gars 29.12.2002 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 WITAMchciałem sie zorientować, ile kosztuje nadzór kierownika budowy, mój domek jest prosty z zamieszkałym poddaszem około 150m2,od wiosny zaczynam i poprostu nie jestem zbytnio zorientowany w cenachps., co należy do obowiązków kierownika i jak często powinien być na budowiez góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 02.01.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 myslę, że do 2 tyśw super skrócie:- kierownik prowadzi dziennik budowy,- odbiera wszystkie prace zanikowe,- sprawdza zgodność z projektem,- na koniec zgłasza obiekt do użytkowania / zakończenie budowy /Czyli jak Ty nie będziesz prowadził " nadzoru inwestorskiego" to ze 2 razy w tygodniu powinien na budowę zajrzeć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.01.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 RooseKierownik budowy nie odbiera robót, z prawnego punktu widzenia jest on przedstawicielem wykonawcy.Do informacji Roose dodam że kierownik jest praktycznie odpowiedzialny za wszystko co się dzieje na budowie również BHP, porządek przed wjazdem na posesję, itd.W przypadku "nalotu" przez nadzór budowlany (bardzo mało prawdopodobne zjawisko) jeśli coś jest nie tak, to mandat dostaje osobiście kierownik budowy a nie inwestor.Polecam lekturę ustawy prawo budowlane.Ja dałem 1500zł. za kierowanie budową do stanu surowego budynku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 06.01.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja dalem 500 zl (Warszawa). Umowilem sie na 5 wizit w czasie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Ja biorę 1000 - 1500 zł. Na budowie jestem bardzo często, weryfikuję kosztorysy, szukam materiałów, przekazuję obiekt do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 04.02.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 edyt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Staram się, aby wszystko było OK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 04.02.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 edyt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Tablice przeważnie wypisuję osobiście zaś place budów nie zawsze są ogrodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 04.02.2003 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 witam edbudnapisz skad jestes?mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie:na dniach odbieram projekt od architekta, i raczej jestem z nim na wojennej sciezce, nie z mojej winy, nie jestem człowiekiem konfliktowym i prosiłbym cie o podpowiedz co powinienem od niego żądac tzn jakie oswiadczenia, bo później nie bede mogł na niego liczyc, chodzi mi przdewszystkim o take rzeczy typu; jak bede chciał zrobic w trakcie budowy jakies drobne zmainay np zmiana wymiaro okna, dołozenie lub zlikwidowanie okna itp, zeby z gory dał mi pozwolenia na tego typu zmaina, prosze tez o inne rady przydatne przy odbiorze projektuz góry dziękuje i pozdrawiammoja prosba dotyczy rowniez innych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 04.02.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 edyt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Witam Gars !Zazwyczaj w każdym projekcie jest klauzula, że można wprowadzić drobne zmiany w budynku bez zgody architekta. Jeżeli takiego zapisu nie ma, to postaraj się, aby został wprowadzony. Nie dotyczy to jednak elementów konstrukcyjnych budynku. W takim przypadku muszą być przeprowadzone obliczenia statyczne. Przy przekazaniu budynku do użytku, kierownik budowy nanosi na PT wprowadzone zmiany, opisuje je również w Dzienniku Budowy i to wszystko po czym komplet dokumentów oddaje do urzędu, który wydał pozwolenie na budowę. Reszta czynności zgodnie z procedurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Masz rację Churchil !Jednak takie stawki są typowe w woj. śląskim, gdzie działam. Jeżeli budynek jest wznoszony systemem gospodarczym to jest trochę mniej problemów, trudniej, gdy budynek wznosi firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Churchill 04.02.2003 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 edyt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 04.02.2003 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 dzieki za odpowiedz, jeszcze jedno pytanko jak mozna, otóż mój dom jes zaprojektowany w kształcie litery L przy ktorym ma byc garaż, ale ja na razie ze wzgledów ekonomicznych nie chce tego garazu budowac, moze za parę lat.Czy jest to możliwe?I czy wymaga jakiejs dokumentacji, architekt powiedział, ze to zaden problem, ale ja temu człowiekowi nie wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 06.04.2003 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 ja płacę 3000Zł za całą budowę,( w tym roku stan surowy bez okien 1200 zł), w przyszłym roku reszta, kierownik konkretny, codziennie jest na budowie, za to oszczedzam na ekipie murarskiej, mam tańszą, ale kierownik ich pilnuje, dom z pomieszczeniem na działalnos prosty okolo 150 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 07.04.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Mój zaproponował stawkę 1000zł. za całą budowę.Dom 150m2. Młody czlowiek i ambitny. Jak tylko zgłosze zapytanie to zaraz siada i oblicza. Aby tak dalej. Znajomi przestrzegali mnie przez starymi wygami, a polecali młodych i chyba to się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 08.04.2003 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 On 2003-04-07 08:55, agamon wrote: Mój zaproponował stawkę 1000zł. za całą budowę.Dom 150m2. Młody czlowiek i ambitny. Jak tylko zgłosze zapytanie to zaraz siada i oblicza. Aby tak dalej. Znajomi przestrzegali mnie przez starymi wygami, a polecali młodych i chyba to się zgadza Po pierwsze to mam pytanie co za pytania mu zadajesz ze on ciagle musi liczyc? I czy Twoj dom wybuduje za 1, 2 czy 3 miesiace. Przestanmy sie oklamywac przeciez to nie jest kierownik budowy lecz figurant. Kierownik budowy na budowie odpowiada za calosc budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 08.04.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Roose Kierownik budowy nie odbiera robót, z prawnego punktu widzenia jest on przedstawicielem wykonawcy. Do informacji Roose dodam że kierownik jest praktycznie odpowiedzialny za wszystko co się dzieje na budowie również BHP, porządek przed wjazdem na posesję, itd. Ja dałem 1500zł. za kierowanie budową do stanu surowego budynku. Pozdrawiam Kierownik budowy nie powinien byc przedstawicielem wykonawcy jesli tak jest to inwestor na tym tylko traci a nie zyskuje. Za 1500 pln to on nie kieruje budowa lecz wypelnia dziennik budowy najczesciej po fakcie wykonania danej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiktor_p 09.04.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Okolice Warszawy, Płace 150 zł za każda wizyte na budowie. Około 6 wizyt jak wszystko idzie OK. Wik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts