Gość 28.12.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2002 o ile należy przewymiarować grzejniki w przypadku wyboru pieca kondensacyjnego? fachowcy!! stierdzili, że grzejniki muszą być 100% większe - ale gdzie ja je zmieszczę???ciepły dom nowy - szeregowiec od południowej strony, 160m2 na dwuch kondygnacjachDziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.12.2002 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2002 po dwa - jeden równolegle za drugim .HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 28.12.2002 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2002 Instalację CO liczyłem i projektowałem samodzielnie, korzystając z różnych programów i programików dostępnych w sieci. Dla kotła kondensacyjnego obliczeniowo zawyżyłem moc grzejników o ok 20%, w pomieszczeniu miarodajnym (z czujnikiem temperatury) zostawiając grzejnik o mocy nominalnej. Oczywiście, licząc wprowadziłem właściwe parametry zasilania, poprawkę na głowicę termostatyczną, usytuowanie grzejnika etc.Nie jestem fachowcem - jestem budowlańcem, a nie specem od instalacji. Uważam, że ogrzewanie chodzi jak należy - jest równomiernie ciepło, zużycie gazu (zasobnik 160 l, dom 180 m2) od połowy września do dzisiaj jako średnia ok 8,2 m3/dobe, w ostatnich dniach ok 14 m3/dobę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.12.2002 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2002 luna-tykJaki masz piec ,czy ten dom to dom wolno stojący,jaka technologia i jakie ocieplenie.14m3 przy takich mrozach -18*C to niezły wynik.Czy masz pogodówkę?.jaka temp w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 29.12.2002 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Dom wolnostojący parterowy z użytkowym poddaszem. Wewnątrz w zasadzie jedna przestrzeń, zamknięte są tylko łazienki, sypialnia, wiatrołap - reszta pomieszczeń nie ma drzwi, nie mam tradycyjnej zamkniętej klatki schodowej. Na razie nie mam kominka, tak że piec jest jedynym źródłem ciepła.Ściany z Porothermu 44 + tynk tradycyjny trójwarstwowy. Ocieplen ie poddasza to wełna mineralna (któraś z odmian Rockwoola) 25 cm.Piec Vitodens 200 + zasobnik 160 ltr + sterowanie pogodowe. Temperatura nastawiona to +20 st C, na noc +19.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2002 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Jakie masz zapotrzebowanie na m2 i jak masz dobrane grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 29.12.2002 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Jestem ciekawa czy piece z zamkniętą komorą spalania tzw.Turbo też są przystosowane tylko do pracy przy niskich temp. i czy również wymagają zwiększonej pojemności grzejników?Czym się te piece różnią między sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 30.12.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Rzecz jest w tym, aby zapewnić takie warunki pracy instalacji /najważniejsze !!!/ żeby zachodziła kondensacja, czyli to po co został stworzony kocioł.Projektowałem taką instalację na 130KW i dość przybliżeń zrobiłem, żeby połączyć dwie rzeczy :- zapewnić kondensację, czyli oszczędność- żeby inwestor nie wydał fortuny na odpowiednio większe grzejniki,To pracuje drugą zimę i mogę Wam szczerze polecić dobór grzejników na parametry 70/50 bądź też 75/55 też daje dobre rezultaty, zastosowanie 15 delty temperatury też daje kożyść.Grzejniki wszędzie się zmieszczą , a z tego co obserwowałem - przez całą zimę zachodzi kondensacja - kap,kap,kap.... a niewidoczne $$$$ zostają w kieszeni:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregg 30.12.2002 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Hi Luna,Planuję podobne rozwiązanie jakie posiadasz lecz dodatkowo z kominkiem, przeraża mnie jednak cena Vitodens 200 i chyba wybiorę jakiś tańszy piec np. Junkers/Bosch, Czy obecnie uważasz swój wybór pieca i technologii kondensacyjnej za optymalny?Może inni podzielą się uwagami,W dużej hurtowni powiedzieli "kondensacyjny to zbędny wydatek a zwróci się po 5-7 latach" Na wiosna rozpoczynam rozprowadzenie instalacji i zakupy!!!!!! Proszę o rady, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 31.12.