Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - wentylacja mechaniczna

Recommended Posts

Mam. Działa dopiero ok. 2 miesięcy. Włączyłem i działa. Z nawiewów leci świeże powietrze a tam gdzie ma zabierać wysysa. Całość zbilansuję dopiero po założeniu drzwi i przeprowadzce.

Pierwsze spostrzeżenie: na 5 biegu, jak nie ma w anemostacie "grzybka" to dmucha że ho,ho. Ten bieg jest rzeczywiście na duże imprezki. :D :o

Generalnie chodzi na 2 lub 1. Jak zamieszkamy to wszystko sprawdzę dokładnie.

Pozdrawiam

Mam w pracy i dlatego nie chcę mieć w domu. Przyczyna to szum oraz alergia.

Pozdrawiam

Dlaczego alergia ?

Ja tam swojego już nie słyszę.

Pozdrawiam

Nie wiem dlaczego alergia? a czy ktoś się pyta dlaczego grypa ? :wink: Czy takie pytanie ma sens po prostu mam alergię i tyle :-? .

W nowych instalacjach nie ma z tym problemu natomiast w takich już powiedzmy 10...15 letnich jak u mnie w robocie jest źle. Najgorzej jest w momencie włączenia instalacji jak rusza ten cały syf. Pewnie w czasie gdy instalacja jest wyłaczona to całe "życie" sobie rozkwita w instalacji i później w momencie włączenia jest wdmuchiwane do pomieszczeń i własnie na ten syf mam uczulenie. Żadne filtry nie pomoga ( firma konserwująca instalację wymienia je co miesiac) bo to całe "życie jest w instalacji za filtrami. Nagromadziło się po trochu przez długie lata i teraz tylko wymiana instalacji coś może tu pomóc. Jeśli chodzi o szum z instalacji to faktycznie mozna się jakoś przyzwyczaić. Człowiek docenia to dopiero jak wraca do domu gdzie jest cisza i nic nie szumi z wentylacji. Dla tego właśnie nie chcę wentylacji mechanicznej w domu. Może i ma jakieś zalety ale co z tego ?

Pozdrawiam

Widzisz inwestor tak jak grypa i alergia ma swoje przyczyny.

A może wcale wentylacja mechaniczna nie jest tego powodem?

Może jesteś w robocie uczulony na co innego (szef ? :wink: ).

Poza tym czy ktoś jednoznacznie określił, że przyczyną Twoich problemów jest "życie" z instalacji wentylacji.

A co z "życiem" w kanałach grawitacyjnych w naszym domu? Tam go nie ma czy cóś?

Co do szumu. Owszem centrala szumi ale trzeba być w pomieszczeniu w którym działą, żeby to słyszeć. W pomieszczeniach już nic z anemostatów nie słychać.

Może po prostu wentylacja w Waszej firmie jest źle zrobiona, a może trzeba tłumiki akurat zastosować.

Pozdrawiam

Widzisz inwestor tak jak grypa i alergia ma swoje przyczyny.

A może wcale wentylacja mechaniczna nie jest tego powodem?

Może jesteś w robocie uczulony na co innego (szef ? :wink: ).

Poza tym czy ktoś jednoznacznie określił, że przyczyną Twoich problemów jest "życie" z instalacji wentylacji.

A co z "życiem" w kanałach grawitacyjnych w naszym domu? Tam go nie ma czy cóś?

Co do szumu. Owszem centrala szumi ale trzeba być w pomieszczeniu w którym działą, żeby to słyszeć. W pomieszczeniach już nic z anemostatów nie słychać.

Może po prostu wentylacja w Waszej firmie jest źle zrobiona, a może trzeba tłumiki akurat zastosować.

Pozdrawiam

Wiesz zdecydowanie ponad wszelką watpliwość etc. etc. :wink: zostało to dowiedzione w moim przypadku że to własnie to. Jeśli wentylacja nie działa jest ok. jak zostanie włączona prawie natychmiast pojawia sie katar sienny. Jeśli chodzi o hałas to być może że jest coś skopane ale nie jestem tego pewien. Nurni czy robiłeś pomiary hałasu od swojej instalacji wentylacyjnej ? Wykonawca powinien dać ci taki protokół pomiarów w trakcie odbioru instalacji. Czy masz zachowane 25 dB w odległości 1m od wszystkich kratek w całym paśmie częstotliwości słyszalnych ?

Pozdrawiam

Mam w pracy i dlatego nie chcę mieć w domu. Przyczyna to szum oraz alergia.

Pozdrawiam

Dlaczego alergia ?

Ja tam swojego już nie słyszę.

Pozdrawiam

Nie wiem dlaczego alergia? a czy ktoś się pyta dlaczego grypa ? :wink: Czy takie pytanie ma sens po prostu mam alergię i tyle :-? .

W nowych instalacjach nie ma z tym problemu natomiast w takich już powiedzmy 10...15 letnich jak u mnie w robocie jest źle. Najgorzej jest w momencie włączenia instalacji jak rusza ten cały syf. Pewnie w czasie gdy instalacja jest wyłaczona to całe "życie" sobie rozkwita w instalacji i później w momencie włączenia jest wdmuchiwane do pomieszczeń i własnie na ten syf mam uczulenie. Żadne filtry nie pomoga ( firma konserwująca instalację wymienia je co miesiac) bo to całe "życie jest w instalacji za filtrami. Nagromadziło się po trochu przez długie lata i teraz tylko wymiana instalacji coś może tu pomóc. Jeśli chodzi o szum z instalacji to faktycznie mozna się jakoś przyzwyczaić. Człowiek docenia to dopiero jak wraca do domu gdzie jest cisza i nic nie szumi z wentylacji. Dla tego właśnie nie chcę wentylacji mechanicznej w domu. Może i ma jakieś zalety ale co z tego ?

Pozdrawiam

Nie trzeba wymieniać całej instalacji klimatyzacji. Są firmy świadczące usługi w zakresie czyszczenia kanałów wentylacyjnych. Właściciel budynku jest zobowiązany co 5 lat kontrolować czystość ww. kanałów i jeśli zachodzi konieczność - czyścić. Przynosi to bardzo dobre efekty.

...Nurni czy robiłeś pomiary hałasu od swojej instalacji wentylacyjnej ? Wykonawca powinien dać ci taki protokół pomiarów w trakcie odbioru instalacji. Czy masz zachowane 25 dB w odległości 1m od wszystkich kratek w całym paśmie częstotliwości słyszalnych ?

O widzisz, tu mnie zagiąłeś :o :o :o :D :oops:

Muszę to sprawdzić.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...