Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

namira - obawiam się, ze w okolicy gdzie mieszkam, nie będzie mnie na to stać.

Bardziej prawdopodobny będzie powrót (w przypadku braku sprawności) do bloku z windą.

Myślę, że moje uwielbienie do parterówek się zradykalizowało od czasu gdy 2 miesiące jeździłam na wózku a potem miesiąc nie byłam w stanie wchodzić po schodach. Wówczas takie myślenie "będę się tym martwić na starość" ulega szybkiemu zrewidowaniu i człowiek zaczyna doceniać aspekty wygody a nie tylko estetyki bryły.

Bo np. spanie w gabinecie - ok, jeśli jest normalne łóżko z materacem przeciwodleżynowym, gdzie można zamontować szynę na nogę, a nie tylko rozkładana kanapa. Ale co z łazienką? Wiele łazienek na parterze ma program minimum. Są ciasnymi klitkami. Trudno wjechać wózkiem i się nim obrócić bez pomocy innej osoby. Miałam szczęście, że zrobiłam u siebie na parterze prysznic. Bo w komentarzach do mojego dziennika pojawiły się głosy, że na dwie osoby dwie pełne łazienki są niepotrzebne i starczy wc.

Od czasu mojej niepełnosprawności zaczynam dostrzegać takie rzeczy w projektach.

A parterówka z płaskim dachem mi się marzy. Albo z zielonym - to nawet bardziej, taka norka hobbita, powrót do korzeni :)

http://archinea.pl/wp-content/uploads/2014/05/kwk_promes_dom_outrialny_08.jpg

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wybierajac projekt odwiedziłam kilka współczesnych parterówek - nie znając jeszcze miejscowego PZP i nie podobała mi się żadna. W wiekszości to był z jednej strony salon z aneksem a z drugiej długi ciemny korytarz z szeregiem drzwi niczym w biurowcu. Chciałam mieć 4 wygodne pokoje, warsztat, kotłownię, pralnio-suszarnię, spiżarkę, 2 łazienki z prysznicami i to w przypadku parterówki było nierealne.

Obecny projekt spełnia wszystkie moje wymagania i jest dostosowany dla osoby starszej lub niepełnosprawnej, jest na parterze pokój, spora łazienka z prysznicem gdzie spokojnie da się wjechać na wózku, schody klasyczne ze spocznikiem umożliwiają zamontowanie windy-krzesełka, do domu można wjechać na wózku przez garaż otwierany pilotem i tak samo wyjechać do ogrodu.

A inna sprawa że śpiąc czy przebierając się na parterze mam wrażenie że ktoś mnie podgląda. Cierpię na klaustrofobię i nie toleruję małych pomieszczeń i zasłoniętych okien...

Wychowałam się i mieszkałam do 35 roku życia w parterówce;)

Edytowane przez Amelia 2

Amelio -ogromna ilość domów z projektów gotowych ma większe lub mniejsze wady w rozplanowaniu wnętrz. Dlatego też wielu kupujących projekty adaptuje do własnych potrzeb.

A o ile widzę to w Plancie 2 nie ma jasnego holu na piętrze przy sypialniach, o ile ktoś nie wprowadzi własnych przeróbek.

Trochę mi to przypomina narzekania osoby z piątką dzieci na dom osoby, która ma dwójkę dzieci, że projekt domu do niczego, bo ma tylko trzy sypialnie :)

No to dołoże 3 grosze do dyskusji. Też mam z poddaszem, bo mam za małą i nieustawną działkę i parterowy by się nie zmieścił. Niestety, nie mogłam również budować piętrowego, zabraniał pzp (co okazało się bujdą na kółkach dla maluczkich, bo obok postawili nie dość, że piętrowy i nowoczesny, to jeszcze wielorodzinny z dwoma piętrami- duży może więcej).

Z perspektywy mieszkania od 8 lat - mogło by być lepiej. Skosy są może romantyczne ale meblowo niewygodne. Mam wysoką ściankę kolankową ale ten skośny sufit i tak ogranicza. Może przy olbrzymim domu tego się nie czuje, ja mam mały dom i każdy metr jest ważny. Izolacja- jest baardzo duża i w sumie działa, ale wolałabym normalny strop piętra i nad nim stryszek nieużytkowy. W upały trzeba zasłonić żaluzje i na piętrze i na parterze, inaczej jest upał i tego nic nie zmieni.

plusy piętra (bo poddasza już mniej)-

widok z góry,

oddzielenie alarmu (można włączyć tylko na dole na noc),

na górę nie pchają się goście ani rodzina, więc jest spokój i nie muszę się denerwować, jak ktoś ciuchy rozrzuca,

cicho (ale tylko, jak się zamknie drzwi do pokoju).

minusy -

schody - im człowiek starszy, tym gorzej.

nie ma wyjścia na taras z sypialni - to jest plus minus

Z tego widać, że wolę jednak piętrowy, bo widzę więcej plusów, niż minusów. Ale NIE wolę poddasza użytkowego, dla mnie to pomyłka, poddasze to poddasze, użytkować to je można do wieszania prania. Mieszkanie na poddaszu to dopiero jest kompromis!

A dlaczego?- dach się jednak bardziej nagrzewa, niż ściana. Jest głośniejszy nawet przy 50 cm wełny, psy na osiedlu słyszę nie przez okno ale przez dach; skosy są niewygodne, izolację trudno dobrze rozłożyć (musieliśmy poprawiać po wykonawcy, często idą na skróty i w narożnikach nie ma wełny), okna dachowe przy wysokiej ściance służą do oglądania nieba a lukarna daje mniej światła. Nie i nie ;)

Edytowane przez EZS

A o ile widzę to w Planecie 2 nie ma jasnego holu na piętrze przy sypialniach

to jedna z niewielu wad projektu...

a od czego jest FM?:D budujący wg tego projektu też to od razu zauważyli:yes: przy spoczniku schodów można dać okno - jedni robili okrągłe bulaje, inni długie wąskie a inni małe dachowe.

zawsze jest na piętrze dużo cieplej niż blisko ziemi gdzie czasami (wiosna, jesień) jest wręcz chłodno i przez to dłuzszy jest sezon grzewczy...

moi rodzice mają pełne pietro ze strychem i na piętrze gdzie nie sięgają drzewa a słońce mocno operuje zwłaszcza od południa i zachodu latem jest gorąco.

Pozostaje tylko klima.

A jak porównujesz swoje poddasze do piętra rodziców? Jest u Ciebie jeszcze cieplej niż u nich? Jak wysoką masz ściankę kolankową że skosy nie przeszkadzają? 1.2m czy może 1.5m?

My rozważamy 1.5m, chociaż wtedy już okna to tylko doświetlenie i widok na niebo.

to jedna z niewielu wad projektu...

a od czego jest FM?:D budujący wg tego projektu też to od razu zauważyli:yes: przy spoczniku schodów można dać okno - jedni robili okrągłe bulaje, inni długie wąskie a inni małe dachowe.

Oczywiście.

Ale to już jest dostosowywanie projektu pod swoje upodobania. To samo można robić z parterowymi - w tym doświetlenie ciemnych korytarzyków, które ci się nie podobały :)

przerabiałaś własny projekt, dlaczego wykluczasz to w parterówce?

Edytowane przez Elfir

My rozważamy 1.5m, chociaż wtedy już okna to tylko doświetlenie i widok na niebo.

Chyba, że weźmiecie okna tego typu:

http://accommo.pl/wp-content/uploads/2015/07/okna-2.jpg

http://oknaidrzwib2b.pl/images/stories/Jnc9NTY5Jmg9Mzc1/19:art_okna.jpg

Albo pójdziecie w oryginalnosć i zrobicie wąskie okno tuż przy podłodze.

Oczywiście.

Ale to już jest dostosowywanie projektu pod swoje upodobania. To samo można robić z parterowymi - w tym doświetlenie ciemnych korytarzyków, które ci się nie podobały :)

przerabiałaś własny projekt, dlaczego wykluczasz to w parterówce?

nigdzie nie napisałam że wykluczam:eek:

napisałam m.in. że czułam sie bardzo niekomfortowo mieszkajac w parterówce przez 34 lata:yes:

w dzisiejszych niebezpiecznych czasach tym bardziej! miesiąc temu okradziono budowę moich bezpośrednich sąsiadów ( stan zamkniety) i jeszcze bardziej niemiło mi że ktoś w okolicy się kręci i obserwuje......

Edytowane przez Amelia 2

A jak porównujesz swoje poddasze do piętra rodziców? Jest u Ciebie jeszcze cieplej niż u nich? Jak wysoką masz ściankę kolankową że skosy nie przeszkadzają? 1.2m czy może 1.5m?

moi rodzice mają wysokie podpiwniczenie więc piętro jest bardzo wysoko, drzewa nie sięgają i słońce pali niemiłosiernie. U mnie gruba izolacja sprawia że jest przyjemnie a że w dzień większość czasu spędzam w ogrodzie i na parterze to zamykam i zasłaniam okna na piętrze, otwieram na noc bo lubię z spać przy otwartym czego nie zrobiłabym na parterze....

