Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ktorej rece powinno sie nosic obraczke?

katarzyna kulpinska

Recommended Posts

WLAD

My nie nosimy nie tylko dlatego, że są nie wygodne (chociaż bardzo ładne, matowe w połaczeniu z błyszczącym złotem), ale też dlatego, że mąż wogóle nie lubi nosić jakielkowlwiek bizuterii a ja chyba się z nim solidaryzuje. Zresztą wogole jestesmy chyba dziwni, ślub wzieliśmy bo chcieliśmy mieć już dziecko (cichy w Boże narodzenie, tylko my i rodzice), chociaż mieszkalismy ze sobą od 5 lat, mieliśmy wspólne mieszkanie, samochód i wspólny rachunek bankowy. Rodzicom to nie przeszkadzało, uznali że grunt to dobrze się poznać, ale jak chodzi o dziecko to uleglismy im namowom. Nazwiska zostawiliśmy jednak swoje.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzióbek - to rzeczywiscie dziwne co piszesz ale najwazniejsze ze jestescie szczesliwi - tylko to sie liczy! a to na ktorej rece sie nosi obraczke, albo wielkosc kamienia w pierscionku zareczynowym - to bez znaczenia - obraczka to tylko SYMBOL - przyznaje - dla mnie wazny

SYMBOL, ale też informacja dla obcych, że jesteś mężatką czy żonaty ;)

Zgadzam się, wieczna panna (niważne czy kogos ma i z kims zyje), juz koło 30tki to ludzie inaczej patrzą, po śluie np mój mąż jest inaczej traktowany w pracy przez przełozonych pod katem awansu, bo ma juz rodzine i jest odpowiedzialny itp. A obrączke pewnie przyjdzie czas, że zaczne nosić. Musze tylko podkreślić, że moja połowa wróciła na 4 dni przed ślubem, wszystko ja załatwiałam z księdzem (na szczęście ugodowy a granitur miał w domu), ale do końca nie bylismy pewni czy zdąży i te obrączki kupiliśmy dzień przed wigilią. Nie mieliśmy nawet czasu się zastanowić i przemyśleć, poprostu spodobały się i już a w praktyce gorzej.

Pozdrawiam :p :p

powiadacie informacja dla obcych, że ktoś zajęty? możliwe, ale to raczej kilka stuleci wstecz działało. teraz co niektórym pasuje "zaobrączkowany" bo np. mniej z takim kłopotów :lol:

my od 16 lat nosimy na.... lewej. raczej nikt obecnie nie zwraca na to, uwagi i nie zaczepia, ale kiedyś......

a ostatnimi czasy prawie wogóle nie nosimy. powód:

- małż raczej w domu siedzi, więc tylko mu przeszkadza

- a mnie się często paznokcie łamią, a nic tak mnie nie drażni jak krókie paznokcie i piścionki na łapkach - widok okropny :-?

a jak ktoś będzie chciał wiedzieć jaki mój status to, się zapyta

• 1 month później...
generalnie w cywilizowanym świecie obrączki nosi się na lewej ręce, za wyjątkiem wdów i wdowców, którzy noszą na prawej, w Polsce również był taki zwyczaj ale po klęsce powstania styczniowego na znak żałoby narodowej zaczęto nosić obrączki na prawej ręce co z kolei zmusiło wdowy i wdowców do noszenia na prawej, i tak jakoś już zostało,

jak to po co ? żeby się lepiej poznać :lol:

do tego informacja "obrączkowa" nie jest potrzebna. no chyba że ktoś z góry dokonuje segregacji. a to, już ociera o rasizm.

Pewnie, że na podstawie obrączki dokonuje się segregacji :wink: :wink:

I bynajmniej nie o jakąkolwiek dyskryminację tu chodzi...

• 4 weeks później...

Ja nosiłam na prawej ręce ale pewnego dnia nie mogłam wcisnąć na ten prawy serdeczny palec więc przerzuciłam na lewy i stwierdziłam, że na lewej jest wygodniej i tak zostało. Jakoś nie ma z tym problemu tzn nikt się nie czepia. Ja noszę na lewej a Małżek na prawej :D

Jakiś czas temu byłam w Wielkiej Brytanii i tam dopiero była sensacja, że mam obrączkę na prawej ręce :lol: .

• 8 years później...