andre59 04.11.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 A ja mieszkam i jest mi ciepło.Ytong nie jest z kosmosu tylko z polskich fabryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 04.11.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 szukałem trochę na forum naprawdę zadowolonych ze ścian 1W z BK ,ale ich nie ma -spróbuj sam zresztą poszukać. najczęściej ci którzy w to uwierzyli potem i tak daja 5 cm styropianu A ilu spotkałeś tych, co ocieplali Ytong? My mamy dom z Ytonga, ale dopiero pierwszy raz "wchodzimy" w zimę, więc jeszcze trudno mi się wypowiadać na temat ciepełka w domu. Ale latem, kiedy na zewnątrz żar lał się z nieba , w domku miły chłodek panował . Aha, przez 3 lata mieszkaliśmy w niedużym bloku wybudowanym z BK (nie Ytong) - ściana jednowarstwowa o grubości 36 cm. I byli tacy, co od razu chcieli ocieplać.... ale po kilku zimach nie było narzekań, że komuś zimno, nawet wśród tych, co mieli 3 ściany zewnętrzne (mieszkania "szczytowe"). Pozdrawiam, Maria Witam !!! No to jeśli jeszcze nie mieszkasz to nic na temat tego czy będzie ci ciepło nie możesz powiedzieć ,więc o co ci chodzi . Poza tym nie czytasz dokładnie tego co napisałem -nie pisałem o Ytongu tylko o Polskim BK . Znam dwie osoby które ociepliły sobie BK36,5 bo było im zimno i tyle . To że w lecie miałas w domu przyjemny chłodek nijak się ma do tego co będzie w zimie .Oczywiście zycze ci jak najwięcej ciepła . pozdro D,RZ Darku, skąd ta agresja? Po prostu zadałam pytanie i podzieliłam się "wrażeniami" z mieszkania w budynkach o ścianach jednowartstwowych z betonu komórkowego. W domku już mieszkam. Powtórnie przeczytałam to, co napisałeś i nie znalazłam wyrażenia "polski BK", tylko po prostu "BK" (a Ytong to przecież BK). Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 04.11.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam !!! A gdzie ty tu widzisz agresję -dla mnie jest to czysta dyskusja bez obrażania kogokolwiek . I niech tak zostanie na zawsze . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 04.11.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam !!! A gdzie ty tu widzisz agresję -dla mnie jest to czysta dyskusja bez obrażania kogokolwiek . I niech tak zostanie na zawsze . pozdrawiam D.RZ Może to i "czysta dyskusja", ale chyba w nie nejlepszym tonie: No to jeśli jeszcze nie mieszkasz to nic na temat tego czy będzie ci ciepło nie możesz powiedzieć ,więc o co ci chodzi . Poza tym nie czytasz dokładnie tego co napisałem -nie pisałem o Ytongu tylko o Polskim BK I na zakończenie (z mojej strony) tej dyskusji chcę jeszcze skomentować stwierdzenie: To że w lecie miałas w domu przyjemny chłodek nijak się ma do tego co będzie w zimie Według mojej kobiecej logiki trochę się ma, bo chłodek w domu latem przy upałach na zewnątrz świadczy o dobrej izolacji od czynników zewnętrznych, a więc mam nadzieję, że - per analogia - zimą nie będzie w domku zimno Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 04.11.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam !! Dobra wykonuje ruch taktyczny i znikam stąd bo ciężko się dyskutuje z kimś kto mimo moich zapewnień uważa się za skrzywdzonego i obrażonego .Do widzenia "szanownej pani" -czy teraz lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 04.11.