ofczi 13.01.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, mam na imię Piotrek i jestem w przededniu kupienia projektu Mona z garażem : tu link do przejrzenia http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3435-mona-z-garazem.html Niby nie ma do tego darmowego kosztorysu, nie mogę nigdzie nic znaleźć a każą sobie za niego płacić 366pln. Pytanie do doświadczonych, którzy się wybudowali- czy uda mi się wybudować stanu surowy zamknięty w granicach 120-130 tyś. zł brutto i jakie materiały stosować by było w miarę porządnie za niewygórowaną cenę i NA CZYM MOŻNA ZAOSZCZĘDZIĆ. Taką gotówkę będę miał do dyspozycji w przyszłym roku, a nie lubię brania kredytów..Jedyne co mnie wnerwia to czas, którego mam juz dość mało. Najchętniej bym sobie rozłożył budowę na ok 5 lat żeby podejść do tego bez kredytów. Wymyśliłem, że zrobimy najpierw dół ( zupełnie go zamkniemy) i tam zamieszkamy i zaczekamy aż skumuluje nam sie trochę więcej kasy żeby zrobić górę. Zastanawiam się ile mogę zaoszczędzić na tym robieniu samego parteru, i jak podejść do sprawy aby rozłożyć budowę na lata, ale zamieszkać tam w miarę szybko? Nienawidzę kredytów i wiem, że jeśli przemęczę się finansowo, wyjdzie mi to tylko na plus (nie będę musiał spłacać go przez 10 czy 15 lat wraz z kosmicznymi odsetkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 13.01.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Taką gotówkę będę miał do dyspozycji w przyszłym roku, wiec za wczesnie na prorokowanie jak pokazuje kilka ostatnich lat,rynek budownictwa potrafi stroic sobie z inwestorow niezle zarty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.01.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, skoro to temat jak tanio wybudować dom, to może ktoś mi pomoże dobrą radą Zaczynam remont generalny starego poniemieckiego domu (pół bliźniaka, 90m2 "po podłogach", parterowy z użytkowym poddaszem, pod parterem 20 m2 piwnica, parter 55m2, piętro 35m2). Do roboty jest: - odkopanie, ocieplenie, zaizolowanie i wzmocnienie fundamentów - nowe podłogi (beton, ocieplenie, panele/terakota) - nowe tynki/gładzie/szlifowanie/malowanie - nowe instalacje (elektryczna, wodno-kanalizacyjna, gazowa) - nowe CO (piec kondensacyjny, podłogówka dół+grzejniki góra) - nowe ścianki działowe - nowe drzwi (9sztuk) - nowe okna (8sztuk) - kominek+DGP - przełożenie dachówek, założenie folii i ocieplenie wełną 25cm - ocieplenie ścian z zewnątrz styropianem 15cm/tynk/malowanie Wstępnie firma (solidna, ma świetną opinię) mi wyliczyła koszty na poziomie ok. 2700PLN/m2 "pod klucz" (w tym robocizna 1000PLN/m2, reszta ceny to materiały). Przyznam, że trochę mnie koszt przeraził, więc zastanawiam się czy to dużo? Przejrzałem chyba całe forum i rozbieżność w kosztach widzę sporą... Edytowane 13 Stycznia 2011 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 13.01.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 mistalova,mozesz dac np tutaj zlecenie do wycenyhttp://www.szukajfachowca.pl/zlecenia/budowlane?limit=15&limitstart=90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, mam na imię Piotrek i jestem w przededniu kupienia projektu Mona z garażem : tu link do przejrzenia http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3435-mona-z-garazem.html Niby nie ma do tego darmowego kosztorysu, nie mogę nigdzie nic znaleźć a każą sobie za niego płacić 366pln. Pytanie do doświadczonych, którzy się wybudowali- czy uda mi się wybudować stanu surowy zamknięty w granicach 120-130 tyś. zł brutto i jakie materiały stosować by było w miarę porządnie za niewygórowaną cenę i NA CZYM MOŻNA ZAOSZCZĘDZIĆ. Taką gotówkę będę miał do dyspozycji w przyszłym roku, a nie lubię brania kredytów..Jedyne co mnie wnerwia to czas, którego mam juz dość mało. Najchętniej bym sobie rozłożył budowę na ok 5 lat żeby podejść do tego bez kredytów. Wymyśliłem, że zrobimy najpierw dół ( zupełnie go zamkniemy) i tam zamieszkamy i zaczekamy aż skumuluje nam sie trochę więcej kasy żeby zrobić górę. Zastanawiam się ile mogę zaoszczędzić na tym robieniu samego parteru, i jak podejść do sprawy aby rozłożyć budowę na lata, ale zamieszkać tam w miarę szybko? Nienawidzę kredytów i wiem, że jeśli przemęczę się finansowo, wyjdzie mi to tylko na plus (nie będę musiał spłacać go przez 10 czy 15 lat wraz z kosmicznymi odsetkami) Witam myślę że możesz się zamknąc w tej cenie ale dużo trzeba robić samemu ja zaczynam na wiosnę od fundamentów i mam zamiar postawic mury i dach odeskować pokryć papą i moooooże okna.Parterówka 130 m2 koszt ok 60tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 15.01.