Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jak to zwykle ja - pytanie i problem mam oczywiście „kosmiczny”.

Projektuje instalację solarną zasilająca zbiornik c.w.u. W domu w którym ma to być zainstalowane jest już zbiornik podłączony do centralnego i „podkowy”. Istnieje też problem zbyt małej pojemności zabudowanego już zbiornika, no i przede wszystkim koszty, KOSZTY. Wykombinowałem więc coś takiego:

Dodatkowy zbiornik (solarny), będzie miał możliwość przemieszczania się w pionie. Latem kiedy głównym dostawcą energii będzie słońce zbiornik ten będzie znajdował się poniżej istniejącego zbiornika. Zimą kiedy „zapali się” centralne zbiornik (solarny) będzie znajdował się nad istniejącym zbiornikiem. Oba są niejako połączone równolegle więc na zasadzie konwekcji powinna ciepła woda przemieszczać się z dołu do góry. Zastanawiam się tylko czy aby to że instalacja znajduje się pod ciśnieniem nie będzie miało wpływu na tę zasadę transportu ciepła. Jeśli to zadziała, to można zaryzykować stwierdzenie że pojemność obu się zsumuje. Nie będzie też występował problem z mieszaniem się wody z ogrzewanego zbiornika ze zbiornikiem zimnym, kiedy odkręcimy kran ciepłej.

Wiem że są pompy cyrkulacyjne i zawory trójdrożne które nadały by się tu jak znalazł, ale jak mówię - jestem bardzo ograniczony funduszami, a cała instalacja jest bardziej eksperymentalna niż „fabryczna”. Zbiornik ruchomy – oczywiście „na” wężach.

Ciekaw jestem co powiecie ?

https://forum.murator.pl/topic/43060-ci%C5%9Bnienie-a-konwekcja-ruchomy-zbiornik-cwu/

Cieśnienie w instalacji nie ma wpływu na pracę grawitacyjną ujkładu. Ważne odpowiednie spadki i średnica rury zasilającej, pozostaje jeszcze kwestia oporu na wejściach do zasobnika.Ale eksperymentuj :p
https://forum.murator.pl/topic/43060-ci%C5%9Bnienie-a-konwekcja-ruchomy-zbiornik-cwu/#findComment-878585