Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Nie zgodzę się z tym że parterówka jest droższa...

Ale nie chodzi o to, że parterówka jest droższa, tylko o to że dom z poddaszem wcale nie będzie droższy lub istotnie droższy niż dom parterowy. Dobrze przemyślana i przygotowana może być za to całkiem pożytecznym wyjściem z nieprzewidzianych sytuacji życiowych.

przy parterówce nie masz kosztów stropu i wykończenia poddasza - przy pddaszu kupujesz droższą wełnę, jest więcej zabawy, drożej płacisz za robociznę. Nie robisz schodów.

Zawsze myślałem, że parterówki mają stropy... ty masz od razu dach?

Nikogo nie namawiam, by od ręki wykańczał poddasze...

Przy parterówce nie ocieplasz stropu? Co do robocizny... hm... jak od ręki nie robisz góry to skąd te koszty. Przecież są projekty parterówek gdzie można kiedyś zrobić soć z poddaszem - wystarczy pamiętać o ściance kolankowej - to nie jest koszt, strop raczej każdy robi (piszesz co prawda, że w parterówce go nie ma... hm :wink: ) wystarczy zrobić takie który będzie mógł być w przyszłości podłogą. Schodów też przecież nie trzeba robić. Czy nigdy nie chodzisz na stryszek? Chyba masz jakieś opuszczane schodki?

Jeszcze raz podkreślam. Jeśli można za niewiele większe pieniądze mieć coś co może się kiedyś przyda, to po co sobie tego odmawiać... Będzie to trochę droższe, ale nie przesadzajmy.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć.

Mamy nst. dylemat. Czy można jednoznacznie określić, że dom parterowy jest droższy, tańszy a może porównywalny kosztowo z piętrowym (mam na myśli użytkowe poddasze). Spodobał się nam nst. projekt

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=131

A może ktoś pokusi się o próbę kosztorysu? Czy 350 tys. jest realne?

(nie poruszam się jeszcze swobodnie po forum i wrzuciłem już ten temat do dzialu Prawo i Pieniąde)

moim skromnym zdaniem parterowy może być trochę tańszy (zakładam np.,że kładę dachówkę cementową)

No to policzmy... mój domek ma 190m2 - 90metrow fundamentów a dachu 350... Jakby był z poddaszem użytkowym, to sądzę że fundamentów bym miał z 50-60, a dachu ze 200-250. Czyli do pokrycia jest 100-150 metrow dachu wiecej...

• 2 weeks później...
Jednak ten dach na 100%wyjdzie drozej w parterowce, ale ja obstaje i tak przy swoim.Maz mi tu troche kreci nosem , ale pewnie go przekonam. Na szczescie mamy czas.Co do uciazliwosci schodow to ja juz gdzies pisalam jak to bylo u nas w poprzednim domu.Ale co komu..

Zdecydowanie lepsza jest paretrówka, a nie jakiś kolos poddaszowy. Na stare lata biegać po schodach to niej jest przyjemnosc zapewwaniam,

E tam bzdura! Pisz że dla Ciebie jest lepszy, a nie rzucaj takich ogólników.

Dla mnie np. jest gorszy. A dom buduje się nie tylko na stare lata. Zresztą można wybrać dom z dodatkowym pokojem na parterze i na stare lata nie trzeba biegać na górę jeśli to miałby być problem.

A co do kolosa - dla mnie bardziej parterówka jawi się jako kolos niż domek z poddaszem.

A co z górą pozostanie sobie tak, a kto bedzie to sprzatał??

Czy mając problem z wchodzeniem po schodach będziesz w stanie sprzątać w ogóle? A czy jest jakaś różnica w sprzątaniu na górze lub na dole? Czy mając dom parterowy duża powierzchania nie pozostanie "tak sobie" tylko dlatego, że jest na parterze? Nie rozumię Twojego problemu... :roll:

Marijo,

domek który pokazałeś jest super - idealny, bardzo wygodny, jeśli tylko masz dużą działkę i te pieniądze (350 tys) to buduj. Jak się sprężysz to wystarczy.

Pułapką przy domach parterowych jest fundament i dach, no i chęć zrobienia góry "bo może się przyda". Dach - wiadomo, drogi. Fundament - my w naszej parterówce poszliśmy w bardzo solidną konstrukcję która niestety sporo kosztowała - wieniec nad ścianami fundamentowymi, dodatkowe fundamenty pod ścianami działowymi, drenaż, podniesienie domu o kilkadziesiąt cm - głowa boli jak płacę za piasek ...

Dywagacje co droższe - parterówka czy poddaszowiec, są kompletnie pozbawione sensu, to tak naprawdę zależy od standardu w jakim budujesz, tylko i wyłącznie. Na wielu rzeczach na etapie stanu surowego można zaoszczędzić, ale wtedy niestety inwestorzy mają jeszcze kasę którą beztrosko wydają na bajeranckie izolacje czy fajne dachówki ...

Jeżeli chodzi o schody to mogę powiedzieć jak wygląda to w moim przypadku. Mieszkam w bloku w mieszkaniu dwupoziomowym. Schody to fajny bajer do czasu. Później po prostu nie chce się po nich biegać. Decyduję się zatem na dom parterowy. Ale z drugiej strony rozumiem tych, którzy nigdy schodów nie mieli. Gdybym ja nie miał też bym budował piętrówkę.

Marijo,

domek który pokazałeś jest super - idealny, bardzo wygodny, jeśli tylko masz dużą działkę i te pieniądze (350 tys) to buduj. Jak się sprężysz to wystarczy.

Pułapką przy domach parterowych jest fundament i dach, no i chęć zrobienia góry "bo może się przyda". Dach - wiadomo, drogi. Fundament - my w naszej parterówce poszliśmy w bardzo solidną konstrukcję która niestety sporo kosztowała - wieniec nad ścianami fundamentowymi, dodatkowe fundamenty pod ścianami działowymi, drenaż, podniesienie domu o kilkadziesiąt cm - głowa boli jak płacę za piasek ...

Dywagacje co droższe - parterówka czy poddaszowiec, są kompletnie pozbawione sensu, to tak naprawdę zależy od standardu w jakim budujesz, tylko i wyłącznie. Na wielu rzeczach na etapie stanu surowego można zaoszczędzić, ale wtedy niestety inwestorzy mają jeszcze kasę którą beztrosko wydają na bajeranckie izolacje czy fajne dachówki ...

Zgadzam sie całkowicie. Parterówki się albo się lubi albo nie i kropka.

Tylko parterowy,mieszkałem w domu piętrowym,teraz mieszkam w mieszkaniu dwupoziomowym w bloku i bede budowal parterowke bez zadnego poddasza to moim zdaniem najwygodniejsze ,a czy 10% drozsze czy tansze to dla mnie malo istotne ,chodzi o wygode i radosc z mieszkania

A ktoś inny, argumentując analogicznie stwierdzi że tylko piętrowy. Dlatego nie ma co dyskutować który lepszy i wygodniejszy, bo to kwestia indywidualnych oczekiwań i upodobań.

Zresztą autorowi wątku chodziło o porównanie kosztów- tak więc podsumujmy - nie można jednoznacznie powiedzieć który droższy. Za to można powiedzieć, co zostało już uczynione, w którym czego trzeba zrobić więcej (dachu, stropu itd.)

Zatem trzeba porównać konkretne projekty żeby ocenić koszty, a jak różnice nie będą wielkie, to zdecydować kierująć się innymi czynnikami.

EOT.

• 3 weeks później...