Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Niestety większość kilkuletnich okien połaciowych, które widziałem na poddaszach było w stanie takim sobie.

właśnie z tego powodu wyp... drewniane i założyłem PCV, teraz mogą sobie parować;)

oczywiście mam poddasze z przymusu, bo przy mojej szerokości działki parterówka by się nie zmieściła:(

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgodzę się. Mam działkę 19m szerokości i kiedy zastanawialiśmy się nad parterówką, wychodziła prawie dwa razy dłuższa niż szeroka (mnie się to nie podoba). Oczywiście po bokach tylko minimalne odległości od ogrodzenia. Dlatego zrezygnowaliśmy z parterówki.

No tak, ale w tym przypadku jedno nie moglo byc lepsze od drugiego tylko czynniki zewnetrzne ograniczyly wybor. Tak czy inaczej domek do 100/110 m2 nie ma najmniejszego sensu dzielic na 2 kondygnacje, a ze sa bardziej popularne to wlasnie te czynniki zewnetrze (jak wielkosc dzialki czy plany zagospodarowania) decyduja o takim a nie innym wyborze, a moze raczej o braku wyboru.

Pozdrawiam

dla mnie istotnym kryterium wyboru projektu z poddaszem był fakt, że w sąsiedztwie też są takie domy. Działki są małe, więc niższy dom po prostu by nie pasował, zaburzał harmonię - na czym traciliby wszyscy. Rozkład mamy taki, że na parterze oprócz salonu jest sypialnia moja i męża oraz gabinet bo dużo pracuję w domu nad papierkami, ktory w razie czego może też służyć za pokój gościnny lub na wypadek choroby dziecka. Na poddaszu też są dwie sypialnie plus spory pokój nad garażem dwustanowiskowym, który może służyć dzieciom na bawialnię/salonik dla ich gości. Układ wydaje mi się optymalny, mam dużą potrzebę prywatności i swobody we własnym domu - teraz w bloku męczą mnie wizyty koleżanek córki i napotykanie się na nie w drodze do łazienki, a one z kolei też się męczą w zamkniętym małym pokoju. Wybraliśmy ponadto projekt z antresolą - dzięki czemu nie ma się wrażenia odcięcia i całkowitej izolacji góry i dołu. Antresola jest umiejscowiona dyskretnie, nie sąsiaduje z drzwiami pokoi na poddaszu.

I jeszcze słowo na temat domów piętrowych - domy piętrowe, zwłaszcza w stylu modernistycznym, podobają mi się bardzo - ale też nie brałam ich pod uwagę z powodu sąsiedniej zabudowy. Poza tym wprawdzie w nowym domu jeszcze nie mieszkam ale mieszkałam w domu piętrowym rodziców i muszę powiedzieć, że pełnowymiarowe piętro nie ma klimatu, jest chłodne bez względu na kolor farb użytych na ścianach. Kiedy byłam dzieckiem uwielbiałam mniejsze pokoje, z zakamarkami jakie widywałam niekiedy u koleżanek - poddasze ze skosami wydaje mi się więc wymarzone dla dzieci (i nie zgadzam się z tym, że zdania dzieci nie należy brać pod uwagę jeśli tym domem ma się cieszyć cała rodzina). Jedno co bym znieniła to okna dachowe na lukarny.

Edytowane przez una

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zapach-wiosny-wariant-ii,1855,1,0.htm

(wydłużenie o 0.5-0.7m żeby powiększyć salon i sypialnię,nie więcej bo wagony trochę wyjdą te pokoje na górze i zmiana kata dachu z 30na35)

kontra

w tym projekcie gdyby przestawić komin bliżej drzwi do kotłowni (ostatecznie zlikwidować te drzwi i zostawić tylko wejście od garażu) to garaż mógłby być dwustanowiskowy. Poza tym po przesunięciu komin nie zgaracałby Ci strychu. Co do wydłużenia pokoju czy salonu to obawiam się, że są to daleko idące zmiany w konstrukcję domu i architekci mogą się tego nie chcieć podjąć

(miałam podobny problem i w końcu stanęło na projekcie indywidualnym ).

Edytowane przez una

A jaka minimalna działka żeby myśleć o parterówce Waszym zdaniem?