ściankę mam wys. 1,20, pod ścianą jest niska zabudowa, im wyższa ścianka kolankowa i bardziej stromy dach + lukarny tym większa przestrzeń do swobodnego korzystania

nigdzie nie napisałam że wykluczam:eek:

napisałam m.in. że czułam sie bardzo niekomfortowo mieszkajac w parterówce przez 34 lata:yes:

w dzisiejszych niebezpiecznych czasach tym bardziej! miesiąc temu okradziono budowę moich bezpośrednich sąsiadów ( stan zamkniety) i jeszcze bardziej niemiło mi że ktoś w okolicy się kręci i obserwuje......

Czyli chodzi o aspekt psychologiczny a nie praktyczny (pisałam, że parterówka jest praktyczna).

Niestety, dom z poddaszem nie chroni przed włamaniem. Ba! Nawet gorzej słychać włamywaczy buszujących na parterze, kiedy się śpi na piętrze.

Czyli chodzi o aspekt psychologiczny a nie praktyczny (pisałam, że parterówka jest praktyczna).

Niestety, dom z poddaszem nie chroni przed włamaniem. Ba! Nawet gorzej słychać włamywaczy buszujących na parterze, kiedy się śpi na piętrze.

m.in.o psychologiczny a to też ma znaczenie, o praktycznym już pisałam i nie będę się powtarzać...

śpiąc na piętrze można na parterze włączyć alarm :yes:

a na parterze nie można podzielić alarmu na część sypialnianą i dzienną + kontaktrony w oknach w sypialniach?

pewnie że można, można nawet na całą powierzchnię z wyłączeniem łóżka:D kontraktony we wszystkich skrzydłach coby nawet grama nie uchylić ( o kosztach rozbudowanej instalacji alarmowej nie wspomnę)......

coraz durniejsza ta dyskusja, ktoś musi być mądrzejszy i ją zakończyć:bye:

Edytowane przez Amelia 2

Skoro ktoś się obawia żyć we własnym domu...

W końcu w domu piętrowym/z poddaszem też dzieli się instalacje na dwa obszary i też ludzie montują kontaktrony, jeśli mają potrzebę posiadania systemu alarmowego.

W domu z wentylacją mechaniczną nie trzeba stale wietrzyć pokoi a i kontaktrony w tym nie przeszkadzają. Chyba, że komuś się chce wietrzyć, gdy instalacja jest załączona.

Poza tym zamontowanie ich w dole ramy pozwala na uchylenie okna bez włączania alarmu.

Wydumane problemy.

Edytowane przez Elfir

pewnie że można, można nawet na całą powierzchnię z wyłączeniem łóżka:D kontraktony we wszystkich skrzydłach coby nawet grama nie uchylić ( o kosztach nie wspomnę)......

coraz durniejsza ta dyskusja, ktoś musi być mądrzejszy i ją zakończyć:bye:

Kontaktrony 40 zł od okna i można zastosować je na dolnej ramie w uchyleniu okna nie przeszkadzają.

Bezpieczeństwo to nie jest argument do stosowania w przypadku poddasza i parteru.

a czemu nieużytkowy?

ja mam stryszek nad całym domem, ocieplony, z oknami -wyłazami i tu trzymam kartony od sprzętu będącego na gwarancji, ozdoby świąteczne, torby podróżne itp.

Nieużytkowy, bo wtedy można tam rozłożyć ocieplenie na podłodze i zrobić wentylację więźby. Tak budowano i to miało sens. Albo odcinasz się cieplnie od poddasza i jest nieużytkowe (kartony mogą sobie leżeć), albo je ocieplasz po skosach i wtedy musisz grzać, bo będzie uciekać ciepło przez strop. Poddasze użytkowe to kompromis wynikający z biedy. Wykorzystanie dodatkowej powierzchni. Budujemy tak, ale nie ma co tego idealizować.

A oglądanie nieba w wannie zwykle jest mało realne przez zaparowane szyby. Chyba, ze ktoś lubi chłodne kąpiele.

albo otworzy/uchyli okno.

W tej wannie też okna nie parują a i widok nieba jest :)

http://www.asiahotelscheap.com/hotel_images/Maldives/Maldives_Islands/Lily_Beach_Resort_and_Spa_All_Inclusive_Bathroom9.jpg

Edytowane przez Elfir