Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Eskaa
Crazy jakiej parterówki szukasz tzn, jaki metraż , ile pomieszczeń , jaki dach ? Widziałam bardzo dużo parterówek, które zmieszczą się na twoją działkę, ale przyznaję że nie oglądam w ogóle projektów powyżej 120 m powierzchni uzytkowej. Jeśli chciałbyś mały dom to na pewno uda się coś znaleźć. No chyba, że nie chcesz żeby dom na szerokość zajął prawie całą działkę.

Rozumiem twój punkt widzenia: parterówka o tej samej powierzchni użytkowej jak piętrówka na pewno wychodzi drożej, bo w parterówce jest większa powierzchnia dachu i większe fundamenty. Natomiast my nie chcemy budować parterówki o powierzchni 160m2-180m2, bo wiem, że to będą ogromne koszty. Sam fakt jaka by musiała być duża działka i ile tego dachu by wyszło mnie przeraża. Ale 110 m2 powierzchni to ma prawie każdy dom z poddaszem użytkowym, gdzie na górze są co najmniej 2-3 pomieszczenia. Moi znajomi maja tak: dom o pow. około 160m2 - 180m2 z poddaszem użytkowym, na dole mają właśnie około 110m2, co rozkłada się na ogromny salon (nie wiem po co), kuchnię, łazienkę i gabinet.

Poza tym im większa kubatura tym więcej do ogrzania:( a to kolejne koszty:(

A dodam ,że nasz projekt domu ma 13m x 18m i nadaje się na wąską a długą działkę. Liczymy, że 12 arów spokojnie starczy na taki dom.

Masz całkowitą rację! Jestem za parterówką, szczególnie, że nie ma być za duża :) Najważniejsze to to, że nie trzeba ganiać po schodach i jest jakoś tak nowocześniej :D

Jakbym miał szeroką działkę to tylko parterówka.

Jestem w podobnej sytuacji - zawsze marzyłam o parterówce, dostałam od rodziców działkę o szerokości 19m i po obejrzeniu tysięcy projektów wybraliśmy z mężem dom z poddaszem. Całe życie mieszkałam w domu parterowym (nadal jeszcze mieszkam), więc na razie bieganie po schodach mnie nie przeraża. Myślę, że trochę ruchu mi nie zaszkodzi :)

no właśnie 10 postów doświadczenia daje duzo do myślenia.... - wyszukiwarka!

Jak widzę ile Ty masz postów = 500 i Twoje wypowiedzi bo nie podoba Ci się wątek i czepianie się każdego bo masz 500 postów, to sorry ale jak jest taka jakość reszty Twoich postów jak te w tym temacie, to takich użytkowników zdecydowanie powinno się usuwać.

Albo dać status nabijacz postów, spamer, troll ... !! - idealnie.

Nie podoba Ci się to nie pisz i nie czytaj, tyle.

Ja mam dużą działkę, 2200mkw, ale niestety tylko 21 m szerokości i niestety budował będę z poddaszem użytkowym, bo na takiej działce parterówka będzie jak wagon. Jakbym miał szeroką działkę to tylko parterówka.

Można w dół .Zaoszczędzisz na oknach , klimie , ziemia grzeje , nikt Cię nie

ostrzela zza płotu, niezły klimat dla wina...

Ja mam dużą działkę, 2200mkw, ale niestety tylko 21 m szerokości i niestety budował będę z poddaszem użytkowym, bo na takiej działce parterówka będzie jak wagon. Jakbym miał szeroką działkę to tylko parterówka.

Ja mam zrobiony projekt indywidualny parterówki z dwustanowiskowym garażem. Szerokość domu 13,5m , długość 14,5, od boku z garażem -17m. Całość razem z garażem i dwoma pomieszczeniami gospodarzczymi na 180 m kw. Gotowych projektów mniejszych domów jest mnóstwo. Indywidualny nie kosztował mnie wiele więcej niż gotowy. Wcale nie zapowiada się jak wagon ;)

Można w dół .Zaoszczędzisz na oknach , klimie , ziemia grzeje , nikt Cię nie

ostrzela zza płotu, niezły klimat dla wina...

