Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w praktyce

Recommended Posts

Januszek

W zupelnosci sie z Toba zgadzam. To co nowe i malopopularne nie zawsze jest przyjmowane entuzjastycznie.(oj nie wiem czy wentylacja mech + rekuperator to jeszcze taka nowosc). Watek ten zalozylem aby ktos, kto korzysta z tych udogodnien mogl przedstawic plusy i minusy (a moze minusow nie ma).

Jak na razie wiekszosc jest za ( sadzac nawet po innych watkach o podobnej tematyce).

Watek ten sluzy rowniez do przekonania sceptycznie nastawionego Tescia, ktory ma niemaly wklad w budowe mojego gniazdka.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a, no i ew. jaka mechanicza?

masz do dyspozycji wentylatory instalowane w kratce (najczesciej w lazienkach i kuchniach), tak samo dziala okap kuchenny. mozna zainstalowac wentylatory kanalowe (ew. dachowe) - cichsze, skuteczniejsze drozsze i trwalsze (dla kazdego pomieszczenia/kanalu lub jeden wspolny - taniej wychodzi). pozostaje jeszcze rozwiazanie energooszczedne - centrala wentylacyjna z/bez nagrzewnicy z/bez chlodnicy z/bez filtrow - najdrozsze, technicznie najbardziej skomplkowane ale i najbardziej efektywne.

nie zdecydowales sie jeszcze na rodzaj kotla.

warto wiec sie tez zastanowic nad ogrzewaniem powietrznym (dzialanie podobne do centrali wentylacyjnej z nagrzewnica). mozna regulowac wtedy wilgotnoscia nawiewanego powietrza - rozwiazanie chetnie stosuja szwedzi. nie wiem kto sie zajmuje ta technologia w polsce ale pomysl jest wspanialy: czyste powietrze w domu, swieze, cieple (szybkie nagrzewanie budynku) o okreslonej wilgotnosci, nie ma kaloryferow, rur (kanaly np w podwieszanym stropie lub posadzce/piwnicy), dobre mieszanie powietrza (cyrkulacja - nie ma problemow np. w naroznikach pokoju), bardzo latwe sterowanie, nie ma pomp, zaworow itd itp

On 2003-01-06 16:28, ryniu wrote:

On 2003-01-06 16:24, tom soyer wrote:

w nowym domu jest duzo wiecej wolgoci niz podejrzewam przewodzial jakikolwiek projektant

w nowym pewnie tak ale w starym niekoniecznie. żeby rozwiać sobie te wątpliwości od dwóch tygodni latam z termohigrometrem. w moim aktualnym mieszkaniu w bloku wilgotność powietrza w pokojach wynosi najczęściej... 3%, rzadko osiąga 20-30% (okna PVC, blok ocieplony styropianem).

wzglednej cz y bezwzglednej?

istotny jest tez problem roszenia, ktory zawsze wystepuje przy pewnej roznicy temperatur. to najczesciej rosa powoduje zawilgocenie scian (wtedy najczesciej w dolnych partiach scian i narozach, gdzie jest znikoma cyrkulacja). wilgotne, cieple powietrze natomiast ma najwiekszy wplyw na zawilgocone sufity i gorne czesci scian.

warto zatem oprocz pomiaru wilgotnisci w "trudnych" miejscach pokoju pomierzyc ja takze w samych scianach.

Myślę, że wybór pomiędzy grawitacyjną, a mechaniczną jest sprawą indywidualnych preferancji i porównania sobie wszystkich "za" i "przeciw".

Ja wybrałem grawitacyjną z uwagi na: brak jakichkolwiek szumów (jestem na to b. wyczulony), brak czynności obsługowych, brak energii do zasilania, możliwość oczyszczenia kanałów, bezawaryjna praca. Ponadto zawsze można przy kratkach zamontować dodatkowe wentylatorki.

Przy wetylacji mechanicznej z rekuperatorem bardzo zniechęca mnie jej obsługa a przede wszystkim czyszczenie/wymiana filtrów powietrza i to dosyć często. Poza tym słyszałem opinię, że ze względów higienicznych nawet w przypadku stosowania dobrych filtrów powietrza w kanałach nawiewnych po ok. 15..20 latach jest już taki "syf" że przysługuje tylko ich wymiana na nowe.

Pozdrawiam

Ja wybralem, obecnie dosyc popularne, rozwiazanie posrodku- Aereco nawiewniki i wentylatorki wyciagowe w kuchni, lazienkach.

Obliczalem rowniez mozliwy zwrot inwestycji na rekuperator. Wyszlo mi, ze nigdy mnie nie zwroci sie. Poniewaz dom bede ogrzewal kotlem zgazujacym drzewo. Porownojac mniejsze straty ciepla (pomnozony na ilosc zekonomionego drzewa) przez rekuperator i zuzycie energii na wentylatory w rekuperatorze wyszlo mi, prawie to samo.

Porownalem rowniez zyski z rekuperatora przy ogrzewaniu mojego domu elektrycznoscia. Wtedy rekuperator oplacil by sie po 6 latach.

Wniosek: jezeli dom bedziecie ogrzewac paliwem stalym - inwestycja w rekuperator nie jest oplacalna (przy terazniejszych cenach).

zalety wentylacji mechanicznej

pracuje cały czas bez względu na warunki zewnętrzne

jest łatwa w sterowaniu

można odzyskać sporą ilość ciepła

można odpowiednio filtrować powietrze wlotowe

i nie dlatego powstał taki system aby zaspokoić fanaberie inwestorów tylko po to aby uniknąć wad jakie posiada wentylacja grawitacyjna.

PS: czy ktoś widział jak wyglądają przewody wentylacyjne po 20 latach te od wentylacji mechanicznej i te od grawitacyjnej bo ja tak, żadnej różnicy

On 2003-01-07 09:03, kaKa wrote:

Ja wybralem, obecnie dosyc popularne, rozwiazanie posrodku- Aereco nawiewniki i wentylatorki wyciagowe w kuchni, lazienkach.

Obliczalem rowniez mozliwy zwrot inwestycji na rekuperator. Wyszlo mi, ze nigdy mnie nie zwroci sie. Poniewaz dom bede ogrzewal kotlem zgazujacym drzewo. Porownojac mniejsze straty ciepla (pomnozony na ilosc zekonomionego drzewa) przez rekuperator i zuzycie energii na wentylatory w rekuperatorze wyszlo mi, prawie to samo.

Porownalem rowniez zyski z rekuperatora przy ogrzewaniu mojego domu elektrycznoscia. Wtedy rekuperator oplacil by sie po 6 latach.

Wniosek: jezeli dom bedziecie ogrzewac paliwem stalym - inwestycja w rekuperator nie jest oplacalna (przy terazniejszych cenach).

rozwiazaniem najbardziej uniwersalnym jest to - jak zwykle - najdrozsze.

jesli problemem naszego domu jest slaby wywiew to instalujemy wentylator/y wywiewne. a co jesli problem lezy po stronie nawiewu? watpie aby same nawiewniki wystarczyly nie naruszajac "komfortu cieplengo"

KAKA - chcialbym poznac zalozenia jakich uzyles to obliczen: temp. zew (jesli zastosujemy czerpnie prowadzona w ziemi - koszt zwieksza sie o kilkanascie metrow rury PCV - ta temperatura nie spada ponizej 4*C, co przydaje sie takze latem w fazie chlodzenia), temp. w pomieszczeniu (najczesciej 20..21*C), koszt ogrzania 1m3 powietrza, ilosc strat na wentylacje (wymiana powietrza/ kubatura pomieszczen)

moze policzymy to jeszcze raz razem i kazdy z nas z osobna?

nie agituje slepo i uparcie za centralami went. bo maja one swoje jawne wady (koszt instalacji i serwisu, sterowanie- jesli polaczone z kotlem to dosc skomplikoowane, problem ukrycia i wyciszenia kanalow - nie banalny!) ale pewnych zalet tego systemu nie da sie wycenic (jakosc powietrza, nawiew cieplym powietrzem zima)

co sadzicie o ogrzewaniu powietrznym (nie nadmuchowym!)? (to taki kociol polaczony z centrala went) :smile:

ludzie przestańcie pie....

o dużych kosztach wentylacji mechanicznej

metr przewodu elastycznego to koszt 5-6 zł a metr przewodu z kształtek wentylacyjnych ceramicznych to jakieś 10zl plus komin uszczelnienie dekarskie i tym podobne

dwa wentylatory np: dospel to 400zł wymiennik krzyżowy to kolejne 400zł i to tyle kosztów żeby działało, można dodać prosty transformator regulacyjny i kilka przełączników to 100zł

co więcej, oczywiście można wymyślać serownik, falowniki cuda nie widy ale to całkiem inna sprawa.

Do tom_soyer: Dzisiaj wezme obliczenia z domu, jutro napisze wszystkie dane - bedziemy mogli policzyc razem.

Do januszek: Bardzo dobrze jak masz smykalke w te strone gdzie trzeba :wink: Jak mozesz sobie skonstruowac rekuperator. Ale wiekszosc budujacych tego zrobic nie moze. A zakup rekuperatora - to juz kosztuje.

Ja jestem jak najbardziej za rekuperatorem (swieze, czyste powietrze itd), tylko przeciez nie bede go robil jesli sie NIE OPLACA. Nie?

kaKa

jest różnica między wentylacją mechaniczną a wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła

w pierwszym przypadku wystarczą dwa wentylatory a w drugim jeszcze rekuperator

ja centralkę kupiłem za 1600 zł ale gdzieś widziałem w promocji za 1100zł

tylko jak zobaczyłem jak to wykonane to żałuję że sam nie zrobiłem.

Snowdarf - brak prądu rozłoży Ci tyle urządzeń w domu, że to nie jest argumentem. U mnie nie będzie działać m.in. kocioł, telefon, napędy do bram i ew. rolet, lodówka, dzwonek do drzwi i wiele inych urządzeń mniej krytycznych do życia i kontaktów ze światem zewnętrznym. Najgorsze jednak będzie, że ... laptop wytrzyma tylko 2.5 godziny. Gdybym miał wentylację mechaniczną, to otworzyłbym okna i poza zawodach. A Ci co będą mieli rekuperator z grzaniem, to i tak będą w sytuacji jak z kotłem wyposażonym w automatykę.

nie otworzysz okna w zimie bo jest ciut zimno...telefon po odłączeniu nie padnie (chyba że masz jakąś centralkę),

nie zauważyłem żeby grawitacyjna dmuchała do środka

ale żyję tylko 28 lat wiec sie nie znam

jak prądu nie było to ludzie też żyli (chioć musiało być nudniej niż teraz)

i tyle

a na samej mechanicznej itak nie nadmuchacie :grin: