Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KLUB BUDUJĄCYCH KOBIET

EFKAkonewka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam szanowne koleżanki :-)

Podczytuję Was od pewnego czasu, bo też jestem kobietą budującą :-D Budujemy w Borkowie Łostowickim pod Gdańskiem (tam gdzie e.kala ;-) - witaj sąsiadko). Budowę rozpoczęliśmy w połowie sierpnia. Obecnie mamy stan surowy otwarty. Dziś kończą nam kłaść dachówki. Na ten sezon zostało nam już tylko wykonanie schodów zewnętrznych i ścianek działowych w środku. Jeśli będzie padać, to pewnie murarze się za to zabiorą w tym tygodniu (póki nie pada robią jakieś prace pod gołym niebem na innej budowie) i będziemy mieli trochę odpoczynku.

Alunek - gratuluję przeprowadzki! Ja już też nie moge się doczekać swojej - mam nadzieję, że za rok będę już pisać ze swojego domku :-)

Dzisiaj 13-sty, ale samochód popsuł mi się już 10-ego.... Dzisiaj tez mi nie szło, bo pojechałam w dwa miejsca wycenić okna i niestety zamknięte.

Jakie okna zamawiacie? Już wiem, jakie są profile, okucia tylko ceny teraz dostosowuję do kieszeni.

Zamówiłam także dach. Całą procedurę kupna załatwiałam przez telefon i e-mail. Teraz czekam.

Cześć ellisa buduję na północ od Warszawy, ale może będę mogła jakoś pomóc.

acca5 przeczekaj może 13-ego i będzie ok. chociaż jak coś zaczyna się w poniedziałek, to podobno kończy się w piątek.

pozdrawiam

Witam szanowne koleżanki :-)

Podczytuję Was od pewnego czasu, bo też jestem kobietą budującą :-D Budujemy w Borkowie Łostowickim pod Gdańskiem (tam gdzie e.kala ;-) - witaj sąsiadko). Budowę rozpoczęliśmy w połowie sierpnia. Obecnie mamy stan surowy otwarty. Dziś kończą nam kłaść dachówki. Na ten sezon zostało nam już tylko wykonanie schodów zewnętrznych i ścianek działowych w środku. Jeśli będzie padać, to pewnie murarze się za to zabiorą w tym tygodniu (póki nie pada robią jakieś prace pod gołym niebem na innej budowie) i będziemy mieli trochę odpoczynku.

Alunek - gratuluję przeprowadzki! Ja już też nie moge się doczekać swojej - mam nadzieję, że za rok będę już pisać ze swojego domku :-)

Witam sąsiadkę. Szybko wam poszło, chyba musze podglądnąć waszą budowę a może wstawisz fotki. U mnie są schody zewnetrzne i część ścianek działowych ale dachówka nie dotarła jeszcze od 1 października (podobno jedzie z Niemiec). Brak dachówki spowalnia też wykonanie komina, ale trzeba być spokojnym :evil: . :evil: :evil: . Jestem trochę zmeczona budową i chciałabym skończyć dach, zabić okna dechami i trochę odetchnąć do wiosny.

dzięki Grazia żz odpowiedz od razu cieplej sie mi na duszy zrobiło,szukam solidnej firmy od okien do ocieplania budynków i tynkarzy i cholra wie kogo jeszcze,acha i materiały budowlane,gdzie sa w miare przyzwoite ceny z góry dziekuje za podpowiedzi :D

Witaj! Z listy poszukiwanych ekip wynika, że już masz stan surowy więc nie jesteś taka "początkująca". Ja widzę, że mam podobne zapotrzebowanie na ekipy na wiosnę ale jeszcze nie szukam :-? . Niech mi skończą ten cholerny dach to się za to wezmę :evil: :evil:

Jakie okna zamawiacie? Już wiem, jakie są profile, okucia tylko ceny teraz dostosowuję do kieszeni.

My zamowilismy po trudnych wyborach - okna PCV, biale, bez szprosow, 5-komorowe, na profilu Rehau.

Co to sa szprosy? to ta kratka na szybach jak u ciebie w projekcie?

Ja też mam podobne zapotrzebowania na ekipy, też na wiosnę i też jeszcze nie szukam :-?

A to mój domek - zdjęcia z weekendu. Dziś nam dach skończyli, ale jeszcze nie widziałam. Jak kończę pracę jest już ciemno, rano też ciemno, tylko w weekend mogę pooglądać porządnie domek.

http://img129.imageshack.us/img129/4260/dscf0128qy1.jpg

http://img520.imageshack.us/img520/9789/dscf0135fq2.jpg

Projekt naszego domu, to przerobiony poniższy:

http://www.konradmatuszewski.pl/pliki/pro_5.html

Zrobiliśmy w tym projekcie sporo zmian. Zmieniliśmy garaż jednostanowiskowy na dwustanowiskowy, zmieniliśmy dach nad garażem na dwuspadowy i w ten sposób nad garażem powstał duży pokój (24m) i pomieszczenie gospodarcze (12m). Do tego powiększyliśmy dom o 1 metr w lewo tak, że pokój dzienny ma 37m, kuchnia jest większa i powiększyliśmy trochę spiżarnię. No i dwa pokoje na górze się powiększyły (oba mają ponad 17m) - najprawdopodobniej w obu wydzielimy garderoby. Poza tym dodaliśmy okna połaciowe w naszej sypialni, zlikwidowaliśmy balkon i powiększyliśmy taras. To chyba tyle :D