Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po przerwie.

Przez święta mieliśmy trochę czasu, i ostatecznie zdecydowaliśmy się na dom parterowy (bez poddasza użytkowego).

Udało nam się nam nawet rozplanować pomieszczenia. Dom pomimo nie za dużej pow. uż. (ok 135m2), posiada wszystkie potrzebne pomieszczenia.

Efekt prac poniżej.

Wszelkie uwagi mile widziane.

[ATTACH=CONFIG]234654[/ATTACH]

Witam, zastanów się czy ogólna łazienka przy sypialni to najlepszy pomysł, chodzi mi o hałasy.

Witam, zastanów się czy ogólna łazienka przy sypialni to najlepszy pomysł, chodzi mi o hałasy.

Masz racje, ale ciężko o rozwiązanie idealne i nie drenujące kieszeni ;)

Sypialnia najlepiej aby nie sąsiadowała ani z łazienką, ani z pokojem dziecka, ani z salonem, ani...

Jestem świadom tej sytuacji i raczej szukałbym materiału wygłuszającego.

Poza tym sypialnia będzie służyć do spania. Śpimy w godzinach nocnych, więc może nie będzie to takie uciążliwe rozwiązanie :D

• 2 weeks później...
Witam,

Podobnie jak wielu z tutaj obecnych dążymy do wybudowania własnego domu, domu przytulnego ale i energooszczędnego (w kierunku pasywnego).

Jesteśmy po pierwszej koncepcji domu, która jednak z pewnych przyczyn nie przeszła do dalszego etapu prac, i obecnie przygotowujemy się na kolejne starcie, którego celem ma być powstanie projektu dopasowanego do naszych potrzeb.

Jednym z pytań, na które chcemy sobie odpowiedzieć, to charakter domu.

Czy ma to być dom parterowy czy może z poddaszem użytkowym.

Ogólne wytyczne jakie sobie postawiliśmy wobec naszego domu to:

1. Dom o pow. użytkowej ok 120m2 z dachem dwuspadowym.

2. Prosta konstrukcja/budowa domu,

3. Dom bardzo dobrze zaizolowany/ocieplony (sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie nie powinno być większe niż 25kWh/(m2*rok)).

4. Dom tani w budowie (to chyba się łączy z punktem 1 i 2).

Poniżej wypunktowałem zalety i wady, jakie w naszej subiektywnej opinii mają te dwa typy domów.

Natomiast do Was zwracam się z prośbą o ewentualne uzupełnienie tej listy, która później pomoże nam w wyborze.

Dom parterowy:

+ lepsze wykorzystanie przestrzeni poprzez brak klatki schodowej

+ wszystkie pomieszczenia na jednym poziomie, nie trzeba gonić po schodach

+ łatwiej szczelnie ocieplić

+ łatwiej prowadzić instalacje, np wentylacji mechanicznej

+ nieużytkowe poddasze może być wykorzystane jako suszarnia

- gorszy energetycznie od domu z poddaszem

- większa pow. płyty fundamentowej

- większa pow dachu

- porównując te same powierzchnie użytkowe, większy koszt budowy

Dom z poddaszem użytkowym:

+ lepiej wypada energetycznie, pod podłogą poddasza mamy ogrzewany parter

+ mniejsza pow. płyty fundamentowej

+ mniejsza pow dachu

+ porównując te same powierzchnie użytkowe, mniejszy koszt budowy

- trudniej dobrze ocieplić, myślę o poddaszu

- trudniej prowadzić instalacje, np wentylacji mechanicznej

- skosy, pomieszczenia mniej ustawne

- komunikacja, klatka schodowa

- okna dachowe

W miarę kolejnych przemyśleń, będę dopisywał tu kolejne punkty.

Dom parterowy:

+ lepsze wykorzystanie przestrzeni poprzez brak klatki schodowej - zgadzam się, brak schodów to wielka zaleta

+ wszystkie pomieszczenia na jednym poziomie, nie trzeba gonić po schodach - integracja rodziny jest bardziej prawdopodobna

+ łatwiej szczelnie ocieplić - zgoda, ale trzeba się przyłożyć

+ łatwiej prowadzić instalacje, np wentylacji mechanicznej - potwierdzam z autopsji, sam mam dom parterowy

+ nieużytkowe poddasze może być wykorzystane jako suszarnia = nie tylko jako suszarnia ale i np. garderoba

- gorszy energetycznie od domu z poddaszem - bzdury, z doświadczenia wiem, że jest lepiej, ale trzeba dobrze dobrać instalacje grzewcze

- większa pow. płyty fundamentowej - nie zawsze trzeba wylewać płytę, można zrobić tradycyjne fundamenty

- większa pow dachu - w pełni się zgadzam

- porównując te same powierzchnie użytkowe, większy koszt budowy - bzdura. koszt budowy może być niższy, bo nie masz schodów, strop możesz zrobić drewniany, łatwiej jest wykonać izolację cieplną, niższe są mury, niższe kominy, a jak zamontujesz wentylację mechaniczną, to nie potrzebujesz kominów. Samo wykończenie domu parterowego jest tańsze niż z użytkowym poddaszem.

Ja mam dom 130m2 parterowy i wydaje mi się, że zbudowałem go taniej niż o takiej samej powierzchni z użytkowym poddaszem, a nie oszczędzałem na instalacjach i izolacji. Masz pytania, chętnie pomogę.

Pozdrawiam

Marek Mika

http://marekmika.in

Witam po przerwie.

Przez święta mieliśmy trochę czasu, i ostatecznie zdecydowaliśmy się na dom parterowy (bez poddasza użytkowego).

Udało nam się nam nawet rozplanować pomieszczenia. Dom pomimo nie za dużej pow. uż. (ok 135m2), posiada wszystkie potrzebne pomieszczenia.

Efekt prac poniżej.

Wszelkie uwagi mile widziane.

[ATTACH=CONFIG]234654[/ATTACH]

Strasznie zagmatwany ten projekt. Nie można jakoś prościej?

Podzielić dom na trzy części i w każdej z nich wydzielić pomieszczenia.

Według mnie wyjście z kotłowni do salonu nie bardzo pasuje.

Strasznie zagmatwany ten projekt. Nie można jakoś prościej?

Podzielić dom na trzy części i w każdej z nich wydzielić pomieszczenia.

Według mnie wyjście z kotłowni do salonu nie bardzo pasuje.

Zagmatwany?

Wydaje mi się całkiem prosty połowa domu część dzienna, połowa część nocna.

Wyjście z kotłowni jest do wiatrołapu a nie salonu....

Po ostatniej konsultacji z architektem pewnie będą małe zmiany.

• 4 weeks później...
Gość grend
Budowa domu z poddaszem jest tańsza od parterówki. Zyskuje się głównie na mniejszym stropie, fundamencie, dachu - i konstrukcji dachu. Mozna zaoszczędzić minimum 30 tys na powierzchni domu 130m2 biorąc pod uwagę wybudowanie schodów. Mam zrobiony projekt indywidualny - scianki kolankowe 1,75m , nachylenie dachu 35stopni najmniejszy kat przy jetkowym, żadnych lukarnów okien dachowych - większe oszczedności.

Gość grend

już napisałem minimum 30 tysiecy oszczednosci po uwzglednieniu kosztów schodów. Zbrojenie niczym sie nie różni - zawsze bedziesz miał przeprojektowane....

Wogóle porównaj sobie dom z poddaszem 100m2 obrysu z betonu komórkowego i scianą kolankowa z 3 cegieł powyzej stropu z dachem jetkowym i blachą na dachu a parterówka 200m2 w obrysie z silki ze stropem teriva rozbudowanym dachem i pokryciem dachówka ceramiczną...:stirthepot::cool:

Gość grend
a po kiego grzyba strop w parterówce?

Źle zaprojektowany dom będzie drogi niezaleznie czy parterowy czy z poddaszem.

.. a po jakiego grzyba ściany w parterówce :stirthepot:

.... dobrze zaprojektowany dom bedzie tani parterowy czy z poddaszem :stirthepot:

a po kiego grzyba strop w parterówce?

Źle zaprojektowany dom będzie drogi niezależnie czy parterowy czy z poddaszem.

Właśnie po co strop w parterowym domu? Ja właśnie taki buduje, parterowy bez stropu. No jest kawałek na tarasem i w świetliku. Przyznaje że tani nie jest ale uważam że piętrowy wiele taniej by nie wyszedł, miałem swoje fanaberie i teraz za nie płacę.. Sa tu tacy co siedzą z kalkulatorem i przeliczają koszty swojego domu na podobny w pow użytkowej z pietrem i odwrotnie. Prawda jak zwykle leży po środku. Jest tyle składowych wpływających na ostateczny kształt projektu że wszystkich nie da się nawet porównać. Każdy ma inne oczekiwania i wg nie nie ma co porównywać dwóch inwestorów z różnymi potrzebami. Moim zdaniem można budować drogo i tanio, oczywiście z dobrym projektem, koszty są zbliżone nie zależnie od bryły.

Gość grend
Właśnie po co strop w parterowym domu? Ja właśnie taki buduje, parterowy bez stropu. No jest kawałek na tarasem i w świetliku. Przyznaje że tani nie jest ale uważam że piętrowy wiele taniej by nie wyszedł, miałem swoje fanaberie i teraz za nie płacę.. Sa tu tacy co siedzą z kalkulatorem i przeliczają koszty swojego domu na podobny w pow użytkowej z pietrem i odwrotnie. Prawda jak zwykle leży po środku. Jest tyle składowych wpływających na ostateczny kształt projektu że wszystkich nie da się nawet porównać. Każdy ma inne oczekiwania i wg nie nie ma co porównywać dwóch inwestorów z różnymi potrzebami. Moim zdaniem można budować drogo i tanio, oczywiście z dobrym projektem, koszty są zbliżone nie zależnie od bryły.

ale fktycznie budujesz bez stropu ???? to jest wykonalne ???? jak rozwiązujesz dach ?? jak sufit ???

ale fktycznie budujesz bez stropu ???? to jest wykonalne ???? jak rozwiązujesz dach ?? jak sufit ???

:yes: Wykonalne, czemu miało by nie być? Dach opiera się na wieńcu, sufity to wzmocniona konstrukcja podwieszana, do niej podwójna płyta GK ogniochronna. Nad nią izolacje, tyle. Nietypowo ale tak sobie to umyśliłem.

Jest to sporadycznie spotykane ,najczęściej z niewielkim kątem dachu, bo poddasze nieużytkowe i konstrukcja gęstsza, można zawsze większy kąt, ale to często wybór z oszczędności, im mniejszy kąt, tym mniej materiału, "ALE" niektóre pokrycia i rozwiązania się nie klasyfikują (ciężkie, głębokie wzory, z dużą ilością koszy) , warto to wiedzieć przed decyzją .

Gość grend
:yes: Wykonalne, czemu miało by nie być? Dach opiera się na wieńcu, sufity to wzmocniona konstrukcja podwieszana, do niej podwójna płyta GK ogniochronna. Nad nią izolacje, tyle. Nietypowo ale tak sobie to umyśliłem.

nie wiem jaki masz obrys budynku ale według mnie tylko przy małym metrazu to jest wykonalne. Jezeli chcesz oprzeć dach na wieńcu to musisz jeszcze mieć przy tym wiekszy skos bo w gre wchodzi tylko jetkowy a to chyba max obrys 9 na 9. Wiekszy to już podpory. Można jeszcze kombinowac z podwójnymi jętkami.... Druga sprawa to do czego będziesz robił sufit podwieszany do dachu ???? Przecież kalenice bedziesz miał z 2.5 metra wyzej od sufitu nie mówiac juz o tym ze dach pracuje to i sufit bedzie pracował. Napisz jeszcze ze masz obrys np 12 na 13 metrów to juz zupełnie dla mnie jest to niewykonalne i kosztowe - możesz na ten temat cos przyblizyć ?

http://www.sztuka-architektury.pl/files/Czarny_Dom_na_Wielopolu09.jpg

http://www.toknieruchomosci.com.pl/media/com_iproperty/pictures/036-wnetrze-1000_1274707898.jpg

http://enjoyf.com/wp-content/uploads/2013/07/Rustic-Farm-Interior-Decor-Stone-Fireplace-Top-Bungalow-Interiors-Design-615x819.jpg

Poza tym kratownica i sufit podwieszany. Robienie stropu w parterówce to tylko dla tych, co planują wykorzystywanie poddasza (a więc przekształacają parterówkę w dom z poddaszem użytkowym)

Edytowane przez Elfir

ty.jpg

W tej chwili nie mam lepszego pliku. Dom ma ok 21x14m. Ma niski kąt nachylenia połaci. Sufit w salonie i garażu jest pod sam dach, na pozostałej części będzie na szkielecie przymocowanym do podciągów. Brzmi skomplikowanie ale udało mi się znaleźć wykonawcę którego jestem pewien że zrobi to dobrze.

A na chwile obecną salon wygląda tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=249261&d=1395176240

Edytowane przez CzarnyIwan