Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec kondensacyjny

Gość

Recommended Posts

Moc 8400 W jest mocą obliczeniową dla różnicy temperatur 40 stopni. Przy podanych przez VPS danych - różnica 32 stopnie, zapotrzebowanie na moc powinno wynieść 8400 W *32/40=6720W. Przeliczając to na gaz GZ50 i przyjmując sprawność 109% mamy godzinowe zużycie gazu na poziomie 6720/(9500*1,09)=0,65 m3/h. wychodząc na wynik dzienny 24*0,65=15,6 m3 gazu GZ 50 na dzień.

Podany przez VPS wynik to 7 m3 na dobę. Coś tu nie gra.

Dom sam grzeje.

Szczęśliwego Nowego Roku i niskiego zużycia gazu.

Ale ciepło musi być dostarczane cały czas, ponieważ cały czas ucieka. Piec oczywiście nie chodzi cały czas ale musi dostarczyć odpowiednią ilość energii w jednostce czasu. Jeżeli na godzinę potrzeba 7kWh to na dzień 24*7=168. Jeżeli dostarczy się mniej, to mamy ujemny bilans energetyczny i zaczyna spadać temperatura.

Też miałem i mam zastżerzenia i obawy co do zapotrzebowania ciepła. Projektant wziął pełną odpowiedzialność za wyliczenia moje były o ok 50% większe. Mam kopię tego projektu. Jak narazie wszystko grzeje osobiście jestem ciekaw jak będzie z grzaniem gdy temp zewnetrzna spadnie do -20. Wtedy zadzwonię do klienta.

VPS To może podaj jak sprawdza się ten piec w pozostałych 55 domach.7m3 z cyr!!! to ty nie montuj tych pieców tylko zgłoś perpetum mobile.7m3-4m3 na cwu+cyrkulacja to jakaś checa.Ja mam dom 300m2 max + 14cm styropian i przy - 17*C spaliłem 26m3.Piec vaillant vk 21kw.Jeśli zamontujesz mi ten piec i spali połowę to ja płacę za kotłownię + 100%

Witam

Przepraszam serdecznie i proszę wybaczcie mi za wprowadzenie w bład że kocioł kondensacyjny spalił przy -10 st tylko 7 m/3 gazu

lecz taką dostałem informację od klienta. Dzwoniłem do innych klientów i zużycie było wieksze. Dlatego postanowiłem pojechać do klienta osobiście. Okazało się że nie 7 m/3 tylko 17 m/3

Jeszcze raz przepraszam.

zajzyjcie na polska strone De Longhi. jest tam program doboru grzejnikow razem z parametrami pracy kotla, spadkami na zaworach i kondygnacjach, strat wynikajacych ze sposobu umieszczenia grzejnika oraz izolacji scian.

i nie jest to wrozenie tylko obliczenia szacunkowe. projekt robi projektant i jak myslicie jakich programow uzywa? MatLaba?

grzejniki mozna wziac takze grubsze albo wyzsze/dluzsze albo zmienic parametry pracy kotla a to juz ma tez gdzie indziej swoje konsekwencje.

pozdrawiam

Koledzy - bo ja leniwy jestem. Wrzucenie to jeden wieczór, gdy masz komplet materiałów i danych do wrzucenia. Jesli musisz wpierw te dane wyszukać - to wieczorów trzeba więcej.

Nie pisałem, że przyjmowałem z m2. Pisałem , że program uproszczony liczy i z wprowadzonego zapotrzebowania (co zrobiłem), i z powierzchni i kubatury pomieszczeń też. Policzyłem na te trzy sposoby, różnic dramatycznych nie było. A obliczenia moje weryfikuje obecnie zima i licznik gazu... Jestem zweryfikowany...