Glob 31.12.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Na wiosnę ruszam ze ścianami z betonu komórkowego.W projekcie mam nadproża żelbetowe.Zastanawiam się czy nie lepiej (łatwiej) zastosować prefabrykowane.Co o tym myślicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 31.12.2002 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Sciana jedno czy dwu a może trzywarstwowa. To po pierwsze. Najtańsze i proste do wybudowania są zwykłe nadproża. Jesli masz ścianę jednowarstwową to koniecznie należy pomyśleć o jak najlepszym ociepleniu nadproża. Nadproża zwykłe betonowe możesz dowolnie dopasować do ściany a systemowe już trochę gorzej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glob 31.12.2002 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Ściany mam jednowarstwowe (24 +styropian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 31.12.2002 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 To znaczy masz dwiewarstwowe - gazobeton /1 warstwa/, styropian /1 warstwa/. mam identyczny układ i mam zwykłe nadproża betonowe ze zbrojeniem w środku. Łatwo to wykonać - kilka desek które sympatycznie sie przybija do gazobetonu a w środek 4 pręty fi12 i strzemiona co 15-20cm z fi6. Możesz bawić się w systemowe, ale w kształtki U również należy umieścić zbrojenie. No chyba że kupisz np. z Ytonga, ale to juz inna bajka cenowa. Przy ociepleniu styropianem polecam zwykle nadprożaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 31.12.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 A może nadproża betonowe typu L? Nie trzeba się bawić w zbrojenie, wystarczy jedna deska od spodu i trochę betonu w środek. U mnie dla bezpieczeństwa nadproża opierają się nie bezpośrednio na BK, tylko na dwóch cegłach pełnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 31.12.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2002 Nadproża żelbetowe są tanie i proste w wykonaniu, ale jeżeli nie pomyślisz o ociepleniu ich od spodu glif nad oknem będzie przemarzał. Pomyśl o węgarkach. Jeśli będziesz chciał dać od spodu nadproża styropian to musisz przemyśleć sprawę mocowania kotw od okien.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 19.03.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Trochę czasu minęło od ostatniego posta ale technologia posła do przodu i zastanawiam się czy przy betonie komórkowym nie lepsze będą nadproża z betonu komórkowego? Zapytałem się o nie w hurtowni a sprzedawca powiedział że nie są tak wytrzymałe jak ze strunobetonu. Prawda li to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts