Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Ad czerwone. Proponuję napić się zimnej wody. Pomyśleć. Jeszcze raz się napić...
Tys prowda :D. Skosy są super i dlatego dokłada się do ściany kolankowej po cztery warstwy pustaków, żeby nie szorować grzywką po suficie i dom z zewnątrz wyglądał bardziej "przystojnie": Taki wysoki z daszkiem.:D

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tys prowda :D. Skosy są super i dlatego dokłada się do ściany kolankowej po cztery warstwy pustaków, żeby nie szorować grzywką po suficie i dom z zewnątrz wyglądał bardziej "przystojnie": Taki wysoki z daszkiem.:D

Najlogiczniej jest dołożyć jeszcze 4 warstwy - i ma się dodatkową kondygnację. Normalną.

Najlogiczniej jest dołożyć jeszcze 4 warstwy - i ma się dodatkową kondygnację. Normalną.
No właśnie tylko do dwupiętrowca będzie blisko, a do domu z użytkowym poddaszem bardzo daleko. Widziałem już kilka domów ze sporo podniesioną ścianą kolankową wyglądających delikatnie mówiąc dyskusyjnie. Proporcje bryły budynku zmieniły się na niekorzyść oczywiście.

Parter jeśli robisz sam to będzie i szybciej i łatwiej. Masz działkę pozwalającą na parter to buduj. Nie słuchaj o strefach dziennych/nocnych bo jak to dobrze przemyślisz to wydzielisz takie w każdym domu. Aby zobaczyć co Cię czeka na poddaszu podczas jego izolowania wejdź wątki dotyczące wyboru wełny/piany(tutaj małe niedopatrzenie niweczy niepewną przewagę termiczną poddasza), dotyczące sposobów na niepękanie płyt, sposobu na aranżację łazienek i sypialni pod skosami, w końcu określ co kładziesz jako poszycie dachu, bo niektórzy długo albo wcale nie mogą zasnąć pod blachą, o którą tłucze deszcz. Masz niski stopień nachylenia dachu - zrobisz na nim większość prac sam. Głupie rynny wyczyścisz z drabiny. O instalacjach nie piszę bo praktycznie wszystko co przy poddaszu misternie chowasz w stropach, kanałach, obudowach, izolacji dachu puszczasz w parterówce na stropie i masz do tego dostęp. Najwyżej kilka płyt wełny lub styro podniesiesz.

O instalacjach nie piszę bo praktycznie wszystko co przy poddaszu misternie chowasz w stropach, kanałach, obudowach, izolacji dachu puszczasz w parterówce na stropie i masz do tego dostęp. Najwyżej kilka płyt wełny lub styro podniesiesz.
Już to przerabiałem, zamieniłem dwa przewody w suficie. Z oświetlenia łazienki szedł bezpośrednio do oświetlenia sypialni pomijając włącznik. Kilka płyt wełny do góry i po zawodach. Prowadzenie przewodów tv z salonu też po zamontowaniu płyt gk. Mały otwór w suficie i już mam przewody na strychu,a za chwilę w miejscu multiswitch-a. Mimo blachodachówki podczas deszczu kompletnie nic nie słychać. Przy odpowiedniej izolacji stropu bajki o chałasie nie sprawdzaja się. Kanały wentylacji mechanicznej również idą między warstwami wełny, jest do nich bezproblemowy dostep. Wygoda i jeszcze raz wygoda

jednak teraz naszła nas ochota na skosy i schody. .

110m2

110 m2 podziel na pół i wyobraz sobie teraz ile stracisz przestrzeni przy takiej małej powierzchni na skosach.

Chyba że planujesz jedno wielkie pomieszczenie na piętrze to ok.

Przy taki metrażu i podziale nawet na dwa pokoje plus łazienka (jeżeli masz możliwość wyboru oczywiście i budowy parteru)to strata.

Żeby zwiększyć sobie powierzchnię użytkową,musisz powiększyć metraż domu po podłogach.

Co do podnoszenia kolankowej jakby tak chciał ktoś polecać-forumowiczowi marzą się skosy,więc nie marzy mu się bryła przerabiana żeby było wygodniej,bo wygodniej to on może w parterze mieć.

Edytowane przez marynata

110 m2 podziel na pół i wyobraz sobie teraz ile stracisz przestrzeni przy takiej małej powierzchni na skosach.

110 m2 pow użytkowej czyli + skosy poniżej 2.2m wys.Przy podłodze będzie trochę więcej m2. A skosy są tylko na poddaszu więc jakim cudem dzielić na pół? Chyba się nie zrozumieliśmy.

No i ścianka kolankowa podniesiona do góry w porównaniu z parterówką. Skosów od podłogi odrazu nie może być.

