Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong-tak czy nie

mirko1

Recommended Posts

Jeśli BK to nie Ytong. Dlaczego tak drogo? Nie ma chyba droższej wymurówki w budownictiwie. Tyle płacić za marketing? Jeśli ta technologia to np. Faelbet.

Zawsze lepszy komfort cieplny daja wymurówki typu ciężkiego. Stąd mój wybr silikat + ocieplenie.

`

bk z solbetu, po co przeplacac :D

Mam pytanie jaką grubość ścian zewnętrznych wybrałeś (aś!?). A jakie ściany wewnętrzne? Chciałabym ażeby te ściany były jak najlepsze akustycznie :lol:

A czy można łączyć ściany zewnętrzne SOLBET a wewnętrzne np. SILKA?

Proszę o odpowiedż.

Brałem pod uwagę Ytong, a postawiłem z silikatów.

Dlaczego - silikat grubośc pustaka /kilka lat do tyłu/ 18 cm, ocieplenie 12cm. Zyskałem dodatkową pow. w budynku, przy tych samych wymiarach fundamentów. Węższa główka fundamentowa,kolejny zysk.

Były to argumenty praktyczno-finansowe ze wskazaniem na silikaty.

Ale czy chodzi konkretnie o Ytong czy w ogóle o BK?

Poradzono mi oryginalnego Ytonga , chodzi głównie o parametry i jakość materiału ponoć on jest dobry , lepszy od innych BK. Jak widzę zastosowałeś zaprawę cementową, czy zastosowanie przy ytongu zwykłej zaprawy cementowej ma sens moim zdaniem jeżeli buduje się z BK to tylko na klej! Firma Ytong daje go gratis(trochę mało ale zawsze to coś)

Jak widzę zastosowałeś zaprawę cementową, czy zastosowanie przy ytongu zwykłej zaprawy cementowej ma sens moim zdaniem jeżeli buduje się z BK to tylko na klej! Firma Ytong daje go gratis(trochę mało ale zawsze to coś)

Jeśli masz fachowców co mówią , że Ytong daje za mało kleju to ... ZMIEŃ ICH SZYBCIUTKO! Tylko wyrobienie się w ilości jaką przewiduje producent gwarantuje dobre wykonanie i brak mostków cieplnych. Moim fachmanom zostało jakieś 30-40% i mówią, że to dla nich norma a budują 80-90% swoch domów z Ytonga.

Uwazam, ze dobrze wybrales. Ytong to tak dobry material jak BK.

A napisalbys dlaczego wybrales Ytong?

wybrałem ytong ponieważ widziałem budynki postawione z niego i trochę w nich robiłem, ściany są proste trzymają wymiary, kładzenie płytek czy tynku na takich ścianach to bajka, bardzo łatwo i szybko w nich można pochować wszystkie kable, rury, puszki itp ,nie trzeba budynku ocieplać a ściany są naprawdę solidne i nie potrzeba żadnych kołków aby coś do nich przymocować

Mirko1, klej do Ytong'a nie jest gratis tylko jest wliczony w cenę bloczków.

Jeden worek kleju na jedną paletę bloczków.

"Klej trzyma kiedy go nima" - mawiają stolarze.

Podobnie przy murowaniu ścian z Ytong'a, należy stosować firmowe kielnie zębate. Wtedy spoina ma grubość 1 do 1,5 mm i kleju spokojnie wystarcza.

Trzeba też pamiętać o wyrównaniu wierzchu warstwy bloczków przed położeniem następnej. Robi się to pacą z naklejonym bardzo grubym papierem ściernym (ja miałem firmową).

W tej technologii zaprawą nic się nie "nadrobi".

YTONG powiem zdecydowanie NIE bo jest za drogi. Zamiast przepłacać za żółtą folię lepiej kup zwyczajny BK za normalną cenę a różnicę przeznacz na dowolny inny cel np. harytatywny. Budując z innych materiałów można uzyskać identyczną jakość końcową budynku w niższej cenie.

Pozdrawiam

Jak widzę zastosowałeś zaprawę cementową, czy zastosowanie przy ytongu zwykłej zaprawy cementowej ma sens moim zdaniem jeżeli buduje się z BK to tylko na klej! Firma Ytong daje go gratis(trochę mało ale zawsze to coś)

Jeśli masz fachowców co mówią , że Ytong daje za mało kleju to ... ZMIEŃ ICH SZYBCIUTKO! Tylko wyrobienie się w ilości jaką przewiduje producent gwarantuje dobre wykonanie i brak mostków cieplnych. Moim fachmanom zostało jakieś 30-40% i mówią, że to dla nich norma a budują 80-90% swoch domów z Ytonga.

to w końcu jak to jest Ytong czy inny BK co jest lepsze???? :-?