Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

...z racji swojej profesji mogę chyba spokojnie stwierdzić że nikt z Inwestorów nie widział więcej poddaszy niż ja. I stwierdzam że dom tak - poddasze nie ;) A już na pewno nie okna dachowe! ...metr kwadratowy powierzchni użytkowej poddasza jest najdroższym metrem w całym budynku.

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Ja mogę tylko dodać, że masz małą kuchnię. Jeśli gotujesz tylko wodę na herbatę to ok, natomiast na codzienne użytkowanie dla 4 osobowej rodziny jest trochę za mała. Sprawdź czy zmieści Ci się stół. Nie radzę codziennych posiłków jadać w salonie, bo tylko masz ciągły bałagan i podłoga psuje się koszmarnie, zwłaszcza drewniana wymaga cyklinowania co 3 lata przy takim użytkowaniu.

Zagracenie salonu papierzyskami też nie jest dobrym pomysłem.

Za to duża sypialnia małżeńska jest rewelacyjna.

• 3 months później...

Moi drodzy proszę o pomoc

jak oceniacie koszty budowy domu parterowego a piętrowego pełnego, zakładając taki sam kąt nachylenia dachu-30st, podobną powierzchnię i sposoby budowy, pokrycie dachu itp.

czy koszty będą porównywalne czy tez któryś z projektów znacząco przewyższy swoimi kosztami rywala.

przeglądam kosztorysy, porównania i mam taki mętlik w głowie, że bez Was nie dam rady!!!

temat dotyczy takich dwóch typów, dla ułatwienia z jednej pracowni:

parterowy Neptun II http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3094/projekt-domu-neptun-ii-nf40

piętrowy Verona II http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3110/projekt-domu-verona-ii-nf40

• 2 weeks później...

Skoro oba projekty maja kosztorysy to chyba wiadomo, jak wypadają?

Oba domy mają duże, rozłożyste dachy (bardzo drogi element)

O różnicach w kosztach budowy dyskutowano wielokrotnie.

Parterówki wychodzą podobnie lub nieco taniej od domów z poddaszem pod kilkoma warunkami: muszą być małe, kompaktowe, proste i faktycznie parterowe.

Powyższy projekt parterówki nie spełnia żadnego z powyższych.

Skoro oba projekty maja kosztorysy to chyba wiadomo, jak wypadają?

Oba domy mają duże, rozłożyste dachy (bardzo drogi element)

O różnicach w kosztach budowy dyskutowano wielokrotnie.

Parterówki wychodzą podobnie lub nieco taniej od domów z poddaszem pod kilkoma warunkami: muszą być małe, kompaktowe, proste i faktycznie parterowe.

Powyższy projekt parterówki nie spełnia żadnego z powyższych.

Witam co do wypowiedzi powyższej, zapewne autor przejrzał kosztorysy obydwu domów i nic dziwnego, że pyta tutaj w poszukiwaniu odpowiedzi. Konia z rzędem temu kto powie mi że projektant zrobił rzetelną wycenę...i to potwierdzi odpowiednim przeliczeniem. Mnie osobiście ten projekt też bardzo zaciekawił i od ponad roku szukam tego bliskiego ideału. Ciekaw bym był za ile ten dom został wybudowany przez kogoś kto go faktycznie postawił , jakie materiały, jakie błędy napotkał, jakie rozwiązania dodał lub odjął.

Do autora tematu , musisz przemyśleć co cię interesuje parterówka więcej miejsca zajmuje ( jak masz dużą działkę to nie problem) piętrówka hmm ponoć schody wykańczają a dokładnie wchodzenie po nich ( tak przynajmniej twierdzą przeciwnicy piętrówek z tego forum - ponoć na starość nie będą mogli wejść na góre...).

Moim zdaniem w tym piętrusie niewątpliwą zaletą jest BRAK skosów, brak dużej ilości okien w tym połaciowych i ogólnie proste ściany nie wymagające dopasowanych mebli na zamówienie jak to bywa przy skosach, większa możliwość aranżacji pokojów i ogólne uczucie przestrzeni.

W parterówce co obecnie dziś modne budzisz się i masz wyjście na ogród...taki trochę styl włoski zaczerpnięty z okolic Sycyli tylko tam słoneczko świeci trochę dłużej niż w naszym klimacie itp itd.

Decyduj co bedzie odpowiadać tobie i twojej rodzinie, wybierz to co ci bardziej przypada do gustu, koszty jak zawsze bywają przeszkodą ale ciężko to oprzeć wiarygodnie o to co projektant wyliczył, ja to traktuje jako cenę rynkową a ceny rynkowe się wahają czy to będzie 20 -30 tys. mniej lub więcej trudno powiedzieć na pewno nie będzie to nagle 100 tys taniej :) może być chyba w drugą stronę drożej jak zastosujesz jakieś "wypasy" materiały i fachowców z górnej półki o ile tacy wogóle są.

Ja na piętro mojego domu nie mogłam wejść przez 2 miesiące - miałam złamana nogę.

Dlatego NIE dla domów piętrowych o ile działka umożliwia ustawienie domu parterowego.

Kasia powyżej rozważa projekt z pełnym piętrem, więc tam skosów i okien połaciowych i tak by nie było.

Jeśli chodzi o piętrowy, to droższe są:

Schody = 15 tyś. PLN z wykończeniem

Klatka schodowa - 2 x 5m2 = 20 tyś. PLN (mogłyby to być np. 2 łazienki)

Do tego wyższe kominy, piony, instalacje +/- 5 tyś. PLN

Razem jakieś 40 tyś. drożej na tych elementach.

Taniej jest na fundamentach i dachu - o ile, to zależy od projektu.

Jeśli chodzi o piętrowy, to droższe są:

Schody = 15 tyś. PLN z wykończeniem

Klatka schodowa - 2 x 5m2 = 20 tyś. PLN (mogłyby to być np. 2 łazienki)

Do tego wyższe kominy, piony, instalacje +/- 5 tyś. PLN

Razem jakieś 40 tyś. drożej na tych elementach.

Taniej jest na fundamentach i dachu - o ile, to zależy od projektu.

Hej no tak jeszcze tylko wtrące, że jeżeli kolega powyżej proponuje zamiane 1 do 1 na 2 łazienki to ta kwota 20 tys. przecież też by w parterówce rozeszła się na armaturę + płytki i pewnie te 10-15 tys. w zależności od standardu trzeba by było włożyć.

Z niektórych kominów można zrezygnować stosując alternatywne zródło zasilania typu pompa ciepła no ale to także wzrost kosztów w zródło ciepła, chyba że inwestor tak czy siak planuje taką technologię. Odchodzą nam wtedy kominy.

Co do dachu myślę że fajnie by też Verona wyglądała bez dachu nad garażem... podejrzewam że spora oszczędność. Wiele projektów tego typu nawet zostawia bryłę garażu nie przykrytą. Nie wiem jak to się by miało do mostków termicznych... ktoś by coś mógł w tym temacie się wypowiedzieć ?

Wogóle zastanawiające jest czy ten projekt właśnie nie posiada zbyt wielu mostków .... ? jakaś opinia ?

• 5 weeks później...

Stoję właśnie przed dylematem parterowy z poddaszem użytkowym czy pełne piętro. Praktyczność przemawia za piętrem, wygląd zewnętrzny za skosami. Jak to jest z tą izolacją poddasza? Można poddasze tak zaizolować by mimo dużych upałów było tam przyjemne 20 stopni, a nie 40? I nie tylko na północnej stronie ale i na południowo-zachodniej?

Mam tylko porównanie poddasze pod blacho-dachówką i pełne piętro pod strychem z dachówką. Nie muszę mówić, że piętro wygrywa. Moje wyobrażenie jest jak wyżej cytowanego rutino78.

Przy pełnym piętrze problemu z upałem chyba nigdy nie ma?

parterowy - tylko to jest praktyczne. Reszta to jedynie kompromisy.

pod warunkiem że się ma bardzo dużą działkę i można go rozwlec bo inaczej pokoje to klity. Nie wyobrazam sobie nastolatka upchnąć do 10 -12m2:o pokój dziecka to jednocześnie garderoba, sypialnia, bawialnia, gościnny, do pracy i nauki. Moje dziecię ma na poddaszu 25m2 po podłodze a dzięki wysokiej ściance kolankowej i lukarnie przestrzeń do wykorzystania jest bardzo duża. Moja sypialnia i 2 pokoje nad garażem też mają powyżej 20m2, która parterówka zapewni taki luksus?

.

Przy pełnym piętrze problemu z upałem chyba nigdy nie ma?

zawsze jest na piętrze dużo cieplej niż blisko ziemi gdzie czasami (wiosna, jesień) jest wręcz chłodno i przez to dłuzszy jest sezon grzewczy...

moi rodzice mają pełne pietro ze strychem i na piętrze gdzie nie sięgają drzewa a słońce mocno operuje zwłaszcza od południa i zachodu latem jest gorąco.

Pozostaje tylko klima.

pod warunkiem że się ma bardzo dużą działkę i można go rozwlec bo inaczej pokoje to klity.

Dlatego napisałam, że reszta to kompromisy (czyli za mała działka, ograniczenia MPZP, mały budżet)

I nie bardzo rozumiem, co za problem znaleźć duży dom parterowy z sypialnią i 50 m2 jak kto lubi?

starczy połączyć dwa pokoje 12 m2 w jeden duży.

ten gotowiec ma sypialnię 27 m2:

http://www.stylowydom.com.pl/projekty/zzo1/images/rzuty_01.jpg

a ten, stosunkowo niewielki - sypialnię 20 m2:

http://www.kreodom.pl/data/image/projects/34/8659/8659_plan_0.jpg/780/503

Edytowane przez Elfir

Amelio - wkleiłam pierwsze lepsze rzuty parterówek z google z dużymi sypialniami po 20 m2 (których rzekomo miało nie być na rynku).

Nikt nie każe wybierać ich rodzinie z piątką dzieci :)

Przecież twoja Planeta w oryginale też nie ma sypialni 20 m2 i 25 m2. Zlikwidowałaś ścianki i połączyłaś pokoje, dlatego masz takie powierzchnie. Dlaczego nie można tego zrobić w domu parterowym?

Oczywiście istnieją gotowe projekty jeszcze większych domów, p prostu nie szukałam tak dokładnie.

A jak komuś zamarzy się dom z dwudziestoma sypialniami po 50 m2 to sobie zamówi projekt indywidualny.

Parterówka nie jest ograniczeniem wielkości pokojów, a działka i możliwości finansowe.

Dlatego pisałam o kompromisach - pomiędzy chęciami (posiadania ogromnych sypialni) a możliwościami (finansowymi, działkowymi).

Jednakże parterówka jest moim zdaniem najlepszą formą budynku. Pięknie powiązaną z ogrodem, bez schodów, bez trudnych w zagospodarowaniu skosów, przegrzewającego się poddasza, wygodna do poruszania się nawet dla mniej sprawnych członków rodziny.

Edytowane przez Elfir

Jestem właśnie na tym etapie - projekt indywidualny ale ból głowy ogromny wobec projektu parterowego czy z poddaszem.

Działka 30x30 m, projekt wyglądem i wielkością zbliżony do http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/rodzinny-1

Wszystkie plusy i minusy znam obu rozwiązań, na mojej działce jednak szkoda mi drzew do wycinki pod parter, szkoda mi działki na budynek (aż tyle proporcjonalnie) oraz mam wątpliwości co do droższej eksploatacji budynku. Celuje w ok. 140m.

Walory użytkowe - parter bez dwóch zdań. Przydałaby się jednak 2x taka działka :)