A jako poszycie dachu napewno dachówka.

Edytowane przez meress

Piszecie o niemontowaniu połaciówek, a doświetlaniu dodatkowymi oknami w szczytowych.... Przecież gdzieś trzeba wstawić choćby normalną szafę. Postawicie ja przy działówce to normalnej przestrzeni będzie jeszcze mniej. Pod skosami zwykłej szafy nie postawicie, co najwyżej komodę. Wiem co piszę, mieszkałem wcześniej z użytkowym poddaszem.

110 m2 pow użytkowej czyli + skosy poniżej 2.2m wys.Przy podłodze będzie trochę więcej m2. A skosy są tylko na poddaszu więc jakim cudem dzielić na pół? Chyba się nie zrozumieliśmy.

No i ścianka kolankowa podniesiona do góry w porównaniu z parterówką. Skosów od podłogi odrazu nie może być.

Na pół podzielić powierzchnię całkowitą i pomniejszyć jedna połowę użytkową o skosy.

Wydaje mi się że nigdy nie byłeś na takiej powierzchni poddasza,więc może postaraj się kogoś odwiedzić i sprawdzić to osobiście.

Koleżanka ma dom całkowitej 123 m,na poddaszu trzy sypialnie plus łazienka,dla mnie to są dziuple nie pokoje,szkoda kasy na takie budowanie.Nie po to człowiek daje nogę od teściów czy z bloków żeby sobie fundować to samo.

Dla skosów wygodny i przestrzenny dom w którym chce się wydzielać pomieszczenia powinien mieć minimum 70 metrów dla górnej kondygnacji po podłogach,no ale kto co lubi albo na co komu miejscowy plan pozwala.

Dom parterowy nigdy nie dorówna popularnością domowi z poddaszem użytkowym ,oprócz przyczyn natury estetycznej głównym powodem jest ekonomia,czasy są jakie są,dom z poddaszem ma zwartą bryłę,mniejszą kubaturę,jest łatwiejszy do ogrzania,wymaga mniejszej działki.

Parterówka to takie większe mieszkanie - wszystko na jednym poziomie,miałam tak w bloku,zdecydowanie wolę strefę dzienną na dole a nocną na górze.

Ktoś tu napisał,że nie lubi schodów,schody nie są do lubienia,tylko do chodzenia po nich ,mają być ładne i wygodne,a brak ruchu ma katastrofalne skutki dla zdrowia,ludzie katują się na siłowni,a ktoś pisze,ze buduje parterowkę zeby za 30 lat nie chodzić po schodach,argument tyleż dziwny co niemożliwy do przewidzenia,nikt nie wie ile będzie żył,a może będzie sprawnym do końca.Dla mnie bez znaczenia czy będę zniedołęzniałą staruszką w domu parterowym czy z poddaszem z programem użytkowym parteru wystarczającym dla dwóch osób.Każdy kto buduje dom musi wiedzieć czego chce i wybrać tak,żeby potem nie żałować,przecież buduje dla siebie.

Pisze ktoś o pękaniu płyt g/k na zabudowie poddasza, poszukajcie sobie postów o pękaniu płyt g/k na zabudowie stropu nad parterówką - tu konstrukcja też pracuje. Kolejny temat - schody - przesadzacie, to nie jest uciążliwe tak jak tu niektórzy histeryzują. Jeśli ktoś boi się niedołężności na starość to można sobie pokoik zrobić na dole, i łazienkę też - na codzień jest tam pracownia/gabinet/pokój gościnny. Dwie łazienki to standard we współczesnym domu służącym rodzinie. Nie widzę problemów ze zmianą aranżacji jeśli chodzi o okablowanie czy kanały WM - nad jętką jest masę miejsca i dostęp do okablowania, poza tym jak często ingerujecie w te elementy? Szafy? Litości dom nie składa się z samych szaf, są garderoby, przy odpowiednich proporcjach pomieszczeń na poddaszu nie ma problemów z umieszczeniem szaf - DA SIĘ! Dom piętrowy pozwala także na realizację większej powierzchni w ramach tego samego rzutu, powierzchni fundamentów i dachu - to fakt. Problemy z ociepleniem połaci i wyborem materiałów izolacyjnych - w czym problem? Stropu nad parterówką nie ocieplacie? Nie ma wełny, paroizolacji? Jest nieco łatwiej to wykonać i to wszystko, temat ocieplenia połaci i jej dobrej wentylacji jest opanowany, znane są "patenty" jak to prawidłowo wykonać i zwykle tak właśnie jest, po co więc demonizować. "Szorowanie grzywką" - kuriozalny argument, zwykle na poddaszach są sypialnie a pomieszczeni reprezentacyjne na dole, można tak dobrac wysokosć ścianek kolankowych, że i skosy są( tak tak wiele osób je po prostu lubi tak jak niektórzy wolą pełną wysokość wszędzie - to nie wada) i można wygodnie funkcjonować - znów to DA SIĘ ZROBIĆ!

Można długo i namiętnie dyskutować o wyższości jednych świąt nad innymi, a prawda jest taka, że każdy z typów domów ma swoje wady i zalety - każdy może sobie wybrać odpowiedni zestaw i budować, chyba, że warunki planistyczne dokonują wyboru za niego.

Dom parterowy nigdy nie dorówna popularnością domowi z poddaszem użytkowym ,oprócz przyczyn natury estetycznej głównym powodem jest ekonomia,czasy są jakie są,dom z poddaszem ma zwartą bryłę,mniejszą kubaturę,jest łatwiejszy do ogrzania,wymaga mniejszej działki.

Parterówka to takie większe mieszkanie - wszystko na jednym poziomie,miałam tak w bloku,zdecydowanie wolę strefę dzienną na dole a nocną na górze.

Ktoś tu napisał,że nie lubi schodów,schody nie są do lubienia,tylko do chodzenia po nich ,mają być ładne i wygodne,a brak ruchu ma katastrofalne skutki dla zdrowia,ludzie katują się na siłowni,a ktoś pisze,ze buduje parterowkę zeby za 30 lat nie chodzić po schodach,argument tyleż dziwny co niemożliwy do przewidzenia,nikt nie wie ile będzie żył,a może będzie sprawnym do końca.Dla mnie bez znaczenia czy będę zniedołęzniałą staruszką w domu parterowym czy z poddaszem z programem użytkowym parteru wystarczającym dla dwóch osób.Każdy kto buduje dom musi wiedzieć czego chce i wybrać tak,żeby potem nie żałować,przecież buduje dla siebie.

O jakich przyczynach natury estetycznej piszesz ? Uważam że parterówki są ładniejsze, choć obecnie mieszkam ( jeszcze ) w domu z poddaszem. Wydaje mi się że jestem obiektywna, po kilku latach mieszkania w domu z poddaszem będę budować parterówkę i nie wstydzę się przyznac że zmieniłam zdanie ale niektórzy mam wrażenie mają z tym problem.

Dżizas, ludzie przestańcie podchodzić do kwestii parterówek vs piętrówek tak ambicjonalnie. To jakieś chore się robi. O tym czy dom jest "ładny" czy "brzydki" nie decyduje fakt bycia/nie bycia parterówką/piętrówką tylko masa innych cech. Może być "pikna" parterówka i brzydka piętrówka i na odwrót. Ważne są proporcje, dobór materiałów, kolorystyka, itd itp.

Co do kosztów to przy tych powierzchniach(autora wątku) koszty będą bardziej zależały od lokalnych warunków gruntowych, systemu budowania domu, itd. bardziej niż od typu domu.

Dżizas, ludzie przestańcie podchodzić do kwestii parterówek vs piętrówek tak ambicjonalnie. To jakieś chore się robi. O tym czy dom jest "ładny" czy "brzydki" nie decyduje fakt bycia/nie bycia parterówką/piętrówką tylko masa innych cech. Może być "pikna" parterówka i brzydka piętrówka i na odwrót. Ważne są proporcje, dobór materiałów, kolorystyka, itd .
Niby jesteś za , a nawet przeciw i jednocześnie piszesz poemacik o super warunkach i. życiu w domu z poddaszem. Nie bierz tego tak ambicjonalnie.

Namira co ma do do rzeczy dorównywanie popularnością parterówki do chałupy z poddaszem? Budując parterówke nie miałem zamiaru startować do wyścigu szczurów, która chałupa jest większa, ładniejsza, czy ma zajefajne i bardzo potrzebne wykusze i z dwie obowiązkowe lukarny oraz super balkon. Nie obchodzi mnie zdanie sasiadów (mój ma ponad 400m2 pałac), znajomych i rodziny, mam gdzieś popularność. dostaje mdłości na widok pseudo pałacyków namiętnie budowanych wokół. Budując taki, a nie inny dom wziąłem pod uwagę koszt budowy, koszt późniejszej eksploatacji, wygodę i idąc dalej ergonomie za kilkanaście, kilkadziesiąt lat. Lubisz schody, super, do trenowania mam rower i chodzę na siłownię. Nie potrzebuje scieżki zdrowia w domu na stare lata. Fakt, stanu zdrowia nie sposób przewidzieć, może za pięć lat będę poruszał się o kulach lub na wózku ku niezadowoleniu rodziny. Kubatura, koszty budowy, ogrzewania i słynne strefy dzienna i nocna. No ćóż. Jak na razie koszt mojego paskudnego energooszczędnego domu przekroczył 184tys, 100m2+niecałe 40m2 garaż i pom.gosp. Wykończony dom zamknę w kwocie poniżej 250tys. Teoria o kosztach już pada. Ogrzewanie, porównamy z Twoim za jakiś czas, też budujesz ekonomicznie czyli energooszczędnie czy masz to w nosie bo i tak mnie stać na ogrzewanie? Strefy dzienna i nocna czyli powinienem dobudować sypialnię i garderobę za garażem, żeby się zmieścić w trendzie strefowym. W nocy trzeba się zaszyć na poddaszu bo na dole hałas? Układ jak w bloku? Wygoda. Żyjemy tak jak chcemy i nam sie podoba, mamy gdzieś bycię trendy i zazdrość kumpli z pracy i rodziny. Kochamy minimalizm i racjonalizm. Niech każdy zbuduje sobie gniazdko w jakim będzie się dobrze czuł i będzie szczęśliwy niezależnie od tego czy będzie to parterówka czy pięrtówka. I tego sobie wszyscy życzmy. Pozdrawiam

ps. Nie mam ogrodzenia z klinkieru i mój bogaty sasiad też, nie jestesmy popularni.

Edytowane przez artix1

Niby jesteś za , a nawet przeciw i jednocześnie piszesz poemacik o super warunkach i. życiu w domu z poddaszem. Nie bierz tego tak ambicjonalnie.

I w czym problem?

W przeciwieństwie do zacietrzewionych napisałem obiektywnie, ze trudno przesądzić o wyższości jednego domu nad drugim, i po prostu trudno jest jednoznacznie stwierdzić co lepsze ( przynajmniej w kategorii domów niedużych, racjonalnych)i każdy powinien wybrać co mu pasuje i tyle. Zresztą ty pod koniec swojego elaboratu się ze mną zgodziłeś, więc o co ci chodzi?

Opisałem swoje doświadczenia bo niby czyje mam opisać? Tak cię boli, ze nie każdy budujący nieduży racjonalny dom wybiera dom z poddaszem nie bojąc się mitów? To jest właśnie ambicjonalne podejście.

I w czym problem?

W przeciwieństwie do zacietrzewionych napisałem obiektywnie, ze trudno przesądzić o wyższości jednego domu nad drugim, i po prostu trudno jest jednoznacznie stwierdzić co lepsze ( przynajmniej w kategorii domów niedużych, racjonalnych)i każdy powinien wybrać co mu pasuje i tyle. .

I tego się trzymajmy.

Akurat wyższosc jednego typu nad drugim (drugiego nad pierwszym) nie ma znaczenia. Tak jak piszecie, aby każdy mieszkał w tym co lubi bez względu na opinie, sąsiadów itp. My chcemy dom taki jaki będzie nam odpowiadał a nie osobom postronnym. Raczej zdecydujemy się na poddasze. Coraz bardziej nas przekonuje. PS. Oboje całe życie mieszkamy w domu ze schodami więc to raczej nie będzie problem ;)

Kto jaki dom buduje zupełnie mnie nie obchodzi,zwracam tylko uwagę,że można zbudować nieduży,racjonalny dom z poddaszem i być z tego bardzo zadowolonym,a nie tylko parterówkę,dlaczego niektórzy mają z tym taki problem? i skąd w miłośnikach domów parterowych tyle czarnowidztwa i agresji - atakujecie każdego,kto nie jest zwolennikiem parterówek,to jakieś chore podejście do tematu,każdy dom można schrzanić,zaburzyć proporcje,ludziom pomysłów nie brak,każdemu podoba się co innego,czy mamy prawo ich oceniać?lepiej niech każdy patrzy na siebie.

arix1 - piszesz o byciu trendy,o sąsiedzie,który ma pałac 400m (stać go,to ma,nie widzę w tym nic dziwnego),że masz gdzieś zazdrość znajomych i rodziny,po co? rób swoje,tylko winni się tłumaczą,każdy buduje dla siebie i za swoje i nic nam do tego , piszesz także ,że twój ''paskudny,energooszczędny dom zamknie się w kwocie poniżej 250 tys '',okey,twoje pieniądze,twój dom.

Minął właśnie rok jak mieszkam w moim ślicznym,prostym ,ciepłym domu (EP 31,54 kWh/(m2rok),123m pow.uż,146 po podłogach,stan pod klucz 350 tys.(bez mebli),zero pracy własnej i życzę każdemu budującemu żeby był tak zadowolony z mieszkania w swoim domu,obojętnie,parterowym,z poddaszem czy piętrowym,jak ja.