Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotokomórka w bramie - niezbędna czy dodatek???

Recommended Posts

Montując automatykę faac i key spotkałem się z różnymi przyczynami złej pracy napędów, jeśli chodzi o garaż to zdarzyło się że ze względu na błędy wykonane przez instalująch bramę, przeciążeniówka załączała się przy końcu domykania i niestety trzeba ją było wylączyć wtedy już tylko pozostają foto, a w bramach wjazdowych instaluję zawsze chyba że klient złoży oświadczenie że został zapoznany z konsekwencjami ich braku. Raz mi się zdażyło że słoneczko oświetlało fotki ale wystarczył mały daszek i chodzi tu o foto nice z faac i key to nigdy nie miało miejsca.

• 3 months później...

Odświeżam temat:

Brama 2 - skrzydłowa o prześwicie 3,5 mb.

Mam na oku do niej napędy:

Nice zestaw Wingo

oraz FAC model 414.

Faac ma lepsze parametry znamionowe i jest tańszy, ale wyczytałem że ma jakąś tulejkę w siłowniku z teflonu, która się zużywa - ponad 300 zł wymiana.

Nice się chwali że ma tulejkę z mosiądzu.

Opinii na tym forum jako takich nie ma, tylko każdy chwali to co ma.

Jakie są wasze opinie jako montażystów na ten temat?? Który napęd wybrać??

• 2 months później...
  • 10 years później...
A w jaki sposób (gdzie) zamontować fotokomórkę na bramie uchylnej (dwuskrzydłowej) aby zabezpieczyć się przed zamknięciem bramy gdy pomiedzy skrzydłami stoi auto? Nie chodzi mi o sytuacje że auto stoi miedzy słupkami tylko np ktoś nie wjechał wystarczająco głeboko na plac i dupka auta wystaje w miejscu gdzie bedą przechodzić skrzydła bramy przy zamykaniu.

Jeszcze ieszkam w bloku gdzie mam tez garaż. Brama wjazdowa do parkingu ma fotokomórkę. No i nie raz wjeżdżałem jak zaczynała sie zamykać (zamykanie automatyczne po parunastu sekundach)... do czasu aż raz się nie zatrzymała. Dlatego brama garażowa w moim domu fotokomórki nie dostanie - będę wiedział że trzeba uważać