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 czy ja dobrze widzę, że za te wszystkie rzeczy chcesz wydasz 60tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 15.01.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 ofczi, bardzo fajny domek, mały ale wielki, niby tylko 102 mkw p.u., ale duży salon na dole, wystarczająca kuchnia i do tego gabinet - super. Na górze też nieźle. Warto na pewno pomyśleć nad tym, żeby nie zrobić zbyt niskich wysokości na parterze. Zróbcie na gotowo wysokość 2,75-2,9 m wtedy wszystkie pomieszczenia będą wydawały się większe. Na czym można zaoszczędzić??? Na samodzielnej pracy sporo. I na logicznym myśleniu. Jeśli macie w miarę normalne warunki możecie sami wykopać fundament - wystarczy 3 ludzi, żeby to było nie nazbyt przemęczające. Nie wiem czy macie taką możliwość, ale warto spróbować. Co do materiału ścian to wybierz to co jest najtańsze. Jeśli chcecie budować sami to polecam beton komórkowy, najtańszy jaki jest. Łatwo stawiać, miły w obróbce. Jeśli chcecie zaoszczędzić to na początek możecie zrobić dach tylko zadeskowany i opapowany (ja bym nie dał się namówić na folię zamiast deskowania). Wtedy nie trzeba też od razu wstawiać veluxów, ani kłaść blachy/dachówki - to może być spora oszczędność na początku. Jeśli chcecie na początku zamieszkać na dole to nie rezygnuj z tynków od razu na poddaszu ani wylewek. To warto zrobić za jednym razem - stosunkowy jest dość mały (ten dodatkowy). Możesz nie powiesić na górze grzejników, możesz nie zrobić zabudowy poddasza, ale wylewki i tynki zrób. Żeby zaoszczędzić, możesz tylko ocieplić dom (sam) i zaciągnąć klejem z siatką (bez tynku na razie). Można by rozważyć rezygnację z komina gdyby kocioł był kondensacyjny a wentylacja mechaniczna - wtedy odpływ spalin można puścić rurą przez ścianę. Ale to do głębszego rozważenia.Można by się zastanowić czy zamiast gazu nie rzucić się na pompę ciepła (tylko w rozsądnych kosztach) - wtedy w całym domu polecam podłogówkę. Tzn. i tak ją polecam, bo jest super, rurki można b.łatwo położyć samemu a tylko spięcie powierzyć komuś. Dlaczego pompa ciepła? Bo przyłączenie gazu wbrew pozorom nie jest takie tanie jak się czasem wydaje (przyłącze, papiery, kocioł, kotłownia, komin i co najgorsze potem rachunki - tzn. ten pieprzony miesięczny abonament w wysokości ok 60 zł za "gotowość dostarczania gazu"). To też pod głębsze rozważenie. Co tam jeszcze... Nie wiem, ale domek fajowy, mały, może być tani i w budowie i w eksploatacji. Acha, i jeśli twierdzisz, że nie chcesz być uwiązany kredytami itp, to ja Cię bardzo popieram - nie ma nic fajniejszego niż miły wieczór we własnym domu z kawą, piwem, winem, gazetą i rodziną oczywiście, gdy nie masz przymusu zapłacenia połowy swojej pensji bankowi przez kolejne 20-30 lat. Wolę mieć później zrobione detale w domu niż zaciągać kredyt ponad miarę i stresować się pracą i życiem w ogóle. Popieram w 100%. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ofczi 18.01.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dziękuję za info, proszę o opinie i porady. Na pewno pomoże mi to w dokonaniu słusznych wyborów i decyzji. Każdy element jest dla mnie istotny,pozdrawiam Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 31.01.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) czy ja dobrze widzę, że za te wszystkie rzeczy chcesz wydasz 60tyś? prace ziemne zebranie humusu+zbrojenie+lanie fundamentów+bloczki +izolacja zew.+drenaż opaskowy+żwir+ślepa wylewka= ok 15 tys. pustak + nadproża +cement +cegła =15 tys strop teriva nova 8 tys więźba+deskowanie+papa =15 tyś okna+rolety =7tys To są orientacyjne ceny samych materiałów dom 10 m x 16 m sam zrobiłem sobie taki kosztorys jeżdżąc po kilkunastu składach budowlanych,może się mylę ale tyle mi wychodzi Edytowane 31 Stycznia 2011 przez raul9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 31.01.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 A beton policzyłeś? Coś mi się nie wydaje, żebyś się w tym zmieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 31.01.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 A beton policzyłeś? Coś mi się nie wydaje, żebyś się w tym zmieścił.[/quote Rozumiem że chodzi o beton na strop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 31.01.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wydaje mi się dużo za mało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 31.01.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 dużo prac wykonanych samemu w zasadzie większość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 31.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wydaje mi się dużo za mało.. Archi100 przeglądałem twój dziennik budowy i muszę przyznać ,że myślałem o takiej samej izolacji fundamentów czy mógłbyś bliżej opisać czy użyłeś ABIZOLU x2, styrodur , folia kubełkowa do izolacji pionowej i ile zostawiłeś ( cm ) kubełkowej na zakładkę z izolacją pozioma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 01.02.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 TO jest HYDROSTOP ESP-P 100gr. grubość 50mm, potem właśnie folia kubełkowa, co do zakładki to nie pamiętam dokładnie, ale pytasz o zakładkę pionową, czyli folia na folie, czy poziomą czyli na bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 01.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 przejrzałem dokładniej twoje fotki i już wiem ,chodziło mi o kubełkową na bloczki potem papa Zastanawia mnie tylko folia w fundamencie i nie wiem czy ją dawać bo mój majster twierdzi że fundament ma oddychać a ona jest dawana tylko po to aby beton podczas lania nie mieszał się z ziemią chyba że się mylę,może ma spełniać jakieś inne zadanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 01.02.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Hmm, nie znam się na tym za bardzo, ale tak myślę jak ma fundament oddychać jak i tak jest ocieplony styropianem a potem właśnie obłożony folią, na to potem przyjdzie tynk,cokolik. ale zawsze można folie potem odciąć . Ja tak założyłem żeby przy zasypywaniu fundamentów piach się nie dostał między folie a styropian i nie zniszczyć styropiany, który jest podatny na uszkodzenia mechaniczne, a przy ciągnięciu murów różnie bywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 01.02.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Hmm, nie znam się na tym za bardzo, ale tak myślę jak ma fundament oddychać jak i tak jest ocieplony styropianem a potem właśnie obłożony folią, na to potem przyjdzie tynk,cokolik. ale zawsze można folie potem odciąć . Ja tak założyłem żeby przy zasypywaniu fundamentów piach się nie dostał między folie a styropian i nie zniszczyć styropiany, który jest podatny na uszkodzenia mechaniczne, a przy ciągnięciu murów różnie bywa... No tak masz racje,dzięki za odpowiedz Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob136 17.02.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Odpowiem i że da się za tą cenę wybudować dom wybudowałem 2 domy mieszcząc się w tej cenie ) to zależy jakim materiałem chcesz budować i jaki duży dom zaprasza na mojego Bloga na ten temat http://remontpezebudowawystroj.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossik 05.05.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Polecam udać się na akcję Xelli "Akademia Murowania" . Fachowcy doradzą w każdym problemie. Radzę się pośpieszyć bo akcja dobiega końca. Jeszcze chyba w dwóch miastach będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts