Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gont

seba_77

Recommended Posts

Seba_77 ilu użytkowników tyle opinii. Gdyby np. gont był zdecydowanie lepszy od dachówki betonowej, pewnie nikt nie kupiłby dachówki i odwrotnie. Myślę że lepiej zrobisz stawiając pytanie typu "użytkownicy gontu /dachówki/ jak zachowuje się ten materiał po 5 czy 10 latach - czy jesteście zadowoleni?". Dopiero na podstawie ich opinii podejmiesz pewnie decyzje. Oczywiście poczytaj też na forum w poprzednich postach dyskusje na ten temat, ale raczej nie znajdziesz tam jednoznacznych odpowiedzi na pytanie co jest lepsze.

Ja mam gont ale dobiero trzeci rok - nie mogę powiedzieć na razie nic złego. Pod dachówkę betonową z pewnością potrzebna będzie droższa więźba /większe przekroje/. Pod gont powinno się położyć płytę OSB, a ta też nie jest tania.

czy gont jest dobrym pokryciem dachu slyszalem ze lepszy gont niz dachowka betonowa wypowiedzcie sie na ten temat

Witam, borykamy się z podobnym problemem. Już w tej chwili doszliśmy do wniosku, że jeżeli gont to tylko fiński, ma on cechę, która przewyższa inne gonty mianowicie wulkanizuje się na całej powierzchni. Odstraszająca jest jednak cena. W porównaniu do ceny dachówki betonowej np. firmy BRAAS różnica 10 zł na metrze kwadratowym to dużo :o. Trochę tańsza jest robocizna (jeżeli chodzi o gont), a trwałość podobna. Jednak cały czas słyszę opinię,że dachówka betonowa to jednak lepsze rozwiązanie, tylko nie wiem na jakiej podstawie ludzie wygłaszają takie opinie.