Nawet na 16 m są gotowce parterówek, więc przy projekcie indywidualnym może i na węższą działkę coś by się udało wrysować. No ale to już takie trochę ekstremum i na pewno nie każdemu spodoba się rozkład pomieszczeń, wygląd zewnętrzny czy pasował będzie program użytkowy możliwy przy takiej szerokości domu. Jakiś tam wybór wśród gotowców zaczyna się przy szerokości działki 24-25m - tu już więcej opcji programów, wyglądu, metrażu.

I tak dla podtrzymania razgawora, dla mnie bomba...

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcj...y&id_domku=394

A mi nie leży wygląd zewnętrzny i antresola 5,6m. Kolankowa za wysoka i w sumie dom ma 9,6m wzrostu. Podobają mi się takie bardziej tradycyjne proporcje, jak wspomniała Zielony ogród - nawiązujące do lokalnego budownictwa przedwojennego.

Na 19m szerokości np takie parterówki

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zapach-wiosny,1261,1,0.htm?pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&frm_search=1&typ_budynku=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=130&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&szer_dzia_do=20&szer_dzia_od=&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&y=0&x=0&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&p=20&nr=36

lub

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zaciszny,75,1,0.htm?pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&frm_search=1&typ_budynku=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=130&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&szer_dzia_do=20&szer_dzia_od=&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&p=40&y=0&x=0&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&nr=42

Można poddasze zagospodarować

lub

http://projekty.muratordom.pl/projekt_jesienna-zaduma,1857,1,0.htm?pokoje_bez_salonu_input=&kat_nach_od=&frm_search=1&typ_budynku=1&id_grupy=1&powierzchnia_od=&wym_el_bocznej_od=&powierzchnia_do=130&wym_el_bocznej_do=&wym_el_front_od=&gleb_dzia_do=&wysokosc_w_kalenicy_od=&szer_dzia_do=20&szer_dzia_od=&wym_el_front_do=&kat_nach_do=&gleb_dzia_od=&p=40&y=0&x=0&author_id=&wysokosc_w_kalenicy_do=&nr=43

Przyzwoity wewnątrz w/g mnie.Tylko przedłużyć ściankę i zamknąć salon ,żeby część sypialniana była bardziej izolowana

lub

http://projekty.muratordom.pl/projekt_zapach-wiosny-wariant-ii,1855,1,0.htm

Takie dwa w jednym ,ten o którym ja myslę.Tu tylko trzeba w pokoju obok sypialni dać luksferę na chwilę (u mnie garderoba więc może zostać)u innych po odbiorze zmienić na okno.ALbo w ogóle styro zaślepić i dać okno bo 0.5m braknie.Ew w salonie dać luksfery.Coś by tam wymyślił.

W każdym razie parterówka ,taka do 125m wejdzie,większa nie bardzo,ale i tak takie 100-125m parterówki chyba najczęściej się buduje,bo powyżej to już raczej z poddaszem.A sam układ np jesiennej zadumy zupełnie przyzwoity.

Przy parterówce potrzebna jest przestrzeń wokół domu, gdyż tylko wtedy można w pełni wykorzystać walory tego typu domów.

Nie można patrzyć na to że dokładając po 4 metry wokół domu zbudujemy wygodny dom z którego wyjdziemy wprost do pięknego ogrodu( 4m i ogrodzenie??? - betonowe?????)

Takie działki (wąskie) są najczęściej długie,więc masz z tyłu domu ogród i basen i co tam chcesz.Moja ma 100m długości a 19m szerokości,zapłaciłem mniej niż chcą u nas za typowe 5 arówki (25x20),tam gdzie oni muszą zmieścić dom ,garaż i ogródek to na takiej powierzchni ,ja z tyłu zasadzę lasek a pośrodku ławeczkę i będą tam na starość siedział w cieniu.Na resztę mam 1500m jeszcze.Po obu stronach po 4m fakt.Tylko jako przejście lub przejazd.Noi frontowe ogrodzenie będzie tańsze :)

Wszystko zależy od konkretnych warunków lokalnych i projektu. Pewnie, że im szerzej tym ładniej można sobie wszystko poukładać, ale i na niezbyt szerokiej działce da się ulokować parterówkę. Na przykład takie Z7 czy Z72 zmieszczą się na działce 19m, a układ mają typu front-ogród, na boki nawet nie ma okien. Z141 też by wszedł na taką szerokość, ale tu już byłoby tak, jak piszesz - widoki na płoty.

