Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WC podwieszane czy stojące?

Gosia i Krzyś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez jestem za wiszacym wucecikiem. Ze wzgledow czysto praktycznych. Latwiej sprzatnac, umyc podloge. Same plusy... Wazne tylko, zeby byl zamocowany zgodnie z technologia. Pamietam, ze w pewnym hotelu przy siadaniu slyszalam takie niepokojace skrzypienie :wink: Wyraznie mi sie komfort korzystania obnizyl :wink:

A ja jak zwykle w opozycji :)

Nie mam i nie zamierzam robić podwieszanych. Być może czystość łatwiej jest utrzymać ale dla mnie to nie jest priorytet. Czy koszt niewielki ? Hmm bo ja wiem? Kibelek zamontowany zgodnie z technologią + koszty zabudowy to wcale już nie taka mała różnica. Wstawić tam jakąś bezfirmówkę też strach bo cały mechanizm spłukujący masz zabudowany i w razie awarii lekka kiszka. Poza tym ja jak niesiedzę na solidnym ( wiem to takie złudzenie, niemniej jednak... ) dzbanku stojącym twardo na podłodze to czuję dyskomfort :) .

Ale to są moje odczucia.

Poza tym jak ze wszystkim w domu to MI ma się podobać bo to JA będę tam mieszkał a nie kto inny :).

U mnie w łazience - będzie podwieszany kibelek, a wc osobnym - naziemny :D

Podobno te podwieszane mają jednak ograniczenie wagowe, słyszałam coś o 120kg, nie wiem, czy to prawda, no w każdym razie: grubą ciotkę wagi ciężkiej to wyślę-dla bezpieczeństwa-do tego stojącego wc-cika :lol:

pozdrawiam

leyla

A ja sie przyłaczam do opozycji! ;)

W obydwu łazienkach Koło Ego stojące i spłuczki podtynkowe.

Jak bym robił na stelażu - wyszła by ta sama kasa. Ale wolałem stojące bo mam znajomego

który wazy 180 kg :o - i jakoś chyba bym się bał go wpuscić do łazienki z podwieszana muszlą :D

pozdrawiam

ja też w opozycji

Jednak jedno stoi a drugie wisi.

Rok, dwa, pięc, dziesięc lat ...nie wiem....pijany siade z rozpędu.

Siakoś sie boje podwieszanych.

A przy zachowaniu porządnej odległości od ściany a czystościąnie ma problemów bo za kibelek można spokojnie wjechać mopem.

A jak postawisz 5 cm od ściany bo masz płytką spłuczke to można mieć problem.

U mnie beda na stelazu, wiszace. Estetycznie duzo bardziej mi odpowiada. Bardzo podoba mi sie Kolo Ego, oble, bez zalaman, w ktorych gromadzilby sie kurz i brudek, ale - wydaje sie, ze sa ledwo ledwo nad podloga... no i jak tam wjechac mopem pod spod? Takie ni stojace, ni wiszace naprawde... a ta podloga w szczelince pod spodem chyba nigdy nie moglaby byc dokladnie wymyta.

Jezeli chodzi o bezpieczenstwo - taki Geberit na przyklad twierdzi, ze obciazenie stelaza spelnia normy do 400 kilo!

Przeciez oni sa na rynku w Ameryce! :lol:

Gdyby były sensowne podwieszane zpółką a nie lejowe to zdecydowanie wybrałbym podwieszane. Może teraz są takie. Gdy kupowałem to podwieszane były tylko lejowe. Taki typ muszli mi nie odpowiada bo chlapie po pupie (wkładanie "przed" papierka nie zdaje egzaminu), ma gorszy "przełyk" :wink: nieraz trzeba 2 razy spuszcać i jeszcze na dodatek w czasie choroby (np. dziecka) nie ma mozliwości oceny (wiecie czego :wink: ) bo odrazu wpada w czeluść :wink: i tyle je widzieli :D . Mam kombinację taka kibelki stojace spłuczki na przycisk zabudowane w ścianach.

Pozdrawiam