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Witam !!! A gdzie ty tu widzisz agresję -dla mnie jest to czysta dyskusja bez obrażania kogokolwiek . I niech tak zostanie na zawsze . pozdrawiam D.RZ Może to i "czysta dyskusja", ale chyba w nie nejlepszym tonie: No to jeśli jeszcze nie mieszkasz to nic na temat tego czy będzie ci ciepło nie możesz powiedzieć ,więc o co ci chodzi . Poza tym nie czytasz dokładnie tego co napisałem -nie pisałem o Ytongu tylko o Polskim BK I na zakończenie (z mojej strony) tej dyskusji chcę jeszcze skomentować stwierdzenie: To że w lecie miałas w domu przyjemny chłodek nijak się ma do tego co będzie w zimie Według mojej kobiecej logiki trochę się ma, bo chłodek w domu latem przy upałach na zewnątrz świadczy o dobrej izolacji od czynników zewnętrznych, a więc mam nadzieję, że - per analogia - zimą nie będzie w domku zimno Maria Oj, zawiodła tym razem kobieca logika! Z moich doświadczeń wynika, że chłodek latem ma się nijak do ciepła zimą. Mam dom (teraz w trakcie ocieplania) z cegły o 70cm ścianach. W lecie jest przyjemnie i chłodno, a w zimie... również chłodno... ale to już mniej przyjemne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Trzeba rozróżnić dwa efekty. Jeden izolacyjności - tu fizyka budowli jest nieubłagana i nie da się oszukać. Przewodności i izolacyjności w lecie i zimie są takie same. drugi - tzw. komfortu cieplnego wynikajacego z bezwładności cieplnej budynku. I tu niestety cegła pełna leje BK na głowę. Wydaje się, że dyskutanci nie zauważają tych subtelnych róźnic. W dyskusjach o BK i Ytobgu nie wolno zapominać, że Ytong to też BK , tyle że dokładniej przykrojony i najczęściej klejony. Są tężinne BK dające się kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filemon 04.11.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Dominik chyba masz kiepskie ogrzewanie, ocieplanie 70cm ściany z cegły chyba mija się z celem. Nasz stary dom miał własnie takie ściany, było potwornie gorąco. Piec mieliśmy na paliwa stałe Dakon, bez elektroniki. Nasz nowy dom wybudowaliśmy jednowarstwowo z Faelbetu 500 i nie mamy żadnych wątpliwości, że będzie zimny. Po prostu ważne jest czym go się ogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 05.11.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Dominik chyba masz kiepskie ogrzewanie, ocieplanie 70cm ściany z cegły chyba mija się z celem. Nasz stary dom miał własnie takie ściany, było potwornie gorąco. Piec mieliśmy na paliwa stałe Dakon, bez elektroniki. Nasz nowy dom wybudowaliśmy jednowarstwowo z Faelbetu 500 i nie mamy żadnych wątpliwości, że będzie zimny. Po prostu ważne jest czym go się ogrzewa. Otóż ocieplenie ściany 70 cm nie mija się z celem - wystarczy to przeliczyć i wtedy wszystko jasne! Dla mojej (i Twojej również) ściany współczynnik przenikania ciepła wynosi ok.1,0 W/m2 xk, a według normy powinien 0,3. Dla takiej wartości należy zastosować styropian -UWAGA - 12cm!! Więc chyba ocieplenie takiej sciany ma sens. Jaki piec miałem zasadniczo nie ma znaczenia, bo mógłbym osiągnąć temp. 30 stopni w domu, podejrzewam bez większych trudności - pytanie tylko jakim kosztem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.11.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 W praktyce - Ytong jest paskarsko drogi, ale to jakościowy produkt głównie przeznaczony do klejenia na wąską spoinę. Dobry i tańszy robi Faelbet Warszawa. Jeśli zamierzasz murować można wziąć dowolnego innego producenta, ale nie zrobi się wówczas ściany 1W. Do murowania i ścian wielowarstwowych szkoda przepłacać za Ytonga. To tak z polskiego na nasze. Dużo innych informacji znajdziesz w archiwum forum Nie do końca tak to chyba jest Ścianę 1W można wybudować z powodzeniem z polskiego BK (oczywiście odpowiedniej odmiany np. 400) stosujac do murowania specjalną zaprawę ciepłochronną i spoiny do ok. 1cm. Cena takiej ściany w czasach gdy ja budowałem (2001r) była sporo nizsza od ściany z Y + klej a