mariano 17.10.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Co myślicie o wentylacji mechanicznej w waszych domach, mam już taką i jestem ciekawy waszych opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
old_rysiu 18.10.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Wymuszony obieg powietrza - mam go w projekcie i wszystko ku temu jest przygotowywane. Skoro Ty już go masz - może od Ciebie dowiem się, co o tym sądzisz. Teoretycznie - powinno być super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 18.10.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Mamy rozprowadzenie, dom na ukończeniu, ale centrala jeszcze nie jest zamontowana. W całym domu jest ogrzewanie podłogowe, to podobno najkorzystniejsze rozwiązanie. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.10.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Mam. Działa dopiero ok. 2 miesięcy. Włączyłem i działa. Z nawiewów leci świeże powietrze a tam gdzie ma zabierać wysysa. Całość zbilansuję dopiero po założeniu drzwi i przeprowadzce. Pierwsze spostrzeżenie: na 5 biegu, jak nie ma w anemostacie "grzybka" to dmucha że ho,ho. Ten bieg jest rzeczywiście na duże imprezki. Generalnie chodzi na 2 lub 1. Jak zamieszkamy to wszystko sprawdzę dokładnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.10.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam w pracy i dlatego nie chcę mieć w domu. Przyczyna to szum oraz alergia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 19.10.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Mam w pracy i dlatego nie chcę mieć w domu. Przyczyna to szum oraz alergia. Pozdrawiam Dlaczego alergia ? Ja tam swojego już nie słyszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano 19.10.2005 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Przecież nic nie słychać ktoś się pomylił z klimatyzacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Skotnicki 19.10.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Heja ja za swoją zapłaciłem ok 12000 z wymiennikiem gruntowym i programatorem tygodniowym działa super Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.10.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Mam w pracy i dlatego nie chcę mieć w domu. Przyczyna to szum oraz alergia. Pozdrawiam Dlaczego alergia ? Ja tam swojego już nie słyszę. Pozdrawiam Nie wiem dlaczego alergia? a czy ktoś się pyta dlaczego grypa ? Czy takie pytanie ma sens po prostu mam alergię i tyle . W nowych instalacjach nie ma z tym problemu natomiast w takich już powiedzmy 10...15 letnich jak u mnie w robocie jest źle. Najgorzej jest w momencie włączenia instalacji jak rusza ten cały syf. Pewnie w czasie gdy instalacja jest wyłaczona to całe "życie" sobie rozkwita w instalacji i później w momencie włączenia jest wdmuchiwane do pomieszczeń i własnie na ten syf mam uczulenie. Żadne filtry nie pomoga ( firma konserwująca instalację wymienia je co miesiac) bo to całe "życie jest w instalacji za filtrami. Nagromadziło się po trochu przez długie lata i teraz tylko wymiana instalacji coś może tu pomóc. Jeśli chodzi o szum z instalacji to faktycznie mozna się jakoś przyzwyczaić. Człowiek docenia to dopiero jak wraca do domu gdzie jest cisza i nic nie szumi z wentylacji. Dla tego właśnie nie chcę wentylacji mechanicznej w domu. Może i ma jakieś zalety ale co z tego ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 20.10.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Widzisz inwestor tak jak grypa i alergia ma swoje przyczyny. A może wcale wentylacja mechaniczna nie jest tego powodem? Może jesteś w robocie uczulony na co innego (szef ? ). Poza tym czy ktoś jednoznacznie określił, że przyczyną Twoich problemów jest "życie" z instalacji wentylacji. A co z "życiem" w kanałach grawitacyjnych w naszym domu? Tam go nie ma czy cóś? Co do szumu. Owszem centrala szumi ale trzeba być w pomieszczeniu w którym działą, żeby to słyszeć. W pomieszczeniach już nic z anemostatów nie słychać. Może po prostu wentylacja w Waszej firmie jest źle zrobiona, a może trzeba tłumiki akurat zastosować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.10.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Widzisz inwestor tak jak grypa i alergia ma swoje przyczyny. A może wcale wentylacja mechaniczna nie jest tego powodem? Może jesteś w robocie uczulony na co innego (szef ? ). Poza tym czy ktoś jednoznacznie określił, że przyczyną Twoich problemów jest "życie" z instalacji wentylacji. A co z "życiem" w kanałach grawitacyjnych w naszym domu? Tam go nie ma czy cóś? Co do szumu. Owszem centrala szumi ale trzeba być w pomieszczeniu w którym działą, żeby to słyszeć. W pomieszczeniach już nic z anemostatów nie słychać. Może po prostu wentylacja w Waszej firmie jest źle zrobiona, a może trzeba tłumiki akurat zastosować. Pozdrawiam Wiesz zdecydowanie ponad wszelką watpliwość etc. etc. zostało to dowiedzione w moim przypadku że to własnie to. Jeśli wentylacja nie działa jest ok. jak zostanie włączona prawie natychmiast pojawia sie katar sienny. Jeśli chodzi o hałas to być może że jest coś skopane ale nie jestem tego pewien. Nurni czy robiłeś pomiary hałasu od swojej instalacji wentylacyjnej ? Wykonawca powinien dać ci taki protokół pomiarów w trakcie odbioru instalacji. Czy masz zachowane 25 dB w odległości 1m od wszystkich kratek w całym paśmie częstotliwości słyszalnych ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 20.10.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Mam w pracy i dlatego nie chcę mieć w domu. Przyczyna to szum oraz alergia. Pozdrawiam Dlaczego alergia ? Ja tam swojego już nie słyszę. Pozdrawiam Nie wiem dlaczego alergia? a czy ktoś się pyta dlaczego grypa ? Czy takie pytanie ma sens po prostu mam alergię i tyle . W nowych instalacjach nie ma z tym problemu natomiast w takich już powiedzmy 10...15 letnich jak u mnie w robocie jest źle. Najgorzej jest w momencie włączenia instalacji jak rusza ten cały syf. Pewnie w czasie gdy instalacja jest wyłaczona to całe "życie" sobie rozkwita w instalacji i później w momencie włączenia jest wdmuchiwane do pomieszczeń i własnie na ten syf mam uczulenie. Żadne filtry nie pomoga ( firma konserwująca instalację wymienia je co miesiac) bo to całe "życie jest w instalacji za filtrami. Nagromadziło się po trochu przez długie lata i teraz tylko wymiana instalacji coś może tu pomóc. Jeśli chodzi o szum z instalacji to faktycznie mozna się jakoś przyzwyczaić. Człowiek docenia to dopiero jak wraca do domu gdzie jest cisza i nic nie szumi z wentylacji. Dla tego właśnie nie chcę wentylacji mechanicznej w domu. Może i ma jakieś zalety ale co z tego ? Pozdrawiam Nie trzeba wymieniać całej instalacji klimatyzacji. Są firmy świadczące usługi w zakresie czyszczenia kanałów wentylacyjnych. Właściciel budynku jest zobowiązany co 5 lat kontrolować czystość ww. kanałów i jeśli zachodzi konieczność - czyścić. Przynosi to bardzo dobre efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.10.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Wiesz co Peterek poradziłem sobie w inny sposób . Zakleiłem kratki wentylacyjne i jest ok. nie ma szumu, syf nie leci . Wentylacja odbywa się przy pomocy okna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 20.10.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Wiesz co Peterek poradziłem sobie w inny sposób . Zakleiłem kratki wentylacyjne i jest ok. nie ma szumu, syf nie leci . Wentylacja odbywa się przy pomocy okna. Pozdrawiam Pewnie, okno jest najlepsze, ale do szefa słówko, by ten problem dalej poprowadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 20.10.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 ...Nurni czy robiłeś pomiary hałasu od swojej instalacji wentylacyjnej ? Wykonawca powinien dać ci taki protokół pomiarów w trakcie odbioru instalacji. Czy masz zachowane 25 dB w odległości 1m od wszystkich kratek w całym paśmie częstotliwości słyszalnych ? O widzisz, tu mnie zagiąłeś Muszę to sprawdzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek placek 22.10.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Jeżeli potrzebujecie dobrych wykonawców to dajcie znać. godni polecenia i z okolic warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszkaxs 01.11.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 a możesz podać na priva tych wykonawców wentylacji, w przyszłym roku planuję taką inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts