mirko1 05.11.2005 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 chcę postawić dom z ytonga, proszę tych co już mieszkają w takich budynkach o wypowiedz; czy są zadowoleni z tego materiału? proszę też o doradztwo czy dobrze wybrałem stawiając na Ytong a może wybrać inny materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 05.11.2005 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Moja odpowiedź brzmi TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 06.11.2005 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Popieram, bo będe budować z BK, to tak jakby z Ytong? Ściana 2 warstwowa.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.11.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Ale czy chodzi konkretnie o Ytong czy w ogóle o BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 06.11.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Jeśli BK to nie Ytong. Dlaczego tak drogo? Nie ma chyba droższej wymurówki w budownictiwie. Tyle płacić za marketing? Jeśli ta technologia to np. Faelbet. Zawsze lepszy komfort cieplny daja wymurówki typu ciężkiego. Stąd mój wybr silikat + ocieplenie. ` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.11.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 06.11.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 bk z solbetu, po co przeplacac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 06.11.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 My też zastanawiamy się nad ścianą 1W. Myśleliśmy o Ytongu, teraz myślimy o SOLBECIE (bo fabryka 20 km od nas). Czy dobrze kombinujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 06.11.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 bk z solbetu, po co przeplacac Mam pytanie jaką grubość ścian zewnętrznych wybrałeś (aś!?). A jakie ściany wewnętrzne? Chciałabym ażeby te ściany były jak najlepsze akustycznie A czy można łączyć ściany zewnętrzne SOLBET a wewnętrzne np. SILKA? Proszę o odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 06.11.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Sp5es-silka + ocieplenie jest tańsza od 1W Ytong 36,5??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 06.11.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Brałem pod uwagę Ytong, a postawiłem z silikatów. Dlaczego - silikat grubośc pustaka /kilka lat do tyłu/ 18 cm, ocieplenie 12cm. Zyskałem dodatkową pow. w budynku, przy tych samych wymiarach fundamentów. Węższa główka fundamentowa,kolejny zysk.Były to argumenty praktyczno-finansowe ze wskazaniem na silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso 06.11.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Uwazam, ze dobrze wybrales. Ytong to tak dobry material jak BK.A napisalbys dlaczego wybrales Ytong? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirko1 06.11.2005 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Ale czy chodzi konkretnie o Ytong czy w ogóle o BK? Poradzono mi oryginalnego Ytonga , chodzi głównie o parametry i jakość materiału ponoć on jest dobry , lepszy od innych BK. Jak widzę zastosowałeś zaprawę cementową, czy zastosowanie przy ytongu zwykłej zaprawy cementowej ma sens moim zdaniem jeżeli buduje się z BK to tylko na klej! Firma Ytong daje go gratis(trochę mało ale zawsze to coś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor71 06.11.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Jak widzę zastosowałeś zaprawę cementową, czy zastosowanie przy ytongu zwykłej zaprawy cementowej ma sens moim zdaniem jeżeli buduje się z BK to tylko na klej! Firma Ytong daje go gratis(trochę mało ale zawsze to coś) Jeśli masz fachowców co mówią , że Ytong daje za mało kleju to ... ZMIEŃ ICH SZYBCIUTKO! Tylko wyrobienie się w ilości jaką przewiduje producent gwarantuje dobre wykonanie i brak mostków cieplnych. Moim fachmanom zostało jakieś 30-40% i mówią, że to dla nich norma a budują 80-90% swoch domów z Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirko1 06.11.2005 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Uwazam, ze dobrze wybrales. Ytong to tak dobry material jak BK. A napisalbys dlaczego wybrales Ytong? wybrałem ytong ponieważ widziałem budynki postawione z niego i trochę w nich robiłem, ściany są proste trzymają wymiary, kładzenie płytek czy tynku na takich ścianach to bajka, bardzo łatwo i szybko w nich można pochować wszystkie kable, rury, puszki itp ,nie trzeba budynku ocieplać a ściany są naprawdę solidne i nie potrzeba żadnych kołków aby coś do nich przymocować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.11.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Mirko1, klej do Ytong'a nie jest gratis tylko jest wliczony w cenę bloczków.Jeden worek kleju na jedną paletę bloczków."Klej trzyma kiedy go nima" - mawiają stolarze.Podobnie przy murowaniu ścian z Ytong'a, należy stosować firmowe kielnie zębate. Wtedy spoina ma grubość 1 do 1,5 mm i kleju spokojnie wystarcza.Trzeba też pamiętać o wyrównaniu wierzchu warstwy bloczków przed położeniem następnej. Robi się to pacą z naklejonym bardzo grubym papierem ściernym (ja miałem firmową).W tej technologii zaprawą nic się nie "nadrobi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.11.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 YTONG powiem zdecydowanie NIE bo jest za drogi. Zamiast przepłacać za żółtą folię lepiej kup zwyczajny BK za normalną cenę a różnicę przeznacz na dowolny inny cel np. harytatywny. Budując z innych materiałów można uzyskać identyczną jakość końcową budynku w niższej cenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 07.11.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 . W tej technologii zaprawą nic się nie "nadrobi". pierwszą warstwę poziomuje sie na zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.11.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Waldon. Oczywiście miałem na myśli zaprawę klejową. Zgadza się, pod pierwszą warstwę zaprawa cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafibor 07.11.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Jak widzę zastosowałeś zaprawę cementową, czy zastosowanie przy ytongu zwykłej zaprawy cementowej ma sens moim zdaniem jeżeli buduje się z BK to tylko na klej! Firma Ytong daje go gratis(trochę mało ale zawsze to coś) Jeśli masz fachowców co mówią , że Ytong daje za mało kleju to ... ZMIEŃ ICH SZYBCIUTKO! Tylko wyrobienie się w ilości jaką przewiduje producent gwarantuje dobre wykonanie i brak mostków cieplnych. Moim fachmanom zostało jakieś 30-40% i mówią, że to dla nich norma a budują 80-90% swoch domów z Ytonga. to w końcu jak to jest Ytong czy inny BK co jest lepsze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts