Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA KIEROWNIKA BUDOWY???

gars

Recommended Posts

WITAM

chciałem sie zorientować, ile kosztuje nadzór kierownika budowy, mój domek jest prosty z zamieszkałym poddaszem około 150m2,

od wiosny zaczynam i poprostu nie jestem zbytnio zorientowany w cenach

ps., co należy do obowiązków kierownika i jak często powinien być na budowie

z góry dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myslę, że do 2 tyś

w super skrócie:

- kierownik prowadzi dziennik budowy,

- odbiera wszystkie prace zanikowe,

- sprawdza zgodność z projektem,

- na koniec zgłasza obiekt do użytkowania / zakończenie budowy /

Czyli jak Ty nie będziesz prowadził " nadzoru inwestorskiego" to ze 2 razy w tygodniu powinien na budowę zajrzeć,

Roose

Kierownik budowy nie odbiera robót, z prawnego punktu widzenia jest on przedstawicielem wykonawcy.

Do informacji Roose dodam że kierownik jest praktycznie odpowiedzialny za wszystko co się dzieje na budowie również BHP, porządek przed wjazdem na posesję, itd.

W przypadku "nalotu" przez nadzór budowlany (bardzo mało prawdopodobne zjawisko) jeśli coś jest nie tak, to mandat dostaje osobiście kierownik budowy a nie inwestor.

Polecam lekturę ustawy prawo budowlane.

Ja dałem 1500zł. za kierowanie budową do stanu surowego budynku.

Pozdrawiam

• 5 weeks później...

witam edbud

napisz skad jestes?

mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie:

na dniach odbieram projekt od architekta, i raczej jestem z nim na wojennej sciezce, nie z mojej winy, nie jestem człowiekiem konfliktowym i prosiłbym cie o podpowiedz co powinienem od niego żądac tzn jakie oswiadczenia, bo później nie bede mogł na niego liczyc, chodzi mi przdewszystkim o take rzeczy typu; jak bede chciał zrobic w trakcie budowy jakies drobne zmainay np zmiana wymiaro okna, dołozenie lub zlikwidowanie okna itp, zeby z gory dał mi pozwolenia na tego typu zmaina, prosze tez o inne rady przydatne przy odbiorze projektu

z góry dziękuje i pozdrawiam

moja prosba dotyczy rowniez innych forumowiczów

Witam Gars !

Zazwyczaj w każdym projekcie jest klauzula, że można wprowadzić drobne zmiany w budynku bez zgody architekta. Jeżeli takiego zapisu nie ma, to postaraj się, aby został wprowadzony. Nie dotyczy to jednak elementów konstrukcyjnych budynku. W takim przypadku muszą być przeprowadzone obliczenia statyczne. Przy przekazaniu budynku do użytku, kierownik budowy nanosi na PT wprowadzone zmiany, opisuje je również w Dzienniku Budowy i to wszystko po czym komplet dokumentów oddaje do urzędu, który wydał pozwolenie na budowę. Reszta czynności zgodnie z procedurą.

Masz rację Churchil !

Jednak takie stawki są typowe w woj. śląskim, gdzie działam. Jeżeli budynek jest wznoszony systemem gospodarczym to jest trochę mniej problemów, trudniej, gdy budynek wznosi firma.

dzieki za odpowiedz, jeszcze jedno pytanko jak mozna, otóż mój dom jes zaprojektowany w kształcie litery L przy ktorym ma byc garaż, ale ja na razie ze wzgledów ekonomicznych nie chce tego garazu budowac, moze za parę lat.

Czy jest to możliwe?

I czy wymaga jakiejs dokumentacji, architekt powiedział, ze to zaden problem, ale ja temu człowiekowi nie wierze

• 2 months później...
ja płacę 3000Zł za całą budowę,( w tym roku stan surowy bez okien 1200 zł), w przyszłym roku reszta, kierownik konkretny, codziennie jest na budowie, za to oszczedzam na ekipie murarskiej, mam tańszą, ale kierownik ich pilnuje, dom z pomieszczeniem na działalnos prosty okolo 150 m2

On 2003-04-07 08:55, agamon wrote:

Mój zaproponował stawkę 1000zł. za całą budowę.Dom 150m2.

Młody czlowiek i ambitny. Jak tylko zgłosze zapytanie to zaraz siada i oblicza. Aby tak dalej. Znajomi przestrzegali mnie przez starymi wygami, a polecali młodych i chyba to się zgadza :smile:

Po pierwsze to mam pytanie co za pytania mu zadajesz ze on ciagle musi liczyc?

I czy Twoj dom wybuduje za 1, 2 czy 3 miesiace.

Przestanmy sie oklamywac przeciez to nie jest kierownik budowy lecz figurant.

Kierownik budowy na budowie odpowiada za calosc budowy?

• 1 year później...
Roose

Kierownik budowy nie odbiera robót, z prawnego punktu widzenia jest on przedstawicielem wykonawcy.

Do informacji Roose dodam że kierownik jest praktycznie odpowiedzialny za wszystko co się dzieje na budowie również BHP, porządek przed wjazdem na posesję, itd.

Ja dałem 1500zł. za kierowanie budową do stanu surowego budynku.

Pozdrawiam

Kierownik budowy nie powinien byc przedstawicielem wykonawcy jesli tak jest to inwestor na tym tylko traci a nie zyskuje. Za 1500 pln to on nie kieruje budowa lecz wypelnia dziennik budowy najczesciej po fakcie wykonania danej roboty.