Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz. Wybór odkurzacza - wątek zbiorczy

tom soyer

Recommended Posts

nie wiem jakiej firmy, jakiej mocy i siły ssania i czy z turbo- czy z elektroszczotką???

czytałąm rady w muratorze,a w sklepie mówią,że na moc i siłę ssania mam nie patrzeć,filtry też nie wiem jakie!

Doradźcie coś naprawde dobrego i niedrogiego- w domu mam same wykładziny z krótkim włosem,pełno kurzu na nich... Nie cierpię tego kurzu!

Liczę na pomoc!!!

Zelmera se kup!

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kto twierdzi że centralny jest ok moim zdaniem jest w błędzie!!!!!

Dlaczego?... już tłumaczę.

Byłem u kolegi w domku jednorodzinnym, jego żona zaczeła odkurzać centralnym i w pewnym momencie "chmura kurzu" wpadła do pokoju. Jak się okazało wiatr tak zawiał , że to co posprzątała to wróciło do domu.

Zaczął się tłumaczyć, że niby zapomniał wyczyścić pojemnik, ale mnie centralny mimo wszystko nie przekonuje .... wyrzucać kurz na własne trawniki ???? ale frajda!!!

Poza tym koszty zakupu i eksploatacyjne są zbyt wysokie / sprawdź cenę czyszczenia kanałów i co ile się je czyści /powinno/.

pozdrawiam Spider

Byłem u kolegi w domku jednorodzinnym, jego żona zaczeła odkurzać centralnym i w pewnym momencie "chmura kurzu" wpadła do pokoju. Jak się okazało wiatr tak zawiał , że to co posprzątała to wróciło do domu.

Zaczął się tłumaczyć, że niby zapomniał wyczyścić pojemnik, ale mnie centralny mimo wszystko nie przekonuje .... wyrzucać kurz na własne trawniki ???? ale frajda!!!

Poza tym koszty zakupu i eksploatacyjne są zbyt wysokie / sprawdź cenę czyszczenia kanałów i co ile się je czyści /powinno/.

pozdrawiam Spider

Jeszcze jeden co bladego pojęcia nie ma o odkurzaczu centralnym. :wink:

Używam od wielu lat (wtedy to jeszcze było to bliżej nieznane UFO).

Dzisiaj to w domach standard taki jak pralka, czy zmywarka

Ot ustrojstwo ułatwiające życie.

"Chmura kurzu" nie ma prawa wpadać do pokoju, bo to działa w dokładnie odwrotna stronę.

Kurzu nie wyrzuca na trawniki - wyrzuca go do pojemnika (opróżnianego 2 razy w roku).

A niewidzialne dla Twojego oka drobne ustroje wyrzuca na wiatr gdzie "rozcieńczone" w powietrzu, dla nikogo juz nie sa groźne.

Nie majac pożywki z Twoich własnych dzieci - po prostu zdychają!

I to jest jego niezastąpialna niczym cecha.

Wyrzuca z domu roztocza i wszelki inny syf który normalny odkurzacz rozdmuchuje po domu.

Jak już nie chcesz odkurzacza centralnego, najlepiej nie odkurzać wcale - dużo zdrowiej!

Przynajmniej siedzi to sobie w dywanach i innych zakamarkach i nie atakuje Twojego układu oddechowego.

A moja znajoma kupiła sobie takiego robota: http://www.roomba.info.pl/. Mówi, że kasy takiej (3000 PLN) w życiu na oczy nie widziała. Wzięła na raty jak zobaczyła co to cudo potrafi. Podobno uczy się rozkładu pomieszczeń i samo sprząta. Jak się rozładuje to wjeżdża do swojej "budy", ładuje się i jedzie dalej. Domowy kot podobno zwariował jak to zobaczył.

Ja tam na razie montuję centralny. Zobaczę co ta znajoma powie za dwa lata i ewentualnie kupię takiego robocika.

pozdrawiam Spider

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dawno się tak nie uśmałam :D

nie wiem jakiej firmy, jakiej mocy i siły ssania i czy z turbo- czy z elektroszczotką???

czytałąm rady w muratorze,a w sklepie mówią,że na moc i siłę ssania mam nie patrzeć,filtry też nie wiem jakie!

Doradźcie coś naprawde dobrego i niedrogiego- w domu mam same wykładziny z krótkim włosem,pełno kurzu na nich... Nie cierpię tego kurzu!

Liczę na pomoc!!!

Ja w mieszkaniu mam philipsa (nie wiem jaki model, ale taki trochę lepszy) z filtrem hepa, cichy, a moc ssania duża. Śmierdzi jak worki są do połowy zużyte.

W domu juz centralny :)

A moja znajoma kupiła sobie takiego robota: http://www.roomba.info.pl/. Mówi, że kasy takiej (3000 PLN) w życiu na oczy nie widziała. Wzięła na raty jak zobaczyła co to cudo potrafi. Podobno uczy się rozkładu pomieszczeń i samo sprząta. Jak się rozładuje to wjeżdża do swojej "budy", ładuje się i jedzie dalej. Domowy kot podobno zwariował jak to zobaczył.

Ja tam na razie montuję centralny. Zobaczę co ta znajoma powie za dwa lata i ewentualnie kupię takiego robocika.

coś obiło mi się o uszy, że nadaje się tylko do lekkiej pracy

Mnie się też tak wydaje, że ten Roomba to do lekkiej pracy jak się popatrzy na rysunki tego co jest w środku (mój link powyżej). Dlatego nie rezygnuję z centralnego. Ten robocik to mógłby w czasie naszej nieobecności w domu wyjechać i posprzątać tzw. "koty", których zwykle jest pełno na panelach i terakocie.

• 10 months później...

Mam jakiś stary ruski odkurzacz który pamięta czasy chyba starsze ode mnie :) i tak naprawde już do niczego się nie nadaje.Słabo ssie, chodzi głosno, jednym słowem złom. Chcę kupic nowy, w miare możliwości niedrogi ale też nie taki co po roku odmówi posłuszeństwa.

wymagania:

cichy bo po tym starym jestem jakis przewrażliwiony :)

mocny

gdyby był antyalegriczny to byłoby super

cena tu dokładnie jeszcze nie wiem ale nie wiecej niż 3 stówki

też miałam tego samsunga - nadaje się do kawalerki pedanta (w sensie nie za duża powierzchnia i czysto jak w laboratorium) - bardzo szybko zapychają się filtry, szybko się przegrzewa, nigdy nie zdążyłam odkurzyć za jednym podejściem całego domu (raptem jakieś 160m2). Musiałam wymienić - teraz mam hoovera, wcześniej elektrolux - z obydwóch jestem bardzo zadowolona.

pozdr K