Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba na tynki gipsowe

asthral

Recommended Posts

Witam!

Mam mieszkanko do wykończenia, w pokojach położone są tynki maszynowe gipsowe. Jaką farbę możecie polecić żeby teraz pomalować ściany. Chodzi mi o jakaś zmywalną, i chyba żeby zachować właściwości tynków gipsowych musi być paroprzepuszczalna.

Dzięki za odpowiedzi.

JA u siebie w nowym mieszkanku pomalowałem sciany emulsją DULUXem.

Warto stosowac podkład gdyz wtedy sciany nie pija duzo farby.

Mysle ze warto pierwsza warstwe pomalowac białą, lepiej wtedy wygladaja kolory, natomiast nie polecam na pierwszy raz ONCE.

W łazience i kuchni mam specjalna zmywalną - moim zdaniem troche gorzej kryje od zwykłej emulsji

Pozdr, AREK

A może wiecie cos na tema farb KEIM lub KEBE ?

Nie znam Kebe ale znam Keima. To znakomite tynki i farby elewacyjne na bazie silikatow. Mniej znane i ubozsze ofertowo sa produkty do wnetrz. Sa to farby , ktore szczegolnie dobrze nadaja sie na tynki cem-wap , chociaz jest tez farba na g-k, akryl a takze podstawowe szpachlowki i grunty . O ile o fabach zewnetrznych i artystycznych do tynkow mozna powiedziec , ze sa rewelacyjne i ze swieca szukac dla nich konkurencji to o typowych farbach wewnetrznych mozna miec wrazenie, ze jest to dodatek do produkcji. Dobra jakosc ale zadna rewelacja dla np.tynkow maszynowych (potrzebne grunty). Produkty Keima spelniaja normy dla produktow stosowanych w konserwacji zabytkow /sa rekomendowany nawet/, produkty nie sa takze tanie. Tynki , farby elewacyjne , artystyczne do freskow, sgrafiti , suche i mokre polecam w ciemno. Wewnetrzne do nowych domow - kwestia gustu zwlaszcza , ze cena, kolorystyka i wykonczenie nie sa tak bogate jak np w Oikos czyTikurila. Pytanie czy warto? Na zewnatrz na pewno.To chyba najlepiej paroprzepuszczalne farby jesli to ma jakiekolwiek znaczenie i pieknie patynuja. Nawet stuletnie tynki wygladaja znakomicie.

• 5 years później...
Jak dla mnie to obecnie bardzo fajną farba elewacyjną na rynku jest [ tu była beznadziejnie bezczelna reklama - moderator] słyszałem o niej niedawno gdy kolega malował sobie elewacje właśnie u siebie w domu. Tyle jest dobra, że praktycznie sama się czyści pod wpływem działania na nią wody. Całkiem innowacyjne i wygodne rozwiązanie. Edytowane przez Elfir

• 2 years później...
Jak dla mnie to obecnie bardzo fajną farba elewacyjną na rynku jest xxxxx

Drogi kolego Martiin!

Gdybyś nie myślał tylko o reklamowaniu w swoich komentarzach wyrobów firmy xxxxx, to byś pewnie zauważył, że temat dotyczy malowania wnętrz, a nie elewacji!!!

Więc ponawiam pytanie, na które jak dotąd nikt nie udzielił odpowiedzi:

Jaką farbą należy pomalować ściany mieszkania pokryte gipsowym tynkiem, aby zachować paroprzepuszczalną powierzchnię?

Zazwyczaj takie właściwości posiadają farby silikatowe, ale one nie nadają się na tynki gipsowe.

W Castoramie sprzedawca doradzał mi farby emulsyjne latexowe, ale wg mojej wiedzy one uniemożliwią ścianie "oddychanie" i oddawanie wilgoci.

Budynek jest nowy i wg tego co można przeczytać w różnych artykułach i poradnikach, ściany będą oddawały wilgoć jeszcze przez kilka lat.

Czyżby jedynym wyborem były stare farby klejowe?

Edytowane przez Elfir

akryle

Dzięki za zainteresowanie moim pytaniem :)

Ale czy na pewno farby akrylowe są paroprzepuszczalne? Bo informacje na ten temat są sprzeczne.

Znalazłem wyrób, która zdaje się spełniać moje oczekiwania: farba silikatowa, którą można stosować na tynki gipsowe http://www.toraed.com.pl/index.php/pl/farba/zewnetrzne/silikat.html ale nic nie wiem na temat jakości produktów tej firmy!

Nie wiem, czy to czasem nie jest jakaś firma-krzak, czy ich produkty spełniają wymogi oraz czy posiadają wymagane certyfikaty.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z wyrobami tej firmy?

• 8 months później...
nie słyszałam o farbach silikatowych do wnętrz

A ja w końcu znalazłem taką farbę, która spełnia moje wymagania.

Doradzano mi farbę lateksową Prolatex firmy KABE. Ponieważ miałem obawy, czy ta farba będzie wystarczająco oddychająca, porozumiałem się z krakowskim przedstawicielem firmy KABE, który doradził mi całkiem inna farbę, a mianowicie dyspersyjno-krzemianową farbę Aquatex, która jego zdaniem powinna idealnie spełniać moje wymagania.

Jak na razie mam tą farbą wykonane pierwsze malowanie, gruntujące, ale już teraz ściany wyglądają pięknie :)