kodi_gdynia 08.01.2003 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Frankai - pies drapał telefon czy kocioł. Nie będzie TV. O zgrozo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.01.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Mam pytanko. Czy pion wentylacyjny może odchylać się od pionu /co za zdanie/. Chodzi mi o sytuację w której przejście przez strop nie będzie pokrywało się z podstawą komina wentylacyjnego. Komin będzie z kształtek ceramicznych pod stropem zamierzałem pociągnąć to w rurze pcv odpowiednio profilując i nad stropem znowu kształtki. Co o tym sądzicie. Pion będzie zachowany, ale przez przejście w stropie będzie pewnego rodzaju łuk. W Muartorze jest że maks. odchylenie to 30 stopni. Ma ktoś tak u siebie?. Dobrze działa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.01.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 On 2003-01-08 08:38, kodi_gdynia wrote: Mam pytanko. Czy pion wentylacyjny może odchylać się od pionu /co za zdanie/. Chodzi mi o sytuację w której przejście przez strop nie będzie pokrywało się z podstawą komina wentylacyjnego. Komin będzie z kształtek ceramicznych pod stropem zamierzałem pociągnąć to w rurze pcv odpowiednio profilując i nad stropem znowu kształtki. Co o tym sądzicie. Pion będzie zachowany, ale przez przejście w stropie będzie pewnego rodzaju łuk. W Muartorze jest że maks. odchylenie to 30 stopni. Ma ktoś tak u siebie?. Dobrze działa? Pozdrawiam nie powinno byc raczej problemow. jak kupilem dom z takim wymyslem: 4 piony w jednym kominie, od stropu na dlugosci okolo 2m odchylenie od pionu 20..25* - dziala grawitacyjnie. Latwiej jednak sie "brudzi" (przy wyciagu z kuchni - jedyny niegrawitacyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.01.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 On 2003-01-08 08:57, pegaziatko wrote: zgadzam się z Snowdwarfem jezeli z kratki wentylacyjnej wieje to oznacza że wentylacja jest zrobiona do dupy. pozdro wentylacja a nie wywiew - po prostu brak kratki nawiewnej umieszczonej ponizej wywiewow i jeden wywiew dziala jak wywiew inny jak nawiew - fizyka jest prooosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 08.01.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Wentylacja naturalna, zwana też grawitacyjną, działa wykorzystując różnicę temperatury, a więc i gęstości powietrza wewnątrz i na zewnątrz budynku oraz dzięki działaniu wiatru. Powietrze dostaje się do budynku przez nieszczelności w oknach i drzwiach lub przez specjalne nawiewniki, a wydostaje się przez kratki i kanały wentylacyjne. Skuteczność wentylacji naturalnej zależy więc od warunków atmosferycznych i zmienia się w ciągu roku. Zimą, gdy różnica temperatury na zewnątrz i wewnątrz budynku jest duża, wentylacja działa sprawnie, a czasami nawet jest bardziej intensywna niż to konieczne. Warunkiem jest oczywiście zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza, które przedostaje się do pomieszczeń. Gdy okna są zbyt szczelne, nie ma nawiewników, nawet korzystna różnica gęstości powietrza nie spowoduje wystarczająco dużego ciągu w kanałach wentylacyjnych i wymiana powietrza będzie zła.Latem wentylacja naturalna najczęściej działa słabo lub wręcz powietrze zamiast wydostawać się kanałami wentylacyjnymi, jest nimi wtłaczane do pomieszczeń.Na działanie wentylacji naturalnej wpływa także konstrukcja budynku, jego otoczenie oraz rozmieszczenie pomieszczeń.W kominach, które są niewłaściwie rozmieszczone w budynku lub sąsiadują z wysokimi obiektami, takimi jak ściana wyższego budynku, wysokie drzewa, dochodzi do osłabienia ciągu kominowego.Ciąg może też być zaburzony przez wiatry, zwłaszcza na pogórzu i na terenach nadmorskich.Skuteczność wentylacji naturalnej zależy także od długości kanału wentylacyjnego, a więc od odległości miedzy wlotem do komina (kratką wentylacyjną w pomieszczeniu) a wylotem (końcem komina). Niec więc dziwnego, że pomieszczenia na ostatnich pietrach budynków z płaskimi dachami są słabo wentylowane. Podobnie jest z mieszkaniami na poddaszach użytkowych. o teraz fizyka jest prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.01.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Tom Soyer odpowiedział mi na pytanie a co ty o tym sądzisz Januszku. Czy zakłócenie pionowości pionu wentylacyjnego może być przyczyna nieprawidłowo działającej wentylacji, zakładając oczywiście, że cała reszta jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 08.01.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 januszek ma racje tylko ze latem nie widac konsekwencji kipskiego dzialania kanalow bo wentylacja odbywa sie oknami. ale psrawdzic to mozna wyjezdzajac na 2 tygodnie na wakacje zostawiajac zamkniete okna. ale skis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 08.01.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 cała reszta bedąc OK też nie dziala tak jak byśmy tego chcielimyślę że to wyżej napisłem o grawitacyjnej wyjasnia wieletakie załamanie przewodu to strata kilki paskali nie powinna mieć wpływu wtedy kiedy działa grawitacja i również nie ma wpływu wtedy kiedy nie działa. pS:przeczytajcie raporthttp://www.oknonet.pl/art/art_badania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 09.01.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Dla tych forumowiczów, którzy twierdzą, że rekuperator jest drogim urządzeniem mam wiadomość, że jest krajowa firma w której to urządzenie kosztuje 1000zł /poszukajcie na forum/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 09.01.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Tom soyer - napisalem tobie swoje "dane" na priva, dostales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Czy wentylacja grawitacyjna zamiast normalnym kominem może kończyć się kominkiem wentylacyjnym wystającym z dachu na 30 cm?Czy przy stosowaniu rekuperatora lub ogrzewania powietrzem trzeba "odciąć" wentylację grawitacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.01.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 A jaki rodzaj wentylacji przy pustce nad salonem (antresola) dom ok 170m2? Czy to że parter i poddasze będą połączone potężną dziurą wpłynie korzystnie czy niekorzystnie na wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 11.01.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2003 A tak na marginesie podajcie namiar na dobrą książkę o wentylacji, rekuperatorach itp., bo chyba muszę się dokształcić. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 13.01.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Przeczytałem Wasze wypowiedzi nt. wentylacji i mam następujące pytanie. U mnie w projekcie wentylowane są salon, kuchnia, łazienki (oczywiście grawitacyjnie), nie przewidziano kanałów wentylacyjnych w pokojach na poddaszu. Dom 115m2 z uż. poddaszem. Czy wg Was robić dodatkowe piony wentylacyjne czy jest to zbędne. Architekt który dostosowywał projekt twierdzi, że to niepotrzebne. Co Wy o tym sądzicie? W styczniowym muratorze piszą, że pokoje na poddaszu powinny być wentylowane. Kto ma rację?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 13.01.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 projektując swoje kominy - łapałem wentylację gdzie się da; nie zapominajac nawet /a może zwłaszcza/ o garderobach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.01.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 krzyszt17Czy w Twoim projekcie nie ma żadnej informacji o wentylacji pomieszczeń na poddaszu ? Powinna być informacja na ten temat.Być może architekt uznał (i to słusznie) że nie ma sansu wentylować poddasza grawitacyjnie - kominami. Taka wentylacja nie bardzo działa bo czynny odcinek komina jest bardzo krótki. Założył że będziesz robił wentylację mechaniczną w oparciu o kształtki np. blaszane, lub PCV i wentylatorki bo to wyjdzie dużo taniej niż od samego dołu ciagnąć kominy z cegły , a jak wentylacja mechaniczna to już nie jego broszka. Może być też tak że nie bardzo była mozliwość w oparciu o kominy które wentylują parter oblecieć pomieszczeń na poddaszu. Twój dom jest dosyć mały a układ pomieszczeń jest taki że wyszło by całe stado kominów. Tak czy siak powinna być w projekcie informacja dotyczaca wentylacji poddasza. Jeśli nie ma to przysługuje architektowi opier.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 13.01.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Polecam Wam stronę jak niżejhttp://www.pro-vent.com.pl/html/spis.htmJest tam bardzo dokładnie napisane jak należy zaprojektować i użytkować wentylację w domu jednorodzinnym.Ponad to jest dobra ksiązka Poradnik: pt."Wentylacja regulowana z odzyskiem ciepła" wyd Instalator Polski W-wa cena 45zł z dosłaniemWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 13.01.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Sprawdzę jeezcze raz opis projektu, porozmawiam z architektem i pewnie zdecyduję się na wentylację. Dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 13.01.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Temat wentylacji poddasza omówiłam na gorąco z moją ekipą - też wentylacji nie było w projekcie. Wygląda to tak: komin faktycznie jest za "krótki" na tej wysokości, żeby była wystarczająco dobra wymiana. Są okna połaciowe i okno w lukarnie, więc regulacja powinna być tylko przez mniejsze lub większe uchylanie okien. A w razie czego, można zainstalować nawiewnik Aereco (potwierdził to człowiek od okien). Powierzchnia pokoi na poddaszu jest rzędu 20 m2. Zobaczę jak to będzie działać w praktyce i jesienią napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.01.2003 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2003 Wzmiankowana strona www naprawdę ciekawa dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts