na topie u mnie jest Paulina z Archipelagu !