Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam własne ujęcie wody - studnia kopana z kregów betonowych, pompa w piwnicy w budynku typowo poziom wody to ok 6..7m poniżej gruntu. Zaniepokoiły mnie doniesiania w TV że susza idzie i może brakować wody :-? . Zastanawiam się jak monitorować poziom wody we własnej studni aby nie zostać zaskoczonym że wyschło. Czy są jakieś proste metody ? Chodzi mi o jakiś prosty wskaźnik, czujnik itp. taki z odczytem na zewnątrz aby nie trzeba było otwierać studni tylko sobie na zewnatrz sprawdzić. Zimą odwalanie śniegu i otwieranie studni jest dosyć kłopotliwe. Może jakiś wskaźnik podciśnienia na przewodzie ssącym do pompy nie wiem czy bedzie wystarczajaca dokładność ?

Czy ktoś coś takiego posiada albo wie jak to zrobić ??? Bedę wdzieczny za wszelką pomoc i sugestie.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/43381-poziom-wody-w-studni-jak-mierzy%C4%87/

Są oczywiście aparaty wspomagane elektrycznie (wyłącznik pływakowy), lub elektronicznie (coś w rodzaju echosondy).

Tutaj chyba wystarczy proste urządzonko mechanicze.

- Pływak (w miarę jednak ciężki) na cienkiej, elastycznej lince-nitce z tworzywa sztucznego.

- Linka wyprowadzona przez pokrywę studni przez przepust rurkowy.

- Rolka zawieszona 2m wyżej.

- Linka przewieszona przez rolkę

- Na drugim końcu linki lżejsza od pływaka przeciwwaga.

Gdy wody ubywa, przeciwwaga idzie w górę.

Przeciwwagę trzeba jakoś chronić od wiatru.

https://forum.murator.pl/topic/43381-poziom-wody-w-studni-jak-mierzy%C4%87/#findComment-885894

Są oczywiście aparaty wspomagane elektrycznie (wyłącznik pływakowy), lub elektronicznie (coś w rodzaju echosondy).

Tutaj chyba wystarczy proste urządzonko mechanicze.

- Pływak (w miarę jednak ciężki) na cienkiej, elastycznej lince-nitce z tworzywa sztucznego.

- Linka wyprowadzona przez pokrywę studni przez przepust rurkowy.

- Rolka zawieszona 2m wyżej.

- Linka przewieszona przez rolkę

- Na drugim końcu linki lżejsza od pływaka przeciwwaga.

Gdy wody ubywa, przeciwwaga idzie w górę.

Przeciwwagę trzeba jakoś chronić od wiatru.

Dzięki - świetny pomysł i bardzo prosty 8) . Pomyślałem sobie jeszcze, że przeciwwagę można umiescić w jakiejś szklanej rurce. Trzeba też dać linkę z czegoś co nie zmienia zbytnio długości pod wpływem wilgoci i temperatury. Może dać cienki drucik miedziany taki z jakiejś cewki czy transformatorka ???

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/43381-poziom-wody-w-studni-jak-mierzy%C4%87/#findComment-885953