Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w praktyce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko. Czy pion wentylacyjny może odchylać się od pionu /co za zdanie/. Chodzi mi o sytuację w której przejście przez strop nie będzie pokrywało się z podstawą komina wentylacyjnego. Komin będzie z kształtek ceramicznych pod stropem zamierzałem pociągnąć to w rurze pcv odpowiednio profilując i nad stropem znowu kształtki. Co o tym sądzicie. Pion będzie zachowany, ale przez przejście w stropie będzie pewnego rodzaju łuk. W Muartorze jest że maks. odchylenie to 30 stopni. Ma ktoś tak u siebie?. Dobrze działa?

Pozdrawiam

On 2003-01-08 08:38, kodi_gdynia wrote:

Mam pytanko. Czy pion wentylacyjny może odchylać się od pionu /co za zdanie/. Chodzi mi o sytuację w której przejście przez strop nie będzie pokrywało się z podstawą komina wentylacyjnego. Komin będzie z kształtek ceramicznych pod stropem zamierzałem pociągnąć to w rurze pcv odpowiednio profilując i nad stropem znowu kształtki. Co o tym sądzicie. Pion będzie zachowany, ale przez przejście w stropie będzie pewnego rodzaju łuk. W Muartorze jest że maks. odchylenie to 30 stopni. Ma ktoś tak u siebie?. Dobrze działa?

Pozdrawiam

nie powinno byc raczej problemow. jak kupilem dom z takim wymyslem: 4 piony w jednym kominie, od stropu na dlugosci okolo 2m odchylenie od pionu 20..25* - dziala grawitacyjnie. Latwiej jednak sie "brudzi" (przy wyciagu z kuchni - jedyny niegrawitacyjny)

On 2003-01-08 08:57, pegaziatko wrote:

zgadzam się z Snowdwarfem jezeli z kratki wentylacyjnej wieje to oznacza że wentylacja jest zrobiona do dupy.

pozdro

wentylacja a nie wywiew - po prostu brak kratki nawiewnej umieszczonej ponizej wywiewow i jeden wywiew dziala jak wywiew inny jak nawiew :smile: - fizyka jest prooosta

Wentylacja naturalna, zwana też grawitacyjną, działa wykorzystując różnicę temperatury, a więc i gęstości powietrza wewnątrz i na zewnątrz budynku oraz dzięki działaniu wiatru. Powietrze dostaje się do budynku przez nieszczelności w oknach i drzwiach lub przez specjalne nawiewniki, a wydostaje się przez kratki i kanały wentylacyjne. Skuteczność wentylacji naturalnej zależy więc od warunków atmosferycznych i zmienia się w ciągu roku. Zimą, gdy różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz budynku jest duża, wentylacja działa sprawnie, a czasami nawet jest bardziej intensywna niż to konieczne. Warunkiem jest oczywiście zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza, które przedostaje się do pomieszczeń. Gdy okna są zbyt szczelne, nie ma nawiewników, nawet korzystna różnica gęstości powietrza nie spowoduje wystarczająco dużego ciągu w kanałach wentylacyjnych i wymiana powietrza będzie zła.

Latem wentylacja naturalna najczęściej działa słabo lub wręcz powietrze zamiast wydostawać się kanałami wentylacyjnymi, jest nimi wtłaczane do pomieszczeń.

Na działanie wentylacji naturalnej wpływa także konstrukcja budynku, jego otoczenie oraz rozmieszczenie pomieszczeń.

W kominach, które są niewłaściwie rozmieszczone w budynku lub sąsiadują z wysokimi obiektami, takimi jak ściana wyższego budynku, wysokie drzewa, dochodzi do osłabienia ciągu kominowego.

Ciąg może też być zaburzony przez wiatry, zwłaszcza na pogórzu i na terenach nadmorskich.

Skuteczność wentylacji naturalnej zależy także od długości kanału wentylacyjnego, a więc od odległości miedzy wlotem do komina (kratką wentylacyjną w pomieszczeniu) a wylotem (końcem komina). Niec więc dziwnego, że pomieszczenia na ostatnich pietrach budynków z płaskimi dachami są słabo wentylowane. Podobnie jest z mieszkaniami na poddaszach użytkowych.

o teraz fizyka jest prosta

cała reszta bedąc OK też nie dziala tak jak byśmy tego chcieli

myślę że to wyżej napisłem o grawitacyjnej wyjasnia wiele

takie załamanie przewodu to strata kilki paskali nie powinna mieć wpływu wtedy kiedy działa grawitacja i również nie ma wpływu wtedy kiedy nie działa.

pS:

przeczytajcie raport

http://www.oknonet.pl/art/art_badania.html

Czy wentylacja grawitacyjna zamiast normalnym kominem może kończyć się kominkiem wentylacyjnym wystającym z dachu na 30 cm?

Czy przy stosowaniu rekuperatora lub ogrzewania powietrzem trzeba "odciąć" wentylację grawitacyjną?

Przeczytałem Wasze wypowiedzi nt. wentylacji i mam następujące pytanie. U mnie w projekcie wentylowane są salon, kuchnia, łazienki (oczywiście grawitacyjnie), nie przewidziano kanałów wentylacyjnych w pokojach na poddaszu. Dom 115m2 z uż. poddaszem. Czy wg Was robić dodatkowe piony wentylacyjne czy jest to zbędne. Architekt który dostosowywał projekt twierdzi, że to niepotrzebne. Co Wy o tym sądzicie? W styczniowym muratorze piszą, że pokoje na poddaszu powinny być wentylowane. Kto ma rację?

Pozdrawiam.

krzyszt17

Czy w Twoim projekcie nie ma żadnej informacji o wentylacji pomieszczeń na poddaszu ? Powinna być informacja na ten temat.

Być może architekt uznał (i to słusznie) że nie ma sansu wentylować poddasza grawitacyjnie - kominami. Taka wentylacja nie bardzo działa bo czynny odcinek komina jest bardzo krótki. Założył że będziesz robił wentylację mechaniczną w oparciu o kształtki np. blaszane, lub PCV i wentylatorki bo to wyjdzie dużo taniej niż od samego dołu ciagnąć kominy z cegły , a jak wentylacja mechaniczna to już nie jego broszka. Może być też tak że nie bardzo była mozliwość w oparciu o kominy które wentylują parter oblecieć pomieszczeń na poddaszu. Twój dom jest dosyć mały a układ pomieszczeń jest taki że wyszło by całe stado kominów. Tak czy siak powinna być w projekcie informacja dotyczaca wentylacji poddasza. Jeśli nie ma to przysługuje architektowi opier.....

Pozdrawiam

Gość taniaklima.pl

Polecam Wam stronę jak niżej

http://www.pro-vent.com.pl/html/spis.htm

Jest tam bardzo dokładnie napisane jak należy zaprojektować i użytkować wentylację w domu jednorodzinnym.

Ponad to jest dobra ksiązka Poradnik: pt."Wentylacja regulowana z odzyskiem ciepła" wyd Instalator Polski W-wa cena 45zł z dosłaniem

Witek

Temat wentylacji poddasza omówiłam na gorąco z moją ekipą - też wentylacji nie było w projekcie. Wygląda to tak: komin faktycznie jest za "krótki" na tej wysokości, żeby była wystarczająco dobra wymiana. Są okna połaciowe i okno w lukarnie, więc regulacja powinna być tylko przez mniejsze lub większe uchylanie okien. A w razie czego, można zainstalować nawiewnik Aereco (potwierdził to człowiek od okien). Powierzchnia pokoi na poddaszu jest rzędu 20 m2. Zobaczę jak to będzie działać w praktyce i jesienią napiszę :smile: