Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena montażu parapetu

kriss73

Recommended Posts

Ile mniej więcej kosztuje motaż parapetu wewnętrznego

Zastanów się, ile może kosztować przycięcie parapetu na właściwą długość i położenie go na warstwie świeżo nałożonego cementu. Jak masz czas i ochotę - to nic, bo sam to sobie zrobisz. Jak nie masz czasu, ochoty ani innego fachowca pod ręką, a bardzo ci na tym zależy - to jest to warte każdej ceny, jaką zgodzisz sie zapłacić.

u mnie wychodzi za położenie 8 marmurowych i 1 blaszanych na zewnątrz ok. 800zł. No to 40 zł średnio za sztukę! Parapety na wymiar i wogóle szok ta cena. Musze z nim pogadać

ta cena to chyba razem z parapetami :o szok jak to czytam...

u mnie montaz 10 parapetów wewn. -150 pln; montaż 12 zewn. -120 pln ...pzdr

Jeszcze odnośnie przycinania parapetów wewnętrznych. Montowałem parapety z konglomeratu. Szef firmy chciał koniecznie je przycinać, ja się nie zgadzałem. W końcu powiedziałem, że mogą przycinać, ale jak się pojawi chociaż jedna ryska lub pęknięcie to wymieniają na własny koszt.

I podkuwali ściany, a parapety nie były przycinane :lol:

radex - przycinanie konglomeratu czy aglomarmuru jest mozliwe ale zawsze obarczone penym ryzykiem. Co innego jak producentowi parapetu to peknie - on ma to wkalkulowane w cene. Montazysta tego unika jak ognia i slusznie. Ale tez czasem zdarzy sie klient hmmm.....

Taki jeden ostatnio uparl sie ze sam sobie zwymiaruje parapety i kupi. OK - wszak jego wola. Zwymiarowalem mu okna zas parapety on sam i jakie byly fekty? Jak sadzisz?

Zle wymierzyl i udalo sie czesc skrocic juz u producenta parapetu. ALe dwa mimo skrocenia ciagle byly za glebokie bo mu sie wizja ich licowania w trakcie pracy zmienila. Wiec co? Mimo ostrzezenia prosi bysmy mu przycieli. Tniemy i ..... cholera pekl na dwie polowki. Zamowienie na cito parapetu u producenta. Jest w ciagu nastepnego dnia gotowy.

A jaki koniec przygody z klientem?

Jak sadzicie?

Nie dosc ze z powodu jego podejscia do parapetow zamiast jeden dzien roboty wyszly dwa - to juz strata dla mnie to jeszcze obarczyl mnie wina za pekniecie parapetu. Lekko sie wqrwilem ale coz....Ja czlowiek spolegliwy i nie chcialem sie juz klocic ale niestety uwaga ogolna - Unikajcie takiego ulegania klientom bo przejedziecie sie jak Zablodzki na mydle a jesli jzu to jednak spisujcie wszystkie ich fanaberie na pismie by pozniej nie dokladac do interesu

Nomen omen ten klient to jeden z bywajacych tutaj

Cena montażu parapetów zewn. i wewn. - gratis :wink:

Tak było u mnie okna i parapety kupowałem w jednej firmie i to własnie oni montowali.

Pozdrawiam

Widzisz - jak zamowienie jest duze to nie ukrywam ze czesto nie licze za montaz parapetow - i tak wychodze wtedy na swoje :) Az tak radyklanie nei wydluza to pracy i mozna sobie na taki gest wzgledem klienta ktory zamawia sporo okien u mnie pozwolic :) :) :) :)

radex - przycinanie konglomeratu czy aglomarmuru jest mozliwe ale zawsze obarczone penym ryzykiem.

Tylko, że u mnie sytuacja była odwrotna - to montażysta chciał przycinać, a ja nie pozwoliłem. Z resztą parapety były dobrze zwymiarowane - dłusze o około 6-8 cm od wymiaru otworu okna, więc akurat pozostawało po 3-4 cm na boki.

• 8 months później...
  • 7 years później...

Witam, jeśli chodzi o ceny montażu parapetów marmurowych/granitowych/aglo, to 25 zł/mb.

Jeśli chodzi o montaż parapetów jw to montujemy je na piance niskorozprężnej, a jeśli zdarzy się tak że podmurowane jest idealnie pod daną grubość parapetu+klej(+-1cm)+spadek na parapecie, to owszem można montować na kleju :-).

Druga sprawa to wcięcia na szpalety, zazwyczaj wykuwa się w szpaletach dziurę na parapet, ale to wiąże się z kurzem i gruzem na co klient zazwyczaj patrzy bardzo krzywo, oczywiście wycinanie też wchodzi w grę ale wtedy jeśli parapet ma odpowiednio duże wypuszczenie na boki i do przodu, zależy też to od rodzaju kamienia, granity i aglomeraty wycina się dość bezpiecznie, niektóre rodzaje marmurów są narażone na pęknięcia i uszczerbienie.

Czasem bywa problem, jak szpaletą okna jest belka konstrukcyjna budynku, wtedy podkuwa się tynk i połowę wycina w parapecie.

Jeszcze na koniec, jeśli chcesz zamówić parapety to niech wymierzy je firma w której będziesz zamawiał, w 80 % mierzonych przez klienta nie pasują.

Ot to cała filozofia, jeśli ktoś ma pytania związane z parapetami i rodzajami kamienia nadającego się na zewnątrz/wewnątrz, wytrzymałością, lub inne w dziedzinie kamieniarki to pisać śmiało ;-)

Edytowane przez dadus18

u mnie wychodzi za położenie 8 marmurowych i 1 blaszanych na zewnątrz ok. 800zł. No to 40 zł średnio za sztukę! Parapety na wymiar i wogóle szok ta cena. Musze z nim pogadać

,Przygotowanie podłoża,osadzenie ,obróbka ,posprzątanie ,odpowiedzialność za materiał ,no fakt ,to szok tylko 40 zł za sztukę