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Oto odpowiedzi:co do wyliczeń - wybaczcie, ale wykasowałem to z pamięci, a po zmianie komputera z dysku też. Kolejność byłe taka : na stronie www Gazowni Krakowskiej (czy też zakładów gazowniczych w Krakowie) znalazłem prosty programik , chyba w Excelu, do wyliczenia zapotrzebowania na ciepło. Potem grzebiąc w sieci, przy grzejnikach Stelrad znalazłem ładny programik do liczenia grzejników - czy to wg zapotrzebowania, czy też powierzchni, i kubatury też. Sumiennie powprowadzałem wszystkie dane, i liczyłem na trzy sposoby. Z biblioteki wyskakują od razu grzejniki, jak sie uzupełni cennik - to i ceny też.Próbowałem też programami profesjonalnymi - jak OZNC np - ale to za dużo pracy, programy są rozbudowane, można nimi liczyć hotele, nie warta skórka wyprawki.co do wyboru kotłowni - to była makabra. Zajęło mi to całą ubiegłą zimę. Przetrzepałem wszystko, odwiedzałem producentów, czytałem, myślałem - i po kolei padały koncepcje, każda miała słaby punkt. A brałem się za wszystko, od żeliwnych stojących (np. czeskie Viadrusy...) poczynając. Problem rozwiązała moja Żona - jeśli ja nie mogę podjąć decyzji, to część wydatków przesuwamy na przyszły rok, i robimy rozwiązanie najdroższe, technicznie przypuszczalnie najbardziej zaawansowane. Ot, i tyle.Na pewno są odpowiedniki tańsze, wystarczająco dobre. Ale np - nie mają przedstawiciela w moim regionie (serwis !!) Upolować w Krakowie pana od Vaillanta to dopiero sztuka ! Dwa razy udało ni się go dopaść telefonicznie, potem dwa razy nie - i zrezygnowałem.Jestem zadowolony z pracy tego układu. Jeśli któremuś z Was uda się to samo za mniejszą sumę - to będę zazdrościć...Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 31.12.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Jeszcze jedno - w dużej hurtowni powiedzieli Ci, że zwróci sie po 5-7 latach. To przecież nie jest długi okres zwrotu, a czy ceny gazu spadną ? Jeśli pójdą w górę, to okres zwrotu się skróci.Nie decydowałem sie na tanie kondensacyjne, jak np. Ulrich nieznanego pochodzenia - bo go oglądałem "od środka", i nie wierzę, że wytrzyma długoterminowo ciężkie warunki pracy. Niska cena będzie kompensowana częstym serwisem - tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Cze gregCzy brałeś pod uwagę kocioł firmy Vaillant ecoCOMPACT z wbudowanym zasobnikiem cwu ładowanym warstwowo (NOWOŚĆ)http://www.vaillant.pl/ecocompact.htmZamontowałem 56 szt tych kotłów , pracują rewelacyjnie i bardzo oszczędnie.Przykład dom wolnostojący ocieplony pow 210 m/2 grzejniki i podłoga temp.zew -10st temp w domu 22st średnie zużycie gazu 7 m/3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.12.2002 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 7m3 z cwu czy bez? Jaka cena za ten piec (i całą kotłownię). Czy stosowałeś sprzęgło czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Z cwu i cyrkulacją. Zastosowałem sprzęgło hydrauliczne i aytomatykę sterującą oba obiegami VRC 420s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Cena kotła po upuście 20% 9000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.12.2002 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 A gdzie (rejon kraju)? To cena samego kotła czy i automatyki pogodowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2002 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Region ŚląskiKocioł - 9000złAutomatyka : sterowanie pogodowe, pokojowe tygodniowe, ster pompą cyrkulacyjną, dodatkowe czujniki przylgowe - 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 31.12.2002 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 VPSNie przesadzaj z tą rewelacyjnością Vaillanta, zużycie paliwa tylko w niewielkim stopniu zależy od kotła - praw fizyki nie zmienisz. Mały pobór paliwa to przede wszystkim dobre ocieplenie budynku i mała różnica temperatur wewnątrz i na zewnatrz budynku. Róznice pomiędzy nowoczesnymi kotłami są na poziomie pojedynczych %.Pozdrawiam i życzę dużo klientów w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 INWESTORZgadzam się z Tobą dodałbym tylko że zależy również od dokładnego wyliczenia zapotrzebowania na ciepło danego obiektu.W opisanym wyżej przykładzie średnie zapotrzebowanie wynosiło 16W m/3. Instalację i dobór grzejników nastąpił wg projektu dostarczonego przez klienta. Moc potrzebna do ogrzania 210m/2 wynosiła 8400W.Dziekuję za pozdrowienia również życzę wszystkiego najleprzego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 31.12.2002 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 On 2002-12-31 14:13, VPS wrote: INWESTOR Zgadzam się z Tobą dodałbym tylko że zależy również od dokładnego wyliczenia zapotrzebowania na ciepło danego obiektu. W opisanym wyżej przykładzie średnie zapotrzebowanie wynosiło 16W m/3. Instalację i dobór grzejników nastąpił wg projektu dostarczonego przez klienta. Moc potrzebna do ogrzania 210m/2 wynosiła 8400W. Dziekuję za pozdrowienia również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts