ewa szymkiewicz 03.09.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Widziałam na forum kilka Manuelek z trzecim balkonem i wygląda to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 03.09.2004 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Zaczynaja się tam gdzie oryginalne, w miejscu styku z wiatrołapek zakrecaja i wychodza 1 m przed drzwiami do pokoju na piętrze A co do 3 balkonu to zgadzam się, bardzo ładny - tylko ta kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 03.09.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Cholera tylko że kolejny balkon to kolejna kasa, najgorsza ta barierka (5m x 200 pln = następny 1.000 zł) No cóż kolego... coś za coś... Każdy robi wedle gustu. My z mężem zwracamy uwagę jeszcze na funkcjonalność. A trzeci balkon w Manueli naprawdę jest udogodnieniem. I powiem jeszcze jedno... jak już postawiłeś dom za 300 tysięcy, to jeden tysiąc nie powiniem Ci robić rożnicy. Inaczej należało się zdecydować na mały domek, 90 metrów z dwuspadowym daszkiem Ale widzę, że kolega oszczędza na czym się da i przy okazji psuje cały efakt wizualny swego domu... Czemu kolega zmniejszył otwór drzwi wejściowych? I to w dodatku tak niesymetrycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 03.09.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Cholera tylko że kolejny balkon to kolejna kasa, najgorsza ta barierka (5m x 200 pln = następny 1.000 zł) Cypek, z przyjemnością obejrzałem Twoje zdjęcia i mam kaskadę pytań związaną z oszczędnościami: 1. Ile kosztowało Cię zbrojenie i beton do wylania poddasza? 2. Ile kosztowały Cię deski do szalunku? 3. Jak wstawiłeś okna dachowe? 4. Ile zaoszczędziłeś na zmniejszeniu drzwi i okien? 5. Ile kosztował cię zbiornik gazu wkopany w ogródek? Widzę, że oszczędzasz na drobiazgach a wydajesz na większe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kucharek 03.09.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Widziałam na forum kilka Manuelek z trzecim balkonem i wygląda to dobrze. A gdzie? Masz jakieś linki? zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 03.09.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Magdak !Schody zakręcaja na górze o 90 stopni.Ostatnie 2 stopnie są juz proste. Coś ostro sie stało ostatnio na forum. Cóż się tak podniecacie 3-cim balkonem.Jak ktoś ma ochotę i wizje, że jest on niezbędny - śmiało, niech buduje. Te domy są Wasze. My będziemy mieli Manuelę z piwnicą, chociaż niektórym wyda się to poronionym pomysłem, dla nas jest to super rozwiązanie. Nina Mirgos!Ostra z Ciebie dziewczyna.Chyba wytknęłaś już wszystkim błędy.Czekamy na Twoje.......Wszakże nikt nie jest nieomylny. Za adaptację (przeróbki + komplet papierów do złożenia do UM) zapłaciliśmy w marcu 1400 zł .Cena obejmowała projekt piwnicy, drobne przeróbki - zmiany okien, umiejscowienia łazienki na poddaszu, wzmocnienie stropu pod akwarium i jeszcze parę drobiazgów.Wydaje mi się , ze 2,5 tys to cena projektu z adaptacją. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 03.09.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Zbiornik podziemny to czysta ekonomia, mozna nalać w niego PB zamiast propanu i to znowu oszczędność.Nie ganię tych, którzy wybrali opcję z trzem balkonami, mówie tylko, ze to kolejna kaska do wydania.Co do stropu na poddaszu to znowu kolejna oszczędność. Jestem młodym człowiekiem, ma w wyobraźni jednak wymiane dachu za 20 lat i nie wyobrażam sobie wymiany więźby dachowej bez rozwalenia płyt GK. Dlatego zrobiłem wylewany strop na poddaszu. Zresztą dzieki temu zyskałem 16 m2 pokój na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.09.2004 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Zresztą dzieki temu zyskałem 16 m2 pokój na poddaszu. Cóś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Cholera tylko że kolejny balkon to kolejna kasa, najgorsza ta barierka (5m x 200 pln = następny 1.000 zł) Cypek, z przyjemnością obejrzałem Twoje zdjęcia i mam kaskadę pytań związaną z oszczędnościami: 1. Ile kosztowało Cię zbrojenie i beton do wylania poddasza? 2. Ile kosztowały Cię deski do szalunku? 3. Jak wstawiłeś okna dachowe? 4. Ile zaoszczędziłeś na zmniejszeniu drzwi i okien? 5. Ile kosztował cię zbiornik gazu wkopany w ogródek? Widzę, że oszczędzasz na drobiazgach a wydajesz na większe rzeczy. Dzrwi zmniejszyłem bo takie z doswietlem kosztowały u mnie 4000 zł a te maja 110 cm i kosztowały 1800 z montażem. Natomiast okien to ja chyba żadnych nie zmniejszałem, tylko połaczyłem w kuchni 2 w jedno ale o tych samych wymiarach co 2 małe. No i zlikwidowałem okno w kuchni, bo szafek nie było gdzie powiesić. Inna sprawa, że finalnie kuchnię przeniosłem do pracowni Acha, beton i zbrojenie stropu poddasza wyszło 7000 zł co chyba jest tańsze od płyt GK. Okna wstawione bez problemu, zostawiliśmy otwory technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 06.09.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Dzrwi zmniejszyłem bo takie z doswietlem kosztowały u mnie 4000 zł a te maja 110 cm i kosztowały 1800 z montażem. Natomiast okien to ja chyba żadnych nie zmniejszałem, tylko połaczyłem w kuchni 2 w jedno ale o tych samych wymiarach co 2 małe. No i zlikwidowałem okno w kuchni, bo szafek nie było gdzie powiesić. Inna sprawa, że finalnie kuchnię przeniosłem do pracowni Acha, beton i zbrojenie stropu poddasza wyszło 7000 zł co chyba jest tańsze od płyt GK. Okna wstawione bez problemu, zostawiliśmy otwory technologiczne. Ech... Skoro mówisz, że Ty nie zmniejszałeś okien, to chyba ekipa samowolnie pozmniejszała. Okna łukowe są mniejsze i w dodatku masz porobione półkola a nie jak w projekcie 20 i 30 stopni łuku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 06.09.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Widziałam na forum kilka Manuelek z trzecim balkonem i wygląda to dobrze. A gdzie? Masz jakieś linki? zdjęcia? NASZA ma trzeci balkon. W dzienniku budowy są zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2004 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Wysokość i szerokość tych otworów pozostała niezmieniona, ba, nawet sa wieksze, bo oba półłuki maja wysokość po 40 cm a nie jak w projekcie 20 i 30 cm. Szerokość odpowiednio 1400 i 1800. Rozwiązanie to podyktowane było kosztem okien balkonowych - w tym rozwiazaniu 50% taniej, czyli drzwi prostokatne i dodane półluki. Wiem, że to nie ten wyglad, ale kaska topniała zastraszajaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 06.09.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Wysokość i szerokość tych otworów pozostała niezmieniona, ba, nawet sa wieksze, bo oba półłuki maja wysokość po 40 cm a nie jak w projekcie 20 i 30 cm. Szerokość odpowiednio 1400 i 1800. Rozwiązanie to podyktowane było kosztem okien balkonowych - w tym rozwiazaniu 50% taniej, czyli drzwi prostokatne i dodane półluki. Wiem, że to nie ten wyglad, ale kaska topniała zastraszajaco. To niezmieniona, czy są większe? Przeczysz sobie I wszystko to... ten wygląd. Ja się nie czepiam nikogo generalnie dlatego, że jestem ostra (jak ktoś napisał) czy dla zasady... Ja jestem estetka i dla mnie symetria i ładny wygląd są tak samo ważne jak ergonomia. Z podziwem patrzę na projekty domów i to, co potem wychodzi z tego projektu w rzeczywistości. Bardzo rzadko się spotyka żeby ktoś nie zrobił klopsa w całości bryły budynku swoimi poprawkami... To nic osobistego. Ja się urodziłam z takim spojrzeniem na świat, miałam piątki z rysunku technicznego i z perspektywy zbieżnej. Jak mi się linie nie zgadzają to mi się alarm włancza... Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 E tam, czepiasz się. Nikt nie jest w stanie zauważyć 10 cm różnicy na łuku, no prawie nikt (Ty jedna zwróciłas uwagę trwierdząc, że są zmiejszone !! - tymczasem sa większe). Więc z ta estetyka to nie tak do końca, ja z rysunku technicznego miałem 4 ale to jeszcze kwestia nauczyciela No i nie zauwazyłas, że mam 2 kanały wentylacyjne wiecej w kominie, to dopiero psuje symetrie, ale się przydaje !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 06.09.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Więc z ta estetyka to nie tak do końca, ja z rysunku technicznego miałem 4 ale to jeszcze kwestia nauczyciela Masz rację, kwestia nauczyciela... W ósmej klasie podstawówki zostałam laureatem międzywojewódzkiej olimpiady "wiedzy technicznej"... Ot co, jedna blondynka na 40 chłopa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 06.09.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 E tam, czepiasz się. Nikt nie jest w stanie zauważyć 10 cm różnicy na łuku, no prawie nikt (Ty jedna zwróciłas uwagę trwierdząc, że są zmiejszone !! - tymczasem sa większe). Więc z ta estetyka to nie tak do końca, ja z rysunku technicznego miałem 4 ale to jeszcze kwestia nauczyciela No i nie zauwazyłas, że mam 2 kanały wentylacyjne wiecej w kominie, to dopiero psuje symetrie, ale się przydaje !! Cypek, ty mi z żoną nie zadzieraj, bo cię nie obronię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 06.09.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Jak widzisz odpuscilem, z taka kobieta lepiej zyć w pokoju. Ale mi Cię żal, że na Ciebie padło, mieszkać w tym pokoju PS. Zaraz mnie Nina zje, a tak łagodnie na fotce wyglada. Matko, jak pozory mylą to człowiek całe zycie się uczy. Bo się nie ocenia po pozorach... A mojego Męża zapytaj sam czy Mu żal... P.S. Nie zjem Cię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 06.09.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Nina, pozdrówka. Pogadaliśmy sobie z bartem troche. Opiekuj się nim, bo jak ja silnie zestresowany budowa. Mówiąc szczerze mam już dość. Trzeba przerwę zrobić. My przerwy nie planujemy... nie mamy czasu A co do stresu związanego z budową, myślę, że mimo wszystko idzie nam w miarę dobrze. Przemęczenie jedynie daje znać o sobie. Bo My jeszcze mieliśmy na głowie organizację wesela, a budowa domu to tak przy okazji Co Nas nie zabije, to nas wzmocni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts