Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

My wybraliśmy z premedytacją mały piętrowy domek projekt "Lolek"

Działkę mamy sporą ale piętrowy dom ma swój urok.

Do biegania po schodach przywykliśmy, pewnie na starość jeśli nie zmienimy domu nam przejdzie ale piętrowy dom ma też zalety:

Łatwo i dość stanowczo mamy odizolowane strefę prywatną od strefy gościnnej,

dom piętrowy w zwartej zabudowie jest co nieco tańszy w budowie [mniej fundamentów, mniej dachu, itd]

dom piętrowy zmieścimy na mniejszej działce,

mamy lepszy widok z okien piętra,

czasami taniej go ocieplić [mniej ścian zewnętrznych],

pozdrawiam

i życzę trafnego wyboru.

Paweł

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja buduję z poddaszem ale drugi raz zdecydowanie wybrałabym porterówkę i to małą do 100m2. Mój obecny dom ma po podłogach 300m2 i jak syn nie zechce z nami mieszkać (a młode małżeństwa wiem to po sobie nie chcą mieszkać z rodzicami , teściami ) to zostaniemy na starość z dużym domem sami (do sprzątania )

Nie wspomnę o wiele mniejszych kosztach budowy porterówki i późniejszych kosztach utrzymania

odpadają :

- okna, dodatkowe instalacje , kaloryfery , łazienki, schody , wylewki, podłogi, zabudowa np. karo-gips , wełna, i wiele innych (nie wspomnę o meblach)

Wybraliście za duży dom i tyle nie ważne czy parterówka czy piętrowy.

Okien, kaloryferów, podłóg można "nabudować" za dużo i w piętrowym i w parterowym domu [sąsiad człowiek w średnim wieku dwoje ludzi z parterówką 200 m2 jest dla nas najlepszym przykładem]

Nasz dom ma mało okien, zero kaloryferów, wełnę i zabudowę poddasza dzięki pomocy forum muratora robiliśmy sami.

Będzie miał mało mebli [na poddaszu mieści się trochę mniej]

Jedynie schody to dodatkowy drogi mebel ale czasami ładny.

pozdrawiam

Paweł

Ja buduję z poddaszem ale drugi raz zdecydowanie wybrałabym porterówkę i to małą do 100m2. Mój obecny dom ma po podłogach 300m2 i jak syn nie zechce z nami mieszkać (a młode małżeństwa wiem to po sobie nie chcą mieszkać z rodzicami , teściami ) to zostaniemy na starość z dużym domem sami (do sprzątania )

Nie wspomnę o wiele mniejszych kosztach budowy porterówki i późniejszych kosztach utrzymania

odpadają :

- okna, dodatkowe instalacje , kaloryfery , łazienki, schody , wylewki, podłogi, zabudowa np. karo-gips , wełna, i wiele innych (nie wspomnę o meblach)

Też sądzę, że moje dzieci nie będą ze mną mieszkały jak dorosną. Będę miał dom 130m2 użytkowej z poddaszem. Jak dzieci się wyprowadzą zamykam górę i przenoszę się na dół (jest dodatkowy pokój na dole).

Wcisnę swoje 3 grosze - piętrowy ( pełne kondygnacje bez skosów ) + poddasz nieużytkowe . Dla mnie OK, ale rozumiem innych którzy preferują parterowe.

PS. Truizm ale powtórzę - nie istnieją idealne dla wszystkich rozwiązanie , jest wiele czynników które wpływa na rodzaj budowanego domu.

Wielkość , lokalizacja działki, miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, wielkość planowanego domu, system budowy, itp. itd. Śmieszne są i nieprawdziwe twierdzenia że tylko parterówka lub piętrowy są genialne i idealne dla wszystkich .

W jaki sposób WZ narzucił Ci dom z poddaszem użytkowym. Było w WZ napisane czarno na białym "dom z poddaszem użytkowym" czy maks. wysokość budynku i kąt dachu powodowały , że dom piętrowy robił się nieestetyczny?

Obie opcje były wypunktowane w WZ, ma być z poddaszem użytkowym, do 10 m wysokości i dach dwuspadowy. Taka zabudowa jest w okolicy.

Ja nawet nie zastanawiałem się, od razu wiedziałem, że parterowy. Ruszam z budową domu na wiosnę i jestem przekonany, że to dobry wybór. Będzie prawie 100 m2 powierzchni użytkowej, zatem przy tak małym domu bez sensu robić z poddaszem. Wolę wybudować dom na który będzie mnie stać utrzymać na starość, a schody nie będą barierą. Nie wyobrażam sobie zrobić dzieciom tej krzywdy aby po założeniu swojej rodziny z nami mieszkały. Co do kosztów budowy to według mnie taki mały domek jest bardziej opłacalny parterowy.

Wybraliście za duży dom i tyle nie ważne czy parterówka czy piętrowy.

pozdrawiam

Paweł

Na dzień dzisiejszy jest on dla nas idealny (i 8 lat temu jak zaczynałam też był) , a jak życie się potoczy za 30 lat, tego nikt nie wie

Ja tylko chciałam podkreślić, że życie pisze swoje scenariusze i dzisiejsze wybory mogą się okazać za 20 lat nietrafione

Witam,

jeśli dom jest niewielki do ok 200 m2, to lepiej sprawdzi się dom parterowy. Plusy to widoczna przestrzeń, która nie jest podzielona na 2 kondygnacje, dom parterowy jest wygodniejszy. Poza tym każde pomieszczenie może mieć duże okna które połączą wnętrza z otoczeniem.

Przy dużych domach jest racjonalne robienie domów piętrowych. I oczywiście małe działki zmuszają do budowania takich domów.

Przykłady domów:

http://www.tissu.com.pl/produkty/148-projekty-domow-jednorodzinnych-indywidualnych

...z poddaszem tańszy + widok z okien - jeżeli jest co ogladać (chyba ze ktos lubi widok tui albo betonowego ogrodzenia) + ścianki kolankowe 1,9 m wtedy brak okien dachowych.

Witam,

Nie rezygnowałbym z doświetlenia pomieszczeń oknami dachowymi z powodu wysokiej ścianki kolankowej. Wybieramy wtedy okna z klamką na dole np. GZL/GLL B, żeby swobodnie do niej dosięgnąć i wykorzystujemy przestrzeń pod nimi na ustawienie np. biurka.

Polecam filmik o różnicy w doborze okien w zależności od wysokości ścianki kolankowej w projekcie: http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/product%20overview/top_bottom_operated

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Moim zdaniem jeżeli jest duża działka to parterówka, jeżeli mała to z poddaszem

A moim zdaniem wielkość działki nie określa wielkości domu. Są inne ważniejsze argumenty (jasne, że na małej działce nie zbudujesz dużej porterówki, a mając dużą działkę nie obliguję Cię to do budowy porterówki )

Mam dużą działkę i dom z poddaszem 130m,strefa nocna na poddaszu,dzienna na parterze plus dodatkowy pokój,bardzo nam pasuje taki układ,dodatkowym plusem sypialni na poddaszu jest,to,że można spokojnie odespać zarwane/zabalowane nocki, podczas, gdy na parterze aktywne życie się toczy,mam rolety zewnetrzne - super sprawa,wszystko na jednym poziomie to miałam w bloku,parterówka nie dla naszej rodzinki.