Ty sobie żartujesz a mnie się marzy taka ziemianka z przeszkleniem od południa a na pozostałych ścianach obsypana ziemią.

ja mam tylko 10m szerokości, zmieściłem dom z przejazdem obok, budynek jakoś nie wygląda jak komin;)

Elfir - jest nas przynajmniej dwie. :) Na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z naszej stodółki, ale na później, dla dwóch osób, marzy nam się właśnie taki domek - ziemianka. W "Wielkich projektach" swego czasu taki właśnie widzieliśmy, tyle, że dwukondygnacyjny w dość wysokim pagórku, a i w Polsce już taki jest - ziemianka Bolana - Zdzisława Bolanowskiego. Czyli da się. :)

miała być rada, czy parter, czy z pietrem, a my tu juz pod ziemię radzimy zejść...autor watku sie załamie

ale ta ziemianka od Elfir w tradycyjnym wydaniu - śliczna. kiedy w naszym zyciu przyjdzie czas na realizację takich marzeń? tylko niektórzy mają tyle odwagi.

acha, a czy ta ziemianka jest prawdziwa? czy mozna gdzieś o niej poczytać i zobaczyć więcej zdjęć?

dla pytającego WYŁĄCZNIE PARTERÓWA

piszę to z pozycji osoby , która wybudowała sobie dom z poddaszem użytkowym a potem poszła po rozum do głowy i wybudowała sobie dom .... parterowy z dużymi przeszkleniami

Wady domu z poddaszem :

- schody

- bardzo drogie wykończenie a finalnie i tak wszystkim GK pęka

- u góry przez te okna świata nie widać a zimą jeszcze zasypane

- latem gorąco jak cholera ( waty kosmiczne ilości i to najdroższej nic to nie daje i tak grzeje przez okna , więc wszyscy żaluzję i siedzą w ciemnicy ) można klimatyzację ale ja do niej czuję awersję po biurze i aucie

- skosy gówniana sytuacja z meblowanie praktyczny brak przestrzeni

no i mam ..parterówkę i w życiu na nic innego tego nie zamienię cieszę się widokiem zieleni na zewnątrz i nie odczuwam żadnych temperatur

Odnośnie G/K to argument chybiony, czym wykańczasz strop nad parterem? Ryzyko zarysowań jest identyczne.

Co do ocieplenia to wybacz ale chyba także ocieplasz swój strop? Ok,, wchodzi tej wełny trochę mniej i tu jest oszczędność ale nie jest ona znów aż tak zasadnicza.

Wszyscy zachwalający parterówki uparcie ignorują fakt, że dom z poddaszem także ma część parterową z możliwością robienia otwarć na ogród, itp. To jakiś absurdalny pogląd, że parterówka jest rzekomo lepiej powiązana z ogrodem....

Generalnie uważam, że nie można jednoznacznie wskazać przewag jednego typu domu na drugim, zbyt wiele jest tu bardzo subiektywnych uwarunkowań każdego inwestora. Na każdy argument za jednym typem domu jest kontrargument przeciw niemu...

Osobiście wybrałem dom z poddaszem bo: lepiej siedzi na naszej działce, nie chcę mieć sypialni na parterze, lubię skosy i okna połaciowe, sądzę, że taki dom jest bardzie wydajny energetycznie, ciągi instalacyjne mam ograniczone do niezbędnego minimum, z okien na piętrze będę miał lepszy widok na nieodległy las (lepszy kontakt z otoczeniem :) ), mam lepsze wystrefowanie domu i podział na część prywatną i "publiczną", przy mojej powierzchni ( ca.130 netto) koszt budowy będzie niższy niż parterówki, dom ma lepsze w moim odczuciu proporcje, lepsza jest relacja pow. netto/użytkowej do pow. zabudowy, na działce zostaje więcej pow. biologicznie czynnej = możliwość zrobienia większego ogrodu +spełnienie wymogów MPZP lub WZ - to ważne na mniejszych działkach, nie

Jak widać nie ma tu złotego środka, mamy wolność wyboru i każdy buduje tak jak lubi i jak go stać.... i o to chodzi.

Hobbicia klasyka to zdjęcie z Matamata w Nowej Zelandii, gdzie Jackson kręcił "Władcę Pierścieni". Teraz domki są lokalną atrakcją turystyczną, a czy nadają się do mieszkania, nie sprawdzałam.

Tania, ale bardzo klimatyczna wersja - http://www.simondale.net/house/

Ziemianka Bolana - http://www.bolan.pl/blog/?tag=ziemianka

Hej, gdzie ta kategoryczność? Nigdzie nie napisałem o wyższości domu z poddaszem, uzasadnilem jedynie dlaczego ja taki dom wybrałem mając takie a nie inne uwarunkowania i możliwości...Napisalem także, że właśnie to jet fajne, że każdy może sobie wybrać to co mu pasuje i wszelkie dyskusje o wyższości jednych świąt nad drugimi są trochę bez sensu. Nie nadinterpretuj mojej wypowiedzi.