• 1 month później...

witam,

to ponownie JA, założycielka tego tematu. Ja chciałam bardzo wszystkim podziękować za wpisywanie się tutaj ponieważ dużo mi to dało i teraz jestem pewna domu parterowego. I już na pewno nie chodzi o te schody, czy wyjście na ogród z każdej strony domu, ale o to, że otworzyliście mi oczy na wiele spraw, o których wcześniej nie myślałam.

Generalnie teraz jestem pewna, że ta powierzchnia 110m2 - powierzchnia użytkowa nam wystarczy, musi wystarczyć. Przy dobrze rozłożonych pomieszczeniach i mądrze zaaranżowanych wszystko się pomieści.

Jeśli chodzi o dodatkowe piętro, to bałam się jeszcze jednej rzeczy - będzie więcej m2 do wykończenia, więc przy i tak już okrojonym budżecie trzeba będzie zrezygnować ze standardu jaki przyjęliśmy na wykończenie, np. panele zamiast parkietu, meble kuchenne z mdf zamiast z drewna itd itd..

Jeszcze raz wielkie dzięki dla wszystkich:)

powierzchnia to minimum 900m2, ale równie ważna jest szerokość działki. Żeby było przyjemnie to min.24m. To tak moim zdaniem.

Przepraszam ale piszesz bzdury. Moja działka ma 750m2. Nie pamiętam wymiarów ale coś 23x32. Dom będzie miał szerokość ok 11m. Z jednej strony do płotu będzie 4m (a można by i 3 zrobić przy ścianie bez okien) a z drugiej zostaje 9m. Od frontu przepisowe 6 a z tyłu ok 13m do płotu. Czy to mało? Moim zdaniem akurat. Nie miałem też problemu z uzyskaniem PnB, dom o powierzchni 98m2.

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy lepszy domek parterowy, czy piętrowy? Ja zbudowałam mały domek z poddaszem użytkowym, którym schody na poddasze prowadzą z salonu i nie jestem z tego zadowolona. Po pierwsze to ciepło ucieka z salonu na górę, po drugie zajmują dość sporo miejsca, a jak salon jest niewielki to szkoda tego miejsca i po trzecie to koszt. Ja mam drewniane schody i kosztowały sporo, ale jakie by nie były to skoro są w salonie to muszą być ładne a to koszt. Zatem chyba nie warto robić na poddaszu tego pokoju jeśli nie jest niezbędny.

Po dzisiejszych nocnych wichurach i opisach w necie z wrażeń akustycznych, parterówka wypada na plus w tym przypadku. U mnie jedynie od czasu do czasu kominek potrafił zagwizdać cichutko. Rano po rozmieszczeniu co poniektórych, wcale nielekkich elementów, zdałem sobie sprawę, że dmuchało niemiłosiernie. Spanie na użytkowym poddaszu nie było chyba dzisiaj komfortowe.

• 5 months później...
  • 3 months później...

Witam,

Z żoną od pewnego czasu szukamy projektu. Najpierw planowaliśmy dom z użytkowym poddaszem, ale po lekturze forum muratora zmieniliśmy typ na parterówkę. Obecnie sami już nie wiemy co będzie bardziej ekonomicznym o ogólnie rozsądniejszym wyborem.

Kilka naszych warunków jak i warunków z MPZP:

Dom około 110-120m2 (wiadomo może być minimalnie w tę lub w tę stronę), 3 sypialnie o powierzchni nie mniejszej niz 11-12m2, pokój dzienny o powierzchni nie mniejszej niż 30mkw. Wymiary działki szerokość 32m, głębokość 24m. Wjazd od wschodu (32m). Zgodnie z MPZP zaleca się dach dwuspad o kącie 30-40, ale podobno można to nieco nagiąć.

Za domem z poddaszem przeważa przede wszystkim mniejsza powierzchnia domu, co przy niedużej działce na pewno ma znaczenie, jednak z tego co wyczytałem to jest droższy w budowie.

Zrezygnowaliśmy także z garażu, który jest dodatkowym, zbędnym kosztem, który można zrealizować później.

Będę wdzięczny za wszystkie przemyślenia i rady.