parametry takie same - jesli nie lepsze. Ytong różni się chyba tylko dokładnością wykonania bloczków, reszta to to samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 05.11.2005 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 znajomy wybudował z BK 36 cm i teraz jeszcze dociepla styropianem nie wiem czy jest sens bo jeszcze nie zamieszkał tam. Mówi zebym tak samo zrobił bo bedzie cieplej, chce zrobic 25 cm + wełna 12 (zgodnie z projektem) i tak pozostawic. Czy warto inwestowac dodtakowe kaśa tak jak on to zrobił? czy bedzie miał faktycznie cieplejszy domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 05.11.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Bendzamin, nic nie napisałeś z jakiego bk znajomy budował więc trudno stwierdzić czy to docieplenie ma sens.Albo pozostaw ściany takie jak w projekcie albo zbuduj jednowarstwowe z najlepszego dostępnego materiału. Pogrubianie ścian z 25 na 36 cm i docieplanie ich nie ma sensu.W takim przypadku pozostaw 25 cm z dociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrula333 18.05.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ściany jednowarstwowe nie nadają się na polskie warunki .Nie chodzi tu o współczynnik przenikalności termicznej , ale o punkt rosy . W ścianie jednowarstwowej punkt rosy znajduje sie głęboko w bloczku , co oznacza , że skroplona z powietrza woda w tym punkcie zamarza zimą rozsadzając bloczek od środka . Taki bloczek po latach zacznie się kruszyć i straci swoje własności termiczne , choćby nie wiem jak był gruby . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erq 18.05.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ściany jednowarstwowe nie nadają się na polskie warunki . Nie chodzi tu o wspóczynnik przenikalności termicznej , ale o punkt rosy . W ścianie jednowarstwowej punkt rosy znajduje sie w bloczku , co powoduje jego regularne zamarzenie zimą . Taki bloczek po latach zacznie się kruszyć i straci swoje własności termiczne , choćby nie wiem jak był gruby . Pozdrawiam przecież BK wymyślono w Szwecji, gdzie jest jeszcze chłodniej niz w Polsce i to około 100 lat temu. Szwedzi nie narzekają. sam zbudowałem dom z BK (Zelisławice) 36,5 cm na zaprawę cienką i dodałem 10 cm styropianu w kropki z Krakowa. Czy będzie ciepło, dowiem się zimą (na jesieni planuję przeprowdzkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 18.05.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ściany jednowarstwowe nie nadają się na polskie warunki . Nie chodzi tu o wspóczynnik przenikalności termicznej , ale o punkt rosy . W ścianie jednowarstwowej punkt rosy znajduje sie w bloczku , co powoduje jego regularne zamarzenie zimą . Taki bloczek po latach zacznie się kruszyć i straci swoje własności termiczne , choćby nie wiem jak był gruby . Pozdrawiam przecież BK wymyślono w Szwecji, gdzie jest jeszcze chłodniej niz w Polsce i to około 100 lat temu. Szwedzi nie narzekają. sam zbudowałem dom z BK (Zelisławice) 36,5 cm na zaprawę cienką i dodałem 10 cm styropianu w kropki z Krakowa. Czy będzie ciepło, dowiem się zimą (na jesieni planuję przeprowdzkę) To juz nie masz sciany 1 warstwowej tylko 2. dajac styropian nie potrzebnie przeplaciles za BK 36,5 bo wystarczylo dac 24 a zaoszczedzona kase wlozyc w grubszy styropian napewno bys mial znacznie cieplej w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.05.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Beton komórkowy ma jeszcze jeden parametr tzw. gęstość 400 na klej 600 na zaprawę Tomek123 Nieprawda. Gestość z tolerancją wymiarową nie ma nic wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts