Marek13 31.12.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Moc 8400 W jest mocą obliczeniową dla różnicy temperatur 40 stopni. Przy podanych przez VPS danych - różnica 32 stopnie, zapotrzebowanie na moc powinno wynieść 8400 W *32/40=6720W. Przeliczając to na gaz GZ50 i przyjmując sprawność 109% mamy godzinowe zużycie gazu na poziomie 6720/(9500*1,09)=0,65 m3/h. wychodząc na wynik dzienny 24*0,65=15,6 m3 gazu GZ 50 na dzień.Podany przez VPS wynik to 7 m3 na dobę. Coś tu nie gra.Dom sam grzeje. Szczęśliwego Nowego Roku i niskiego zużycia gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 31.12.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Ale piec nie chodzi 24h/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 31.12.2002 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Ale ciepło musi być dostarczane cały czas, ponieważ cały czas ucieka. Piec oczywiście nie chodzi cały czas ale musi dostarczyć odpowiednią ilość energii w jednostce czasu. Jeżeli na godzinę potrzeba 7kWh to na dzień 24*7=168. Jeżeli dostarczy się mniej, to mamy ujemny bilans energetyczny i zaczyna spadać temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 01.01.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2003 No tak masz rację. Wynika z tego, że albo mają duże zyski ciepła (bytowe, nasłonecznienia - średnia temp zew ok.6C), albo gość przesadził z tym zapotrzebowaniem na ciepło, albo VPS nas kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.01.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Też miałem i mam zastżerzenia i obawy co do zapotrzebowania ciepła. Projektant wziął pełną odpowiedzialność za wyliczenia moje były o ok 50% większe. Mam kopię tego projektu. Jak narazie wszystko grzeje osobiście jestem ciekaw jak będzie z grzaniem gdy temp zewnetrzna spadnie do -20. Wtedy zadzwonię do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 VPS To może podaj jak sprawdza się ten piec w pozostałych 55 domach.7m3 z cyr!!! to ty nie montuj tych pieców tylko zgłoś perpetum mobile.7m3-4m3 na cwu+cyrkulacja to jakaś checa.Ja mam dom 300m2 max + 14cm styropian i przy - 17*C spaliłem 26m3.Piec vaillant vk 21kw.Jeśli zamontujesz mi ten piec i spali połowę to ja płacę za kotłownię + 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.01.2003 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Myślę że chodzi o zużycie dzienne to znaczy za ok.8 godzin na dobę (bo dni zimą są dość krótkie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.01.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 WitamPrzepraszam serdecznie i proszę wybaczcie mi za wprowadzenie w bład że kocioł kondensacyjny spalił przy -10 st tylko 7 m/3 gazulecz taką dostałem informację od klienta. Dzwoniłem do innych klientów i zużycie było wieksze. Dlatego postanowiłem pojechać do klienta osobiście. Okazało się że nie 7 m/3 tylko 17 m/3Jeszcze raz przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Tak na marginesie- jeśli takiego fachowca jak vps który zakłada tyle instalacji nie zdziwiło tak małe zużycie gazu gazu to albo wierzy w cuda albo... A u mnie niech nie zakłada pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.01.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 W cuda wierzę przecież się zdażają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.01.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 zajzyjcie na polska strone De Longhi. jest tam program doboru grzejnikow razem z parametrami pracy kotla, spadkami na zaworach i kondygnacjach, strat wynikajacych ze sposobu umieszczenia grzejnika oraz izolacji scian. i nie jest to wrozenie tylko obliczenia szacunkowe. projekt robi projektant i jak myslicie jakich programow uzywa? MatLaba? grzejniki mozna wziac takze grubsze albo wyzsze/dluzsze albo zmienic parametry pracy kotla a to juz ma tez gdzie indziej swoje konsekwencje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 07.01.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Koledzy - bo ja leniwy jestem. Wrzucenie to jeden wieczór, gdy masz komplet materiałów i danych do wrzucenia. Jesli musisz wpierw te dane wyszukać - to wieczorów trzeba więcej.Nie pisałem, że przyjmowałem z m2. Pisałem , że program uproszczony liczy i z wprowadzonego zapotrzebowania (co zrobiłem), i z powierzchni i kubatury pomieszczeń też. Policzyłem na te trzy sposoby, różnic dramatycznych nie było. A obliczenia moje weryfikuje obecnie zima i licznik gazu... Jestem zweryfikowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts