Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Gość grend

Jest jakies niezłe rozwiazanie ale się stoi przed dylematem albo eksponuje sie belki i grzeje się dodatkową mega kubaturę albo kładziesz nide zageszczasz belki dajesz ocieplenie .... i robisz tak faktycznie "prawie" strop

Jeszcze projekt tego dachu rozwiazania konstrukcyjne to powola. Ile ma wysokosci - 3 metry ?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mozna też obniżyć ściany boczne do 2,2 i wówczas strop mieć na wyskości 3,5 m przy niewielkim nachyleniu. Albo dac płaski (ewentualnie pulpitowy) dach - wówczas dach jest jednoczesnie stropem.

Oszczędności zawsze robi się na etapie przemyslanego projektowania.

• 3 weeks później...
Temat już był wałkowany wielokrotnie, nawet pod koniec zeszłego roku - po co zakładać nowy

wystarczy poszukać

ale lenistwo to wygoda ;)

parterowy, rozłożysty i tylko parterowy - takie moje zdanie

dokładnie się zgadzam,dziękuję niebiosom,że sie nie dałam skusić na dom z poddaszem

• 1 month później...
Mam pytanie do parterowców. W moim projekcie jest taka kolejnosc: wieniec - strop - warstwa silki - wieniec i murłata. Zastanawiam się czy to nie za wysoko będzie bo poddasze "bezużyteczne" mam. Widziałem w kilku dziennikach od razu na wieńcu wiązary. Wygląda jak dla mnie fajnie ale u mnie tradycyjne i 30st. Napiszcie prosze jak to u Was jest rozwiązane i jeśli nie problem wkleić jakieś zdjęcie z tego etapu jak okap zachodzi na okno przy różnych rozwiązaniach to będę wdzięczny. Chyba najbardzie na wysokość by mi pasował układ: wieniec - strop - wieniec - murłata.

Czy w tej sytuacji w ogóle potrzebny jest ten drugi wieniec? W moim domu kokstrukcja jedynego wieńca była zalewana razem ze stropem i murłata leży na tym stropo-wieńcu. Więźba jest tradycyjna. Niestety zdjęcia nie mam gołej konstrukcji dachu, bo zaraz został zadeskowany i pokryty.

Na stronie projektu jest za to przekrój i mniej więcej widać. http://www.archeton.pl/projekt-domu-kokosz_eko_907_opisogolny

Chodzi o to, że dach Ci niżej będzie "zwisał"? Faktycznie może tak być. U mnie na parterze jest coś około 2,8m wysokości, więc ten jeden pustak więcej dodano poniżej stropu.

Jeżeli efekt wizualny ma być jak w projekcie, to niestety trzeba się trzymać rozwiązań projektowych.

U mnie poszedłem na skróty, ale za akceptacją konstruktora. Od dołu 1. Mur z gazobetonu 2. Strop lany oparty na tym murze 3. Na etapie zalewania stropu wysunięte szpile 4. Na stropie rząd wymurowanego gazobetonu, nadzianego na szpile 5. Na tym folia kubełkowa pod murłatę i na tym murłata skręcona do muru.

Istotne jest właściwe umieszczenie murłaty. Może być centralnie, bliżej zewnętrznej krawędzi lub wewnętrznej. To już powinien ocenić konstruktor, chyba w zależności od sił ściskających, ścinających lub rozpierających. Tak więc ominąłem etap wieńca, murując zamiast niego rząd bloczka. Dach ani drgnie. A wysunięcie? Jest akurat. Ani za nisko, ani za wysoko.

• 8 months później...

Ja buduję z poddaszem ale drugi raz zdecydowanie wybrałabym porterówkę i to małą do 100m2. Mój obecny dom ma po podłogach 300m2 i jak syn nie zechce z nami mieszkać (a młode małżeństwa wiem to po sobie nie chcą mieszkać z rodzicami , teściami ) to zostaniemy na starość z dużym domem sami (do sprzątania )

Nie wspomnę o wiele mniejszych kosztach budowy porterówki i późniejszych kosztach utrzymania

odpadają :

- okna, dodatkowe instalacje , kaloryfery , łazienki, schody , wylewki, podłogi, zabudowa np. karo-gips , wełna, i wiele innych (nie wspomnę o meblach)