Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. JAKI DOM BUDUJESZ,BĄDŹ MASZ ZAMIAR BUDOWAĆ?

Recommended Posts

Właśnie podjąłem decyzję, ze wybuduje dom! Przeglądałem rózne katalogi projektów i zauważyłem w nich przewagę domów z użytkowym poddaszem. Chętnie bym taki dom wybudował ale boję sie że będzie tam dużo skosów i powierzchnia będzie zbyt mała i niefunkcjonalna. Jak uważacie co wybrać. Z gory dziękuje za każdą opinię! Budowlany Gołowąs.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja zdecydowałam się na niewielki dom z poddaszem użytkowym (w sumie 100 m 2). Na poddaszu mam trzy sypialnie i łazienkę. Jestem na etapie urządzania "góry". Pokoiki są bardzo przyjemne i mają klimat, niestety okazują się dosyć trudne do umeblowania. Skosy nie ułatwiają tego zadania. Dlatego część mebli musi być robiona "na wymiar", część to będą meble systemowe. Teraz dużo firm takie robi i zawsze coś można sobie wybrać i dopasować. Pomimo pewnych problemów gdybym budowała jeszcze raz ponownie wybrałabym dom z poddaszem użytkowym.

Widzisz - to zależy ile masz kasy. Jak masz duuuuuuuuuuuużo to nie powinno cię interesować nic poza wygodą i komfortem. czyli wtedy budujesz dom piętrowy (nawet kilkupiętrowy). A jak masz tyle, że musisz sie liczyć z każdym wydanym tysiącem to w zależności jaki duży chcesz miec dom możesz wybierać pomiędzy parterowym a poddaszem użytkowym. Ja sam mam poddasze użytkowe.

Zawsze możesz podnieść o jeden, dwa bloczki tak by zbytnio nie zeszpecić wyglądu zewnętrznego. Możesz też zdecydować się na dużo mniejsze pomieszczenia na poddaszu zachowując rozsądną wysokość w ich najniższym punkcie.

• 2 weeks później...
Do tej pory zdecydowani byliśmy na dom z poddaszem. Podczas ostatniej rozmowy nasz architekt zapytał czy jesteśmy tego pewni. Zaproponował abyśmy sie zastanowili nad piętrowym. Tańszy dach, łatwiejsze i tańsze wykończenie (skosy wykończone płytą gipsową mogą pękać :???:), więcej przestrzeni życiowej, cieplejszy. Co o tym myślicie?

Czyli tytuł jest mylący: powninien być: "Z poddaszem czy piętrowy ?".

Pomysł na piętrowy dom jest OK - z jednym zastrzeżeniem. Taki dom pasuje tylko do miasta. Na wsi będzie wyglądał obco. No i w warunkach zagospodarowania wielu gmin wiejskich i podmiejskich znajdziesz klauzulę wykluczającą budynki piętrowe. Szukając działki trzeba o tym pamiętać.

podejrzewam, że chciałaś ten wątek zatytułować "z poddaszem czy piętrowy"? <= jaro mnie wyprzedził

w Muratorze 11 albo 12 /02 był artykuł na ten temat. wynikało z niego, że obiegowa opinia o tym, że dom piętrowy musi być droższy niekoniecznie odpowiada prawdzie (znajdź mój wątek "dom piętrowy", pitbull kiedyś też to potwierdzał). mnie osobiście bardzo podoba się dom piętrowy (i w formie i w funkcji, nie jestem wielkim entuzjastą skosów), nie zdecydowałem się jednak na taki a na parterowy z poddaszem głównie ze względu na okoliczną architekturę. wyglądałby dziwnie na wsi (Dolny Śląsk).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2003-01-08 16:00 ]

Chciałam mieć domek parterowy, a będę mieć z użytkowym poddaszem. Dlaczego? Z mioch obliczeń /potwierdzili to też fachowcy/ wynikło, że ta sama powierzchnia tylko na parterze jest droższa. Chodzi głownie o kodzty fundamentów i stropów /które i tak trzeba ocieplić/. No i to przesądziló sprawę

polemizowałabym z tym stwierdzeniem a mianowicie z takich wzgledów :

w domku z użytkowym poddaszem instalacja jest bardziej rozbudowana ,trzeba ją ciągnąć na górę,dochodzi koszt schodów i klatki schodowej.Strop raczej betonowy a w parterówce może byc drewniany a to ogromna róznica kosztowa.Powierzchnię ścian jaką ocieplasz a w ogóle ilość materiału do budowy ścian jest porównywalna z domkiem z poddaszem gdzie mury ciągnie się bardziej w górę /wiadomo,że te domy są wyższe/

w parterówce na pewno jest droższy dach-wiadomo jego powierzchnia większa ale to się wyrównuje z przykładami które podałam wcześniej.Odpadają balkoniki i inne pierdoły tego typu /to też kosztuje/Także jesli chodzi o koszty są one porównywalne.

W domach parterowych beż użytkowego poddasza można postawić nośne tylko ściany zewnętrzne. W ten sposów uzyskujemy naprawdę dużą swobodę w kształtowaniu pomieszczeń na parterze. A dach jest wykonany z kratownic drewnianych i jego punkty podparcia to nawet kilkanaście metrów. Oszczędza się na fundamentach, wewnętrznych ścianach nośnych, schodach.

Droga Marzanno, umycie okna połaciowego to "małe piwo przed śniadaniem". Ja staram się rozważyć wszystkie "za" i "przeciw". Dom z poddaszem użytkowym to większe pieniądze wydane na strop ( chociaż może być drewniany ), schody, docieplenie dachu, okna połaciowe itd. Ale taki dom odwzajemnia się zwartą bryłą, a co za tym idzie, łatwiej taki dom ogrzać. Dom parterowy to mniej wydanych pieniędzy na strop, ale za to więcej fundamentów, ścian i przede wszystkim ogromna powierzchnia dachu. Rachunek jest prosty.

• 3 weeks później...