Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejniki aluminiowe - instalacja miedziana ? czy to możliwe

kolbe1

Recommended Posts

Przymierzamy się do instalacji CO Nasz fachman :evil: który przymierza się do wykonania roboty twierdzi że nie ma problemu w połączeniu miedzi z aluminium. A co z twierdzeniami że takie połączenie nie jest wkazane ze względu na korozje. Co robić ? aby nie mieć problemów. On poleca właśnie grzejniki segmentowe aluminiowe a instalacje wykona z miedzi

czy tak może być ? 8)

Większość szanujących się producentów tego typu grzejników ma swoje produkty przystosowane do pracy w instalacji wykonanej z miedzi. Spytaj sprzedawcy czy dany producent zezwala na pracę w wspomianym układzie. Ja osobiście mam wykonaną instalację właśnie z takich grzejników w połączeniu ze stalą.

Łączenie miedzi i aluminium w jednej instalacji jest nie zalecane. Na styku tych dwóch metali tworzy się ogniwo elektrochemiczne powodujące szybkie rozpuszczanie się aluminium. Łączyć można tylko za pomocą przekładek ale i one nie wiele pomogą.

W instalacji CO miedzianej dopuszczalne jest stosowanie grzejników stalowych.

W instalacji miedzianej dopuszczalne jest stosowanie grzejników stalowych jak pisze Gość10, natomiast najkorzystniej jest, gdy instalacja jest jednorodna pod względem zastosowanego do jej budowy materiału.

Jednorodność taką gwarantują np. moje ulubione grzejniki Regulus.

Płynąca w nich woda instalacyjna styka się tylko i wyłącznie z miedzią.

http://www.regulus.com.pl

wiesz co boguslaw nudny sie stalesz z twoimi regulusami [chociaz ostatnio je montowalem ] jestes bardzo monotematyczny :lol: moze cos innego bys zaproponowal :wink:

grzejniki aluminiowe mozna laczyc z miedzia ale nie bezsposrednio tylko przez np. mosiezne zawory

do ukladu powinno sie wlac inchibitor korozji np.copal w odpowiednim stezeniu to pokrotce

ja mam zamontowane takie grzejniki i nic sie niedzieje [niema wlanego copala]choc juz je mam 7 lat

A po co kombinować z inhibitorami, z przejściami z mosiądzu, mark 1oc, jak można po prostu dać grzejniki z układem wodnym z miedzi.

To jest wybór pewny i najprostszy.

Po co na siłę wciskać żeberka aluminiowe do instalacji z miedzi.

Jest nudnym upieranie się przez niektórych przy takim połączeniu. :wink:

Może Ci Mark pochodzą jeszcze przez parę lat bez dziur a może nie :lol:

Natomiast Regulusy w instalacji miedzianej nie mogą się "zużyć".

Czy mam być ciągle fanem czegoś innego, skoro akurat jestem przekonany, że najlepszą gwarancją trwałości instalacji jest jej jednorodność materiałowa. :roll:

Nie mogą mi się podobać raz brunetki a raz blondynki. :lol:

Jak ktoś mnie w nocy gwałtownie obudzi i spyta, które grzejniki są najlepsze, to bez wahania odpowiem: Regulusy.

Mam takie prawo., bo tak uważam.

jestes nie reformowalny :lol:

ALE SZANUJE TAKIE OSOBY ZEWZGLENDU NATO ZE NIE ZMIENIAJA SWOICH POGLADOW JAK CHORAGIEWKA NA WIETRZE

co do grzejnikow to poinformuje cie jako pierwszego jak tylko pokaza sie dziury

mnie rozchodzilo sie o to ze te grzejniki tez sa dopuszczone do pracy w instalacjach miedzianych

co do zuzycia to powiem ci tylko ze pare grzejnikow miedzianych [konkretnie radiotory]zalatwily mi dzieci poprostu powgniataly obudowe wiec chocby z tego powodu wole zeberka

WIEM ZARAZ NAPISZESZ ZE TO NIE REGULUSY ale ja tez montowalem regulusy[nietak dawno]i nie maja zabardzo mocnej obudowy a ich patem na mocowanie to niech krew zaleje tego co to wymyslil to pod na odstrzal

POZDRAWIAM CIE SERDECZNIE PANIE BOGUSLAWIE Z TOBA TO CHOCIAZ WARTO SIE POSPIERAC

Grzejniki aluminiowe niektórych producentów od wewnątrz są pokrywane czymś co pozwala na pracę w instalacjach miedzianych, do tego każdy grzejnik jest włączony do instalacji poprzez zawóry na zasilaniu i powrocie, które przecież nigdy nie są miedziane czyli wniosek jest prosty - może to ze sobą współpracować. Osobiście mam grzejniki aluminiowe z Armatury Krakowskiej, które właśnie posiadają jakąś tam powłokę wewnątrz pozwalającą na współpracę z miedzią - są niezłe - polecam.

A jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości to może dla pewności wlać do instalacji specyfik typu Copal lub inny podobny.