Gregor 456 12.07.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 A tak ogolnie co slychac nowego w Waszych Manuelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 12.07.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Nasza Manuela od soboty ma już strop!!! W międzyczasie dorobiliśmy się aparatu cyfrowego, więc w najbliższym czasie postaram się wrzucić jakieś zdjęcia do netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 12.07.2004 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Fantastycznie Magdalena, gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 12.07.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 To też się dopiszę. nasza Manuela od zeszłej soboty ma strop, właśnie dziś znowu weszli murarze i dalej rośnie. jak nic się nie stanie to od przyszłego tygodnia więźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 14.07.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Pytanie do Gregora456 - w jakimś wątku mignęła mi informacja, że schody Twojej Manueli są zakręcone na dole - masz może jakieś zdjęcia tych schodów? - też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 14.07.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Magda k ja jeszcze nie mam zamontowanych ale mysle o takich schodkach http://foto.onet.pl/upload/25/65/_176033_n.jpg bo wejscie do kotlowni jest zamorowane, pozdrawiam Cie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 14.07.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 schody prześliczne ja też planuję zamurować kotłownię, ale ta ścianka działowa jeszcze nie stoi więc mam możliwość manewru i cały czas kusi mnie jeszcze zmiejszenie kotłowni i dodanie tam garderoby, i może jeśli by jakoś ładnie tymi schodami zakręcić to by się tam zmieściły drzwi... (chcę też poszerzyć stopnie, bo 26 w oryginalnym projekcie to trochę mało...) Gregor456 - na jakim etapie wykańczania Manueli jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdak 29.07.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 No i przyszedł czas na kolejny dylemat - tym razem kolor dachówki - na pewno będzie to cementowy Braas. Problem jest z kolorystyką - ja już w zasadzie byłam zdecydowana na brąz (elewację chciałabym kremowo- piaskową)... Ale mój mąż po obejrzeniu dachówek stwierdził, że marzyłby mu się czarny dach, w pierwszej chwili aż się żachnęłam....czarny???? Ale potem wybraliśmy się na wycieczkę po okolicy i okazało się że całkiem sporo nowych domów ma czarne dachówki... Potem trafiłam na forum na wypowiedzi Mając, który też ma czarny dach w Manueli (przysłał mi nawet parę zdjęć pokazujących dokładnie ten dach ), a potem jeszcze zerknęłam na stronę Archipelagu i okazało się że modelowa Manuela w Chrząstawie też ma czarny dach.... No i już jestem przekonana prawie do tego czarnego, choć jeszcze po głowie chodzi mi grafit (ale niestety z Brassa te grafity są takie jakieś mdłe....) - pytanie do wszystkich którzy widzieli (choćby w Chrząstawie) - "Manuelę w czerni" - czy ten dach zbytnio nie dominuje nad całością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 06.08.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2004 Magdak i wszyscy zainteresowani teraz bede zakladal brame garazowa i drzwi zewnetrzne oraz ocieplal bede dach i zlecilem zrobienie kominka za dwa miesiace ma byc wszystko gotowe, zobaczymy pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewci 10.08.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Witam wszystkim Manuelkowiczów. Po pierwsze strasznie wam zazdroszczę tego, że niktórzy z was już mają dość zaawansowany stan budowy. No i po drugie - chciałam dołączyć do waszego grona gdyż wraz z mężem postanowiliśmy kupić projekt Manueli - oczywiście z drobnymi zmianami i teraz chciałm was się zapytać czy nasze zmiany mają sens..... 1. w pomieszczeniu nr 7 - czyli w salonie w miejscu wyjścia na taras chcemy wstawić okno natomiast wyjście na taras będzie w miejscu gdzie wg projektu jest jadalnia 2. pomieszczenie 5 i 6 chcemy połączyć stworzyć tu kuchnie z jadalnią . Jadalnia miała by być od strony tarasu a kuchnia od strony łazienki, oczywiście chcemy zrezygnować z okna w spiżarni, podciagnąć ścianę do słupa stojacego teraz wg projektu samotnie , wyrównać różnice w długości ściany od strony łazienki 3. w pomieszczeniu 4 - czyli łazience chcemy przesunąć tak ścianę aby komin właczyć w powierzchnie łazienki 4. W pomieszczeniu nr 3 chcemy zrobić wejście pod kątem 45 st w ten sposób ścinamy róg pokoju i mamy wiekszą przestrzeń w holu. Docelowo bedzie to gabinet więc możemy poświęcić te pare centymerów - mam nadzieję że komputer w przyszłości się nie obrazi 5. Oczywiście łączymy pomieszczenie 8 i 9 z możliwością zrobienia tu małej garderoby. Wejście do pomieszczenia nr 9 od strony garażu 6. Również zapożyczymy pomysł z dodatkowym oknem w pomieszczeniu 2 na poddaszu 7. Podniesiemy ścianę kolankową o 20 cm To tyle jeśli chodzi o nasze wypociny, chce się was zapytać czy takie zmiany w obrebie salonu, kuchni i spiżarni mają sens czy wygląd wewnetrzny jak i zewnetrzny Manuelki straci na tym, że chcemy wstawić okno w miejscu drzwi balkonowych. Każda wasza opinia dla nas będzie na wagę złota - gdyż my na razie widzimy Manuele tylko na papierze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 11.08.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Witam wszystkie zmiany w domu jezeli sie dobrze z nimi czujecz i beda dla Ciebie funkcjonalne beda dobre ja na przyklad szukalem takiego domu i takiego rozmieszczenia pomieszczen i niewiele zmieniam, na przyklad: bardzo mi sie podoba stale szklenie i jak sobie siadze przed nim i widze doslownie caly ogrod, lesz jak Ty zrobisz tam drzwi to straci caly przedpokoj, hall, jadalnia, salon cale wnetrze moze nawet swoj wyglad, nawet nie wiesz jak to pieknie wyglada u nas jak sie wejdzie do domu , moze dlatego bo mam takie piekne okno ze szprosami, nie wiem ale nad tym bym sie mocno zastanowil, bo widzialem juz Manuele bez takiego okna to bardzo nieladnie wyglada.To tyle przemyslen, mam jedno zdjecie ktore w zupelnosci nie oddaje efektu tego stalego szklenia, bo jest krzywo zrobione i bardzo malo swiatla bylo w pomieszczeniu i robione bylo bez lampy zwykla kamera wideohttp://foto.onet.pl/upload/26/73/_309283_n.jpg pozdrawiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewci 11.08.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 No właśnie i mój mąz jest tego samego zdania co ty dlatego powiedział, że w Manueli nie da sie nic poprawić i w zwiazku z tym rezygnujemy na rzecz Andromedy z Domusu. No ale jak ja sie wkurzyłam . Andromeda też mi sie podoba ale Manuela.......ma swoja klasę Problem polega na tym, że wg mojego męża w salonie przy takim układzie okien nie mozna "rozłożyć" jego kina domowego, no chyba zaraz zaczne płakać....... bo az wstyd aby dorosły człowiek od tego uzalezniał budowe domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pai 11.08.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2004 Tez mialem problem z tym kinem domowym i wyborem Manueli. Mam "wypasiony zestaw", ale faktycznie salon nie pasuje aby wepchnac tam caly sprzet i miec funcjonalnie ulozony pokoj. Zaadoptowalem wiec garaz jako dodatkowy pokoj (mam duza dzialke wiec zbuduje sobie wolnostojacy) i tam pieknie sie wszystko zmiesci. Przy okazji wprowadzilem pare poprawek do projektu, aby skorzystac z dobrodziejstw bylego garazu i poprawic funcjonalnosc na gorze (zmienilem bieg schodow na zabiegowe). Ale wszystko wciaz przede mna, jestem na etapie wyboru ekipy.... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucharek 17.08.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2004 2. pomieszczenie 5 i 6 chcemy połączyć stworzyć tu kuchnie z jadalnią . Jadalnia miała by być od strony tarasu a kuchnia od strony łazienki, oczywiście chcemy zrezygnować z okna w spiżarni, podciagnąć ścianę do słupa stojacego teraz wg projektu samotnie , wyrównać różnice w długości ściany od strony łazienki Masz na myśli ten słup między salonem,a drzwiami spiżarni? Pomysł z tą kucnią i jadalnią b. dobry, ale co ze spiżarnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewci 19.08.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Tak właśnie o ten słup mi chodziło.... no cóz spiżarnia powędrowała by do kotłowni - ja nie potrzebuję aż tak dużej spiżarni stąd pomysł na połączenie jej z jadalnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucharek 22.08.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Jeśli chodzi o wyciąg kuchenny to w projekcie jest zaplanowany w kuchni kanał typu "Z" przez ścianę na zew. Czy ktoś może mi wyjaśnić, co to jest ten kanał typu Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 22.08.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Tzw. "zetki" stosuje się w różnych sytuacjach. m.in. do nawiewu powietrza do kotłowni, do wyprowadzenia wentylacji przez ścianę zewnetrzną. Zamiast zrobić zwykłą dziurę przez ścianę (na wylot), co bardzo pogarszałoby parametry cieplne pomieszczenia, robi się "zetkę" z kształtek lub po prostu z cegieł. Jest to pionowy kanał wewnątrz ściany w dolnej części otwarty na jedną stronę, a w górnej na drugą stronę ściany. U mnie bedą to ceramiczne kształtki 19x19cm z kanałem fi15cm wys. 24cm. Bedzie ich 4 z czego skrajne otwarte, czyli kanał bedzie miał nieco poniżej 1m wysokości (wejście na 1,8m od podłogi, wylot pod samym wieńcem na 2,75). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor 456 22.08.2004 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 hallo ja mam problem z tym wyciagiem mysle podlaczyc rura do komina wentylacyjnego, ale znowu normalna wentylacje gdzie podlacze, cos mi tu nie pasuje, poradzcie cos moze mam jeszcze wykuc te zetke do okapu w scianie pozdrowiena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 23.08.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Hej Ewci@... Twój małżonek bredzi... koncertowo! My właśnie kończymy Manuelę... w której nie robiliśmy wielkich poprawek (o tym w dzienniku) i tak jak Wy posiadamy kino domowe z pełnym osprzętem, telewizorem 33 calowym, kolumnami, subbuferem i zestawem filmów w ilości 300 sztuk... Kino znakomicie się będzie czuło na ścianie bez okien, kolumny się mieszczą, telewizor rownież i zestaw wypoczynkowy żeby było wygodnie filmy oglądać... Więc nie daj się nabić w butelkę... Nina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 23.08.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Jeśli chodzi o wyciąg kuchenny to w projekcie jest zaplanowany w kuchni kanał typu "Z" przez ścianę na zew. Czy ktoś może mi wyjaśnić, co to jest ten kanał typu Z Kanał typu "Z" jest dziurą w ścianie na przestrzał przysłoniętą kratką. A wyciąg podłącza się do kanału wentylacyjnego w kominie łazienkowym rurą przez ścianę spiżarni. Czyżby murarze zapomnieli, że w projekcie między spiżarnią a kuchnią jest otwór pod sufitem? W projekcie jest, trzeba tylko doczytać. U nas będzie się łączyć rurą aluminiową giętką za koroną szafek na ścianie, tej ścianie, gdzie zamurowaliśmy okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts