Gość 29.12.2002 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Czy przewymiarowane grzejniki o 150% to jest poważny problem?Czy może się to wiązać ze zwiększonym przepałem gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 29.12.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Według mnie nie powinno. W każdym razie nie w znaczącym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.12.2002 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Grzejniki mogą być przewymiarowane, bo i tak ważne jest jak się ustawi głowicę. Z kotłem jest już inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2002 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 On 2002-12-29 17:15, Anonymous wrote: Czy przewymiarowane grzejniki o 150% to jest poważny problem? Czy może się to wiązać ze zwiększonym przepałem gazu. Owszem - jest problem, ale jakoś wytrzyma do wiosny Hydraulika miałeś jakiegos centusia( bo z reguły przewymiarowuje o 200%(klimat się ociepla i moze jakos dotrwasz) Przepał może wystąpić przy przewymiarowanym piecu lub przy dużych mrozach ale zwiększony przepał ??? To jakis kosmiczny problem Ci się szykuje - w forum trudno będzie znaleźć aż tak dużego znawce ... pozostaje Ci - zaangażować fachowca - szukać suchej gałęzi :cry: trzymaj sie jakos i nie załamuj pozdrawiam serdecznie - jakoś to może będzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 30.12.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Wydaje mi sie że nie ma to żadnego wpływu na zużycie paliwa , a wręcz powinno zmniejszyć to zużycie , przecież przewymiarowanie wszystkich grzejników daje to to samo co zrobienie instalacji na niższą temperaturę obliczeniową czynnika w obiegu C.O. tzn. zamiast 70/50/20 stC będzie np. 55/40/20 stC , dla większości kotłów praca przy niższej temperaturze oznacza zwiększenie sprawności , choć w przypadku kotłów węglowych przy niektórych gatunkach węgla może oznaczać "pocenie się" kotła od wewnątrz.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 30.12.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 dość poważną stratę masz przy rozruchu - musisz nagrzać potężną ilość wody - długi czas nagrzewania, / mniej kosztuje podgrzanie małej ilości/, - znacznie trudniej reguluje się układ o dużej pojemności wodnej,- po nagrzaniu tej ilości wody zawory zamykają się, powrót z instalacji osiągnie niższe temperatury, co nie jest korzystne dla wszystkich kotłów oprócz kondensacyjnych - kotły bardzo nie lubią pracy z zimną komorą spalania,- musisz dać stosownie większe naczynie przeponowe,- wreszcie jeśli masz grzejniki płytowe - przekręcasz zasadę ich działania, ich mała pojemność wodna umożliwia krótki czas reakcjiNie wiem czy wymieniłem wszystkie zalety przewymiarowania grzejników........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 30.12.2002 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Heja co z przewymiarowaniem kotła? Mam dom z max'a + 12 cm ocieplenia dom ma 134 mkw powierzchni i 650 metrów sześciennych kubatury. Na całym dole 80mkw podłogówki, na górze w sypialniach - grzejniki.W projekcie mam napisane "Obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła na potrzeby c.o. - 12 500 W" Żródło ciepła - piec gazowy dwufunkcyjny o mocy 16 KwMoja ściena będzie miała nieco lepszy wspólczynnik oporu cieplnego.Właśnie wykonuję instalację c.o. w hurtowni kolega zaproponował mi kocioł FERROLI Tantaqua żeliwy stojący jednofunkcyjny ze 100 l. zasobnikiem ciepłej wody o mocy 23 Kw. i taki już kupiłem. W instrukcji obsługi piszą że moc kotła wynosi 16-23 Kw. Dobrze to czy źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 30.12.2002 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 sprawność kotła podaje sie przy jego nominalnej mocy, jak jest za duży to ma niska sprawność i potrzebuje więcej paliwa do wytworzenia danej ilości ciepła - ot co. I po to właśnie dobiera się kotły o odpowiedniej mocy. Istnieje coś takiego jak palnik modulowany, który dopasowuje się do obciążenia, bez takich strat; są jeszcze palniki 2- stopniowe - na pół i cały gwizdek. Za pomocą dobrych palników można utrzymywać odpowiednią temperaturę wody w kotle - czyli już można pooszczędzać na źródle ciepła - niska emisja do otoczenia - mniejsze straty. Tak właśnie uzyskuje się oszczędności, to na palniku, to na parametrach wody grzewczej, schłodzeniu spalin przez wodę powrotną /kondensacja/. Tu procent, tam procent ....... A w samochodzie to inaczej - istnieje określona wartość momentu gdzie silnik pracuje najlepiej. Np jeździć na 3,5 tyś - przyjemne nie, albo na 2 tyś - jest różnica. Ale się rozpisałem. Najgorszy poświąteczno - przednoworoczny okres - internet jedynym ratunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 30.12.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 bym zapomniał :niestety dwufunkcyjne kotły muszą mieć trochę zapasu na ciepłą wodę, ale żeby aż tyle ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Roose dnia 2002-12-30 15:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.12.2002 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Roose - ale JerryCool ma jednofunkcyjny+zasobnik i to wychodzi, że ma przewymiarowany. Patrząc na kotły, to trudno jest znaleźć "małe". Jedyna szansa w modulacji. Dwufunkcyjne czasem mają inną moc na cwu (np.21kW)a inną na co (np.9kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 30.12.2002 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 No, na mój "głupi" rozum też sądzę że ten kocioł jest przewymiarowany i z tego co wiem nie ma modulacji płomienia Ciekawi mnie różnica w kosztach eksploatacji ile na tym stracę 10???, 15% ??? [ Ta wiadomość była edytowana przez: JerryCool dnia 2002-12-30 18:26 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2002 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 RosseJa mam kocioł 30 kw a potrzebowałem 20kw.Jak to się stało to mało istotne.Jest to żeliwny vaillant.Mam pytanie o zmniejszenie mocy.W piecu jest możliwość zejścia do 27kw,ale mam taki pomysł.W kotle jest 7 członów żeliwnych i 12 dysz.Czy jak bym zaślepił 4 pierwsze dysze to coś złego by się mogło stać? Zrobiłem tak na próbę i spadło do ok 21kw(pomiar przepływu gazu).Nie wiem tylko czy to nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JerryCool 30.12.2002 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Ha też mnie to ciekawi.U mnie są trzy człony, jakbym jaden zaślepił (albo wyjął o ile to możliwe) to kocioł miałby 12-16KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 30.12.2002 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 On 2002-12-30 09:17, Roose wrote: dość poważną stratę masz przy rozruchu - musisz nagrzać potężną ilość wody - długi czas nagrzewania, / mniej kosztuje podgrzanie małej ilości/, - znacznie trudniej reguluje się układ o dużej pojemności wodnej, - po nagrzaniu tej ilości wody zawory zamykają się, powrót z instalacji osiągnie niższe temperatury, co nie jest korzystne dla wszystkich kotłów oprócz kondensacyjnych - kotły bardzo nie lubią pracy z zimną komorą spalania, - musisz dać stosownie większe naczynie przeponowe, - wreszcie jeśli masz grzejniki płytowe - przekręcasz zasadę ich działania, ich mała pojemność wodna umożliwia krótki czas reakcji Nie wiem czy wymieniłem wszystkie zalety przewymiarowania grzejników........ Z całym szacunkiem Roose. Wszystko co piszesz to prawda. Widać, ze jesteś fachowcem i świetnie się na tym znasz. Nie mam zamiaru kwestionować twojej wiedzy, a tylko zwrócić uwagę, że ilość strat ciepła z powodu przewymiarowania grzejników jest mocno przesadzona. Odpowiedź jakiej udzielił Frankai jest mi najbliższa. Straty ciepła wynikłe przewymiarowania grzejników, to straty z powodu zbyt dużej bezwładności instalacji. Instalacja dłużej się nagrzewa i dłużej stygnie. To wcale nie znaczy, że to w każdym wypadku musi powodować straty, bo ciepło zostaje w budynku. Podobnie działają piece akumulacyjne. Jednak nie ulega watpliwości, że straty z tego powodu występują, co wykazałeś w swojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 31.12.2002 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 1 funkcyjne z zasobnikiem to dobry wybór - znaczna ilość wody, niewielka moc kotła, jedynie dobrze trzeba izolować taki zasobnik, / JerryCool - fakt troche za duży po prostu szkoda pieniędzy na coś, czego nie wykorzystasz /Od ilości członów zalezy moc kotła, i teoretycznie jak wyjmiesz człony zmniejszasz moc i powierzchnię grzewczą, kłania się jeszcze regulacja i dopasowanie mocy palnika; w przypadku kotłów olejowych w jakimś tam stopniu moc reguluje się / dopasowuje / poprzez dobór średnicy dysz palnika.Myślicie, że wszystko wiem /nie ma takiego /- jestem tylko przyzwyczajony gdy mam jakiś temat to go gryźć do skutku, dlatego zanotuję Wasze pytania odnośnie praktycznych sposobów regulacji wydajności kotłów i spytnę jakiegoś serwisanta. A tak z mojego doświadczenia - bardzo się przejmuję jak mam jakąś robotę projektową / a są to dla mnie tzw. fuchy / i zwykle trafiają mi się duże obiekty rzędu 100-300 KW /śmieszne domek jednorodzinny projektowałem dopiero sobie/ ; jak liczę straty ciepła czy dobieram grzejniki czy inne urzadzenia nigdy nic nie przewymiarowuję, robię to jedynie dokładnie, bez żadnych uproszczeń. Rury,kanały, pompy, wentylatory, nie są nigdy większe niż potrzeba i to pracuje jak powinno. Tak więc nie łapcie się na zawyżanie mocy, przekrojów, to jest ekonomicznie niezasadne. Każdego ucieszy jak mu zostanie w kieszeni zwłaszcza przy budowie. I jeszcze jedno - warto starać się dobrać jak najprostszy układ - jest najmniej zawodny.UFFFF!!! POZDROWIONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 I okazało się czym u mnie grozi przewymiarowanie grzejników.A no tym że przy temp -20*C temp.zasil i powrotu to 53/45 ale przy 0*C 38/35 a to jest problem bo temp ochrony pieca to 35*C.Czyli przy tem.pow 0*C oprócz grzania piec musi się włączać aby się podgrzać .Czy jes jakiś patent na zmianę tej sytuacji oprucz wymiany grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 15.01.2003 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 to byłem ja pafka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 15.01.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Czy to znaczy że jestem w malinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 16.01.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 za niska temperatura powrotu zniszczy Ci kocioł - trzeba by zamontować pompę kotłową zapewniającą minimalna temperature powrotu lub układ ze sprzęgłem hydraulicznym w celu rozdzielenia obwodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 16.01.2003 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Tak przewymiarowane grzejniki to tak jak gotowanie wody w czajniku (chcesz szklankę wlewasz litr) nie do końca to jest to samo,bo tam to ciepło jest jednak oddawane. Sytuacja taka wpływa niewątpliwie na obniżenie sprawności CO co za tym idzie zwiększenie zużycia gazu.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts