Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów zetknął się z firmą jak w temacie? Podaję adres http://www.dom-jednorodzinny.pl Dokładniej interesuje mnie budowa tego domku . Jak wyglądają projekty z tej firmy? Czy występuje w nich dużo błędów? Czy nie ma problemów z adaptacją projektów (chodzi o zgody autora projektu na pewne przeróbki nieujęte w zakresie zmian do projektu typowego).

Dzięki za odpowiedzi.

Hej,

rozmawiałem z miłą Panią z tego biura w sprawie tego projektu http://www.dom-jednorodzinny.pl/?Section0=-1&Product=399

Przysłali mi faksem szczegółowe rzuty i przekrój, odpowiedzieli na pytania i najprawdopodniej w najbliższym czasie po otrzymaniu WZiZT projekt kupimy.

Sam jestem ciekawy czy są budujący domy z tej pracowni i jakie mają doświadczenia tak z projektami jak i z biurem.

• 4 months później...
  • 1 year później...
  • 1 year później...

Witam,

Pytanie szczegółowe:

Czy ktoś miał doświadczenie z projektami tej pracowni?

(konkretnie chodzi o LK&518 lub LK&507)

Pytanie ogólne:

Czy są jakieś różnice w ofertach pracowni w sensie jakości otrzymanych dokumentów i/lub dokładności zaoferowanej dokumentacji technicznej?

pozdrawiam

• 11 years później...
Sprzedano mi gotowy projekt sprzed 10 lat. Niestety autor architekt lk-projekt nie dostosował projektu do aktualnych przepisów. Brakowało w nim m.in. aktualnej charakterystyki energetycznej, którą dosłali. Brakowało oświadczeń architektów wykonujących projekt, których udostępnienia odmówili, informacji bhp, że niby ma to zrobić architekt adaptujący. Sam jako inwestor musze wykonać numerację stron i poprawić spis treści bo tego architekt adaptujący nie chciał się podjąć !!!!!!!!!!!! Przestrzegam innych kupujących - żądajcie informacji czy projekt jest aktualny albo kupujcie tylko najnowsze projekty tego biura (z tego i zeszłego roku, przepisy zmieniają się często!!!). W ten sposób celowo obciążają kupującego takimi zmianami, ponieważ architekt adaptujący ma więcej pracy więc trzeba wiecej zapłacić za adaptację.

nie kupujesz projektu. Kupujesz pomysł na projekt. Może być sporządzony przez osobę bez uprawnień.

Projekt musi przygotować do aktualnych przepisów architekt adaptujący. I to ten architekt odpowiada za wszystko w świetle prawa.